ne znam preko koga su išli, klopu su nosili od doma..
20 kn je ulaz, ne znam jel što ekstra vodič, i ostatak bus.
meni je i ovo puno novaca, ali muzej je genijalan, pa vrijedi.
ne znam preko koga su išli, klopu su nosili od doma..
20 kn je ulaz, ne znam jel što ekstra vodič, i ostatak bus.
meni je i ovo puno novaca, ali muzej je genijalan, pa vrijedi.
hajde pitaj u školi prek koga su išli,može???
u cijenu izleta obično je uključeno slijdeće:
prijevoz busom (neki prijevoznici računaju od 5kn / km do 12 kn/km!!!)- definitivno najskuplja stavka;
organizacija puta;
stručno vodstvo;
osiguranje u slučaju nezgode;
dnevnice za profesore (!!): nekad su dnevnicu davale i škola i putnička agencija, a danas daje samo putnička agencija. naravno, ne želi agencija izdati baš puno svoje love pa roditelj u cijeni izleta plaća i to. s druge strane, treba voditi računa da izlet nije obavezan, kako za djecu, tako i za profesore, te ako oni ne žele, ne moraju djecu voditi na izlet. nikad. ne kažem da je to u redu, ali ne moraju, ako ne žele. zato im u vidu dnevnica teba neki "poticaj" da vode tuđu djecu, skrbe o njima i slično. jer su im na izletu (pogotovo višednevnom i pogotovo u inozemstvu) oni i mama i tata i prva pomoć, ako ne daj Bože zatreba. a ako se što, ne daj Bože, lošega i dogodi, prvi su na tapeti učitelji / profesori i prvi polažu račune gdje su bili, što su radili i kako su na djecu pazili.
sve se to uračuna u izlet.
evo, ja cijeli dan čekam da mi no@ pojasni te moje "miskoncepcije" i "neprofesije", ali nema pojašnjenja. kao prvo uopće nemam pojma na koji se dio točno odnosio taj komentar, budući da u Kolektivnom ugovoru ne pišu traktati o školskom izletu. možda si mislila na članak 28. gdje spominje da je škola dužna platiti, ako se učenike vodi službeno dulje od 8 sati, punu dnevnicu?? ako si na to mislila, a kaj drugo reći od: hahaha, koja zabluda. pisalo je i na plotu. u tom istom Kolektivnom npr. piše da se prijevoz iplaćuje do zadnjega u mjesecu za budući mjesec pa ja dobim prijevoz ponekad i 20. u mjesecu za tekući mjesec (jer mi koji radimo van Zg županije ne dobivamo prijevoz za tekući mjesec s plaćom za prošli). pa kad se pobuniš svejedno se ništa ne dogodi. niti na sindikalnoj razini. a sve što sam gore napisala u prethodnom postu je čista i živa istina, potkrjepljena 15ogodišnjim radom u nastavi i vodstvom izleta
. ništa nije rečeno na pamet ili neprovjereno.
stoga te molim, daraga no@, vapim za tvojim objašnjenjem jer stvarno ne znam na što se taj komentar odnosio. ako si ga već dala, bilo bi pristojno da si ga malo i pojasnila. osim ako ti nije samo bila namjera vrijeđati pa nestati.
Posljednje uređivanje od Franny : 20.11.2011. at 20:57
Stručnog usavršavanja očito nikada dovoljno.
Draga Franny, mislila sam na dio u kojem pišeš da izlet nije obavezan za učitelje. Da si još malo prolistala Kolektivni vidjela bi da je upravo suprotno:
OBVEZE UČITELJA I STRUČNIH SURADNIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI; POSLOVI UČITELJA
Članak 65.
Neposredni odgojno-obrazovni rad
(1) Neposrednim odgojno-obrazovnim radom s učenicima u osnovnoj školi smatra se redovita i izborna, dodatna i dopunska nastava, rad u izvannastavnim aktivnostima, neposredni odgojno-obrazovni rad razrednika (sat razrednika propisan nastavnim planom i sat ostaloga neposrednog odgojno-obrazovnog rada razrednika s učenicima), a u umjetničkim školama 1 sat neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima za skupinu do 15 učenika odnosno 2 sata za skupinu s više od 15 učenika, rad u produženom boravku, vođenje učeničke zadruge te učeničkih društava i klubova, za učitelje tjelesne i zdravstvene kulture i poduka plivanja te kinezioterapeutski rad s učenicima s većim teškoćama u razvoju, za učitelje defektologe ili stručnjake edukacijsko- rehabilitacijskog profila produženi stručni postupak i posebna edukacijsko-rehabilitacijska pomoć, a za učitelje u umjetničkim školama i vođenje javnih nastupa učenika.
(2) Razredništvo je skup poslova koji uz poslove razrednika u neposrednome radu s učenicima obuhvaća i:
– planiranje i programiranje te provedbu plana i programa rada razrednoga odjela,
– sudjelovanje u provedbi programa profesionalnoga informiranja i usmjeravanja učenika,
– brigu o učeničkoj prehrani, zdravstvenoj i socijalnoj skrbi učenika te o poduci plivanja,
– suradnju s roditeljima (roditeljske sastanke, predavanja za roditelje, pojedinačne razgovore), učiteljima razrednog vijeća i stručnim suradnicima,
– brigu o podmirenju učeničkih obveza,
– priprema i vođenje razrednoga vijeća,
– vođenje razredne dokumentacije i očevidnika te pisanje i uručivanje učeničkih knjižica i svjedodžaba,
– pripremu i provedbu učeničkih izleta i ekskurzija,
– druge poslove vezane uz prethodno navedene poslove.
(3) Poslovi koji proizlaze iz naravi i količine neposrednoga odgojno-obrazovnog rada s učenicima jesu:
– poslovi vezani uz početak odnosno završetak školske godine,
– poslovi vezani uz završetak nastave,
– planiranje i programiranje neposrednoga odgojno-obrazovnog rada,
– pripremanje za nastavu i druge oblike neposrednoga odgojno-obrazovnog rada,
– izradba pisanih dnevnih priprema i tjednih ili mjesečnih izvedbenih programa,
– vođenje pedagoške dokumentacije i očevidnika,
– ispravci i analiza pisanih radova učenika,
– stalno stručno usavršavanje,
– sudjelovanje u kulturnoj i javnoj djelatnosti škole utvrđene u školskom kurikulumu,
– sudjelovanje u radu stručnih tijela i povjerenstava,
– provođenje popravnih, razlikovnih, predmetnih i razrednih ispita,
– sudjelovanje u provedbi učeničkih izleta i ekskurzija,
– posjeti kulturnim i znanstvenim priredbama, ustanovama i sl.,
briga o zbirkama u kabinetima, nastavnim sredstvima i pomagalima te o uređenju učionica i radnih prostora,– dežurstvo tijekom nastavnih radnih dana,
– suradnja s roditeljima.
Dio o isplaćivanju duplihdnevnica neću niti komentirati......
draga, ne znam sad tko ima mikoncepcije. jer niti u tvom, a niti u mom Kolektivnom ne piše da je izlet OBAVEZAN. o tome mi pričamo. naravno da, ako ga profesor želi organizirati i ako roditelji pristanu, onda profesor ima određene dužnosti i određene poslove koje obavlja.
evo, ja ću ti sad kopirat dijelove iz mojeg Kolektivnog za srednje školstvo:
"OBVEZE NASTAVNIKA, STRUČNIH SURADNIKA I DRUGIH SURADNIKA U
SREDNJOŠKOLSKOJ USTANOVI
Poslovi nastavnika
Članak 8.
(1)
Poslovi srednjoškolskog nastavnika obuhvaćaju:
• organizacija i izvedba teorijske i praktične nastave i vježbi;
• izrada izvedbenih i operativnih nastavnih planova i programa te priprava i izvedba
srednjoškolske nastave koja priprema za studij i strukovne nastave u skladu s
potrebama učenika;
• poučavanje temeljnih znanja u jednom ili više predmeta;
• vođenje učenika ka osmišljenom interdisciplinarnom povezivanju tih znanja radi
stjecanja cjelovite slike svijeta;
• osposobljavanje učenika za samostalno učenje i mišljenje;
• razvijanje intelektualnog i emotivnog vida učenikove osobnosti;
• pripremanje, provođenje i ocjenjivanje testova, ispita, školskih i domaćih uradaka
radi utvrđivanja napretka učenika;
• savjetovanje i pomoć učenicima u samostalnom radu;
• vođenje učeničkih skupina u javnom i kulturnom radu škole;
• izrada izvješća o radu s učenicima;
• suradnja s drugim nastavnicima u stručnim aktivima, razrednim vijećima i na
nastavničkim vijećima;
• suradnja s roditeljima."
vidiš li ti ovdje i jednu rečenicu koja se tiče izleta???? evo, jedino gdje se u jednoj rečenici spominje izet je ovaj dio koji navodi što sve ulazi u neposredan odgojno - obrazovni rad (tu je naveden i izlet kao oblik rada, ali samo to, ne kao obveza profesora!!!):
Osim svega, naša nam ravnateljica na svakom mogućem Nastavničkom, kad je vrijeme odabira agencije i destinacije izleta, tupi o tome kako izlet nije obavezan"Rad nastavnika
Članak 13.
(1)
Neposredan odgojno-obrazovni rad nastavnika u srednjem školstvu je rad s učenicima u
razrednom odjelu i skupini učenika u redovitoj, izbornoj, fakultativnoj, dodatnoj i
dopunskoj nastavi, neposredan pedagoški rad razrednika s učenicima i odgajatelja u
odgojnim skupinama u učeničkim domovima, neposredan stručno pedagoški rad
stručnog suradnika, poslovi neposrednog rada s učenicima u učeničkoj zadruzi te
poslovi vođenja učeničkih društava i školskih športskih klubova, terapeutski rad s
učenicima s većim poteškoćama u razvoju, odgojno-obrazovni poslovi zdravstvenorehabilitacijskog
tipa i poslovi radne socijalizacije polaznika, poslovi produženog
stručnog postupka i posebne defektološke pomoći, poslovi nastavnika u umjetničkim
školama na vođenju javnih nastupa učenika, poslovi nastavnika na planiranju i provedbi
školskih izleta ili ekskurzija, rad u izvannastavnim slobodnim aktivnostima po
programima utvrđenim godišnjim planom rada škole.
(2)
Oblici nastave su : teorijska nastava, nastavne vježbe i praktična nastava u redovitoj,
izbornoj, fakultativnoj, dopunskoj i dodatnoj nastavi.
Redovita i izborna nastava u srednjoj školi je nastava koja se izvodi u sadržaju i brojem
sati propisanim nastavnim planom i programom za redovitu izobrazbu mladeži.
Dopunska nastava je nastava za skupine učenika koji zbog bolesti i drugih opravdanih
razloga zaostaju u znanju iz pojedinih predmeta relevantnih za vrstu škole ili programa
izobrazbe koje utvrđuje nastavničko vijeće, priprema učenika za državnu maturu i
završni rad, te izvedba programa školskog športskog kluba i drugih školskih klubova ili
udruga učenika.
Dodatna nastava je nastava za skupine darovitih učenika prema dodatnim sadržajima iz
nastavnih predmeta koje utvrđuje nastavničko vijeće te rad sa učenicima koji se
pripremaju za natjecanja iz znanja i umijeća, te vođenje školskog pjevačkog zbora..
Program fakultativne nastave i izvannastavnih slobodnih aktivnosti učenika donosi
nastavničko vijeće škole u skladu s interesima i sklonostima učenika, potrebama životne
sredine i sastavni su dio godišnjeg plana i programa škole.
A.)
Razredništvo je skupina poslova razrednika:
• neposredni odgojno-obrazovni rad s učenicima
• rad s roditeljima i nastavnicima razrednog vijeća
• rad na razrednoj evidenciji i administraciji
• ostali poslovi razrednika
B) Ostali poslovi koji proizlaze iz naravi i količine odgojno-obrazovnog rada su:
• priprema početka i završetka školske godine;
• planiranje i programiranje neposrednog odgojno-obrazovnog rada (izrada
pisanih, izvedbenih programa i programa za nastavu);
• pripremanje za nastavu i druge oblike neposrednog odgojno-obrazovnog rada
(izrada pisanih i izvedbenih materijalnih priprava);
• nacionalni ispiti i državna matura, poslovi zadavanja i odabira teme, praćenja i
kontrole izradbe , vrednovanje i ocjenjivanje obrane završnog rada;
• poslovi mentorstva nastavnicima pripravnicima;
• popravni ispiti;
• analiza i ispravci pismenih radova učenika;
• izvješća o rezultatima rada;
• razredna evidencija i administracija;
• vođenje pedagoške dokumentacije;
• stručno usavršavanje nastavnika;
• sudjelovanje u radu stručnih tijela i povjerenstava;
• sudjelovanje u izvannastavnim slobodnim aktivnostima učenika;
• briga o obnavljanju i održavanju nastavne opreme;
• suradnja s roditeljima;
• dežurstva u nastavnim radnim danima;
• sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima i programima javne, kulturne i
socijalne djelatnosti škole utvrđenim u godišnjem programu rada škole;
• sindikalna aktivnost povjerenika sindikata;
• ostale izvannastavne aktivnosti utvrđene godišnjim planom i programom rada
škole.
Svi ostali poslovi posebno se vrednuju uz poslove u neposrednom radu u strukturi
poslova i radnih zadataka 40 satnog radnog tjedna."
. onda i ona ima miskoncepcije??? nadalje, MM radi u našem Ministarstvu, pitat ću njega nek mi se raspita (sad je ipak malo kasno pa ću to ostaviti za sutra
) pa ćemo to riješiti jednom za svagda.
ja ne radim u skoli ali ako u kolektivnom stoji nesto kao "Obveza nastavnika...." onda valjda to nesto jest obavezno.
Ja sam drzavni službenik, ono što meni piše u opisu mojeg radnog mjesta ja moram raditi.
ne znam da li da uopće potežem pitanje dnevnica ali činjenica da va,a agencija isplaćuje dnevnicu po meni je kazneno djelo.
ne cure, nije upravo tako. raspitala sam se na Ministarstvu, a i nedavno je ministar Fuchs izjavio isto ovo što ću sad reći:
"sve što roditelj plaća iz svog džepa (kazalište, izlet i sl.) nije obavezno!".
kad se radilo o dnevnicama, jedan dio je iplaćivala nekad škola, a jedan dio agencija (doživjela na svojoj koži 2000. i 2001.), a sad samo daje agencija.
miskoncepcije, neprofesionalnost...
ma mene samo zanima kojem je biseru 1. put palo na pamet ikoga voditi na rekreativni -DRAGOVOLJNI, u potpunosti financiran od roditelja i kao takav u potpunosti neobavezan za nastavnika(-čisto dobra volja, a opseg poslova kao takav+odgovornost ne da nije pokrivena dnevnicom, nego bi je se i rado odrekla da ne moram na izlet, a moram jer me inače razred gleda kao neprijatelja, ako neću voditi) ali i roditelja (jelte neobavezan).
Franny, nije obavezno za učenike (odnosno za roditeljski džep) učiteljima je to radni zadatak. Dakle ukoliko škola organizira terensku nastavu (izlet) za recimo sve 3. razrede - i idu učitelji iz 3. a, b i c razreda - učitelj iz 3. d ne može reći da on ne ide jer eto ne želi i ne da mu se. Mislim, može ali to onda spada u kršenje obveza iz radnog odnosa i poslodavac bi mu trebao napisati opomenu.
Naravno to ne znači da svaki učitelj pod svaku cijenu (samoinicijativno) treba organizirati terensku nastavu/izlet.
Što se tiče prakse isplaćivanja dnevnica od strane agencija vjerujem da postoji što ne znači da je legalno.
spunky125, što je to rekreativni?
ajme, no@, pa normalno da ako se roditelji i učitelji dogovore za izlet, da onda profesor treba odrardit sve to, a ne susjed
ali ne možeš mi reći da je izlet u prirodi obavezan!! znam nekolicinu razreda koji iz financijskih razloga nisu išli u školu u prirodi.
ako roditelji iz 3. d nemaju novaca da plate izlet, onda za njih to nije obavezno!! može škola organizirat brda i doline, ako ide iz džepa škole. ali ako ide iz roditeljskog, sorry. ako imaju love, onda će ih učiteljica voditi! nikad u životu nisam čula da nastavnik neće voditi ako roditelji žele da im djeca idu.
rekreativni izlet je onaj u kojem se djeca rekreiraju (planinare, igraju, bave nekim sportom, đabalebare, družeći se zajedno), za razliku od stručne ekskurzije , gdje idu "poslovno" tj. idu učiti nešto vezano za njihovu struku i nastavu.
Franny, učitelj je dužan odraditi izlet/terensku nastavu ako mu tako naloži poslodavac - a to je ravnatelj.
I za učitelja je u tom slučaju obavezan. U mom primjeru iz prethodnog posta nije bilo riječi o tome da roditelji učenika 3. d ne bi mogli platiti. Naprotiv pretpostavka je da roditelji iz sva 4 razreda mogu financirati izlet. Međutim učitelj iz hipotetskog 3. d ne želi jer mu se ne da i ne smatra se obaveznim.
Čudim se tvom snebivanju da takvi učitelji postoje s obzirom na tvoje početne ideje na ovoj temi:
dnevnice za profesore (!!): nekad su dnevnicu davale i škola i putnička agencija, a danas daje samo putnička agencija. naravno, ne želi agencija izdati baš puno svoje love pa roditelj u cijeni izleta plaća i to. s druge strane, treba voditi računa da izlet nije obavezan, kako za djecu, tako i za profesore, te ako oni ne žele, ne moraju djecu voditi na izlet. nikad. ne kažem da je to u redu, ali ne moraju, ako ne žele. zato im u vidu dnevnica teba neki "poticaj" da vode tuđu djecu, skrbe o njima i slično.
Sjećam se razreda iz srednje škole još dok sam ja išla koje razrednica nije htjela voditi, to im je i rekla pa su oni bili pokisli i tužni pa im se smilovao profesor iz predmetne nastave koji ih je vodio na maturalno. Istina, to je bilo davno, ne znam kakvi su razlozi bili te profesorice i tako to...al se sjećam da je djecu vodio nastavnik a ne razrednik
evo, sad si ti miskoncipirala pojam tvojeg poslodavca. to nije ravnatelj, već Ministarstvo
.
kako može ravnatelj nekome narediti da ide na izlet, ako taj nema novaca za izlet??? a samo Ministarstvo, kao poslodavac, govori da izlet nije obavezan, ako ga plaćaju roditelji?? također, za ići na izlet potrebna je većina učenika. ako većina ne želi ići ili ne može, na izlet se ne ide. ako većina hoće ići, na izlet se ide i u tom slučaju razrednik vodi djecu i na Mjesec, ako se za to ima novaca. ali isto tako, izlet nije obavezan!!!!!
s druge strane, ja, ako ne želim, ne moram voditi npr. problematičnu djecu na izlet, pa da su bogati ko Krezovi i da mi mogu platiti mjesec dana u Dubaiu! u tom slučaju, ja to ne moram, ako ne želim. jer ne želim tu vrstu odgovornosti. vjerujem da i vi u osnovnoj ne vodite neke problematikuse. ja ih nisam vodila niti kad sam radila u osnovnoj, niti sad, kad radim u srednjoj. i nikad mi nitko od roditelja, profesora, ravnatelja ili Ministarstva nije spočitnuo to. to nije moja obaveza. jer sam ja na izletu odgovorna za tu djecu.
eto, na to sam prvenstveno mislila, kad sam reka da prof. ne mora, ako ne želi. jer ako su uvjeti super, ako su djeca super, ako je sve po pitanju izleta super, doista nema razloga da se djecu ne odvede, jer u tom slučaju izlet je uživancija. izlet je korisno druženje van nastave i ja ga kao takvog podržavam! nisam, naravno, mislila da sad ja imam baš manikuru noktiju u to doba kad bi oni trebali ić na izlet , pa se sad meni neće njih voditi. ako smo si kolegice, onda ćeš znati o čemu ti pričam, nećeš tjerat mak na konac s nekim nebuloznim primislima.
Franny, nisam prosvjetni djelatnik ali kao roditelj pratim ovu prepisku,
no iskreno, malo mi je teško pratiti što ti pišeš, jer ideš iz krajnosti u krajnosti i pritom povlačiš neke čudne paralele.
Ako si krivo shvatila, ili je netko tebe krivo shvatio, možeš to jednostavno kazati i objasniti,
bez da druge optužuješ i vrijeđaš.
Što se tiče mojih navodnih miskoncepcija - u Općim odredbama Kolektivnog ugovora definiran je poslodavac u OŠ:
Na strani poslodavca ovaj ugovor obvezuje Vladu Republike Hrvatske, školski odbor i ravnatelja ustanove u kojoj se obavlja osnovnoškolska djelatnost
Kao mama čija su djeca bila na puno školskih izleta smatram da je ovo boldano jako bitno. Tu veliku odgovornost za djecu koju profesori preuzimaju treba adekvatno nagraditi. Mala djeca su manja briga, ali kad vode pun autobus šesnaestogodišnjaka...Svaka im čast.
Ako nekome ne odgovara cijena izleta u koju je uključena i dnevnica za profesora jednostavno ne mora dijete pustiti na izlet.
nisam primijetila da sam ikoga uvrijedila. ako jesam, ispričavam se. i mene je uvrijedilo to što me je no@ prozvala da sam nestručna i da nemam pojma (parafraziram) i to na jedan drzak način, kao da sam pala s Marsa, i sad ja tu pričam neke nebuloze o kojima ništa ne znam pa sam joj, možda na predugačko i na preširoko, pokušala objasniti da baš i nije tako. jer jako dobro poznajem zakone i imam dugogodišnju praksu, kako u radu u školi, tako i s tematikom izleta. zar se moram po 3. put ponavljati? ako Ministarstvo smatra da sve što plaća roditelj nije obavezno, onda zakaj se mi sad tu natežemo? ako netko u to ne vjeruje, pa hvala Bogu, dostupan je kontakt na stranicama Ministarstva pa nek slobodno nazove i uvjeri se. oni su vrlo otvoreni i ljubazni i spremni na suradnju. doznat ćete sve što vas zanima, a za što ja, očito nism stučna (jer no@ je ta koja je mjerodavna i koja je stručnjak nad stručnjacima i koja doista ide iz krajnosti u krajnost, ne znam s kojim ciljem (da se svađamo or what??) citirajući da je nama poslodavac ravnatelj: pa naravno da indirektno je. on je "namjesnik" u školi, a "bog" je Ministarstvo i naš pravi i realni poslodavac i svaki ravnatelj sluša naredbe Ministarstva, ne provodi sam svoju volju pa tako niti ne odlučuje tko će ići, a tko ne na izlet.).
mislim da je ova tema iscrpljena i da je sve bitno rečeno. svaki daljnji komentari mislim da bi mogli dovesti do svađe, a to mi nije namjera. ono što ne dozvolim je da me netko blati i krivo optužuje i tu ću se uvijek argumentirano braniti.
npr. koje? što ti je teško pratiti? o kakvoj krajnosti pričaš?? sad je meni teško još dodati pokoji komentar, da ti to ne bi shvatila kao uvredu....piplica prvotno napisa
i, do kuda bi ovo trebalo ići, koliko novaca bi trebala uljučiti u cijenu kirurgu koji mi operira srce, policajcu koji me čuva od ne znam niti ja čega itd.
Svaki posao nosi svoju odgovornost, zakonom je definirano koliko iznosi dnevnica nastavnika dok je na izletu s djecom (mozemo se svi skupa boriti da ta dnevnica bude veća, ali samo na taj nacin), isplaćivanje dnevnice preko agencije je kazneno djelo mita, teško mi je za povjerovati da će škola odabrati ponudu agencije koja ne nudi dnevnicu u odnosu na ponudu agencije koja nudi dnevnicu a to je direkno mito, za to ljudi završavaju u zatvoru.
tako je. dnevnica nije mito. i svaka, ama baš svaka agencija, kad im pošalješ upit za bilo koji izlet, u planu puta, ispod navede što je sve uključeno u cijenu, a što nije uključeno. pod stavkom "uključeno" redovito stoji puna dnevnica za pratitelja / pratitelje grupe.
dakle, izlet se događa van mog redovnog radnog vremena i kao takav se onda posebno i plaća. jer se izlet događa vikendima ili danima kad djeca ne idu u školu. to je po naputku Ministarstva, iako se neke škole toga ne pridržavaju. govorim o srednjim školama. danas sam se raspitala kod svjoje tajnice (pravnice) i kod ravnateljice, vezano za izlete i za prethodno spomenutu školu u prirodi koja se odvija tijekom nastave i rečeno mi je da niti škola u prirodi nije obavezna, ako roditelj nema novaca, budući da ju roditelji financiraju te da za xy učenika, koji ne idu taj tjedan u školu u prirodi, mora biti organizirana zamjenska nastava. jer za sve što se plaća dodatno, roditelj treba dati pisanu suglasnost i ako ju ne da, dijete nije obavezno ići na taj izlet ili tu vrstu nastave.
da se vratim malo na onaj moj fiktivni prijmjer o problematikusima i izletu u Dubai. potvrđeno mi je da ih ne moram voditi na izlet, da to na početku godine smijem javno, jasno i glasno reći roditeljima jer izlet nije obavezni dio nastave i odvija se u vannastavnim terminima (citiram svoju tajnicu i svoju ravnateljicu) te da zbog poteškoća u ponašanju učenika mogu samovoljno odlučiti da ih ne vodim. a na to sam upravo i mislila kad sam i pisala one retke o tome da profesor može odlučiti i ne voditi djecu na izlet jer to nije njegova obaveza. u tom slučaju. naravno, ako se većina roditelja (i to mora biri 2/3 većina) relativno dobre, relativno pristojne djece odluči na izlet / školu u prirodi / whatever tog tipa, onda naravno da profesor treba odraditi svoj dio koji je u opisu njegovih zaduženja (ako se radi o razredniku, ili učitelju razredne nastave) i odvesti djecu na izlet.
amen.
Franny, i ja sam neki dan bila na sluzbenom putu koji je ukljucivao subotu - dobila sam dnevnicu, upravo zato, izmedju ostaloga, jer se sve događa i u vrijeme izvan mog radnog vremena. Svima nam je tako, koji sluzbeni put traje od 8-4?
Drugo, dnevnica koju ti ne isplacuje tvoj poslodavac nego netko sa strane s otvorenom ili prikrivenom idejom da ce mu to pojacati sanse na trzistu jest mito, o tome pricamo kada govorimo o korumpiranom drustvu a ne samo o molovim milionima.
I, svi smo shvatili da roditelj i dijete imaju pravo izabrati ne ici na izlet, to i nije bila pocetna dilema, dilema je bila ima li pravo profesor odbiti organizirati i ici na izlet s djecom.
Posljednje uređivanje od Bubica : 23.11.2011. at 15:15
Da ne pišem isto, citirat ću Bubicu. Franny, s tolikom upornošću ponavljaš iste sporne točke i uopće ne vidiš po čemu su problematične. Pa zar je agencija tvoj poslodavac? Kako ti agencija može isplaćivati dnevnicu? S jedne strane osporavaš da je poslodavac ravnatelj (neposredni poslodavac, onaj koji daje radne zadatke, a naravno da ti plaća dolazi iz Ministarstva), a s druge ti je normalno da te plaća putnička agencija. Ma nego što nego miskoncepcije, dobro je no@ napisala.
ma sve 5, cure. vi ste u pravu
.
p.s. škola ne isplačuje dnevnice za izlet jer nema love i jer izlet nije obavezan. već gooodinama nitko u mojo školi i u okolinim mi školama nije dobio dnevnicu od škole već od agencije. koja ne prelazi službene dnevnice propisane zakonom, pa stoga to ne smatram mitom. mito bi bilo kad bi mi agencija isplatila 2struku, trostruku ili ne znam koliko uvećanu normalnu, zakonski propisanu dnevnicu. ne mogu tvrditi kako je bilo nekad, prije 50 godina. znam kako je bilo kad sam radila u OŠ: da sam dobila jedan dio od škole, jedan dio od agencije. sad zadnjih 10 godina dobivamo svi samo od agencije. ali baš ću se raspitati kako je to funkcioniralo ono, prije 20 godina (iako su onda vrijedili i neki drugi zakoni i pravilnici). jer lako je moguće da dnevnicu isplati agencija školi, koja onda taj novac proslijedi vama
također smo definirali i taj dio: imaBubica prvotno napisa
.
p.p.s. kod odabira agencije gleda se najjeftinija ponuda (a ne koja agencija daje najveću dnevnicu) jer po "Zakonu o javnoj nabavi, najpovoljnija ponuda je nejjeftinija ponuda koja sadrži sve oderdnice tražene u ponudi" (citirano iz dopisa koji smo dobili u školi, a vezano za odabir agencije).
no@, ako nije tajna, reci mi tko tebi isplati dnevnicu za izlet ili školu u prirodi?
nije tajna: dnevnice mi isplaćuje škola.
Btw: odabir Turističke agencije se ne radi prema Zakonu o javnoj nabavi. Već prema Pravilniku o organizaciji izleta, učeničkih ekskurzija i terenske nastave.
Naime, terensku nastavu/izlet najčešće financiraju direktno sami roditelji.
Konkretno u mojoj školi agenciju biraju predstavnici roditelja - članovi Vijeća roditelja.
Ne ide se za najjeftinijom ponudom, već se pazi na odnos cijene/kvalitete.
oke, onda vjerojatno agencija isplati dnevnicu školi. ali provjerit ću još taj podatak, da ne ispadne da se zaletavam s izjavama. jer ako izlet nije obavezan, onda škola nije obavezna dati dnevnicu (tako tvrde u mojoj školi), iako to nigdje u Kolektivnom ne piše (piše ono što sam rekla, iz članka 28., da škola pokriva dnevnicu u slučaju minimalno 8satnog vodstva).
i kod nas je bilo do nedavno tako da se odabire najpovoljnija po omjeru kvalitete i cijene, baš zato jer financiraju roditelji i ako oni žele dati npr. 5.000,00 kn za maturalac koji kod drugih agencija košta npr.3.000,00, njihova stvar. jer oni odlučuju (također i kod nas odlučuju predstavnici roditelja, učenika i razrednik). ali nas je od ove šk.god. dočekala hrpa noviteta vezano uz izlete pa tako i ova odluka koja je došla direkt iz Ministarstva i koju sad imam pred očima. sad, ako to nije istina onda netko tu mulja. ili moja škola nas djelatnike ili je ipak nekaj novo na snazi. barem, za srednje škole.
zaboravila sam u prethodnim postovima prokomentirati ovu tvoju izjavu. zar nije to ono što ti radiš? pokušavaš dokazati da si ti u pravu i da sam ja neinformirana, ne znam zakone i u krivu or what? očito je da ipak neka razlika postoji između osnovne i srednje škole, iako, po meni neke velike razlike po ovom pitanju ne bi trebale postojati.no@ prvotno napisa
Nisam sigurna bi li smisao ovog topika trebalo biti prepucavanje pa bi bilo dobro da svi prestanemo s time. Ajmo o činjenicama a ne tko što želi i tko koga i kako diskreditira.
Firma je dužna isplatiti dnevnicu (pola ili koji god drugi oblik) ako te posalje na put, bilo to obavezno ili ne, bitno je je si li ti išla ili ne.
Na papiru piše puno toga, a realnost je na žalost nešto skroz drugo.
Frany vam daje realnu sliku kako je to u hrpi škola, a vi ju napadate. Situacija je takva da sam ja pred dva tjedna dobila samo povrat troškova za službeni put u 5. mjesecu, bez dnevnice. Pitanje je da li ću ikad i dobiti dnevnicu.
Izlet i izvanučionička nastava: dnevnice koje isplaćuje agencija ili nema dnevnica. Škola ih isplatiti neće. Nikada.
enela, hvala ti što si stala na moju stranu (kao i spunky). iako nije ovdje bit o stranama. ja se, priznajem, osjećam napadnuto i osjećam se potrebu braniti jer me se napada da ne poznajem zakone i maltene pričam nebuloze te da sam neprofesionalna, a sve o čemu govorim je debelo provjereno i doživljeno na vlastitoj koži. naravno, svatko od nas ima pravo izreći svoje mišljnje i vjerujem da se ne bih osjećala ovoliko obaveznom obraniti da je tonalitet kojim je no@ uputila svoj prvi post meni bio mrvicu blaži, rječnik biraniji, a ne napadački i uvredljiv. sve se može izreći na lijepi način, po meni.
danas sam ponovno razgovarala s tajnicom, budući da nigdje, ni na kojem pretraživaću nisam mogla naći ništa o Pravilniku o izletima i terenskoj nastavi i lijepo mi je žena rekla da je taj Pravilnik nekad davno donosilo Ministarstvo, ali da ga godinama više ne drže pod svojim i da je sve na sebe preuzela Udruga za organizaciju putovanja (sutra će mi iskopirati taj njihov Pravilnik). također je istaknula da je bila na nedavnom seminaru gdje im je prosvjetni inspektor (igrom slučaja je baš taj bio i kod nas u školi prošle godine) objasnio da ako nešto financiraju roditelji, da onda škola mora odabrati najjeftiniju varijantu. Naravno, a to nisam specijalno napominjala jer mi je to normalno i jer tako radimo godinama, mi svakoj agenciji pošaljemo parametre: što želimo da nam se ukljući u izlet, koje izložbe, ulaznice, atrakcije želimo. pa upit pošaljemo na nekoliko agencija. Kad sve ponude stignu u školu (u nekom zakonski predviđenom roku), otvaraju se pred predstavnicima tj. roditeljima, učenicima i razrednicima i onda se odabire ona agencija koja je ispoštivala sve ono što smo naveli da tražimo. ako su sve agencije napravile identičan plan puta tj. sve obuhvatile što smo tražili, odabiremo onu agenciju koja je cijenom najjeftinija (realno, većinom svi roditelji prvo pitaju za cijenu, a onda za sadržaj) pa makar bila jeftinija i za 10 kn od neke druge agencije. eto, mi smo dobili takav naputak od Ministarstva.
a glede dnevnica mi je isto objasnila da škole nemaju novaca da bi ih iplatile svojim djelatnicima pa ukoliko razrednici žele voditi na izlet i ukoliko agencija iplati dnevnicu, super, ukoliko ne, školu se to ne tiče. jer, dolazimo do početaka rasprave, izlet nije obavezan ...
isto ne kužim, pitali, žena vam odgovorila i onda udri po njoj!
čini mi se da je to uobičajena vrsta komunikacije, kada se dobije odgovor koji se nekome ne sviđa, lupi po onome tko ga je napisao.
Uvjerena sam da Škole i Ravnatelji dobro poznaju Zakon, a i profesori koji rade, e sad ako svaka Škola radi po svome,to je drugi par rukava. Ako je kolegica dobila takvo tumačenje zakona i pravilnika od nadležne osobe-Ravnatelja( i ja sam ih tak shvatila), ne razumijem napadanja. Iako, pretpostavljam da je ovo najbezboljniji način da netko ispuše svoje frustracije.
inače
rekreativni izlet je dobrovoljni, dragovoljni. U mojoj školi i ne postoji drugučiji.
I imala sam jednu generaciju koju me je bilo strah voditi ikamo, nisam im vjerovala .Pitala Ravnateljicu jel moram ih voditi na izlet, rekla da ne.
A dnevnice u školi, samo ću se nasmijati. Novca nema-kupujem sama od svojeg novca i papir za kopiranje, i folije, i kemijske, itd. i tko me išta pita.
ja sam vec napisala da radim u drzavnoj sluzbi, dakle ja dobro znam sto je otici na sluzbeni put bez dnevnica, znam isto tako kako je u potpunosti sam platiti troskove puta i smjestaja na koji te je firma poslala i onda danim i tjednima cekati da ti se refundiraju troskovi. sve ja to znam, znaju i privatnici koji dnevnicu nikada u zivotu nisu dobili. Ne znam i potpuno mi je neprihvatljivo primiti dnevnicu od korisnika ili pružatelja usluge kojom se koristim. Meni je razlika jasna bez obzira na RH realnost.
Čini mi se da smo svi rekli sto smo imali i ne odstupamo od svog stava. Kako se rasprava zapravo pomakla od početne teme topika i kako ne bi postala jos nekonstruktivnija, zaključati ću topik.