Ja nekako ne volim da se previše kupuje, pogotovo bespotrebne stvari, npr. sladoled kad je pun frižider kolača, kupovati igračke na igračke ili ono najgore, kupiti bilo gdje bilo šta samo zato što šetamo po gradu i svud okolo šarenilo u izlozima....
Printable View
Ja nekako ne volim da se previše kupuje, pogotovo bespotrebne stvari, npr. sladoled kad je pun frižider kolača, kupovati igračke na igračke ili ono najgore, kupiti bilo gdje bilo šta samo zato što šetamo po gradu i svud okolo šarenilo u izlozima....
Ma kakvi, nije dobro ni za djecu (zapravo njima je u ovim nježnom 0-5/6 godinama totalno svejedno), ni za roditelje, ni za životni prostor (za finansije kako kome), al opet ona "baš se duša ozari kad se fino paaazaaaaaaaariiiiiii!" i eto ga, ode razum! :lol:Citiraj:
Sramežljiva prvotno napisa
Schleich :mrgreen:
i igračke su super kvalitetne
mi za sada imamo dvije životinje, Štrumfetu i Azriela.
ne, mislim da je njoj svejedno koliko čega ima.
Ne skupljam ništa, za sada imamo puno lopti. Sjedimo negdje na kavi ili u parku i što je bolja zabava nego lopta :mrgreen:
U Ck ima puno žgabucina i šarenih dučančića sa robom koja uglavnom stoji vani, ona svaki dan sve pregleda, iskomentira ali ne kupujemo jer nemam namjeru doma gomilati smeće.
Npr. Danas sam bila sa frendicom i mala je na placi otišla do nekog žgabucina sa igračkama, izabrala neko malo smeće i nije se dala ća od toga. Sad, je li to naučeno ili ovisi od djeteta do djeteta, ne bih htjela ulaziti u to, no ona je to maloj kupila. Doma im igračke ispadaju iz svih rupa u kući, no još uvijek se kupuje i kupuje, i ne pazi se, što je najgore, nego nešto što se maloj sviđa, bila preglasna lutka, lopta, kamion ili plišanac. Nakon dvadeset minuta, to završi u kutiji.
Mislim da to nije ok i trudim se izbjegavati takve situacije (kao MORALA sam joj kupiti jer je pitala - ma niš ja ne moram ;) )
aha, tak je mislila i moja mama pa sam ja iz vrtića došla doma sa omotima od sličica koju su ostala djeca pobacala na pod, a ja skupila jer nisam imala a jako mi se sviđalo. :lol:Citiraj:
Strobery Shortcake prvotno napisa
Iako je ovo gore fakat istina, mislim da si u principu u pravu, jer moja je zadovoljna i kad se igra sa štipaljkom, ali kad je vidim kako grli i ljubi Fifi, ja odem i kupim Narcisu :lol: Kaj ću kad me vrti oko malog prsta.
Po istom principu i mi smo kupili prvo srveni auto ( pogledati avatar ), pa onda kamion ( nema ga na slici ), pa zeleni, pa plavi, pa kao kinder jaja u kojima su iste ove igračke ali minijaturne, pa šolju, pa stolnjak ( jučer pretvoren u šator ), elem, kraja nema.Citiraj:
elin prvotno napisa
Uvijek je bolje dati više love za pravu igračku koju dijete zaista voli, nego gomilu novaca na kineske bezvezarije ili žvake/bombone
:klap:Citiraj:
Nataša,Sarajevo prvotno napisa
Citiraj:
Serpentina prvotno napisa
xxx
DA, ovo je moj problem! A fino mi djete, odemo u Turbolimač, kao u igraonicu, sve razgledamo, nešto uzme pogleda, vrati, nešto samo pogleda, nikad ne traži da joj kupim, još kad ja pitam "hoćemo li ovo kupiti i ponijeti kući" ona odmahne glavom i vrati na policu.Citiraj:
elin prvotno napisa
po ovom sto si napisala meni se ne cini da ti ne kupujes nista.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
ili smo postali tako razmazeni da kupovanje na rasprodaji ne smatramo kupovanjem :?
osim toga, zasto sebi kupujes garderogbu za zimu? proslogodisnju si prerasla? :mrgreen:
ma necu dalje, cijeli tvoj post mi je totalno kontradiktoran.
zanimljivo... ja sam necakinji kupila nesto slicno, 365 dana u godini, ili tako nestoCitiraj:
kloklo prvotno napisa
e sad meda, i ja sebe pomalo vidim u postu od krumpirića :love:
znači kupujem igračke/knjige ali mi nisu prioritet, tj ne opterećuju budžet pretjerano (konji i druge životinje koštaju cca 30 kn)
svavako mi je na prvom mjestu zdrava prehrana, posjet homeopati i sl
hoću reći da mi nešto čak nije niti žao kupiti ako cure baš žele, npr svaka ima svog malog Yuhuhua (mali oposum s prugastim repom koji cvili)...kad su se izguštirale zaželjele su većeg - nisu ga dobile, možda ga dobiju npr za Božić pod uvjetom da se neke druge igračke poklone ili prodaju na rasprodaji
ni uz najbolju volju, tvoj post mi ne zvuci nimalo samodopadno i moralizirajuce, tako da se ispricavam sto se na njega nisam osvrnula. vise srece drugi put :PCitiraj:
maxi prvotno napisa
Hmm
A ja se baš slažem s medom.
Ja sam gore bila iskrena i rekla da kupujem. Da. I kocke i slikovnice i slagalice.
Naravno da to nije na svakodnevnoj bazi, ali kupujem.
Onda poslije svi pričaju da ništa ne troše, ne vole kupovati, a kad ono...
Volim i ja Schleich igračke, ali, maxi, zar baš cijela košara... :mrgreen: :*
:lol:Citiraj:
meda prvotno napisa
Slažem se...ja igračke gotovo NIKADA ne kupujem....za mene je to zaista "bacanje" novca...robu da...ima 10-ak pari ljetnih cipelica....ali to su moju gušti...nikako ne njezini...i to već spada pod "moj" problem... :/Citiraj:
maxi prvotno napisa
Dobro je postaviti granice jer će se dijete vrlo lako naučiti da dobije ono što zaželi pa će se poslije, u školi, s prijateljima, u većem društvu izroditi neki drugi, malo ukorijenjeniji problemi koje više nećete moći samo tako lako riješiti..
Čitala sam nešto o tome i zna izrasti u pravi problem ako se, na vrijeme, u samom začetku, ne ispravi!!!! ;)
Anci skupilo se životinja u protekle 3 godine :oops:
čak sam razmišljala da ih dam na rasprodaju ali kako izabrati koje nam ne trebaju? koga uzeti iz obitelji tigrova, lavova, jelena, majmuna, zebra, slonova...... :roll:
a konji su posebna priča...tu je Pegaz i jednorog i sva sila malih i velikih konja sa sedlom ili bez....tc ct tc...
inače preferiram drvene i igračke od prirodnih materijala, nemamo Barbike ali imamao drvenu kućicu s namještajem i lutkicama :P
da se razumije, ja VOLIM KUPITI djeci nešto što si žele ali sam mudro uspjela postići da uvijek biraju ono što se i meni sviđa
ne podržavam kupovanje prema modi jer tome nema kraja, jedan mjesec su Bratz, pa Winx pa ne znam tko....tome ne podliježemo :saint:
a što se tiče odjeće, nekako s vremenom napraviš kompromis između onoga što je mami lijepo - a što je praktično, rodina rasprodaja mi je postala omiljena adresa za sezonski šoping
A ja sam, pametna :roll: , još doma donijela Schleich katalog.
Pa biramo.
Ja ne volim kupovati robu. Žao mi je na to trošiti.
Ali volim igračke :mrgreen:
Koliko ja vidim, vama su kupovina igračaka bacanje novaca, a previše kupovanja odjeće i obuće nije. :?
Ne slažem se s tim.
Zar neće djeca naučiti da imaju deset pari sandala, pa će onda prijatelje koje nose samo jedne smatrati luzerima? (moji nose 2 para, jedne "misne", a druge su za igranje)
To je samo primjer, ali uvjerila sam se da neka djeca znaju biti jako okrutna.
ne odgajam cure s namjerom da budu kakvegod samo da bolje prođu u životu nego da su poštene i pristojneCitiraj:
bundevica prvotno napisa
a važno je s čim se igraju, mislim da životinje (tako lijepe kao ove Schleisove) drvene kocke i male dječje kuhinjice (plastika zabranjena) mogu samo ugraditi lijepa sjećanja na djetinjstvo , a nadasve potaknuti djetetovu maštu - u dobrom smjeru ;)
isto tako robica mora biti s lijepo usklađenim bojama i to po maminom ukusu :P jer se i tu gradi neka percepcija lijepoga...ali ne treba biti skroz nova ili s potpisom...važno da je kvalitetna i ugodna (tijelu i oku) tako da na RR kupiš puno a potrošiš malo u usporedbi s zagrebačkim dućanima
Meni je bacanje novca i kad se kupuje previše igračaka i kad se kupuje previše odjeće i obuće. Prošle godine imao je oko 17!!! majica dugih rukava i 6 pamučnih tankih jaknica s kapuljačom!! (nismo mi sve kupili, puno je dobio) Ja ih nemam toliko. Srećom, on stvarno dugo nosi odjeću (npr. još nosi neke kratke hlačice veličine 86 i 94, a trenutno je u broju 116) tak da se to normaliziralo.Citiraj:
bundevica prvotno napisa
Cipele imamo uvijek samo 2 para, obično jedne cipele, a jedne tenisice. Sad ljeti uz to ima i sandale, a također i jedne gumene čizme. Obuću kupujemo svakih 6 mjeseci jer mu tako raste noga i za to mi nije žao novaca (makar se trudim ne kupovati najskuplje, no nekad mi se zalomi da nema broja :roll: ).
Jedino čega ima stvarno puno su gaćice (oko 20tak), no njih kupujem za stvarno sitne novce i stvarno ih nosi jako jako dugo. Od odjeće mi je dosta da ima 7-10 majica i 7-10 hlača/trenirki, 2 jakne i otprilike toliko pari čarapa.
maxi
ja sam uvijek za to da je bolje manje, ali da je dobro
anci :love:
a da nas posjetite nakon mora?
Draga maxi, ja kupujem previše igračaka (ali javilo ih se puno koji kupuju još više) tako da ne znam gdje si se ti našla prozvanom od moje strane. :?
Mojim postom sam se osvrnula na abonjenkov.
Nije mi žao dati novac za igračku kojom će se rado i dugo igrati.
Investirali smo prije dvije godine u drvenu prugu i vlakiće, i nije nam žao ni jedne kune - tom igračkom se igra već dvije godine, gotovo svaki dan.
S druge strane, suzdržavamo se od kupovine raznih drangulija, ali on ih i ne traži.
U zadnje vrijeme ionako mu više kupujem knjige nego igračke.
Ja igračke rado razgledavam u dućanu i rado ih kupujem, ali uvijek imam ograničenje, i to ne financijsko, nego misaono: pokušam zamisliti Andreja kako se time igra. U većini slučajeva odustanem od kupnje već na tom koraku :mrgreen:
Što se tiče knjiga i slikovnica, prije sam bila neumjerenija (čitaj: svako malo sam dolazila kući s novom knjigom :mrgreen: ), sad kupujem samo one knjige za koje vjerujem da će im se vraćati. Slikovnice više ne kupujem - imamo ih dosta, a imamo i knjižnicu u zgradi.
A što se tiče odjeće, tu zaista ne patim na količinu. Bitno mi je da se ima u što presvući, a bezveze mi je kupovati mu mnogo odjeće i pogotovo obuće koju će relativno brzo prerasti. Tako da mi dijete ima jedne cipele i jedne papuče, i eventualno tenisice, i to je sve. Kad podere, dobije druge, koje ionako uvijek moraju biti broj veće.
Slažem se...ja sam se već okarakterizirala kao "bolesnica" u aspektima odjeće i obuće...Citiraj:
bundevica prvotno napisa
Kao što je MalaSirena nakon nas rekla....nije dobro pretjerano kupovanje niti jednog niti drugog, odnosno niti igračaka niti odjeće...svako pretjerivanje je zastranjivanje koje će nas poslije skupo stajati!!! :P
tanja
Lana za razliku od Andreja žica i drangulije :roll:
No, ne volim to kupovati jer mi je žao na to davati novac. Ja obožavam slagati slagalice, igrati društvene igre pa sam tu slaba.
Dida i baka joj kupuju barbike :roll: , jednu si je kupila sama, a štedjela je duugo. Tu i tamo kad nešto traži pa joj ja kažem da bolje stavimo u kasicu, pa smo skupljale boce i nosile u dućan i novac stavljale u kasicu i onda kad se popunila rekla sam joj da si kupi što želi i jednom je kupila neku Barbie, drugi put kocke.
Nije ona zaluđena tim lutkicama, valjda je tad tako htjela i mi smo joj pustili da si kupi.
Definitivno, najisplativija stvar su nam kocke. Lego zasad, a ona si sad želi drvene. Te imaju u vrtiću.
pa kaj je to puno :shock: o.k. ako je, kupujem i puno odjeće (majice su inače i moj fetiš, pa moja mala ima sigurno preko ovog broja dugih rukava, a i kratkih), a ne samo igračaka. :lol: 8) :roll: :mrgreen:Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
elin bar priznaš :taps: ha ha ha
možda spadam među one koje neće priznati "problem" :roll:
maxi :lol:
Meni se to čini puno za dijete od 3 godine. Inače, on nosi odjeću jedan dan i kompletno ide u pranje, a ja perem šareni veš 1-2 puta tjedno, bijeli jednom tjedno, crveni 1 u dva tjedna i stvarno ne vidim potrebu da ima toliko odjeće u istom broju (daleko od toga da ga ne volim vidjeti lijepo obučenog).Citiraj:
elin prvotno napisa
ali gledaj to na ovaj način: barem uspješ skupiti mašinu veša 1 tjedno, da ima manje ne bi uspjela :lol:Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
Pa i mi se presvlačimo svaki dan :mrgreen: pa se nakupi.Citiraj:
elin prvotno napisa
eh i ja sam se tu našla... sad kupujem samo za dečka i tu sam dosta "limitirana" jer nemam takav izbor, i sve se bojim kak bu sad dok rodim curku 8)Citiraj:
abonjeko prvotno napisa
(otprilike već znam jer sam jedan ajmoreći lagani shopping za nju već obavila - samo ono kaj treba za početak :mrgreen: , a mm me pital kaj budu nam sad bake i dede poklanjali kad sam ja sve kupila)
kaj se tiče igračaka, tu sam "pažljiva" i "promišljena". na to mi se ne troši previše love zato jer se i tak s jednom igračkom igra max par dana (osim spidermana i mačeva i ostalih)... uostalom, toga dobije jako puno za ročkas, pa mu znam pol toga sakriti i dati mu mjesecima poslije...
Kupujemo razne stvari... Dosta toga i dobijemo... Kaj je to grijeh? Ne samo da je ormar pun, pune su i kutije s igračkama, pune su police s knjigama (primjerenima dobi naše kćeri, one koje je prerasla ne racunam ovdje)... Pa sto je u tome lose??? Kad dijete dovede drustvo (a to je cesto) svi uzivaju! Osim sto se dobro i kvalitetno naigraju, padne i pokoja 'modna revija', a nerijetko se posluze i raznoraznim knjigama/enciklopedijama/slikovnicama, u ovisnosti vec na sto su u odredjenom trenutku fokusirani i što im je fora! Volim kad su klinci sretni i zadovoljni (naravno da ne dajem prioritete materijalnim vrijednostima, naravno da je učimo da prije svega bude 'dobar čovjek' u svekolikom značenju te sintagme, ali uistinu ne znam čemu bi tu smetala lijepa odjeća koju joj kupujemo, dobre igračke ili knjige koje voli???). Uostalom pojam 'previše' je prilično relativan, jer nigdje nije postavljena nikakva mjera, 'previše' u odnosu na što?
Pročitavši naslov pomislila sam da mi kupujemo stvarno previše stvari za klince, no ispada da smo i škrti prema većini.
(Ali sam dobila inspiraciju nakon čitanja topika :lol: )
Igračku kupimo samo za rođendan. Ostatku familije kažem kaj im treba od odjeće, obuće ili bilo kaj drugo, pa mi to puno olakša financijsku stranu. I inaće sa dragim ljudima uvijek dogovaram i u obrnutoj situaciji, pa i ja njima kupim ono kaj im treba. I uz sve to i dalje imamo previše igračaka jer se nakupilo godinama, a nisu neki razbijaći, pa su igraćke usčuvane i samo se gomilaju. Dio sam pospremila i odnjet ću klincima u Nazorovu. Cipela imaju po par, najviše dva po sezoni, jer nema smisla da kupujem više, ali su uvijek kvalitetne i na njima ne štedim.
Odjeću kupujem kad im treba, znaći kad onu staru prerastu. Kupujem im Majoralove ili Micromotionove hlaće i majce, a MTĆeovo donje rublje i čarape. Odjeća je malo skuplja, ali je jako kvalitetna i većinom izdrži u dobrom stanju dok je prerastu.
Znaći s jedne strane ne pretjerujem, ali s druge mislim da je i to previše, život je postao previše materijalistićki i od toliko stvari ne stignemo misliti i odgajati djecu na skromniji, jednostavniji način. Ukazati im na ono što je prava sreća u životu i što nas ustvari istinski ispunjava.
Važnija nam je npr.jedna obična lopta od 20 kn i nas četvero kako se igramo njome cijelo popodne zajedno ili komad kartona na kojeg smo poljepili školjkice i kamenčiće koje smo zajedno skupljali po plaži.
ja sam opsjednuta kupovanjem za njega - što odjeće što igračaka...kad uđem u dućan i vidim sve one maljušne slatke stvarčice najradije bih ih sve pouzimala...
zna mi se desit da obuče benkicu samo 1 i preraste ju... susjedi koji čekaju dijete samo trljaju ruke, svašta ću im proslijediti :)
Što se tiče igračaka, kontroliram se koliko uspijevam (nekad s više, nekad manje uspjeha), ali najsretnija sam kad se bliži Božić, rođendani ili kad nešto baš jako žele, pa imam povod 8)
Obožavam ih oblačiti, to vučem još od djetinjstva kad mi je oblačenje beba bila najdraža igra... pa jedva čekam svaku rasprodaju, sniženja, kad prerastu odjeću ili obuću, pa moramo nabaviti novu, a za ročkase smo nekako spontano još od Meginog prvog uveli pravilo kupovine novog rođendanskog kompletića, pa mi je to omiljeni povod za neku šminkersku haljinicu.
Uvijek, u koji god dućan uđem, prvo gledam robicu za njih, za sebe ako stignem.
podižem temu da se pohvalim
hrabro smo se odvojili od nekih životinja :saint: za R17, nadam se da će netko u njima uživati
Ne nikako previse sto se tice igracki. Mejra je izasla iz faze, stovise igracke ju uopste ne interesuju. Smaknuli smo 3-4 velike vrece (crveni+, nesto posijelili manjim poznancima). Ostavili smo knjige, drvene kockice, puzle, koju lutku, autice, kamione i to je to...
Robicu kupujemo sezonski. Znaci sve od a do z smo im neki dan pokupovali. Do ljeta smo rahat 8) ...sto se tice rodjendana i poklona uzasavam se igracki... :/ Robice nesto uvijek dobro dodje...
Sada su u fazi blokova, bojica, ljepila, makarona, bobica, sveske...svaki put kada nam je pri ruci kupimo nesto od ovih sitnica...
Ne nisu nikako razmazena derista... ;)