put do graza kome? tebi i meni ili školarcima? to nije isto. osiguranje, agencija, bla, bla...
Printable View
put do graza kome? tebi i meni ili školarcima? to nije isto. osiguranje, agencija, bla, bla...
Još jedan apsurd, po meni, (pre)plačen 130 kn - naši iz VG-ce su imali izlet po Turopolju i ručak u jednom restoranu gdje su se i nešto malo igrali. Meni je zanimljivo to što su obišli mjesta o kojima su učili i po onome što sam čula vodič je bio ok, ali da je to preskupo, je.
A moj sin je bio u krapinskom muzeju na međunarodni dan muzeja, kad su karte besplatne. Ako se ne varam, jedna košta 50 kn. Baš me zanima jesmo li dobro prošli ili je netko učinio da lova ispari...
Pa ne čudi me zapravo, jedino mi je žao mlađeg sina koji je trebao ići iduće školske godine. Tja, možda ipak nešto smisle... Propustio je terensku na Sljemenu (baš je bio jako bolestan) i bilo bi mi drago da ode nekamo na par dana s tim svojim haharima.
Ima još jedna stvar koju ne uzimate u obzir, kada smo mi za sportski klub htjeli iznajmiti autobus namučili smo se gadno (radilo se o minibusu), po nekom novom zakonu autobusi moraju imati dozvolu za prijevoz djece.
Mi isto ove godine bez ručka 170 kn, u cijenu je uključena ulaznica za jedan muzej. Nego, zašto djeca moraju plaćati i za voditelja, ali i za razrednika kartu? (mislim, to je uključeno u tu svotu)
Mislim da pokriva grad, a ne MZOŠ. Kad bi bio MZOŠ onda bi pokrivalo za sve škole u RH
Da, agenciji za sve troškove i organizaciju.
Zakonski, agencija bi za svaki izlet, pa i onaj jednodnevni, trebala sastaviti ugovor sa svakim roditeljem posebno, ali je to skoro nemoguće dobiti od njih. Prošle godine smo za maturalac tako napravili: svaki roditelj je dobio ugovor na svoje ime i plaćao direktno agenciji na račun.
Ne moraju. Većina muzeja ima gratis ulaznice za voditelje i pratitelje.
Moja oba djeteta su bila u Školi u prirodi i ove i prošle godine (Crikvenica, Sljeme, Lošinj).
zanima me kolko ste prošle godine plaćali za krapinu s muzejom, nama rekli oko 200 kn,što mi se čini puno preveć ak je ulaznica samo 25kuna, a za više njih spušta se na 20 kn.
a klopa? prek koga su išli?
Kod nas izlet bio 120 kuna, bez klope, jako puno...
ne znam preko koga su išli, klopu su nosili od doma..
20 kn je ulaz, ne znam jel što ekstra vodič, i ostatak bus.
meni je i ovo puno novaca, ali muzej je genijalan, pa vrijedi.
hajde pitaj u školi prek koga su išli,može???
u cijenu izleta obično je uključeno slijdeće:
prijevoz busom (neki prijevoznici računaju od 5kn / km do 12 kn/km!!!)- definitivno najskuplja stavka;
organizacija puta;
stručno vodstvo;
osiguranje u slučaju nezgode;
dnevnice za profesore (!!): nekad su dnevnicu davale i škola i putnička agencija, a danas daje samo putnička agencija. naravno, ne želi agencija izdati baš puno svoje love pa roditelj u cijeni izleta plaća i to. s druge strane, treba voditi računa da izlet nije obavezan, kako za djecu, tako i za profesore, te ako oni ne žele, ne moraju djecu voditi na izlet. nikad. ne kažem da je to u redu, ali ne moraju, ako ne žele. zato im u vidu dnevnica teba neki "poticaj" da vode tuđu djecu, skrbe o njima i slično. jer su im na izletu (pogotovo višednevnom i pogotovo u inozemstvu) oni i mama i tata i prva pomoć, ako ne daj Bože zatreba. a ako se što, ne daj Bože, lošega i dogodi, prvi su na tapeti učitelji / profesori i prvi polažu račune gdje su bili, što su radili i kako su na djecu pazili ;).
sve se to uračuna u izlet.
daj mi ti pojasni, molim te.
evo, ja cijeli dan čekam da mi no@ pojasni te moje "miskoncepcije" i "neprofesije", ali nema pojašnjenja. kao prvo uopće nemam pojma na koji se dio točno odnosio taj komentar, budući da u Kolektivnom ugovoru ne pišu traktati o školskom izletu. možda si mislila na članak 28. gdje spominje da je škola dužna platiti, ako se učenike vodi službeno dulje od 8 sati, punu dnevnicu?? ako si na to mislila, a kaj drugo reći od: hahaha, koja zabluda. pisalo je i na plotu ;). u tom istom Kolektivnom npr. piše da se prijevoz iplaćuje do zadnjega u mjesecu za budući mjesec pa ja dobim prijevoz ponekad i 20. u mjesecu za tekući mjesec (jer mi koji radimo van Zg županije ne dobivamo prijevoz za tekući mjesec s plaćom za prošli). pa kad se pobuniš svejedno se ništa ne dogodi. niti na sindikalnoj razini. a sve što sam gore napisala u prethodnom postu je čista i živa istina, potkrjepljena 15ogodišnjim radom u nastavi i vodstvom izleta ;). ništa nije rečeno na pamet ili neprovjereno.
stoga te molim, daraga no@, vapim za tvojim objašnjenjem jer stvarno ne znam na što se taj komentar odnosio. ako si ga već dala, bilo bi pristojno da si ga malo i pojasnila. osim ako ti nije samo bila namjera vrijeđati pa nestati ;).
Stručnog usavršavanja očito nikada dovoljno.
Draga Franny, mislila sam na dio u kojem pišeš da izlet nije obavezan za učitelje. Da si još malo prolistala Kolektivni vidjela bi da je upravo suprotno:
OBVEZE UČITELJA I STRUČNIH SURADNIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI; POSLOVI UČITELJA
Članak 65.
Neposredni odgojno-obrazovni rad
(1) Neposrednim odgojno-obrazovnim radom s učenicima u osnovnoj školi smatra se redovita i izborna, dodatna i dopunska nastava, rad u izvannastavnim aktivnostima, neposredni odgojno-obrazovni rad razrednika (sat razrednika propisan nastavnim planom i sat ostaloga neposrednog odgojno-obrazovnog rada razrednika s učenicima), a u umjetničkim školama 1 sat neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima za skupinu do 15 učenika odnosno 2 sata za skupinu s više od 15 učenika, rad u produženom boravku, vođenje učeničke zadruge te učeničkih društava i klubova, za učitelje tjelesne i zdravstvene kulture i poduka plivanja te kinezioterapeutski rad s učenicima s većim teškoćama u razvoju, za učitelje defektologe ili stručnjake edukacijsko- rehabilitacijskog profila produženi stručni postupak i posebna edukacijsko-rehabilitacijska pomoć, a za učitelje u umjetničkim školama i vođenje javnih nastupa učenika.
(2) Razredništvo je skup poslova koji uz poslove razrednika u neposrednome radu s učenicima obuhvaća i:
– planiranje i programiranje te provedbu plana i programa rada razrednoga odjela,
– sudjelovanje u provedbi programa profesionalnoga informiranja i usmjeravanja učenika,
– brigu o učeničkoj prehrani, zdravstvenoj i socijalnoj skrbi učenika te o poduci plivanja,
– suradnju s roditeljima (roditeljske sastanke, predavanja za roditelje, pojedinačne razgovore), učiteljima razrednog vijeća i stručnim suradnicima,
– brigu o podmirenju učeničkih obveza,
– priprema i vođenje razrednoga vijeća,
– vođenje razredne dokumentacije i očevidnika te pisanje i uručivanje učeničkih knjižica i svjedodžaba,
– pripremu i provedbu učeničkih izleta i ekskurzija,
– druge poslove vezane uz prethodno navedene poslove.
(3) Poslovi koji proizlaze iz naravi i količine neposrednoga odgojno-obrazovnog rada s učenicima jesu:
– poslovi vezani uz početak odnosno završetak školske godine,
– poslovi vezani uz završetak nastave,
– planiranje i programiranje neposrednoga odgojno-obrazovnog rada,
– pripremanje za nastavu i druge oblike neposrednoga odgojno-obrazovnog rada,
– izradba pisanih dnevnih priprema i tjednih ili mjesečnih izvedbenih programa,
– vođenje pedagoške dokumentacije i očevidnika,
– ispravci i analiza pisanih radova učenika,
– stalno stručno usavršavanje,
– sudjelovanje u kulturnoj i javnoj djelatnosti škole utvrđene u školskom kurikulumu,
– sudjelovanje u radu stručnih tijela i povjerenstava,
– provođenje popravnih, razlikovnih, predmetnih i razrednih ispita,
– sudjelovanje u provedbi učeničkih izleta i ekskurzija,
– posjeti kulturnim i znanstvenim priredbama, ustanovama i sl.,
briga o zbirkama u kabinetima, nastavnim sredstvima i pomagalima te o uređenju učionica i radnih prostora,– dežurstvo tijekom nastavnih radnih dana,
– suradnja s roditeljima.
Dio o isplaćivanju duplih:roll: dnevnica neću niti komentirati......
draga, ne znam sad tko ima mikoncepcije ;). jer niti u tvom, a niti u mom Kolektivnom ne piše da je izlet OBAVEZAN. o tome mi pričamo. naravno da, ako ga profesor želi organizirati i ako roditelji pristanu, onda profesor ima određene dužnosti i određene poslove koje obavlja.
evo, ja ću ti sad kopirat dijelove iz mojeg Kolektivnog za srednje školstvo:
Citiraj:
"OBVEZE NASTAVNIKA, STRUČNIH SURADNIKA I DRUGIH SURADNIKA U
SREDNJOŠKOLSKOJ USTANOVI
Poslovi nastavnika
Članak 8.
(1)
Poslovi srednjoškolskog nastavnika obuhvaćaju:
• organizacija i izvedba teorijske i praktične nastave i vježbi;
• izrada izvedbenih i operativnih nastavnih planova i programa te priprava i izvedba
srednjoškolske nastave koja priprema za studij i strukovne nastave u skladu s
potrebama učenika;
• poučavanje temeljnih znanja u jednom ili više predmeta;
• vođenje učenika ka osmišljenom interdisciplinarnom povezivanju tih znanja radi
stjecanja cjelovite slike svijeta;
• osposobljavanje učenika za samostalno učenje i mišljenje;
• razvijanje intelektualnog i emotivnog vida učenikove osobnosti;
• pripremanje, provođenje i ocjenjivanje testova, ispita, školskih i domaćih uradaka
radi utvrđivanja napretka učenika;
• savjetovanje i pomoć učenicima u samostalnom radu;
• vođenje učeničkih skupina u javnom i kulturnom radu škole;
• izrada izvješća o radu s učenicima;
• suradnja s drugim nastavnicima u stručnim aktivima, razrednim vijećima i na
nastavničkim vijećima;
• suradnja s roditeljima."
vidiš li ti ovdje i jednu rečenicu koja se tiče izleta???? evo, jedino gdje se u jednoj rečenici spominje izet je ovaj dio koji navodi što sve ulazi u neposredan odgojno - obrazovni rad (tu je naveden i izlet kao oblik rada, ali samo to, ne kao obveza profesora!!!):
Osim svega, naša nam ravnateljica na svakom mogućem Nastavničkom, kad je vrijeme odabira agencije i destinacije izleta, tupi o tome kako izlet nije obavezan ;). onda i ona ima miskoncepcije??? nadalje, MM radi u našem Ministarstvu, pitat ću njega nek mi se raspita (sad je ipak malo kasno pa ću to ostaviti za sutra ;) ) pa ćemo to riješiti jednom za svagda.Citiraj:
"Rad nastavnika
Članak 13.
(1)
Neposredan odgojno-obrazovni rad nastavnika u srednjem školstvu je rad s učenicima u
razrednom odjelu i skupini učenika u redovitoj, izbornoj, fakultativnoj, dodatnoj i
dopunskoj nastavi, neposredan pedagoški rad razrednika s učenicima i odgajatelja u
odgojnim skupinama u učeničkim domovima, neposredan stručno pedagoški rad
stručnog suradnika, poslovi neposrednog rada s učenicima u učeničkoj zadruzi te
poslovi vođenja učeničkih društava i školskih športskih klubova, terapeutski rad s
učenicima s većim poteškoćama u razvoju, odgojno-obrazovni poslovi zdravstvenorehabilitacijskog
tipa i poslovi radne socijalizacije polaznika, poslovi produženog
stručnog postupka i posebne defektološke pomoći, poslovi nastavnika u umjetničkim
školama na vođenju javnih nastupa učenika, poslovi nastavnika na planiranju i provedbi
školskih izleta ili ekskurzija, rad u izvannastavnim slobodnim aktivnostima po
programima utvrđenim godišnjim planom rada škole.
(2)
Oblici nastave su : teorijska nastava, nastavne vježbe i praktična nastava u redovitoj,
izbornoj, fakultativnoj, dopunskoj i dodatnoj nastavi.
Redovita i izborna nastava u srednjoj školi je nastava koja se izvodi u sadržaju i brojem
sati propisanim nastavnim planom i programom za redovitu izobrazbu mladeži.
Dopunska nastava je nastava za skupine učenika koji zbog bolesti i drugih opravdanih
razloga zaostaju u znanju iz pojedinih predmeta relevantnih za vrstu škole ili programa
izobrazbe koje utvrđuje nastavničko vijeće, priprema učenika za državnu maturu i
završni rad, te izvedba programa školskog športskog kluba i drugih školskih klubova ili
udruga učenika.
Dodatna nastava je nastava za skupine darovitih učenika prema dodatnim sadržajima iz
nastavnih predmeta koje utvrđuje nastavničko vijeće te rad sa učenicima koji se
pripremaju za natjecanja iz znanja i umijeća, te vođenje školskog pjevačkog zbora..
Program fakultativne nastave i izvannastavnih slobodnih aktivnosti učenika donosi
nastavničko vijeće škole u skladu s interesima i sklonostima učenika, potrebama životne
sredine i sastavni su dio godišnjeg plana i programa škole.
A.)
Razredništvo je skupina poslova razrednika:
• neposredni odgojno-obrazovni rad s učenicima
• rad s roditeljima i nastavnicima razrednog vijeća
• rad na razrednoj evidenciji i administraciji
• ostali poslovi razrednika
B) Ostali poslovi koji proizlaze iz naravi i količine odgojno-obrazovnog rada su:
• priprema početka i završetka školske godine;
• planiranje i programiranje neposrednog odgojno-obrazovnog rada (izrada
pisanih, izvedbenih programa i programa za nastavu);
• pripremanje za nastavu i druge oblike neposrednog odgojno-obrazovnog rada
(izrada pisanih i izvedbenih materijalnih priprava);
• nacionalni ispiti i državna matura, poslovi zadavanja i odabira teme, praćenja i
kontrole izradbe , vrednovanje i ocjenjivanje obrane završnog rada;
• poslovi mentorstva nastavnicima pripravnicima;
• popravni ispiti;
• analiza i ispravci pismenih radova učenika;
• izvješća o rezultatima rada;
• razredna evidencija i administracija;
• vođenje pedagoške dokumentacije;
• stručno usavršavanje nastavnika;
• sudjelovanje u radu stručnih tijela i povjerenstava;
• sudjelovanje u izvannastavnim slobodnim aktivnostima učenika;
• briga o obnavljanju i održavanju nastavne opreme;
• suradnja s roditeljima;
• dežurstva u nastavnim radnim danima;
• sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima i programima javne, kulturne i
socijalne djelatnosti škole utvrđenim u godišnjem programu rada škole;
• sindikalna aktivnost povjerenika sindikata;
• ostale izvannastavne aktivnosti utvrđene godišnjim planom i programom rada
škole.
Svi ostali poslovi posebno se vrednuju uz poslove u neposrednom radu u strukturi
poslova i radnih zadataka 40 satnog radnog tjedna."
ja ne radim u skoli ali ako u kolektivnom stoji nesto kao "Obveza nastavnika...." onda valjda to nesto jest obavezno.
Ja sam drzavni službenik, ono što meni piše u opisu mojeg radnog mjesta ja moram raditi.
ne znam da li da uopće potežem pitanje dnevnica ali činjenica da va,a agencija isplaćuje dnevnicu po meni je kazneno djelo.
ne cure, nije upravo tako. raspitala sam se na Ministarstvu, a i nedavno je ministar Fuchs izjavio isto ovo što ću sad reći:
"sve što roditelj plaća iz svog džepa (kazalište, izlet i sl.) nije obavezno!".
kad se radilo o dnevnicama, jedan dio je iplaćivala nekad škola, a jedan dio agencija (doživjela na svojoj koži 2000. i 2001.), a sad samo daje agencija.
:lol:miskoncepcije, neprofesionalnost...
ma mene samo zanima kojem je biseru 1. put palo na pamet ikoga voditi na rekreativni -DRAGOVOLJNI, u potpunosti financiran od roditelja i kao takav u potpunosti neobavezan za nastavnika(-čisto dobra volja, a opseg poslova kao takav+odgovornost ne da nije pokrivena dnevnicom, nego bi je se i rado odrekla da ne moram na izlet, a moram jer me inače razred gleda kao neprijatelja, ako neću voditi) ali i roditelja (jelte neobavezan).
Franny, nije obavezno za učenike (odnosno za roditeljski džep) učiteljima je to radni zadatak. Dakle ukoliko škola organizira terensku nastavu (izlet) za recimo sve 3. razrede - i idu učitelji iz 3. a, b i c razreda - učitelj iz 3. d ne može reći da on ne ide jer eto ne želi i ne da mu se. Mislim, može ali to onda spada u kršenje obveza iz radnog odnosa i poslodavac bi mu trebao napisati opomenu.
Naravno to ne znači da svaki učitelj pod svaku cijenu (samoinicijativno) treba organizirati terensku nastavu/izlet.
Što se tiče prakse isplaćivanja dnevnica od strane agencija vjerujem da postoji što ne znači da je legalno.
spunky125, što je to rekreativni?
ajme, no@, pa normalno da ako se roditelji i učitelji dogovore za izlet, da onda profesor treba odrardit sve to, a ne susjed ;)
ali ne možeš mi reći da je izlet u prirodi obavezan!! znam nekolicinu razreda koji iz financijskih razloga nisu išli u školu u prirodi.
ako roditelji iz 3. d nemaju novaca da plate izlet, onda za njih to nije obavezno!! može škola organizirat brda i doline, ako ide iz džepa škole. ali ako ide iz roditeljskog, sorry ;). ako imaju love, onda će ih učiteljica voditi! nikad u životu nisam čula da nastavnik neće voditi ako roditelji žele da im djeca idu.
rekreativni izlet je onaj u kojem se djeca rekreiraju (planinare, igraju, bave nekim sportom, đabalebare, družeći se zajedno), za razliku od stručne ekskurzije , gdje idu "poslovno" tj. idu učiti nešto vezano za njihovu struku i nastavu.
Franny, učitelj je dužan odraditi izlet/terensku nastavu ako mu tako naloži poslodavac - a to je ravnatelj.
I za učitelja je u tom slučaju obavezan. U mom primjeru iz prethodnog posta nije bilo riječi o tome da roditelji učenika 3. d ne bi mogli platiti. Naprotiv pretpostavka je da roditelji iz sva 4 razreda mogu financirati izlet. Međutim učitelj iz hipotetskog 3. d ne želi jer mu se ne da i ne smatra se obaveznim.
Čudim se tvom snebivanju da takvi učitelji postoje s obzirom na tvoje početne ideje na ovoj temi:
Citiraj:
dnevnice za profesore (!!): nekad su dnevnicu davale i škola i putnička agencija, a danas daje samo putnička agencija. naravno, ne želi agencija izdati baš puno svoje love pa roditelj u cijeni izleta plaća i to. s druge strane, treba voditi računa da izlet nije obavezan, kako za djecu, tako i za profesore, te ako oni ne žele, ne moraju djecu voditi na izlet. nikad. ne kažem da je to u redu, ali ne moraju, ako ne žele. zato im u vidu dnevnica teba neki "poticaj" da vode tuđu djecu, skrbe o njima i slično.
Sjećam se razreda iz srednje škole još dok sam ja išla koje razrednica nije htjela voditi, to im je i rekla pa su oni bili pokisli i tužni pa im se smilovao profesor iz predmetne nastave koji ih je vodio na maturalno. Istina, to je bilo davno, ne znam kakvi su razlozi bili te profesorice i tako to...al se sjećam da je djecu vodio nastavnik a ne razrednik
evo, sad si ti miskoncipirala pojam tvojeg poslodavca ;). to nije ravnatelj, već Ministarstvo ;).
kako može ravnatelj nekome narediti da ide na izlet, ako taj nema novaca za izlet??? a samo Ministarstvo, kao poslodavac ;), govori da izlet nije obavezan, ako ga plaćaju roditelji?? također, za ići na izlet potrebna je većina učenika. ako većina ne želi ići ili ne može, na izlet se ne ide. ako većina hoće ići, na izlet se ide i u tom slučaju razrednik vodi djecu i na Mjesec, ako se za to ima novaca. ali isto tako, izlet nije obavezan!!!!!
s druge strane, ja, ako ne želim, ne moram voditi npr. problematičnu djecu na izlet, pa da su bogati ko Krezovi i da mi mogu platiti mjesec dana u Dubaiu! u tom slučaju, ja to ne moram, ako ne želim. jer ne želim tu vrstu odgovornosti. vjerujem da i vi u osnovnoj ne vodite neke problematikuse. ja ih nisam vodila niti kad sam radila u osnovnoj, niti sad, kad radim u srednjoj. i nikad mi nitko od roditelja, profesora, ravnatelja ili Ministarstva nije spočitnuo to. to nije moja obaveza. jer sam ja na izletu odgovorna za tu djecu.
eto, na to sam prvenstveno mislila, kad sam reka da prof. ne mora, ako ne želi. jer ako su uvjeti super, ako su djeca super, ako je sve po pitanju izleta super, doista nema razloga da se djecu ne odvede, jer u tom slučaju izlet je uživancija. izlet je korisno druženje van nastave i ja ga kao takvog podržavam! nisam, naravno, mislila da sad ja imam baš manikuru noktiju u to doba kad bi oni trebali ić na izlet , pa se sad meni neće njih voditi. ako smo si kolegice, onda ćeš znati o čemu ti pričam, nećeš tjerat mak na konac s nekim nebuloznim primislima.