eto, ocito medjica, bez obzira na epi pri 1. porodu, nekako uspije postati vise elasticna na 2. bar kod vecine nas :)
Printable View
eto, ocito medjica, bez obzira na epi pri 1. porodu, nekako uspije postati vise elasticna na 2. bar kod vecine nas :)
svaki porod sve više elastičnija međica :) ,bar u većini slučajeva(čast iznimkama)
ja oba puta epi,šavova bilo ali nisam pitala koliko.Prvi put je bila veća epi nego sad tako da je i oporavak bio lakši.
nije međica elastičnija, nema šanse, kako?Citiraj:
Daisy@ prvotno napisa
Mjesto gdje je epi je tvrdo ko kamen i apsolutno neelastično.
Samo su prvi porodi nerijetko jako "nasilni" -na dripu, ubrzavani...i po defaultu se reže
pa ja nisam dobila drip, a opet su me rezali. kad sam pricala s primaljom o svom 1. porodu, pa sam konstatirala da su me rezali jer sam radjala u predradjaoni pa su se zurili, ona mi je rekla da bas u predradjaoni pokusavaju sto vise izbjeci rezanje (zbog traume drugih rodilja). tako da pretpostavljam da je zbilja bila potrebna.
oziljak od epi je definitivno jako tvrd, ali mozda ostatak medjice postane elasticniji, pa je zato epi manje potrebna pri drugim porodima.
Ja sam nekoliko puta pitala doktora za vrijeme šivanja koliko imam šavova. On kaže da se to više ne šije tako da se broje šavovi nego na neki drugi način (pretpostavljam uzdužno kao što bi šili platno ) :/
Kako god da je on to šio, meni ožiljak i danas jako smeta :(
ma ja samo mislim da ti u bolnici to ne zele reci. ja sam jos dok me sivao pitala, izbjegao je odgovor. zatim sam na svakoj viziti isto to pitala (tada su jos bile vizite skidaj gace!), i opet mi nitko nije htio reci. kad sam dosla doma, zamolila sam patronaznu da pogleda rez i da mi kaze koliko je savova, pa mi je ona rekla.
kako da objasnim :/ ,nakon poroda mišići donje zdjelice više nisu onako čvrsti kao prije poroda,i sa svakim porodom(3.,4....)ti mišići u porodu su kompletno podatniji nego kod prvorotke,ožiljak od epi u porodu može biti tvrđi i ponekad smetati ali u pravilu ne smeta za porod bez epi jer je pritisak glavice velik i ako glavica ide polagano mic po mic prirodno van, međica ima vremena "prilagoditi" se svom rastegnutom i pritisnutom stanju. Kod nekih ženica međica je sama po sebi dosta podatna a kod nekih je potrebno malo toplih obloga,lagane masaže i čekanja da se mišići opuste.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Ja sam primalja i kad se porađa glavica kod prvorotke ili kod višerotke to se ne može usporediti koliko je brže spuštanje glavice na izlaz i namještanje za porod. Kod 1. traje malo duže,a kod višer. zna biti jako brzo da moraš biti stand by! Kod nas barem, više se ne reže pod mus,(osim ako tijek poroda to zahtijeva),ali ako je sve ok,i međica izgleda podatna,uvijek se pokuša ići bez,uz naravno potpunu suradnju rodilje.
ja recimo sam imala drugi put malo veću bebu i bez obzira što sam kolegica ipak sam dobila epi :mrgreen: ,moja međica je tako zahtjevala,tj. nije se dala dovoljno rastegnuti za porod moje cure.
Valjda vas nisam udavila :oops: :oops:
eto jos jedne sa vecim brojem... imala sam ih 17 sivali su me i sa jedne i druge strane a na jednoj strani sam bila sivana skroz do noge jer su mi gurali ruke unutra otao mi je komad posteljice unutra..nisam mogla jedno 2mj.hodati kako treba.... :cry: :/
ja ne znam koliko sam ih imala, uvijek sam se čudila kako to svi znaju, je čak ne znam ni tko me porodio, valjda im je bil a nedjelja pa mi nisu htjeli ništa reć!!
rezana jesam, ( on vidio, ja niš osjetila), ali mislim da je bilo dosta šavova, znam da je tek 15 dan prestalo bolit, a u poetku je bilo katastrofa sa sjedenjem i ležanjem i svim.
iskreno se nadam da će drugi put bit bolje!
a zato se primalja nije odvajala od mene i na svaki moj trud je skakala, za razliku od 1. poroda :)Citiraj:
Daisy@ prvotno napisa
Citiraj:
L&L0809 prvotno napisa
:lol: :lol: :mrgreen: bit će da je zato,eto otkrih male tajne velikih majstora kuhinje.... :mrgreen:
jadna zena je bila totalno isprepadana (ko da ona radja), jer je bila guzva i doktorica nikako da dodje. samo je mrmljala sebi u bradu: nemoj jos roditi, nemoj jos roditi :lol: a ja sam mislila da se samo sali :mrgreen: ajd, lijepo je znati da ce mi tako biti i na iducem porodu.
Bilo me strah pitati. Kad sam se ohrabrila tad se više nije moglo odrediti. No, nekako mi se čini da nije previše jer sada se ništa ne vidi. A nisam imala problema s odlascima na wc kao što su mi neke žene pričale da jesu.
3 mislim vanjska,pri šivanju umalo zaspala koliko mi je godilo nakon muke poroda a i mislim da to uvelike ovisi o stručnosti doktora,stvarno mu svaka čast.
1 unutarnji šav kojeg ne bi ni bilo da sam imala snage na kraju poroda. Ovako je doktorica pomogla mom zlatu da izađe pa sam zaradila jedan unutarnji. Nisam ni osjetila kad ga je šivala, ali ipak nisam mogla baš sjediti prva dva dana.
ukupno 52 što unutarnjih što vanjskih, šivali me preko 2 sata, dobar dio se
razišao u prvih 5 dana, mjesec dana nisam mogla nikuda , a iduća 3 mjeseca nisam smjela ni pomisliti na sjedenje
Hrpetinu,ne znam točno koliko al se dobro sjećam da je trajalo 85 minuta :shock:
..hm iskreno se nisam usudila pitati koliko imam šavova (čemu kvarit lijepi događaj :) )....činilo mi se da imam nešto unutrašnjih i pokoji vanjski.....sve u svemu sjedila sam već par sati nakon poroda na krevetu i doručkovala :mrgreen: .. a sestre su me tjerale da ležim da se šavovi ne raziđu :oops:
1 sav vanjski :D
40 šavova ukupno, dobro i brzo šivanje i jao dobar oporavak - sjedila sam nakon 18 dana.
Iako mislim da ih ne bi bilo toliko, samo da su mi dopustili da se krecem, samo da su mi dali stolčić...i da nije bilo brutalne epi.
Pročitala sam samo prvu stranicu i koliko tu___ S T R A Š N I H___ stvari ima, nisam mogla dalje. Cure moje koje imate puno šavova i puno tegoba zbog toga, jako mi vas je žao. Ja sam imala "samo" 3 šava i skoro nikakvih problema sa sjedenjem niti sa meteorološkim prilikama. A bojala sam se da će biti gadno jer je to bio prvi porod i još u 37-oj godini. Ali zato mi bez Kegelovih vježbi nema života...šmrc... (moj mjehur se jako posvađao sa mnom)
Broj šavova ne mora nužno biti povezan s težinom "povrede". 20 šavova se može staviti na razdor veličine 20 cm i 5 cm.
prvi put stvarno ne znam jer su me " odšivali" i ponovno krpali zbog komplikacija (ožiljak strava), a drugi put dva površinska šava, sjela sat nakon pororda. :)
nisam mogla sjest dva mj kak se spada, a šavova- nisam brojila, ali znam da su me rezali od rupice do rupice i ni danas nakon 20 mj ne mogu normalno na wc....a promjene vremena su mi :evil::evil::evil::-(:-(
Ne znam točno koliko je bilo šavova, mislim 4 ili 5. Sjećam se da sam pitala doktora dok me šivao, koliko će biti šavova da se znam "hvaliti" svojim ožiljkom :) na što mi je on rekao NE ZNAM! A ja onako drogirana pitam opet - pa dobro, koliko otprilike? Kaže dr. - otprilike 400!!!
Čovjek ima odličan smisao za humor, da pukneš od smijeha...
Kad sam pitala dr nakon šivanja koliko imam šavova, rekla je: "Dovoljno da izgleda kao nova!", ljubazno se nasmijala i otišla. Ni poslije nisam uspjela skužiti koliko je to šavova, ali nije ih bilo puno i nisam imala problema s ranicom.
Ja sam prošla samo sa 2 šava unutar vagine. :)
ja sam imala samo jedan sav, ali je boljelo ko vrag, prva dva tjedna sam jedva hodala, a o sjedenju nisam mogla ni razmisljati. Valjda je bio na nekom vrlo bolnom mjestu
živim u blaženom neznanju :mrgreen:
samo 2 vanjska
odmah sjedila i sve bez problema
Ne morate ni saznat, može se proći bez rezanja i šavova. Prvi put samo dva šava, a ostala tri NIŠTA. Da li je to zasluga riječkog rodilišta, ili slušanja babice kod poroda ili je moje tijelo baš za porode ( nisam ni prevelika, ni predebela, ni "široka":lol: ).
1.putmijedr.rekla malo, a šivala me15 min ali nije me ništa boljelo. 2. put 2 šava, a bolilo...iako je šivao vrlo kratko.
Nije bilo puno šivanja, ali je bolilo ko sam vrag jer nisam dobila nikakvu anesteziju.
Procijenili da mi ne treba epi i izvana su samo 2 šava,
ali koliko me sjećanje služi, iznutra sam popucala oko neke žile (ili tako nekako)
pa je to bio malo problem.. užasno sam bila sva natekla.. Auč!
3 tjedna nisam mogla sjedit ni na koji način, hodala sam kao kauboj.
Joj, šivanje mi je bio NAJGORI dio poroda!
Dobro da nisam znala što me čeka, jer bi pobjegla sa stola, makar puzeći! :mrgreen:
2...ali bolilo me više nego porod,rađe bi opet rodila nego šav dobila..:-o
Al odmah sam sjdila,čim sam došla iz rađaone trk na tuširanje,jela i wc...ko od šale :-D
Prvi put nisam znala točno koliko al me bolilo 10 put više od poroda,dok napisao manja epiziotomija (mislila sam se kako izgleda oporavak nakon velike) a sad drugi put samo šivanje bolilo za poludit al puno prije sam počela sjedit i sve mi je nekako bilo lakše a imala sam 4 punta.
Prvi put sam rezana i imala sam dosta šavova, neki su i popucali i imala sto problema s njima, nit sjedit nit ležat, zatezalo pri promjenama vremena još valjda 2-3 god - užas.
Ovaj put popucala prema dolje, četiri šava i znaju zatezat ali nije strašno. Danas sam dva tjedna od poroda i čudno mi je što još uvijek oko tih šavova (ako ih još ima, ne kužim jesu ispali ili ne) nakon tuširanja lagano krvarim (krvarim i inače, ali nakon tuširanja je sve čisto osim oko šava), jel to normalno?
Btw, meni bed pogledat se u ogledalo našto to liči :roll: