Luna, tvoj malac itekako zna sto su Cola i slatkisi, jer ga dojis. :)
Printable View
Luna, tvoj malac itekako zna sto su Cola i slatkisi, jer ga dojis. :)
No, dobro, dobro, po tom sam pitanju kriva sto posto. :oops:Citiraj:
marta prvotno napisa
LUNA, mislim da su cure u pravu, donekle...Kaleb ce itekako skuziti sa tri godine sta papas pa ce te moljakat da i on proba. MM se skoro pa skroz okanio gaziranih napitaka. Ako mu je cejf (gust :oops: ) onda popije na poslu. U frizideru drzimo vodu i kvalitetne sokove. Samo zato sto je Mejra skuzila sta je kola pa ako ima je u kuci mora malo popiti ili cviliiiiiiiiiiiiii dok ne popustimo. Tako da smo ju skroz iskorijenli.
Pokusaj ne kupovati tj. ne unositi junk u kucu. Rijesi se sada dok Kaleb nije skuzio o cemu je stvar. Kada jednaput 'naucis' gasiti zed sa vodom onda cak i sokovi gube svoje a kamoli gazirano.
Pomalo, polako...kada se MM kanio junka vjerujem da si ti puno razumnija od njega jer si ti ipak mama a bome i zensko :love: . (na ovo ce Davor zasigurno komentirati).
Jučer smo bili na nekom skupu :lol: gdje je bilo cca 60-ak klinaca rođenih 2006. godine.
Znači od cca 16 mjeseci do 4 mjeseca starosti + hrpa braće i sestara u pratnji roditelja.
Na ulasku su nas dočekali prepuni stolovi sa naravno, colom, fantom, smokićima, keksima, čipsom i sličnim.
Dakle, apsolutno svako dijete tamo, i prilično sam sigurna kada to pišem, osim mog jadnog djeteta čija baka se ispričavala okolo jer eto snaha puno čita :lol:, a i nije naša (ja iz Slavonije :lol: ) je trpalo u usta ogromne količine svih tih smokija i keksa. Naravno većina potpomognuta roditeljima.
MM i ja ispali totalni frikovi, a svi lavića gledali sa sažaljenjem jer mu eto baš niti jedan jedini smoki ne damo.
Napominjem da MM i ja kuhamo i jedemo u stvari dosta zdravo, ali da isto tako tamanimo određene količine junka. Nismo nikakvi sveci, ali isto kao i Luna, ne dolazi u obzir da lavić jede ikakvo smeće dok god ja to mogu kontrolirati.
opa vidim da se temica poprilično zahuktala...
vidim ima i svakojakih razmišljanja.... :)
samo jedno što bih primjetila da tu ima mama djece svih dobnih skupina a jelovnik jednogodišnjeg i trogodišnjeg djeteta se itekako razlikuje... ja definitivno mislim da Nuru neću do tri godine moći držati da ne proba npr. smoki.
Nura razno razne lino ni ne voli, probala sam joj ih dati tek nedavno, monte ne jede, ali dukatino koji je u osnovi svježi kravlji sir sa voćem joj dam ponekad.
...a na tu osnovu dodano šećeraaaaaaaa i aditiva...Citiraj:
emira prvotno napisa
Pa bar je svježi sir i voće lako izmiksati, meni treba 30-tak sekundi i to su mu omiljene kombinacije za doručak. :) [/b]
Dora je alergična na kravlje mlijeko pa smo mi hrpu tih pudinga,voćnih jogurata i sličnih stvarčica(slatkiša,čokoldica,keksića.......... ..)preskočile htjele mi to ili ne.Uglavnom i ništa nam ne fali,meni je čak ponekad drago jer se ne moramo puno raspravljati sa potencijalnim namicateljima slatkiša več ih samo otkantamo "ne smije zbog alergije". Ponekad doručkujemo hrenovke ili salamu ali njoj je trenutno najdraži doručak med.To što je ona probala kako doma a i u vrtiću ništa u njezinoj ishrani nije promijenilo.Ona i dalje pojede pun tanjur poriluka(i sveg drugog povrća) i viče "njamiiiiii".Do sad mi još nije odbila nikakvu hranu,znači kod nas ne stoji teorija da ako proba hrenovke neće jesti povrće.
Lani sam da se pohvalim sama kuhala 4 vrste pekmeza(breskve,marelice,kruške i šljive :) ) pa jedemo i domaći pekmez bez ikakvih aditiva,jedino što u njemu naravno ima šećera.I to volimo za doručak. Otkad je probala paštetu prije neko vrijeme kod jednih mojih prijatelja (s njihovim sinom je večerala :/ ) oduševila se i svaki put kad dođemo kod njih pita jel ima paštete(ja sam zabranila da joj daju jer i ovako bar jednom tjedno je ima u vrtiću :x )
Ako u šetnju ne ponesem smoki onda terorizira druge mamu i djecu i stalno fektari pa ga već neko vrijeme nosimo za slučaj nužde..............
Da ne nabrajam, i ja junkom smatram sve što ste navele.
I nije da ništoaod toga nemamo u kući i nije da ništa od toga povremeno ne jedemo, ali trudim se paziti na jelovnik i mijenjati neke stvari.
Ponekad pojede Dukatino, voćni bioaktiv...slatkiše, ...pileća prsa u ovitku
Najveći bed su mi slatkiši. Iako ih ne jede u ogromnim količinama, ipak je to ponekad puno više nego što bih ja željela. ALI, mi živimo u istoj kući samo kat iznad, s dedom i bakom i to je nešto gdje ja jednostavno ne mogu utjecati koliko bih željela. Osim ako ću pratiti svaki Lein korak i skakati svaki put kad joj baka nešto ponudi. A pogotovo kad dođe 2,5 godine starija sestrična. onda se pogotovo jede junk po uzoru na nju.
Iako, i jedni i drugi djedovi i bake znaju moj stav, ali ipak i dalje donose takve stvari. vjerojatno ne onoliko koliko bi to radili da ja nemam ništa protiv.
evo 2 primjera:
-neki dan Lea kaže baki - molim čašu vode. A baka kaže - hoćeš sok od jabuke? (kupovni, vindijin). Srećom, ja sam bila dolje i rekla da kad traži vodu, neka pije vodu. Mislim, hvala Bogu da traži vodu.
-neki dan radim Lei i toj nećakinji integralni griz na mlijeku sa cimetom i već znam što slijedi; nećakinja traži kakao da si posipa; traži i Lea; svakoj posipam malo, ali nećakinja traži još i naspe si toliko da je totalno promijenio boju. Isti obrok kuham danas Lei, zasladim ječmenim sladom i ona pojede punu zdjelicu bez da se uopće sjetila kakaa.
Poslije smo malo pričale o tome kako joj kakao ni neki dan uopće nije bio potreban i da ne mora uvijek jesti sve kao i sestrična jer da ona ne jede uvijek baš zdravo.
Ali teško je to. Po tome bih joj svaki dan trebala zabraniti nešto po 10 puta. MIslim, radi druženja s bakama, dedama, sestričnama, prijateljima.
Da ne govorim o palačinkama koje se više uopće ne znaju jesti bez Nutelle. I Nutellu i kakao je prvi put probala kod bake. Neko vrijeme uopće nije htjela piti mlijeko bez kakaa, ali je opet počela kako je krenula u vrtić
Već i sad me svi čudno gledaju i misle da se valjda prenemažem, nije da me briga, ali to je konstantna borba. Čak mislim da bi ipak bilo lakše da živimo posve sami
O vrtićkom meniju bolje da ne pričam :roll:
Zaboravih napisati da inače jede sve voće i povrće, žitarice, sva variva koja napravim i oko toga stvarno nema problema. Jest da je prije jela puno bolje što se tiče kvantitete, ali dobro
Jako teško je ustvari braniti djeci takve stvari jer SVI jedu sve i zašto oni nebi?Mi isto imamo bake i djedove oko sebe i sestrične i bratiće i to je prestrašno.U početku sam se živa grizla zbog nekih stvari,na kraju sam odustala.Ja sam im objasnila neke stvari,koji put vidim da im je ostalo u glavi a koji put imam osjećaj da su moje riječi otišle u vjetar.Doduše,ja nisam nikad bila nešto rigorozna kad je hrana u pitanju,jedemo sve ali u umjerenim količinama.Slatkiše isto ali treba znati stati.Ja osobno s tim i s kilažom niakd nisam imala problema(nisam u životu bila na nikakvoj djeti) ali muž pretjeruje.Pa ajde djeci objasni zašto nije dobro jesti tonu bombona odjednom kad tata jede.
Ali kad baka donese svakome po jedan sočni čips s okusom pizze ili slanine(nekidan čak s okusom pečene kokoše) dođe mi povraćati.Ali kažem,ako ja i zabranim,lako će oni dobiti kod bake ili sestrične.
Jako teško je ustvari braniti djeci takve stvari jer SVI jedu sve i zašto oni nebi?Mi isto imamo bake i djedove oko sebe i sestrične i bratiće i to je prestrašno.U početku sam se živa grizla zbog nekih stvari,na kraju sam odustala.Ja sam im objasnila neke stvari,koji put vidim da im je ostalo u glavi a koji put imam osjećaj da su moje riječi otišle u vjetar.Doduše,ja nisam nikad bila nešto rigorozna kad je hrana u pitanju,jedemo sve ali u umjerenim količinama.Slatkiše isto ali treba znati stati.Ja osobno s tim i s kilažom niakd nisam imala problema(nisam u životu bila na nikakvoj djeti) ali muž pretjeruje.Pa ajde djeci objasni zašto nije dobro jesti tonu bombona odjednom kad tata jede.
Ali kad baka donese svakome po jedan sočni čips s okusom pizze ili slanine(nekidan čak s okusom pečene kokoše) dođe mi povraćati.Ali kažem,ako ja i zabranim,lako će oni dobiti kod bake ili sestrične.
Pa vino je vec neka krajnost...ali kako se kaze da uglavnom puse djeca pusaca vjerovatno i tako sa drugim porocima.
Ja sam kao mlada bila ovisna o koli i jedan dan sam sama sebi rekla da je dosta svega gaziranog i bilo je dosta...sad ju pijem jednom godisnje kod nekoga uglavnom.
...ono sto sam zeljela reci da ako znamo biti "strogi" prema djeci pa krenimo od sebe!
Mislim da smo mi uzor nasoj djeci i nismo savrseni,ali ne trazimo to od njih!
I sigurno mu necu dati vino samo zato sto je zdravo ?! ali ipak je bolje da pojede jedan puding nego koju casu vina!
Ma NARAVNO da nitko normalan neće djetetu dati vino, to je samo bila ilustracija kako nijedan roditelj nema apsolutno onakav jelovnik ili izbor pića kakav bi htio da mu ima dijete.Citiraj:
choko prvotno napisa
Ako ne naučim na dijete na slatko i ako mu slatko ne postane ovisnost (kao što je postala meni), onda tu nema govora o nekoj strogoći jer će njemu zdrava hrana biti uobičajena stvar - i fina, jer nije iskvario osjetilo okusa s tihmilijardu pojačivača okusa koji idu u junk.
U normalnim će dozama slatkiše dobivati, to sam već napisala. Ali želim da mu baza bude zdrava hrana, a ne da doručkuje jedan dan Čokolino, drugi paštetu, treći hrenovke, a četvrti lisnato sa šunkom (masa djece se tako hrani). Kužiš razliku?
ALi ce se u tom slucaju znat tvoje misljenje i stav o tome. Pa ce onda i kod bake malo zastat i razmislit. :)Citiraj:
Ali kažem,ako ja i zabranim,lako će oni dobiti kod bake ili sestrične.
Ja ne znam da se baš mogu složiti s tim. Moj tata je godinama pušio više od dvije kutije cigareta na dan i meni se baš zbog toga zgadilo i nikad u životu nisam probala cigaretu. Isto tako oni stalno imaju na stolu nekaj slatko za grickati (i dosta kilograma viška) a mi doma apsolutno nikad ne držimo ništa na stolu i uglavnom ne grickamo tak usput. Tak da se možda ne uči baš uvijek iz primjera. Ali istina je da dok sam bila manja, što se prehrane tiče, kopirala sam njih. Mene roditelji nisu nikad učili na zdravu hranu, ali sam se naučila sama zbog raznih informacija koje su nam danas dostupne. Ali uspjela sam i njih malo obraditi. Ako ništa drugo, dok dolazimo spremaju sve sa stola da Tea ne bi nešto prosila jer su skužili da mi nije baš drago.Citiraj:
choko prvotno napisa
lako je izmiksati ali ima djece koje će u roku keks maznuti dukatino dok će na home made dukatino frktati nosom i okrenuti glavuCitiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
... Što se slatkiša tiče po tom pitanju sam jako rigorozna. Znam da neću moći braniti Nuri da pojede slatkiš ali i slatkiša ima različitih. Kada počne tražiti slatkiše pokušat ću joj dati tamniju čokoladu, keksić, klasičan tvrdi bombon. Od gumenih bombona, raznoraznih oblika i boja, krenuvši od crvenih, zelenih pa do flourescentno žutih zazirem. :evil: Kao i od raznoraznih lizaljki koje boje jezike i usta. Primjera radi, moja sister ima troje klinaca, 4,7 i 11 g. Od slatkiša koje oni tamane u neograničenim količinama meni se diže kosa na glavi. Sa sister i šogorom sam se znala raspravljati po tom pitanjuu još dok nisam imala svoje djece. To su baš ti takvi šareni gumeni shitovi. Kad im idem u posjet ili ih furam sa sobom u dućkas kupim im dukatino, monte ili sl. i naspram slatkiša koje oni jedu ja imam osjećaj kao da im dajem zdravu hranu i činim dobro djelo. :) Sva sreća svi troje su savršeno zdravi, mršavi, nemaju niti jednog karijesa.
Ja mrzim bilo kakve bombone ili lizaljke jer ih dijete drži jako dugo u ustima i jako kvare zube. Više nego čokolada koja se brže rastopi nego bombon. Ne kupujem ih apsolutno nikad, a ako ih dobijem dam cigančićima kad dođu prosit. Svom djetetu nikad ne bih dala bombon.Citiraj:
emira prvotno napisa
ja cu malo off topic da kazem emiri da joj kcer ima apsolutno predivno ime...
a sad on topic:
i ja kao i vecina jedem junk food alinastojim djeci kontrolirati unos istog...
da jedemo super zudravo ne jedemo, ali nastojim njima kuhati posebno od naseg, sa cim vise povrca dok recimo muzu jednostavno bez pomfrita nije kompletan obrok......
Ja sam jak karakter i meni "ovisnost" nije opravdanje :P
Ljudi su o svemu i svacemu ovisni pa se skinu,tak i s tim...
Ja sam apsolutno za zdravu hranu i sama sam vege...ali opet necu svoje djete na to prisiliti od prvog dana .
Ja sam sretna dok moje djete dobro napreduje,truditi cu se "usaditi" mu zdrave navike ali ne pod cijenu skrivanja hrane koju mi jedemo.
MM dnevno pojede tri sladoleda i to je meni uzas ali znam da ce Noa to nauciti od tate ako se to ne promijeni jer to isto radi i moja sveki-tako da je MM ipak "naucio".
Ali zato mene sveki zeza da Noa nece povrce jer ja zivim od toga :roll:
Eto tak to ide svako svoje teorije promovira!
TeinaMama tu se slazem s tobom jer je i kod mene takav slucaj ali to ovisi o karakteru osobe.
Znam da ima pune djece koja odrastaju uz alkoholicare i sigurno cekaju dan kad ce sve to nestati i kada ce biti roditelji i ne raditi te greske...
...ali ima i onih koji nisu tako "jaki"!
.
meni je nekak kaj ja znam..bedasto forsati neke specijalne žitarice,tamne čokolade baš svaki put,i nemam pojma koje još kombinacije kad ni mm ni ja ne jedemo takve stvari.jedemo puno povrća i voća ,i dosta pazimo u tjednu imamo juhe,čušpajze,meso... .Hoću reći da mi nije ok da mi jedemo jednu vrstu hrane a M. nešto sasvim drugo
ja se nikad nisam hranila zdravo (što se i vidi na meni :mrgreen: )
ali početkom noine dohrane počela sam paziti na to što mu dajem pa sam tako i ja uz njega počela konzumirati neke namirnice koje prije nikad nisam
pije samo vodu, ponekad mineralnu (jel to ok?) jer ja pijem samo nju
od namaza abc sir, maslac, ponekad pekmez i med
naresci: ako, onda domaći pršut, slanina, a od kupovnih dimcek (iako nisam načisto s tim :/ ) i sir
ponekad pojede kokice iz mikrovalne i slani štapić, (prazni) kornet od sladoleda
od slatkog uspije ponekad nažicati biskvit od kolača, kremu obavezno maknem, iako biskvit može biti i slađi od kreme, al eto, :roll:
jogurta jede puno, samo bioaktiv, tu mu za doručak umiješam zgnječeno voće, najčešće bananu
u šetnji obavezno traži neko pecivo
meso i ribu ne jede, samo prožvače i pljune
uglavnom živi na povrtnim juhama, voću i povrću
paštete, pudinzi, lina, čokolada, lizalice, bomboni, smokiji-zabranjeno
i srećom bake su jako disciplinirane što jako olakšava stvar
a i činjenica da ne ide u vrtić i da sam ja stalno s njim i mogu to kontrolirati
Zna li mi tko reći što je sa novom Lino ponudom.
Naime kupila sam Lino kukuruz i ponekad ga koristim za zgusnuti kašicu. Spada li to u junk?
Samo ću da se izjasnim po pitanju "šta sve spada u junk food"
Junk food je svako jelo iza kojeg AMBALAŽU baciš u smeće.
Duje jede junk food, ali živimo u svitu u kojem je nemoguće izbjeći takvu spizu, reklame i ponudu. Kako je izbirljiv, rađe idem po njegovom pa mu dam da pojede, ne znam, hrenovku.
Luka je još daleko premali da bi je uopće kušao.
A zanima me kako se snalazite za rođendane? Ili općenito proslave.
Dali se na vašem stolu nađe koji junk proizvod?
ja svojoj iz hrvatske donesem po 10 paketa lina i obozava ih zasto je to smece?Citiraj:
apricot prvotno napisa
uostalom jede i smokice,i stapice i cokoladu ali u malim kolicinama,kao i monte,danonino i ostalo takozvano smece
pa pogledaj sastav na kutiji.
Danonino je Niko bas nekidan dobio i ja sam bila sokirana sastavom tog kao djecjeg proizvoda, izmedju inih sranja sadrzava 3 vrste gume, nemam pojma sto je to, ali u tim sirevima ili sta su vec ima vise svega osim sira i onoga sto bi trebali imati tako da naravno da mu to nismo dali da jede, MM je probao i kaze da bas i nije nesto.
Mislim da ni vocni jogurti nisu nista bolji od toga tako da ni to ne jede.
Inace kod mlijecnih proizvoda, dakle obicnih jogurta, preferiram hrvatske proizvode, nekako mi se cine "prirodniji".
ja se potpno slažem da treba izbjegavati junk food ali šta mi je bolje kad se svi oko mene ne slažu,neznam više kojim jezikom da govorim i stvarno sam umorna od toga
plus toga Lucijan tako slabo jede u zadnje vrijeme da vise uopće neznam sta da mu dam-mislim nije da neće određenu hranu nego odbija sve,čim vidi da mu nešto pripremam već slaže face i govori ne,ne
već sam počela mislit da nije nešto psihološke prirode-možda moj nastup stvarno se trudim ali mi je svako hranjenje noćna mora pa možda on osjeti moju nervozu -a možda je samo faza
ili je na tatu koji jako slabo jede
Ništa ne zabranjujem osim onih tvrdih skliskih bonbona kojima bi se mogle udadviti.
Ostalo dozvoljavam u ograničenim količinama.
Kod kuće je svaki dan svježe kuhano (kuha baka preko tjedna a ja vikendom), juhice, raznorazni cušpajzi, domaći piceki i sl.
Kruh pečem sama, mada cure više vole onaj bijeli iz pekare :( .
Coca colu ne pijemo često, jedino ako nam netko dođe pa hoće piti colu ili si MM i ja radimo bambuse .
Onda se Sara sjeti cole , pa dobije malu čašicu. Inače, voli sok ali se trudim dati ga neposredno nakon obroka, između vodu.
Marta u životu nije popila ni deci soka, ona se napaja samo vodom i mlijekom.
Voćne jogurte jedu.
Za ručak obavezno juha sa povrćem unutra, meso, riba, prilog krumpir, riža, mlinci, tijesto i sl.
Za večeru zna biti griz, corn flakes, čok. kuglice s mlijekom, nekada žganci, jaja, namazi, salama , hrenovke.
Prije bi znale pojesti dosta čokolade, sada samo otvore i ostave. Na količini u frižideru mogao bi mi i Kraš pozavidjeti :) .
U vrtiću vidim, imaju dosta kuhanog, mahunarke, riža, poriluk,heljda, obavezno jedan voćni međuobrok.
Sara ne voli ništa što je zeleno, hrenovke prije jela, sada ni pogledati . Marta se npr. davi u blitvi na lešo a "frenovke" obožava.
Ribu vole, meso tak-tak. Marta voli mrkvu, karfiol, krumpir. Sari je to bljak, al jede zelenu salatu, papriku, paradajz.
Smokiće jedu, čips nikada.
Kinder jaje sada otvore, uzmu igračku i ostave.
Uglavnom ne nudim previše takvu vrstu hrane, al ako traže, dam ;)
Što da kažem, do sada smo se uspjeli "izvući" na to da je Aron alergičan (u početku su mislili na km, a kasnije valjda da je samo općenita sklonost alergijama jer su mu i prick i rast bili neg, a kasnije i provokacija na km). Sad mi se čini da će mi najbolji argument moći biti samo... mi to ne jedemo. Neću se izvlačiti na druge, u smislu da su mi roditelji krivi za moje današnje prehrambene navike... dovoljno sam odrasla da mudro odlučujem za sebe. Spoznaja da nam je tijelo poklonjeno i povjereno na čuvanje mi pomaže da se koliko-toliko s pažnjom odnosim prema njemu. Ako nešto nije dobro za Arona, (na duge staze, ne samo sad dok je beba) znači da nije dobro ni za mene.
ovo mogu samo potpisat :DCitiraj:
Trina prvotno napisa
sve šta ste nabrojali da je junk food (a znam i ja jako dobro da je) moja šefice jede. ne stalno, ne svaki dan, ne u velikim i zabrinjavajućim količinama, ali pojede.
meni je junk food i blitva, špinjača, pome, mrkva, krumpir i svakojako povrće koje se može kupit na pazaru kod bakica a one se kunu da je friško ubrano u njihovom vrtu. moš si mislit. u splitu se taj bakicin vrt nalazi na TTTS-u i gle čuda vrt joj je otvoren ujutro od 4-6, a povrće stiže ko zna odakle.
dok nisam vidila kako se radi poljoprivreda namijenjena prodaji i ja sam virovala bakici i njenom kunjenju kako je sve iz njenog vrta. a kad tamo više se troši otrova da povrće sazrije na vrime ili makar prije nego u susida nego vode.
ja maloj dajem samo ono šta mi je uz pomoć čiste vode uspilo niknit u vrtu i sezoni.
i gori mi je taj junk food od povrća nego sto hrenovki i pašteta.
kaže moj susid: ja svoj kupus ne bi dao ni prascima za pojest, ali ko ga hebe prodat će se na pazaru :shock:
kad smo kod hrane koja nije za bebe, ponekad nije ni loše kad ljudi misle da bebe klopaju čokoladu. danas je Sunčica dobila čokoladu i bombone - pogodite tko je pojeo :roll:
Ma ne vjerujem da je netko za Sunčicu donio bombone i čokoladu :shock: . Da mi netko to sad donese za dijete, ja bi se vjerovatno odvalila smijat, jer bi mislila da sam na skrivenoj kameri.
[quote="Loryblue"]majku mu njegovu,i onda dođeš na pijacu,računaš da kupuješ zdravo za svoje dijete a ustvari kupuješ smećeCitiraj:
Trina prvotno napisa
Ma zašto ti je to toliko čudno? Radi se o starijim ljudima koji su bili roditelji pred 40 god i nemaju unuke. A Sunčica službeno ima 8 mjeseci, to zvuči puno.Citiraj:
ive prvotno napisa
Desilo mi se već više puta da me ljudi pitaju jede li već sve, ali mahom ljudi koji nemaju malu djecu.
Samuel je jos mali pa ne jede nista osim zdrave hrane koju mu nudim. jedemo:
voce i povrce (srecom, moji su roditelji poljoprivrednici i znam sigurno da je sve sto mu dam svjeze),
zitarice- rizu. kukuruz, amarant, proso, kvinou.
mlijeko- adaptirano jer,na zalost, vise ne dojim.
meso -pilece (izmiksam i pomijesam sa nekim povrcem kuhanim i zgnjecenim vilicom.)
Malac je alergican na kravlj mlijeko, psenicno brasno, jaje, kikiriki, malo i na bananu ali je mogu povremeno dati.
Srecom, sa dohranom nisam nikada imala problema, Samuel jede sve sto mu stavim u tanjur. A ako nesto ne zeli to mu pomijesam sa necim sto voli i to je to. :P
Kada me ljudi pitaju sta odajem djetetu da jede, a ja im nabrojim, gledaju me kao nekakvu ludakinju koja "muci" svoje dijete, pitaju se zasto mu ne dajem i "normalnu" hranu (npr. sokice, krafne, pudinge...)
A o bakama i prijateljima da ne pricamo. Oni mi se samo smiju ulice, i vec donose smokije i slicne gluposti (bez obzira na alergije).
Stvarno se borim da moje dijete sto zdravie jede ali pritisak iz vana je velik. Po nekad sam stvarno umorna i dosadilo mi je stalno iz nova objasnjavati. :evil:
On sada im tek 9 mj. pa je lako , a sto cu kasnije kad pocne razumjeti?
I kako se oduprijeti nedokaznim i tvrdoglavim bakama i svekrvama i sl?
Moceko, ne moraš se brinuti što će biti kad dijete bude starije jer se temelji ishrane postavljaju od početka. Ja sam Tei kad je bila baš mala branila junk food, tj. branila sam drugima da joj daju. Sad kad ima skoro dvije godine joj ne branim kad dođemo u goste niti čokoladu, niti smokiće, niti bilo kaj drugo, al ona sad to više niti neće. Zagrize čokoladicu i ostavi. Tak i smokići - pojede četri-pet komada, a od toga joj stvarno neće biti ništa. Doma jede hrpu voća i ak u gostima pojede nešto tzv. junk food ne smeta mi. Doma to ne držimo.
Pitanje: smatrate li obične štapiće i perece npr. one Podravkine) junk foodom? Tea ih jede ponekad.
Ne.Citiraj:
TeinaMama prvotno napisa
Ne jedemo ih, ali to mi nije junk, kao ni čoksa, sladoled, domaći kolači...
Meni je junk sve ono što sadrži E-ove, pojačivače okusa, umjetne boje i gomilu šećera.
E da. I mi volimo sladoled. Ne držimo ga nikad doma jer nam je zapravo zanimljivije otići u grad na sladoled. Sad u ljeti rijetko možemo proći kroz grad a da ne kupimo sladač, to nam je postao ritual. Tea već može smazati cijelu kuglucu, al onog Podravkinog ili Ledo jer su te kuglice uvijek manje od onih "domaćih" iz slastičarne.