Kako to misliš da je skoro istrijebljena bolest :?
Printable View
Kako to misliš da je skoro istrijebljena bolest :?
zorana, ja sam cijepila svoje dijete, no nisam se došla ovdje prepucavati nego ti poslati malo ~~~~~~ da se uspješno nosiš s tom problematikom.
Zorana, ja nisam necjepiša ali iskreno se nadam da će vas bad virus zaobići... ;)
ne znam sto bih rekla, gotovo sam sigurna da kad sam ja bila trudna moja mama rekla da su kod necakinje u vrticu skoro svi imali ospice :?
Sigurno je mislila na vodene kozice.
Zorana,i ja ti naravno želim da tvoja djeca izbjegnu bolest i vibram~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ :heart:
Hvala svima. :love:
Izgleda da se situacija zahuktava. Spominje se i uplitanje policije jer se sumnja da se organizirao tzv. ospice party.
Mene najvise boli to sto se daju tako ruzni epiteti roditeljima koji nisu cijepili djecu. Ispada kao da mi djecu zanemarujemo. Gadjaju se onim klasicnim izjavama koje pocinju sa: svako dijete ima pravo.....Bas bezvezna situacija. Jedna zenska na lokalnom forumu je napisala da bi ozbiljno razmislila o tuzbi protiv roditelja cije bi dijete zarazilo njezinu bebu.
ospice party :?
mislim da je to u stilu rubeola partyCitiraj:
maria71 prvotno napisa
kad bi neko dijete oboljelo onda bi njemu vodili zdravu djecu, da se razbole i to "odrade" pogotovo su to radili s curicama, prije nego se počelo cijepiti protiv rubeole, da ne bi oboljele u trudnoći
:shock:
a gdje to, u kojim zemljama i kulturama ?
mislim da se to i kod nas radilo
o tom su nam pričali na ginekologiji, meni to nije ništa čudno, dok nije bilo cjepiva bilo je u cilju roditeljima da djeca, osobito ženska, to što ranije prebole, jer se davno zna o opasnosti oboljevanja trudnica
pa i danas se djecu vodi kod nekog tko ima kozice, bolje da to prebole kad su manji, ako ih se ne cijepi
Nisam bas sigurna da bih vodila djecu na ospice party, ali sjecam se da sam prizeljkivala da i Jasena dobije kozice onda kad ih je i Zorka imala.Bas zato da ih se rijesi. Priznajem da bih se mozda odlucila na takvo nesto u slucaju rubeole.
:heart:Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
eto i mene, bas sam ti mislila nesto u tome smjeru napisati... al uvijek me ta bb preduhitri...
:mrgreen:
ja bi ti jos nesto savjetovala - kloni se zute stampe, pogotovo u doba epidemija, panike, skandala!!! (ja se sve ozbiljnije pitam postoji li drugacija)
tvoj stres je isto zarazna bolest protiv koje cjepivo nije nadjeno...
a pogodan je teren za razvoj SVIH ostalih bolesti...
:love: :heart:
zorana
dobro znaš što mislim o necijepljenju, al' u slučaju austrije je po meni stvar jasna: ako se može pričati o bilokakvoj krivici, to je onda prije svega krivica države - dala vam pravo da izaberete hoćete li cijepiti ili ne, pa onda se treba znati i nositi time da će neki roditelji od tog prava "gebrauch machen" i da može doći do ovakvih "izbijanja" bolesti. s te strane, podržavam tvoj izbor, ako kao legalna mogućnost postoji u državi kojoj živiš i nitko ti nema pravo nabijati tvoj izbor na nos, a najmanje upravo država i lječnici. mogu te uvjeravati u neispravnost tvoje odluke, al nemaju te pravo razapinjati (u protivnom nek uvedu obavezno cijepljenje). stoga te ne treba biti strah tuđih mišljenja, nit se imaš što pravdati il uopće objašnjavati, jer si postupila potpuno legalno.
to što je zaraza izbila u waldorfskom vrtiću me ne čudi. :mrgreen:
što se tiče straha zbog mogućeg oboljenja - eeee... necijepljenje ne znači da nikad više nemaš strahova od boleščuga... mi roditelji cijepiša imamo strahove od nuspojava, i sad je eto nastupila situacija ne neka imaginarna, nego upravo ona o kojoj stalno pričamo... sad se treba znati nositi s tim da postoji itekako mogućnost da će tvoje dijete oboljeti (al po nekima to i nije tako strašno ;) ), kao što se ja moram svaki put nositi s tim kad vodim dijete na cijepljenje. tvoj izbor - tvoja odluka - tvoja odgovornost, od toga nitko ne može pobjeći. tu ti želim snage da to prebrodiš što god došlo. hic rhodus, hic salta - il što bi se kod nas reklo: na muci se poznaju junaci. sretno! :heart:
baš danas u večernjaku članak o nekoj majci koja ne cijepi svog petogodišnjeg sina... ajmo, recite koja je to od vas :P
Tebe sam cekala. :mrgreen: :P
mc, kao i uvijek, tocno u sridu
mc
X
Anvi :heart: Razlog zbog kojeg sam odbila cijepiti Jasenu Priorix-om je taj sto mislim da protiv tih djecjih bolesti cijepljenje nije potrebno.
Izletila je trećina cjepiva van iz šprice :roll:, a i ovo sam skupo platila.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
mc
x
Zorana, ako ste Zorka, ti i TM cijepljeni /prebolili, a mlađe cure ne idu u kolektiv stvarno nije velika šansa da poberu bolest.
MC je rekla većinu stvari koje i ja mislim.
Dodatak, za tvoje smirenje:
- živiš u državi koja ima uređen sustav zdravstva, gdje te sigurno u slučaju hospitalizacije djeteta neće odvajati od njega i time mu povećavati stres i šansu za dodatne komplikacije.
- nije u tijeku prirodna katastrofa /rat/ epidemija opasne zarazne bolesti protiv koje većina populacije nije procijepljena- dakle: bolnice nisu prepunjene i sigurno će svakom hospitaliziranom djetetu moći dati dobru skrb- i time ipak bitno smanjiti šanse za fatalne ishode...
- šansa da djeca pokupe ospice zbog nekontakta sa zaraženima je ipak dosta mala
Statistički: ne moraš se brinuti.
A što ljudi misle i štampa piše: svako toliko se nađe nekog za razapinjanje. Ne čitaj novine, ne gledaj televiziju, zaboli te....
Zorana, evo moje podrske da prebrodis sve svoje strahove. :love:
Kci moje prijateljice je imala proslo proljece ospice. Nisu organizirali nikakav party, ali je mala slavila rodjendan i imala party par dana ili tjedan dana, ne sjecam se vise, prije nego sto su joj se simptomi pojavili.
Nitko se od partyjasa nije razbolio.
Mama je imala na vratu tetu iz socijelne sluzbe neko vrijeme (teta je htjela doznati kontak telefone svih koji su bili na partyju, no luck ), ali osim toga nikakvih drugih problema nije bilo.
Najsmjesnija stvar je bila ta sto su joj rekli da mala najvjerojatnije ima ospice, ali da nisu sto posto sigurni.
Prati tko ce od oboljelih imati ozbiljnje komplikacije i koliko ozbiljne.
Mozda ti to pomogne u nadilazenju strahova.
Zorana, ima li kakvih novosti? Je li zaraza pod kontrolom?
Ima nesto preko 170 oboljelih. Sad su valjda uveli to da u Salzburgu sva djeca moraju pokazati zdr. knjizice kad idu u skolu. Oni koji i dalje odbijaju cijepljene, do dva tjedna ce biti "zamoljeni" da ostanu doma. Mislim da se bolest prostorno nije sirila. Nema nekih problema kod oboljelih. Njih nekoliko je bilo hospitalizirano, ali je sve ok. Kod nikoga nije doslo do komplikacija.
I dalje nema podataka o udjelu cijepljenih kod oboljele djece. Ali je sigurno da ih ima.
Neki komentari na lokalnim forumima su isli u smjeru da su mediji i zdr. radnici digli takvu buku ko da je kuga izbila. Inace, ista buka se u zadnje vrijeme dize i protiv kozica. :/
Zorana, šaljem tebi i curkama tonu najboljih vibrica srećonoša i stresomlata :love: :heart:
imaju cjepivo, treba im tržišteCitiraj:
Zorana prvotno napisa
prvo ispreu mozgove doktorima, a onda imaš lančanu reakciju - doktori počnu pritiskati, a oni su zdravstveni autoritet za večinu
Upravo tako. Tko normalan bi isao cijepit djecu protiv vodenih kozica!? BTW ne znam dal ste pratili malo dogadjanja u SAD-u oko toga - ispostavilo se da to cjepivo nije previse dugotrajno, odnosno covjek izgubi imunitet u odrasloj dobi, kad vodene kozice puno teze podnosi i kad zaista mogu biti opasne. Trebalo bi ih tuziti sudu za ljudska prava za to sto rade! Bolest guraju u rizicnije doba zivota.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Mislim da nije "sigurno da ih ima" nego da je vecina od tih 170 cijepljenih. ;) Budi bez brige - da je od tih 170 djece 70-80% necijepljenih, to bi vec bilo u svim novinama.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
podatak o točnom udjelu cjepljenje djece koja su oboljela u populaciji cjepljenih izloženih virusu će biti zataškan, nepoznat ....Citiraj:
I dalje nema podataka o udjelu cijepljenih kod oboljele djece. Ali je sigurno da ih ima
MaxB, ma tko tebi uopće daje za pravo da takve stvari pišeš.Citiraj:
MaxB prvotno napisa
Evo ja sam ta NENORMALNA koja je išla cijepiti svoje klince protiv kozica, a što se tiče dugotrajnosti cijepiva bila sam i jesam upoznata sa njegovom učinkovitošću..i normalno da će se klinci u odraslijoj dobi docijepiti ako budu trebali.O svojim razlozima sigurno neću tebi govoriti i prestani brijati.
Fakat si :?
Sto si se onda uopce javljala? Moje sljedece pitanje bi, ocekivano, bilo "pa zasto pobogu?", posto je bolest takoreci bezopasna i nakon prirodne infekcije u pravilu se stjece imunitet do kraja zivota.Citiraj:
ewa prvotno napisa
Gle, nebi se htjela praviti pametna ali ja sam zamalo dala cijepiti dijete protiv kozica i ne smatram se nimalo šašava. Dijete bi se i cijepilo da je u tome trenutku bilo moguće doći do cjepiva, ovako smo skoro tri mjeseca izbjegavali ljude i živjeli pod staklenim zvonom strepeći da nam dijete ne dobije kozice. Dijete je imalo totalno narušeni imunitet i za njega bi bilo kobno da je dobio kozice. Znaći malo ovako vrijeđa kad se generalizira na veliko i široko, a nekim ljudima su takve stvari i više nego potrebne, ne ih nećijeg hira, već zato jer smo prisiljeni na to.Citiraj:
MaxB prvotno napisa
Jesi cula za izraz "iznimka koja potvrdjuje pravilo"?Citiraj:
rinama prvotno napisa
Max, ne pravi se pametan...opet ponavljam ma tko si pobogu ti da se ja tebi opravdavam...sigurno ne onaj kome bi iznosila svoje razloge...e da tu sam prvenstveno da bi Zorani poslala vibrice i dala podršku jer bez obzira što nisam tvog svjetonazora ipak sam prvenstveno mama i znam kakve bojazni prolaze kroz njenu glavu...i please prestani se tako bahato ponašati.
možda zato što ih nije preboljela Ewa ili njezin muž???!!!Citiraj:
MaxB prvotno napisa
jer postoje takvi ljudi.
koji, ako kozice dobiju u odrasloj dobi, mogu završiti sa svim mogućim zdravstvenim komplikacijama, uključujući smrt.
i ne pretjerujem, znam takav slučaj.
i nije rekla-kazala.
...a možda Max to nije ni pomislio :?
Meni tada nikakvi izrazi nisu pomogli u mojoj situaciji.Citiraj:
MaxB prvotno napisa
Poštujem svačije mišljenje dok je u nekoj normali i bontonskom ozračju u razgovoru između sugovornika, ali čim prijeđe tu granicu, mene počne smetati. Tvoja me rećenica opekla.
Dali si ti toliko jako informirana da možeš sa sigurnošću tvrditi da svaki onaj tko bi cijepio dijete protiv kozica, nije normalan?
Sorry: informirana/informiran.
Ljepo rečeno i izražava upravo ono što ja mislim...cjepiša sam ali razumijem kako je to biti mama u strahu...zato Zorana držite se...Citiraj:
ewa prvotno napisa
...ja se nisam usudila niti pomislit da bi moje dijete moglo biti ta iznimka :heart: