bujrum! ;)
Printable View
bujrum! ;)
ja sam na onom Snorkinom topicu o pješačenju po Lici imala odu janjetini s ražnja.......
Danas kuha mm,u povjerenju ,puno je bolji od mene
Sta mislis Andrea dodjeu Sarajevo, i na ulazu u autobus vozac joj kaze- "ne ulazite svi dzuture".Citiraj:
wewa prvotno napisa
Rekla bi Bosnaca hoce da je pohuje :lol: :lol: :lol:
ispravite me ako grijesim, ali mislim da je to tipicni bosnaski izraz 8)
ma dobro, ne bas da pohuje, nije to nas autohtoni nacin pripreme hrane, prije da je spirjani :mrgreen: :lol: :mrgreen:
Andrea, sorry, ali to je tako slatko bilo, moramo se malo nasaliti :love:
I to s vrhnjem!
:lol: :lol: :lol:
Ajme, umrijet ću!
Sreća da marival rijetko navraća - ubila bi nas zbog ovoga!
Moram priznati da sam skupa sa Andreom imala veliki upitnik nad glavom....dzuture??????? :/
kuc-kuc... oprostite na smetnji, ali.... o cemu to vi Bosanke pricate???? :x
ma nisam mad, ljubim vas sve, ali, brale, nish ne kontam... :roll:
Evo dio mog nekontanja: :lol: :mrgreen:Citiraj:
sandraf prvotno napisa
kopulice, kopule- ovo se tepa nekim kopulama, ili sta vec...
panceta-to sam saznala od Nani,
picek- ne smijem ni da vam nagovjestim na sta sam pomislila,
buce na cuspajzu - znam sta je cuspajz, a ovo buce je bucino ulje ili sta...
Ima toga jos koliko hoces
jest, jest, sad znas kako je nama... :)
meni je trebalo vremena i vremena da skontam o cemu, ko i sta :D
protvan, neki naziv za batake (ni ne sjecam ga se :oops: ), ovo sto snorki nabraja...
doduse, kapulica znam sta je zahvaljujuci ljetovanju na moru ;)
Kapula, snorki, kapula!Citiraj:
snorki prvotno napisa
To ti je običan luk: biserac, ljubičasti, žuti... Svaki osim češnjaka.
Buča na cušpajz ti je bundeva (tikva) kao varivo.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:Citiraj:
snorki prvotno napisa
daaaaaaaajjjj, reeeeeeeciiiiiiii..... :lol: :lol: :lol: :lol:
znata kaj je meni najsmješnije
ja razumijem sve i bosanske i dalmatinske i slavonske i zagorske i i ličke i kordunaške i hercegovačke i srbijanske izraze :mrgreen:
vidi se da sam rasla u multietničkom i multikulturalnom okruženju :angel:
ja sam se multietnicki i mulitkulturano udala, ali neki bosanski izrazi su mi i dalje.... zdjuturani.... 8) :lol:
meni djuture u stvari zvuci kao nesto zbrkano, zato mislim da sam tu rjeccu vrlo dobro upotrijebila.... :mrgreen:
Ja sam dijete mješavina dalmatinca-otud i panceta ;) i Ozljanke . Inače panceta u Dalamciji nije isto kao i špek. Špek bi bio onaj hamburger, manje sušen i više mastan, a panceta je suhlja, nije masna i puno je finija, barem meni. Što se bosanskih izraza tiče tu sam malo slabija, ali uz vas bum i to naučila, ne brinem se :mrgreen:
kako tikva sa cuspajzom :shock: :shock: :shock:
A sramota me je rec (a reci cu) da sam mislila da krastavac raste ko buranija (mohune)uz onaj stap?
snorki, kod nas je cuspajz samo ono sa spinatom, a kod kona je svako varivo s povrcem ;)
a uz moje mix porijeklo još sam se i udala za polu Bokelja-polu Prigorca
aha! 8)
a krastavac i moze tako rasti, posebno u staklenicima ;)
zasto te je sram? ni meni botanika nije jaca strana 8).Citiraj:
snorki prvotno napisa
ja recimo nemam pojma kako se zove pola povrca koje potrpam u juhu. u svojim njeznim 30-tim jos uvijek kad dodjem na placu prstom pokazujem sto zelim. sram me pitat "kako se to zove?", jer u ovim godinama (sto se tice povrca) vise ne vrijedi - covjek uci dok je ziv.... :lol:
nedavno sam se ugodno iznenadila kad sam ispod nekakvog ruznog cudesa procitala "celer"..... vidi stvarno.... aaaaaa, to je celer.... :roll:
Ne, sav bostan (lubenice, dinje, krastavci, bundeve) rastu kao loza. Po zemlji!
Snorki, jel ti znaš kaj je ajngemaht ?! Ili kakve su to npr. "pošrikane" mahune, ha, ha ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
PS. Ove su mi đuture super, imam jednu frendicu bosanku, sad kad joj uletim s tim izrazima, srušit će se u nesvijest od kud to meni !
ajngemaht bi trebalo biti sve sto je napravljeno :? (a da slucajno nema kakve veze sa zaprskom?)
posrikane? jel to isto sto i obarene? :?
Ja više volim abšmalcane mahune :lol:
Znam da neki varivo od graska tako zovu. U njega ide grasak, krumpir, mrkva, meso (piletina??) i njoke.Citiraj:
andrea prvotno napisa
PILEĆI AJNGEMAHTES
SASTOJCI:
30 dag piletine
15 dag začinskog povrća
5 dag karfiola (cvjetače)
5 dag graška
1 manja glavica luka
5 dag maslaca
1 žlica brašna
1 dl slatkog vrhnja
1 limuna
prstohvat soli
sol
1,5 L temeljca ili vode
Noklice (žličnjaci) od brašna
1 jaje
5- 6 žlica brašna
PRIPREMA:
Iz piletine se izvade veće kosti, pa se izreže na komadiće. U loncu se prodinsta (pirja) sitno nasjeckani luk, doda narezano meso, povrće, i prelije vodom ili temeljcem. Kuha se oko sat, posoli i popapri po želji, pa se na kraju ukuhaju žličnjaci.
ne zvuci lose, mada je meni neobicno, u bosanskim jelima rijetko se stavlja ovoliko razlicitih namirnica, a i piletinu rijetko kuhamo... a nije lose probati nesto novo ;)
Abšmalcane su zapečene, s nečim, a pošrikane su kad se skuhaju mahune, pa se na ulju podinsta dosta luka, na to se bace mahune i kuhani krumpir na kocke pa se još malo popeče. Ma meni je to zakon, mrak. :P :P Pravi oblizek !
Ajngemaht je u pravilu nešto jušno, bez zaprške, sa ukuhanim žličnjacima, graškom i sl. Nije juha, nije čušpajz, tak nešto između. ;)
PS. Bravo anchi ! :D
Citiraj:
apricot prvotno napisa
Obožavammmm !! :D :D :D :D :D
Andrea, :P
anchi pp se ovo ne broji, ona je iz Zagreba - na megdan su pozvane cure iz drugih krajeva.
Abšmalcane mahune su one koje se skuhaju, pa se još prodinstaju na maslacu i prezli.
A pošrikane :shock: To je sigurno neki podravski ili zagorski lokalizam. :P
Ma nemoj!Citiraj:
wewa prvotno napisa
A Begova čorba?
A lonac?
A dolma (kad praviš sve odjednom)...
ma dobro razlicitih vrsta povrca, to ok, ali ne i nesto skrobno tipa knedle, tjestenina i sl.
ako je dolma, onda je to samo punjeno nesto, nema i knedli, lonac i corbe isto... a i meso je govedina ili ovcetina (u tradicionalnim jelima), mozes na prste jedne ruke nabrojati jela s piletinom.
posrikane- poprskane :roll:
A ovo drugo nemam pojma :roll: Sad ce doci MM-ova sestra koja radi u restoranu, pa je priupitam
Vjerojatno, meni je to od bake, a ona je bila iz Zagorja.
Kad sam ja za te pošrikane mahune MM prvi put rekla, on me je sav u čudu pitao: Jel imaš doma tog "ŠRIKA" ?! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Megdan; biće nekakav skup ?! ;)
Mahune, maslac i prezli??? Ajde pojasni to! Sutra kuham mahune, bas me zanima...Citiraj:
apricot prvotno napisa
Eingenacht -napravljene snicle. To sam i ja mislila, ali ste me zbunile 8)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Je, poprskane s krumpirom i lukom ! :lol: :lol:Citiraj:
snorki prvotno napisa
Kak šnicle ??! :lol: :lol: :lol: :lol:Citiraj:
snorki prvotno napisa
:lol: :lol: :lol:
Snorki, vrati se nekoliko postova gore - sve ti je objašnjeno!
anchi pp, kad su mahune kuhane, baciš ih na maslac (možeš i ulje) i posipaš prezlom, da mahune budu "obučene", kao knedle.
Neka ostane malo tekućine od mahuna, da se prezla ne skruti.
andrea, megdan je ogledavanje (u smislu dvoboja). Skoro pa skup! Sa benignijim posljedicama.
na njemackom znaci napravljene snicle :lol:Citiraj:
andrea prvotno napisa
Šta Zagrepčani učiniše od njemačkog... :lol: :lol: