Uf, sada me plase sve ove price. Nama ovde savetuju da povlacimo i ja to radila Filipu stalno kada ga kupam???? :/
Printable View
Uf, sada me plase sve ove price. Nama ovde savetuju da povlacimo i ja to radila Filipu stalno kada ga kupam???? :/
Izvukoh ovu temu iz naftalina.
Razlog tome, je to sto ovih dana Sami bi trebao na operaciju zbog fimoze. Jos cemo razgovarat sa hirurgom, ali sam u nedoumici da li to sada uradit, ili za godinu dana.
Mi smo se izvukli bez rezanja. :D Noah ga sam nateze poslije kupanja.
A ja se baš spremala otvoriti ovakav topic. Naime, mi isto nismo dirali u početku prema preporuci pedijatra. Ali jednom smo zbog upale uha završili na hitnoj i tamo mu je medicinska sestra tako povukla prepucij da je sva popucalo (poludila sam!!!!) i odonda stalno imamo problema jer se bilo upalilo. Uglavnom, već smo trebali ići na adheziolizu (kirurško odljepljivanje pod općom anestezijom) al se F. razbolio pa smo odgodili. STalno pokušavamo sami to riješiti bez operacije ali meni se rezultat nikako ne sviđa.
Meni je jako dobar nefrolog, kad sam bila kod njega zbog toga sto mi je mali stalno imao neku bakteriju u vrsku pise, rekao da mu ga svaki put kad ga presvlacim natezem i ispirem kamilicom. Jer da je jako uzak i da jedva piski kroz tu rupicu. Izmedju ostalog, rekao je da je to da je tako usko dobra zastita ali da ako dodje do upale onda je problem. Vidim da je tvoj deckic stariji pa ne zna moze li se to usporedjivati. Koliko sam citala, to bi se trebalo moci nategnuti do 2. godine, iako sam citala ovdje da je kod dosta djece doslo to i kasnije. Pa , mozda probaj s drugim pedijatrom. :/
A je li mu prosla ta upala?
Upala je prošla uz pomoć Garamicina - nije bila urološke prirode, nego se upalila baš kožica zato što je popucala. grrrr kako sam ljuta na tu sestru (btw, poslali smo protestno pismo ravnatelju bolnice i dosta smo prašine digli zbog toga). Ali su nam rekli da će sad koža stalno biti sklona pucanju i osjetljivija nego inače. F. će sad brzo navršiti 22 mjeseca, a kožica izgleda jako čudno. Djelomično se može prevući, ali jedan tanki tanki sloj je ostao zaljepljen za glavić. Ništa mi se to ne sviđa.... A žao mi ga je stavljati pod opću anesteziju, to mi je gore od samog zahvata adheziolize...
E da. :/Citiraj:
Angie75 prvotno napisa
ovih dana novi stalno nateze pisu, nadam se pomaku sa prepucijem.:mrgreen:
njemu je kozica prevucena do pola glavica, a vodili smo ga kod urologa kad je bilo nesto manje od 1cm u precniku, pa je isto rekao da je ok.
secam se kad je bio manji da sam jednom malo jace povukla kad bih mu cistila pisu kod kupanja i kozica je pukla.
tada sam shvatila kako je lako prevuci nasilno kozicu, i nisam vise dirala, nego samo da "vidim", i to kad se kupa.
zaista verujem da decacima do 4-5g ne treba posebno intervenisati oko kozice.
ovaj tekst na portalu mi je dosta pomogao kad sam sumnjala, a i moj tata mi je pricao da se on seca kad je prevukao kozicu, sto znaci da nije bio mladji od 3 godine.
druga stvar je kad postoje problemi.
Naša pedijatrica kaže: nikad ne povlačiti kožicu i da se ne mora moći povući do kraja sve do nekih 7 godina. A. nikad nije imao problema, ali mu se nije ni mogla povući (mi bismo tu i tamo probali dokle ide). Može se od prije negdje godinu dana, dakle, od njegovih 6 godina otprilike.
Ni D. je ne diramo, u ovom trenutku uopće ni ne znam da li mu se može povući ili ne.
Pročitala sam jako puno toga na ovu temu u zadnje vrijeme, iz najrazličitijih izvora, i strašno me muči ova tema, pa da podijelim malo saznanja i nadam se dobijem neke odgovore.
Uglavnom, preporuka je ne dirati, jer je to stvar prirodnog razvoja i riješit će se u većini slučajeva samo od sebe.
Mnogi liječnici i dalje smatraju da sve što se ne riješi samo nakon 3 godine zahtijeva intervenciju (na osnovu starih istraživanja po kojima su valjda oni učili), a u stvari može trajati puno duže, do iza puberteta.
A svaka nasilna intervencija jako pogoršava stvar. Liječnici pokušavaju prikazati kao da je to sitnica, i kao da prepucij ničem ne služi, a to nije točno.
Nama se desilo već svašta u par mjeseci- mali ima tri i pol godine, bilo je uvijek sve ok, nismo ništa dirali, ali je počeo imati problema s mokrenjem-tanki mlaz, vidljiv napor, i poprilično velika zadebljanja -nakupine smegme sa strane. Otišli pedijatrici-kaže ona da sumnja da će proći bez kirurga i da nam uputnicu.
Urolog kaže odmah obrezivanje, nemojte ga mučit, da ne bi bilo problema s mjehurom.
Nakon toga kirurg- on kaže da će možda ići s odljepljivanjem-napravio je adhesiolisu (odljepljivanje metalnim štapićem)-samo s lokalnim anestetikom-kremicom. Bilo je brzo gotovo i preživjeli smo, ali moram reći da je to za dijete fakat trauma, moraš ga čvrsto držati i doktor ga nateže i maltretira (dijete ne kuži zašto, a prirodno svatko se boji za svoje genitalije i buduću reprodukciju).
U nadi da ćemo tako izbjeći obrezivanje, dopustili smo da to napravi, ali sada kad sam pročitala tone literature na tu temu, ne bih dozvolila da se na silu išta radi.
E, tu nije kraj, drugi dan mi doma prevučemo i ne ide natrag (parafimoza)-jurimo na hitnu, oni to vrate (već je sve nateklo, poplavilo, strava) i kažu ne dirajte 5 dana, a onda opet vježbat.
Međutim, sad je to njega toliko bolilo i uopće nije htio piškit, jedva tri puta na dan, uz vrisku, trpio je do krajnjih granica, piškili smo svi zajedno, držali ga, bodrili, dozvolili da piški po podu, močili ga, strašno.
Odemo na kontrolu nakon tih 5 dana, kaže kirurg da je ok, i nek ga pustimo tjedan dana na miru, jer je važno da normalno počne piškit.
još uvijek mu je bilo sve plavo i otečeno.
Ali nakon tih tjedan dana rupica se opet smanjila, i kaže doktor da je sad došlo do prave fimoze, da se napravio ožiljkasti prsten koji će uvijek biti slabo elastičan, a vjerojatno će imati i nove adhezije, jer je tkivo nepravilno sraslo zajedno. Sad bi oni opet obrezivanje, i to radikalno, da više ne bude opasnosti da se ožiljak stisne i da ne bude imao problema kao veliki.
Ja se još uvijek nadam da ćemo proći bez toga, možda uz steroidne kreme ili barem naći kirurga koji bi odrezao ili zarezao samo minimalno (a bojim se da nešto moramo, jer dijete ne piški baš normalno, a nakupine smegme postaju opet velike i ne znam da li smetaju ili će se same probiti van). Naravno da mi ne da da ga diram i natežem.
Totalno sam protiv obrezivanja, jer prepucij ima svoju funkciju, i to vrlo bitnu, zaštitnu i seksualnu i mislim da posljedice obrezivanja mogu biti višestruke-trauma, strah, nepovjerenje u roditelje, osjećaj osakaćenosti i kasnije problemi u seksu. Ne bih donosila tu odluku umjesto djeteta samo radi izbjegavanja budućih problema, osim ako ne bude 100% nužno.
Može li netko preporučiti pedijatra, urologa, kirurga u Zagrebu (ili drugdje) koji nije sklon natezanju i kirurgiji? Da li je netko koristio betametazon kremu za rješavanje fimoze ili zna za liječnika koji to prepisuje? Navodno se njome mogu smekšati čak i ožiljci.
Nama je pedijatrica rekla da navlacimo svaki dan, malo, koliko ide, bez siljenja i tada samo obrisemo lagani bijeli iscjedak koji bi se u tom slucaju eventualno trebao pojaviti i to je to.
Da li je netko nakon nasilnih prevlačenja prepucija kasnije uspio normalno prevući ili su klinci imali problema s ožiljcima koji su se stvorili? doktori kažu da ako se jednom napravi ožiljak poslije dečki stalno imaju problema i na kraju u pubertetu ili kasnije ipak odluče doć na operaciju.
Evo podižem i ovaj topic, da se lakše pronađu sva ova iskustva, vidim da je opet zavladao interes za ovu temu.
Nama isto prijeti kirurška intervencija. Naime, Aronu se u nekoliko navrata našla e.coli u urinu, samo jednom sa simptomima, a inače otkrivena kontrolnom urinokulturom.
Jučer smo bili kod nefrologa i rekla je da smatra da je kod njega to sve uzrokovano fimozom. Ne može mu se ni malo dobiti glavić.
Mame koje ste prošle bez intervencije... a prijetila vam je kao i nama... DAJTE SAVJET.
mi još uvijek čekamo s intervencijom. potraži možda još koji savjet. inače sam pročitala da prepucij u stvari štiti unutarnje dijelove od infekcije, i upravo je zato kod male djece prisutna fiziološka fimoza.
Dini od rođenja nisam mogla prevući kožicu ali ni malo. Od patronažnih sestara, do doktora, svi su govorili - ništa na silu, polako ići će to sa vremenom. Što smo više čekali to je bilo gore. Na kraju smo završili u Klaićevoj sa 1.g. 10mj. i našli doktora preko veze koji ga je operirao, pod totalnom anestezijom. Obrezali su ga jer je to bilo jedino riješenje. Nakon 2.tj komplikacija, gnojenja, da ne nabrajam užase i bahate doktore koji su svaki put kada bi došli krivili drugog doktora... A "naš" dr je rekao da je se to ponekad desi.. :evil:
Uglavnom što se tiće piše - funkcija 5, izgled 2. Nadam se da će s vremenom ožiljak biti manje vidljiv.
Ne znam ali iz vlastitog iskustva mislim da je bolje reagirati kada su što manji. Ovako je doživio traumu, odvojili su ga od mene u bolnici, nisam smjela kod njega. Kada sam napokon ušla imam kaj za vidjeti - on leži u kinbaću, sa zavezanim rukicama, upišan do glave, krvav i grca od plaća...
Nije mi dao dobra 4 mjececa da ga prematam (svaki put je bilo dernjave od straha) i sve to radi koga?
Ni danas ne znam odgovor? :?
Jao, jao, jao... ne sjećam se kad sam bila ovako ljuta. Zašto ljudi misle da su najpametniji na svijetu? Bili smo na komisiji za produljenje porodiljnog i doktorica ga je pregledavala i dođe do piše i dijagnoze i naravno hoće ona vidjet tu "fimozu". I ja ga gledam i vidim da mu je već crveno i da ima kreme... i mislim se otkud sad to kad mu nikad ne natežem i ne mažem kremom... onda se sjetim da je bio danas kod svekrve koja je iz najboljih namjera išla malo očistit. Da bi stvar bila bolja ova doktorica krene potezat i ja je zaustavim i kažem da mu ne nateže, tj. zamolim je da mu ne nateže... a ona da joj nije prvi i da se ništa ne brinem i da neće ona... a u isto vrijeme poteže, da je Aron počeo plakati. Naravno i ja s njim jer nisam mogla vjerovat... što sam trebala fizički je odgurnut?!?
Sad smo doma trebali to čistit i jadan ne da jer je sve crveno... vidi se glavić, ali znam kako će to završit, kad zacijeli bit će samo još gore :cry:
Ili... ima li netko savjet? :(
Evo nakon otprilike godinu dana se javljam ponovno na ovu temu (mislim da smo mi pričali na drugom topiku ali nema veze).Citiraj:
tulip prvotno napisa
Ugl, ja sam od početkla malcu prilikom kupanja (npr jednom ili 2 puta tjedno) malo počistila pišu (znači ne nasilno povlačenje već samo koliko ide).
Kad smo došli prije nekih godinu dana na kontrolu pedijatrica unatoč mojem negodovanju i usmenoj zabrani nasilno prevuče, ne bnaš do kraja ali puno, tako da je mali vrištao i plakao, imao problema dva dana s piškinjem (jer ga je naravno boljelo) a ja sam morala ujutro i navečer povući :roll: i namazati garamicinom da ne dođe do infekcije. Grozno.
No, kako sam htjela izbjeći zaraštanje i dalje sam (kad mu se oporavio) čistila cca jednom tjedno, s malo ulja na vatenom štapiću, nakon kupanja.
Mučilo me što primjećujem sve više smegme (ono bijelo, ispod kožice) koja nikako ne izlazi jer još uvijek priča ne ide "do kraja" :/
Početkom rujna, prilikom jednom takvog čišćenja na prematalici nakon kupanja, vidjela sam da kroz jednu malu rupicu (novo odljepljeni dio) izlazi smegma :D i dok sam ja to počistila - skužila sam da se još i vjerojatno potpomognuto uljem, pomalo i ostatak odlijepio. Nemam ja pojma jer to sad skroz, veli MM da super izgleda. Naravno, mazala sam još dan dva opet garamicinom, jer je ipak bilo nakon odljepljivanja crvenkasto, pa da ne dođe do infekcije.
Sad je super, uskoro idemo na kontrolu i sigurno će to pogledati i pedijatar (ipak je sad već veći dječak) pa me zanima što će reći.
No drago mi je da je ta naša priča ipak završila relativno dobro.
Uh, baš mi je to drago čuti. Ja stalno "mantram" da se to tako prirodno riješi, možda pomogne :) Samo se nadam da se nešto neće iskomplicirati pa da budem kriva što ga nisam dala pod nož.
Evo smo s dijagnozom Fimoza, otišli do dr. Krausa u Vinogradskoj, uvjerenja da će nas pogledat i naručit za zahvat... kad ono, ni riječ nego dohvati mu pišu i nategne do kraja i kaže da mu moramo svaki dan, najbolje kod kupanja tako skroz prevuć i vratit i doć na kontrolu za mjesec dana.
Što da vam kažem? Sad svaki put kad treba piškit urla i jadan se sav savija kako ga peče :( S druge strane znam da bi ga još više bolili šavovi. Nadam se da se neće opet zatvoriti! Joj mali moj junak... osjećam se tako jadno i ne znam više što je dobro, a što ne.
Potpuno te shvaćam, jer smo imali sličnu situaciju. Potrudi se da mu to narednih dana stvarno prevlačiš i pazi da brzo vratiš natrag. Kad je već liječnik tako napravio (i ja sam bila ljuta) najbolje da postupiš po njegovim uputama da mu se opet ne slijepi, kao što se nama desilo. U većini slučajeva izgleda da to bude ok tako da vam držim fige.
Ne mogu mu prevuć kad sam sama s njim jer ne da. Jel dosta da mu prevučemo jednom na dan... poslije kupanja, navečer? Već je danas bolje, ne plače kao jučer dok piški. Miš mali...
Kako su nas uputili, dovoljno je jednom dnevno, nakon kupanja, ali nekima kažu ujutro i navečer. Bez mirišljavih kupki, to iritira. Nemoj navlačiti dok je još u kadi nego npr. na krevetu gdje ga možeš čvršće primiti. Nek ti netko pomogne i stisni zube. Povuci natrag i odmah vrati, ne zamaraj se s čišćenjem i sl. Ako ne ide natrag lagano, svejedno se potrudi, bolje nego da juriš do bolnice jer će ti proći ipak dosta vremena. Evo uputa za ovaj slučaj, pročitaj unaprijed:
http://www.medicina.hr/clanci/parafimoza.htm
Naš mali je divljao, mi nismo isti čas uspjeli vratili natrag tako da je zapelo i morali smo na hitnu. E to ti je horor, ali već sam to pisala gore pa da ne ponavljam.
Sretno!
Joj, hvala ti! Rekli su nam tako da mu navučemo i vratimo kod kupanja. Sinoć smo muž i ja nakon kupanja u akciju i ugodno se iznenadili kako je lako išlo. Doduše... nije se odmah htjelo vratit, ali smo taman krenuli stavit malo hladne vodice da se stisne kad je muž uspio vratit. Nakon koliko se vama opet zalijepilo?
Ja imam dečkića od 4 mjeseca. Poslije kupanja i povremeno kada ga čistim kožicu mu malo povučem prema dolje dokle ide i to malo očistim. Njemu se samo malo vidi glavić, a okolo je dosta slijepljeno. Neki dan smo bili kod dokice koja je inače dosta pažljiva i koja mi je zadnji put rekla da preventivno malenom poslije kupanja malo po malo prevlačim kožicu, te sam ju ovaj put pitala da mi ona pokaže što mi je u stvari za činiti i ona mu je na pregledu skroz povukla kožu preko glavića što se ja nikada nisam usudila. Dijete uopće nije reagiralo premda se pišo dosta zacrvenio i bila je kapljica krvi. Nikakve posljedice nakon toga nisam uočila. Večeras sam ja nakon kupanja probala to isto učiniti, ali mi nije uspjelo, nego kao i prije samo se kožica dosta zategnula i vidjela sam vrh glavića. Pročitala sam medicinu. hr koji savjetuju da se tu ništa ne dira. Sada sam malo u dilemi, ako dijete nema nikakvih problema , dakle niti se crveni, niti bilo što slično, treba li tako malenom djetetu inzistirati radi prevencije na prevlačenju kožice ili to održavati čistim i vuči dokle ide bez sile?
U literaturi uglavnom kažu da ne treba dirati.
evo ja podigla jedan od prethodnih topica na ovu temu, da ne ponavljamo (potkožne naslage na piši) pa pogledajte
ima još pod Pišonja, pod Mišonja pišonja, Fimoza...
Ni ja više nisam pametna! Ja nisam ništa dirala, a sad zbog te dosadne E.Coli moramo nešto. Zato mu sad natežem u svih 16 :lol: (čitajte 2put na dan). Danas mu je puno bolje. Nije sretan kad mu nategnemo, ali ne plače. HVALA BOGU!!! Sad samo da to ostane tako!
nema sanse da mu diram tu kozicu. ne znam kada je postalo moderno da se mora povuci do godine dana? malom je pedica htjela prevuci na silu pa nisam dala. onda me plasila pricama o fimozi i operaciji. mislim si da je bolje, ako se vec stvarno ne prevuce do ne znam koje godine, otici na malu operaciju kad ce klinac biti svjestan i moci ce mu se objasniti sta se dogada (ako vec nece i sam traziti).
ova prica od romi mi je zivi horor.
Zvuči dobro...Citiraj:
mislim si da je bolje, ako se vec stvarno ne prevuce do ne znam koje godine, otici na malu operaciju kad ce klinac biti svjestan i moci ce mu se objasniti sta se dogada (ako vec nece i sam traziti).
I ja sam imala bolje scenarije na umu, ali onaj koji se nama nudio kao alternativa ovom natezanju je bio opća anestezija i obrezivanje sa ne znam ni ja koliko šavova i dodatnih mogućih komplikacija. Suočena s tim sam natezanje vidjela kao bolju varijantu!
by the way, ako nemate problema s piškenjem i upalama NEMA razloga zašto bi sad to natezali.
podižem
Hvala, tulip. Ja ću samo ovo potpisati:
Citiraj:
ako nemate problema s piškenjem i upalama NEMA razloga zašto bi sad to natezali.
Moram vam se pridružiti...I mi imamo isti problem...Naravno sve mu je sljepljeno gore na vrhu makar mi se čini da se počela kožica polako rastezati.Higijena je obavezna(sa mokrim štapičem za uši očištimo vršak)i to je to...mislim da je glavno da se ne skuplja prljavština,niš više neću povlačiti na silu...još malo pa bu on to sam počel natezat,a sigurno će to napraviti bolje nego ja(ipak je to njegovo tijelo)...čitala sam gore napisano i sasvim mi se logično čini to kaj su napisale neke mame da se niš ne forsa...malo po malo i bude...velim,bitno je da se pišek koliko toliko počisti
J ima 8 mj.... ja mu u početku nisam potezala, a onda me dok na pregledu s 2 mj oprao i rekao da obavezno potežem.... i jesam, ali samo do kud ide i ne svaki dan.... polako se rupica povećavala.....
Zadnjih 2-3 tjedna mm brinuo o higijeni poslije kupanja i danas opet ja.... i imam šta za vidjeti.... rupice gotovo da i nema.... a vrh se prije dobro vidio i gotovo da smo došli do laganog prevlačenja od 1-2 mm.... aaaaaa i šta da ja sad radim.... mm je na terenu i nemogu ga dobiti na mob.... tako da ne znam šta je on radio.....
Sve skupa mi izgleda poprilično crveno i kad sam probala lagano prevući, odmah je počelo krvariti sa strane.... a samo sam lagano spustila kožicu do kud je išlo...
Dok nam je za mesarenje.... ja baš i nisam.... on mi je vać na pregledu s 6 mj rekao da moram jače potezati jer ne ide dovoljno brzo, tj. on misli da smo do tad već trebali prevući....a kod nas se samo vrh vidio....
Probat ću sa kamilicom sutra pa ćemo vidjeti.... strpit ću se još koji dan s dok jer stvarno ne bih htjela da ga mesare.... i nekako mi je to više odluka za J da donese, nego da mu mi mičemo dio tijela dok još ne zna ništa o tome....
Moj N ima 19 mjeseci i tek danas sam mu uspjela prevuči kožicu do kraja i nazad.
Do sada nisam ništa forsala već koliko ide, ide.
I eto uspjeli. Iskreno drago mi je radi toga jer je MM kao mali imao problema sa ljepljenjem kožice pa je ćak išao na rezanje.. tako da ne bih voljela da to i N prođe.
Prvome sinu sam već nakon mjesec dana počela pomalo povlačiti kožicu,ništa nasilu...Onda mu je pedijatrica jednom malo žešće povukla pa je bilo crvenila,malo krvi i nije dao ni blizu...Rekla nam je tada da mu ispiremo kamilicom i sa acidi borici,a nakon toga da mažemo vazelinom...Tako smo i radili.Zadnji trzaj uradio je maleni sam,sa dvije god-kad smo bili na moru pa se gologuz igrao na plaži :lol: Tad ga je opet boljelo,ponovili smo istu terapiju i brzo je prošlo.
Sad nas sve opet čeka sa mlađim sinom...
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...947220#1947220
trenutno je tu rasprava na ovu temu pa pogledajte
prema svemu što sam pročitala, 8 mjeseci je jako rano da bi se zaključilo da nešto ide presporo.
strpljenja