Ima jedan lijecnik u nasem gradu koji se zove dr. Klier, pa kako ima ugovor s ADACom i govori njemacki, uvrsten je u turisticki vodic, ali greskom, tamo ga prozvase - dr. KILER.
Bas me zanima koliko je te godine imao pacijenata! :P
Printable View
Ima jedan lijecnik u nasem gradu koji se zove dr. Klier, pa kako ima ugovor s ADACom i govori njemacki, uvrsten je u turisticki vodic, ali greskom, tamo ga prozvase - dr. KILER.
Bas me zanima koliko je te godine imao pacijenata! :P
:lol:Citiraj:
fegusti prvotno napisa
Jedan poznanik je rekao: "Svi imamo mane. Nitko nije savremen!" :lol:
Na poslu imamo jako puno tih (tip)felera koje smo usvojili, ali kod kuće - ne mogu se uopće sjetiti. Samo Andrejeve izraze za neke stvari - npr. kuntej nam je kompjuter, obavezno kažemo "gingi se" kad hoćemo da se netko ustane...ima još, al sad ne znam.
Moja baka s kojom sam živjela je boravila u Americi nekoliko godina. Ja sam želila od nje učit engleski.
Naučila sam: gablić-to je kanta za smeće
tišice-papirnate maramice
Baka od MM je rekla da će joj doć radnici montirat hladnjaču(klimu).
Damir je ponavlja: Baki su jadnici montijali hadnjaču.
Iz moje mladosti: lanč-paketi su postali linč-paketi
Čarape=čapare
Nije tipfeler, ali Ema cita IBM i cita na glas naslov price Bratac Jaglenac i sestrica Rotkvica :mrgreen:
margarina - mandarina
miun - limun
i u tom smislu.
Npr. tetu iz vrtića koja se zove Gordana zvao je Gornada (i mi skupa s njim) :mrgreen:
Mi " očajavamo" iliti pijemo čaj , a ponekad i "onaniramo" odnosno pijemo čaj od nane ili metvice...
vrlo često koristimo izraz " indentično" , koji koristi nama bliska osoba pa moramo biti oprezni..
i naravno , pomalo sam septičan glede toga /skeptičan/
a na našem repertoaru su vrlo često isječci iz nadrelista što je uredu kada ih koristimo sa ljudima koji su čuli i pratili nadrealiste , a kod onih koji nisu :?
evo, npr. mm je savjetovao jednu prijateljicu da proba staviti 2 kestena u džep - pa da vidi šta će biti / nećete vjerovati sve je isto/...žena je mislila da je skrenuo
ili, savjet za domaćice :kengur se guli od repa..
ili
T. sa dvije god:
mandarina-bambarina
naranca-velika bambarina
danas jos u upotrebi (mi odrasli, ona vise ne): kocolada i kocolino
:)
krava sentimentalka
Moj je poštar zauvijek postao požar (tak ga svi čujemo kad se dere u portafon...).
Moj bratić je Josip je godinama bio Ljoljo, novčanik-dućanik, a i čapare su zadržale do dan danas (sve moje provale :roll: )
Poslovno sam na jednom projektu prekrstila "knauf" u "knuf", pa se i to dosta dugo potezalo...
pežo - pibižožo
poklopac - kopolac
semafor - seomeo
noga - onga
japanke - papapanke
naočale - nakane
bicikl - bikoc
crkva - cikla
frižider - tižidel
mikrovalna - mikonina
sladoled - tadoled
orah - korašak
telefon - tefelon
inekcija - neckija
svijetlo - cijeklo
Moja sestra jednom rece-"Ostao mi VRAT u KLJUCIMA" iliti kljuc u vratima!Na ovo smo odvaljivali mesecima..
Moj mlađi sin:
Trči preko korza i viče: Mama, vidi koliko puno ima gobulaaaaaa!!!
A tu i tamo imamo vidimo i pokojeg ''gabela''.
Ja i muž smo odlučili našoj budućoj barci dati ime ''Gobul i Gabel''.
Aaaaaaaaaaaa, vrištim i njačem od smijeha, suze mi frcaju ko u crtiću :lol:
Cool :)Citiraj:
Ja i muž smo odlučili našoj budućoj barci dati ime ''Gobul i Gabel''.
Evo, naši naomiljeniji i toliko korišteni da uvijek govorimo tako, barem u krugu obitelji i bliskih prijatelja ;)
Dekotlet - dekolte (provala susjede kojoj fali malo obrazovanja)
Pištač - daljinski (Miro ga tako nazvao kao mali i spada u obiteljsko nasljeđe)
Auto bek-bek - smetlarski kamion (isto Miro dok je bio mali)
Klopopac - poklopac (Leonin feler, ona još uvijek ne mre skužit zakaj umiremo od smijeha dok tražimo staklenku i klopopac kad idemo na plac po sir i vrhnje :lol: )
Fenomentastično - fantastično (moja iz mladosti)
Rušina - ruševina (pijani frend nije se mogao odlučiti između ruine i ruševine, pa je ispalo kako je ispalo :lol: )
Tlak mi je 40/20, izmjerila mi je Klo-klo - izjava jedne stare susjede kad je došla doktorici hodajući na svojim nogama i pri punoj svijesti. Doktorica me poslije na ulici izvrijeđala da govorim ženi vrijednosti tlaka s kojima bi bila mrtva i nije mi vjerovala da je baka nešto debelo krivo čula. Odonda mi doma znamo reći: tlak mi je 40/20 kad se osjećamo stvarno loše :mrgreen:
P. sad 5 godina:
Tomilas - Tomislav
sobitel - mobitel
krompjuter - kompjuter
crtići na teletekstu - crtići na saelitskoj
pizdajica - izdajica
L. nećakinja, sad 7 godina
dolub - golub
tutija - kutija
tuća - kuća
L. nećak, sad 3 godine
moj tata je polipajac - policajac - ovo je definitivno ostalo i ostat će za vijeke vjekova glavna izjava
ispravak, zaboravih da nisam smjela napisat...
p*izdajica - izdajica
... mama, pazi da ti MRAV ne digne auto ... (čitaj: pauk)
živčani slom - žičani slon
Golum (iz Gospodara) - Golić
mrko pogledati - mrkvo pogledati
katapult - kakapult
prepala sam se - zabojala sam se
...
Kad sam bila prvi ili drugi razred sa mamom sam učila slovkati riječi. Sve ok. Ali riječ grlica nikako. Uvijek je bilo g - r - i - l - i - c - a. I dobijem uvijek grilicu a ne grlicu.
Od moje sestrične je ostao novočanik (novčanik) i sendrič (sendvič). Dan danas to tako zovemo.
Baj d vej moja jarčica mene od jučer uzove, ali pravo mama. Sva sam se jučer rascmoljila. Do sada je to bilo ma ma ma. Sad je pravo i jasno MAMA. :D
moj je bratac koji sad ima 12 godina imao jednu koja je jos zivuca:
vojte pujo - volin te puno
moj mm i ja si sms-amo taj vojte jos uvijek a i ostali ukucani ga jos koriste :heart:
a imali smo i dugo od drugog brata koji sad ima 25:
pačalinke - palačinke
dok se jednog dana više nitko nije mogao sjetit kako se zapravo kaze palačinke pa kad smo nakon dugotrajne potrage skuzili kako je pravilno vise se nismo vracali na pacalinke iako nam i sad jos uvijek stoji ko baza.
muska maca = mačak, dakle ženska maca = mačaka :lol:
skafander - kavuzander
stenge - penice
ipak ono sto mene strasno uveseljava je pocetak svake nove price o tome sto bi zelio raditi/biti/imati.... "kad sam bio veliki, onda.."
Dajte ljudi, na poslu sam, ne mogu si dozvoliti ovakve provale smijeha! :lol:
zakockaj = zakopčaj
klopokac = poklopac
prajcek = mješanac pajceka i praščića
manje više je i kod mene, nego nešto karakteristično kod mog mlađeg sina, i zanima me da li i drugi imaju sličan "problem";
on ispred riječi stavlja članove, i to "l" i "le". kako sam učila francuski u školi, znam da članovi ne idu ispred svake riječi, idu ispred imenica, i isto tako, ide ili l, la, a za množinu "le".
ne stavlja on članove ispred imenica, stavlja ih i ispred glagola, tako da imamo "l pesvuc" - presvuć, "l kupati"-kupati, itd. , nedavno ga je rođak slučajno lupio nekom krpom, i onda mi je trčao i vikao "L Zojan, l Zojan tuče!!!" - Zoran ga tuče
nemam pojma odkud mu to, krenuo je sa tim prije jedno 8 mjeseci, ne vjerujem da je mogao pokupiti u nekom filmu ili tako nešto,
nedavno sam kuhala grah i bilo je pudinga. i mudrac vidio taj puding, i hoće jesti, a ja velim da ne može nego će prvo jesti graha, koji inače jako voli. A on će meni "Gah, le bljak!!!"
ima toga, nesvjesno već i sama znam reći to njegovo l i le, tako da sam neki dan rekla mužu da bi mogli "l spavati"....
o tipfelerima da ne govorim, tako da je
pakut-pauk
pademe-spiderman,
niđa koće - nindža kornjače
l' guba! :lol:
Jedan ravnatelj, btw. s titulom dr.sc., znači načitan čovjek, na sastanku je izvalio :"od kurcijalne važnosti" - umjesto "krucijalne". A, nakon godina i godina, kolektiv više niti ne reagira na takve učestale izjave, jer ravnatelj je sav "važan" kad ima tako širok vokabular :lol: .
Meni je, za sprdnju, to baš dobro došlo za moj "prošireni" vokabular :mrgreen:
doktor-dokot
zahod-zatok
kompjuter-pojuntel
krastavac-klakavac
cikla-bicikla
televizija-tizizija
smeće-sada je meće, a dugo je bilo flempe
svjetlo-fleko
sakriti-flakiti
pruga-dugo je bila kljuga, sad je napredovala u pljugu 8)
Prijateljicu ALEXANDRU je njen nećak prekrstio u TELETANGU i naravno da je Teletanga ostalo i danas :lol:
Baka je za djeda uvijek govorila kako mu je ugrađen PEKMESER ("pejsmejker")
Šipak je i kod nas šupak pa je mala to usvojila brzinom munje i kad je pitamo šta će kupit nekome za rođendan slavodobitno kaže ŠUPAK :lol:
puter štangica = PUTEM ŠTANGICA (što i nije tako pogrešno, jer ju jedemo na putu iz vrtića :mrgreen: )
naočale = ančole :lol:
nokti = notki
temperatura-temperantatura ( a stvarno ga zakomplicira )
toplomjer - u debelu guzu :lol: :?
muljaš - munjaš ( to nam je sada svima glavna riječ jer tako slatko zvuči ) :love:
- oba aba - jogurt, tj. Jogobela (dan danas nam je u kući svaki jogurt - oba aba)
- kad je Stelu sa cca dvije godine znalo uhvatiti ludilo i trčanje po kući bez cilja i smisla, sama za sebe je govorila da je "fitika" - od tada kad god je netko u kući nervozan kažemo da je "fitika"
- kad spremam odjeću u ormare i otvaram i zatvaram ih, u sebi nesvjesno ponavljam "todi, kopi" ("otvori, zatvori, tj. zaklopi")
Baka ga pita: "Jesi ti moj?"
On odgovara ljutito: "Neee! Mama je moj! (Ja sam mamin!)"
margarina=mandarina. ovo mi je toliko simpa da ih i ja sada zovem margarine iako svi znamo njihov pravi naziv.
doručak=dorukač (pa rukač, naravno...)
pesek=pekec
jogurt=dogo (sad svi govorimo da treba kupit dogo)
i meni najdraže: budi dobar = dubi bodaj!
moja je mandarine/naranče zvala nacaje :lol:Citiraj:
Ariana prvotno napisa
jučer joj je ljudožderka bila ljutoštera
otkrili smo da "vaza" zapravo znači tetovaža :)
Meni je super kad moj mali veli: abzio sam (razbio sam) i neće mama miskat (neće mama miksat).Ima ih jos, al su mi ova dva najjača :lol:
i kod nas je mandarina bila margarina :mrgreen:
a još šteka oko sljedećeg:
jogurt je jorgut,
etiketa je ekiteka ( uvijek je traži kad oblači donji dio pidžame )
frižider je Sfrižider iz nekog razloga
vješalica je mješalica
i stalno nešto "speluje"
nabraja : "O" kao baka, "K" kao tata, "M" kao cuko, "B" kao maca i u tom smislu...
I meni lično najmilije: ja mu kažem v-vješalica, on potvrdno klima glavom i govori b-mješalica
:lol: :lol: :lol:
Imamo najnoviji tipfeler - nilski konj po Leinom je NISKI KONJ, i uopće nas ne doživljava kad ju pokušamo uvjeriti da nije tako :)
Morala bi dobro razmislit koje riječi moja žabica kaže ispravno,prvo što mi pada napamet:
kepez-pekmez
kekapa-crvenkapa
dedena-jelena
baulje-čarape
bube-čokolinove kuglice, baš mi je cool kada pred vani negdje izvali da je papo bube za dojučak :lol: , ja se samo zagonetno nasmijem i ostavim ljude u :shock: