vertex prvotno napisa
Nisam govorila ni o primitivnim zajednicama, već o npr. Evropi kroz zadnja stoljeća pa možda i tisućljeća. Unaprijed sam rekla da ne znam kako je bilo, ali nagađam da je takav neposredni odnos prema porodu, koji se nalazi u proučavanim plemenima, u Evropi vjerojetno odavno izgubljen, a ne samo u novije doba bolničkih poroda. Odnos prema seksu i spolnosti je prolazio razne, često čudne i neprirodne faze, i nisam sigurna kako je bilo rađati ženama opterećenim pritiscima raznih vrsta lažnog morala, društvenih pravila i čega već sve ne. Nisam povjesničar i ovo su samo moji dojmovi, ali mislim da je lako moguće da jedna prvorotka iz nekog Evropskog grada nije bila baš previše u doticaju sa svojim instinktima i da nije imala pojma što znači rađati jer se o tome nije govorilo. U tom smislu je bila moja primjedba da je moguće da su mnoge žene i tad porod doživljavale kao jedan užas koji treba proći nekoliko puta u životu, ono "preživjeti" je u ovoj rečenici bilo figurativno. Vjerojatno je onima na selu bilo lakše.
Ali ne mislim ni da je smrt pri porodu bila baš mala opasnost, opet govorim o ovom prostorima kroz zadnja stoljeća. U jednoj sam knjizi našla podatak kako je smrtnost na porodu strašno smanjena kad je uvedena praksa da liječnici prije poroda operu ruke! Tamo je bio naveden postotak i ime liječnika koji je tu praksu začeo, iako su mu se kolege smijali. Ne znam jesu li babice u srednjem vijeku ( prije nego što su se upetljali liječnici) prale ruke prije poroda, ali nekako sumnjam.
Ukratko, mislim da je jasno da ova moja razmišlanja nisu u okvirima "za" ili "protiv" nego su jednostavno razmišljanja.