Sto napraviti kad dijete ne slusa??
bok, evo ja se sad tek prikljucujem na ovu temu, jer strahovito mi je napeta, pogotovo u zadnje vrijeme.
i kod nas se oko 13-14 mjeseca to pocelo javljati - ja to nazivam histericni napadaji, i tocno kako tu opisuju mame sa slicnim iskustvima, to se desava iskljucivo i uvijek s razlogm - njenim razlogom - kad joj se ne udovolji zelji.
moje je stajaliste da nije dobro uvijek udovoljavati djeci, pa makar za to i imas mogucnosti (uvijek mu u ducanu nesto kupiti), ali pogotovo ne onda kad to ona radi i kad ja svojim ne (postavljnjem granice) to izazovem - npr. kasno je moramo doma iz parka na spavanje, ne dozovljavam da se igra mojim skupim igrackama - video kamera, fotic; ne dajem joj slatko svaki put kad se ona sjeti i dode do ormara-spajze i pocne traziti...)
tih situacija ima nebrojeno. sad je u dobi od 21 mjesec i situacija je sve vise i napadi traju sve duze (do 15min).
nasa je taktika, nakon sto objasnimo vrlo kratko zato nesto je nesto ne, da dalje ju ignoriramo, jer tad pocinje ili bacanje po podu, ili bacanje na pod i udaranje glavom u pod ( s tim da ona ipak jako dobro pazi da dozirano lupa tom glavom da je ne boli!) ili lupanje nogama o pod i sakama po necemu, ili bacanje neke stvari koja je njoj u dohvatu (jer to doma nazivamo nedopustenim ponasanjem, pa sad za inat meni!).
pri tom place, dere se i ispusta krokodilske suze i sva se zacrveni.
u tim trenucima, ako joj bilo sto dalje kazes, ili joj pokusas objasniti, ili odvratiti paznju, ili je zagrliti, ona bjezi od tebe i i jos jace pocinje vika.
ove situacije su se pocele desavati doma, dakle bez publike i duboko sam uvjerena da to ne radi zbog publike, di bi meni bilo neugodno, vec onako kkao navode neke forumasice, zato sto se ne zna nositi s navalom te frustracije (ja to hocu, a ona mi neda, sada, odmah!)
ali i pored toga nije mi lako i ja sam u nedoumici, da li postoji bolji nacin kako bi trebala na to reagirati.
nakon sto se isplace i izbaci taj bijes, polako pokusavam svako tolko joj se pribliziti nekim toplim rijecima, i kad je spremna, ona sam dode, i onda joj ponudim da se pomazimo, i ona tako izmrcvarena, izjadana, dolazi meni, ljubimo se i mazimo, i ja je tijesim, i umiruje disanje na meni.
tad vec vrlo brzo nademo novu zanimaciju i vec se necim igramo i zanimacija je na drugom.
meni je ipak nju tesko gledati kako se muci s tim osjecajima, i uvijek nanovo razmisljam ima li boljeg nacina.
u zadnjih mjesec dana, to nam se desava i do 3-4 puta dnevno, s tim da je pred kraj dana, iza 6, obicno "dulji napad" od 10-15min, a inace do 5 min sve prode.
danas mi je jedna frendica preporucila savjet iz neke knjige, koji sam ovdje procitala - da se i ja bacim na pod i uzivim u njenu situaciju.
probat cu i to, al do sad sam se i uzivljavala u njenu situaciju, frustraciju, ali ipak joj ne mogu popustiti da mi razbije fotic, il jede toliko slatkog i sl.
dok smo vani i desava se takva situacija, kad nemam vremena da lezi na podu ili smo nasred neke ceste ducana, nastavljam sa svojom akcijom (npr kad moramo doma iz parka)i koliko god ona urlala, ja nastavljam ju stavljati u kolica (sto je cak izuzetno fizicki tesko), i nakon najvise minutu ona totalno prestaje i vec se necim drugim zabavi.
ako ima tko konkretan savjet kako postupiti, samo naprijed.bit cemo vam zahvalne. :heart:
Sto napraviti kad dijete ne slusa??
uf da! ako joj se udovolji, onda napravi tako slatki zlocesti smjesak koji bi znacio - uspjela sam ju! - i zadovoljno pljesne rukama i kaze bravo - kao bravo za nju kaj je pobjedila u svom naumu, ali to je ono sto ja nikako ne zelim. jer mislim da moram postaviti negdje granicu, i ne popustiti joj. zato to gotovo nikad ne radim. a bake... naravno da one gotovo svaki put popuste, jer ne mogu one gledati nju da place... al s tim sam se pomirlila. bake imaju svoja pravila ja svoja i ona to jako dobro zna.
smeta me jedino kad mm isto zna posustat dok ja nisam prisutna. zato se i naucila na toliko slatkog, jer fakat je lijepo gledati kako ona u necem tako uziva kad joj se udovolji. ali ne. znam da to nije dobro.
svaki prijedlog je i dalje dobrodosao... :heart: