dok sam ja pisala, javila se i dijana, i nju bih potpisala :)
Printable View
dok sam ja pisala, javila se i dijana, i nju bih potpisala :)
a sto se tice psihickih traumi i steta, ja jos nisam upoznala odraslu osobu koja nema traume iz djetinjstva.
samo sto ne mozemo bas predvidjeti gdje nas traumaticna iskustva ocekuju.
Npr, evo dvoje moje brace i sestra.
Ja sam krenula u vrtic s 6, sestra s 4, stariji brat s 3, a mladji je isao samo na igranje (inace je bio s mamom).
Meni je u vrticu bilo super, ali mi je samo jedno polugodiste bullynga u skoli ostavilo ogromne traume. Sestru je vrtic dotukao. Stariji brat se cinio skroz ok i u vrticu i u skoli (ali je poslije poslije u zivotu prolazio kroz gadne situacije s prilicnim posljedicama). A najmladjeg je mama zeznula.
ja bih samo nadodala da, ako me nešto može nanervirati, to su ovakva glupava, površna istraživanja. kako je moguće isključiti sve druge varijable i baš vrtić povezati s djetetovim karakternim osobinama? ili IQ s dojenjem?
totalno bezveze.
inače, potpis dijana, leonisa, litala.
i još nešto - mislim da su stvarno rijetka djeca koja se ne prilagode na jaslice/vrtić i možda, jedino u tom slučaju, se može govoriti o nekakvim dugoročnim lošim posljedicama. ono, ako cijelu godinu u vrtiću po cijele dane plače i pati. ali, u takvim rijetkim, iznimnim slučajevima sigurno se reagira i ne pusti dijete da pati u beskonačnost.
meda, ovdje zaista nisi potpuno u pravu.Citiraj:
meda prvotno napisa
iako, nisi ni potpuno u krivu. ima djece koja zaista budu maltretirana (ili samo neprihvacena) od vrsnjaka; ali medju djecom koju poznajem, to su vrlo rijetki slucajevi (i ja bih rekla da su za to najcesce krive tete koje ne obrate dovoljno paznje na odnose medju djecom).
U pravilu se u vrticu uce toleranciji i nenasilnom rjesavanju sukoba, i to vrlo cesto bude uspjesno.
Istina.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Potpis leonisa.
i ova djeca tu u mom parku se uce tome! to nije privilegija vrtica.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
ne mislim da je vrtic obavezno nesto lose, niti zlo, i ima on i svojih prednosti i dobrih strana. ali ne smatram da je to jedina opcija sto se tice odgoja niti socijalizacije, iliti navikavanja na kolektiv. a to se stalno povlaci kao argument za vrtic.
A meni samo da ni bih da one budu tete mojoj djeci.Citiraj:
blazena prvotno napisa
vidis, ja nisam skroz sigurna da je to isto.Citiraj:
meda prvotno napisa
u vrticu djeca nisu prepustena sebi, a teta je jedini autoritet (koji je jos k tome pedagoski educiran) koji moderira situacije.
U parkicu su djeca ili prepustena sebi, ili roditelji moderiraju (sto nekad bude dobro, a nekad bas i ne).
pa ako ljudi koji su radili istraživanja znaju svoj posao, moguće je, ne možda 100%, ali priličnoCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
naravno ostaje pitanje koliko je statistika relevantna za pojedino dijete
Magriz, ovo je ono što pokušavam ja reć. :heart:Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Leonisa tnx.
Mama courage, svatko ima izbora, moj izbor je imati jedno dijete i da, bit s njim što duže doma. Sa dvoje si to ne bi mogli priuštiti.
I ispred svega ću staviti ostanak doma s mišicom, i ispred nove frizure, novog auta, novog stana...A sve motivirano mojim vrtićkim danima.
(btw. upravo sam se sa njene 2ipol godine vratila na posel al na pol radnog vremena, jer je doma gusto sa financijama)
Ja svoje postove na ovu temu pišem tonom pms-a iz razloga što mene (gotovo svi s kojima krenem u razgovor oko toga), prozivaju da pretjerujem i da nebu maloj niš u vrtiću i sl. prozivke.
To je druga strana koju eto, nitko ne priznaje, a mene to smeta, jer znam da nisu svi sretni u vrtiću.
Stoga još jednom da naglasim da je moje mišljenje kao mame, kao djeteta koje je išlo u vrtić i stručne osobe koja radi svaki dan s djecom, upravo ono što je Leonisa napisala a ja boldala.
Od mene dovoljno, see ya na nekoj drugoj temi.
A zakaj - zanimljiv primjer, to sa tvojom obitelji.
Jucer sam bas pricala s prijateljicom koja je obozavala vrtic, ima lijepe uspomene iz njega. Tjesila je drugu djecu kad su plakali :)
A ja... sam dopala tete kojoj ne bih dala ni plisano mace da cuva.
Zbog neceg sto je meni i jos jednom decku napravila, danas bi mozda dobila i otkaz.
I ne znam jel mi je gore sjecanje na taj dogadjaj, ili na reakciju mojih roditelja (tj. mame) koji nisu poduzeli ama bas nista.
Jer se mjesto u vrticu jedva dobivalo i nece se sad ic zamjerat ljudima...
Wow, koliko genijalnih postova!! Sve bi vas izgrlila!
Leonisa, odlične misli o ženi! Oduševila si me. 8)
Iki . vidim da me kužiš... :love:
Litala ti si uvijek nekako glas razuma koliko sam do sada primjetila. Odličan post..
Ma sve ostale.. grlim.. idem. Vjerojatno najbolje sto mogu jest pomoliti se za dobre tete, koliko se moze zaključiti! :mrgreen: Drago mi je kad ipak vidim da je ipak granica i oko 2. godine... pa se nekako tješim. Jurim dalje. Hvala!
i ja potpisujem Leonisu i Dijanu..
samo jedna ispravka u jaslicama je 1 teta na 19-22 (22 je zakonski max broj djece u grupi) a u jaslicama je do 28..il 26 (ne sjećam se sad za vrtić što piše)
i iako tete posvećuju vrijeme svakom posebno teško je..nas je srećom zasad samo 8 u grupi pa teta stvarno stigne sa svakim..inače njih 20 (većinom standardni broj u grupi) 2 puta dnevno promjenit pelenu 2 puta nahranit...uspavat...i gdje je vrijeme za individualan pristup? (za jaslice)
a u vrtiću nema pelena al ima više djece...smatram da jaslice kao i tete čuvalice imaju svoje dobre i loše strane...na nama je da odaberemo po mogućnostima, željama što i kako...
kod nas 2 mame iz grupe ne rade, al uredno dovode djecu i to na cijeli dan..jer im tako paše..to je njihov izbor...nisu zato loše mame...
Zena je zeni vuk 8)
Kakve god jaslice bile i istrazivanja i tete i adaptacija, nazalost vecina nas ih treba i mislim da ova razmjena iskustava ne bi trebala otici u smjeru koja je majka bolja, nego kako dijetetu koje iz ovog ili onog razloga mora ici u vrtic to olaksati, kako olaksati mami koja to dijete ostavlja tamo itd, itd.
Istto tako ne treba o vrticu unaprijed imati lose misljenje a dijete jos nije ni krenulo.
Istrazivanja - svako istrazivanje nadje ono sto trazi.
Moje je dijete na primjer vise plakalo dadilji i baki nego kada je krenula u vrtic. Ne zato sto su dadilja i baka lose, dapace divne su, nego zato sto je drustvenjak, obozava djecu, obozava biti s djecom i jednostavno joj je u vrticu ljepse. To su signali koje mi ona salje, koji su mi najbolje istrazivanje, statistike i ne znam sto.
Da nije tako trazila bih druga rjesenja.
nevezano za negativnosti vrtića (veliki broj djece itd.) - što se tiče socijalizacije meni druženja u parkiću i druženja djece prijatelja/ica nisu nikakva spasonosna alternativa. osim ako se ne živi u nečemu poput... komune. koliko vas se i koliko često sreće sa svojim prijateljicama i njihovom djecom ?! koliko se igara to može igrati u parku ?!Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
jedno je reći da je (konkretno) dijete nesretno u vrtiću (i da vrtić nije za svakoga - što je po meni prilično relativan pojam, al da sad ne ulazim dublje u tematiku), a drugo nazvati vrtić a priori arenom gdje se vode borbe životinja.Citiraj:
To je druga strana koju eto, nitko ne priznaje, a mene to smeta, jer znam da nisu svi sretni u vrtiću.
Nevezano za sretan ili nesretan boravak u vrticu, meni se namece pitanje zasto se boravak djeteta u hrpetini vrsnjaka smatra socijalizacijom? Kakve to uopce veze ima sa stvarnim stanjem i odnosima u drustvu i socijalnim vjestinama?
Mislim da jednim djelom ima. Danas je to hrpetina vrsnjaka u vrticu, sutra ce biti u skoli, a kasnije u radnoj sredini. Mozda ne toliko socijalizacija koliko funkcioniranje u kolektivu. Ne znam, bubam.Citiraj:
marta prvotno napisa
Pa kako ne bi imalo veze sa socijalizacijom? Uče se dijeliti (igračke npr.), uče se ispričati ako nešto pogriješe u odnosu na drugu djecu, uče se i empatiji (u "mojoj" grupi se tješe ako netko zbog nečega plače ili je tužan), uče se zajedničkoj igri (kad nešto zajedno izrađuju npr.). I vjerojatno još svašta što meni sad ne pada na pamet.
potpis.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
u miješanim grupama uče se i "trpiti" malene pa se ne iznenade previše kad dobiju malu sestricu :mrgreen:
Citiraj:
Dijana prvotno napisa
a to sve ne bi naucili da se igraju u parku, u dvoristu, sa susjedima, bracom i sestrama?
djeca koja ne idu u vrtic su necivilizirani divljaci...ne znaju jesti, pitit, pjevati pjesmice...to su jednom rjecju necivilizirani divljaci...mozda cak ne znaju ni govoriti :mrgreen:
socijalizacija? sta nije super kad mozes reci - mi smo prijateljice jos od vrtića! :heart:
Joooj, rekla sam da neću, al moram još ovo napisat.Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
Moja najbolja frendica i ja smo "frendice još od vrtića", dakle najnaj smo od treće godine pa sve do sad.
I jedna od prvih stvari koje smo skupa napravile je da smo pobjegle iz vrtića sa 3 i pol godine :lol:.
vjerojatno to jeste lijepo, ne bih znala. s druge strane, i ja sam imala prijateljice i prije nego sam krenula u skolu, a nisam isla u vrtic. i to je, zamisli, moguce.Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
ali nisam na to mislila. obicno se cak i ljude koji mogu organizirati cuvanje djece do sedme godine uvjerava da ih "bar malo" posalju na socijalizaciju u ustanovu. pa pitam sto se pod tim zaopravo podrazumjeva. nekako mi se cini da tu nema nista sto dijete ne bi savladalo u svakom slucaju, makar se druzilo s 3ipo covjeka sveukupno. hocu reci, unatoc tome sto i moja djeca idu u vrtic, puno mi je lakse nabrojati razne mane i nedostatke istoga, nego nekakve prednosti.
eda, i djeca koja ne idu u vrtic nemaju prijatelja, izolirani divljaci :lol:
socijalizacija je malo siri pojam od obicnog druzenja ;)
nisam to htjela reći, pa me možete slobodno ignorirat.
rado bih da mi ne govoriš o predrasudama, jer ih nemam... govorim o onome što se pokazalo u praksi, onome što ja znam iz svakodnevne prakse i svog obrazovanja vezanog uz djecu... koliko si djece, koja se nikad nisu odvajala od roditelja, vidjela prvog dana škole?Citiraj:
meda prvotno napisa
nisam rekla da je svima tako, ali uglavnom je...
i što za tebe znači odvajanje bez forsiranja, te gubitak na duže staze zbog odvajanja? :?
ne znaci da ako dijete ne ide u vrtic da se nikad ne odvaja od roditelja ;)
meda, čitajući sve tvoje postove, dobivam dojam da se toliko izruguješ iz svake pozitivne rečenice koju netko napiše o vrtiću da svaka daljnja razmjena mišljenja s tobom prerasta u obično prepucavanjeCitiraj:
meda prvotno napisa
nitko djecu koja ne ide u vrtić ne smatra ni divljacima, ni nesposobnima ni glupima niti u bilo kom pogledu manjkavima u odnosu na djecu koja pohađaju vrtić
a po pitanju socijalizacije, naravno da se ne radi o običnom druženju
socijalizaciju djece ne oblikuje niti samo obitelj, niti samo druženje s djecom u parkiću, niti samo s djecom u vrtiću...socijalizacija je nešto što se oblikuje kroz sve te segmente...
primarna socijalizacija odvija se u samoj obitelji, a sekundarna družeći se s vršnjacima, kroz vrtić, školu, faks, medije itd.
ne izrugujem se svakoj pozitivnoj izjavi o vrticu, samo onima koje te pozitivnosti prikazuju kao iskljucivo vrticke, kao prednosti vrtica nad ostankom kod kuce. mala razlika
ne mozes mi doc s argumentom za vrtic s necim sto bi dijete iovako ionako naucilo, pogotovo takve banalnosti kao jedenje i pijenje...zato se smijem, ako smijem :mrgreen:
smijemo se skupa :oops:Citiraj:
meda prvotno napisa
necu puno o svojim stavovima o vrticu - meni je on uvijek bio i ostao nuzno zlo, a nazalost potvrdu za to imam priliku gledati svaki dan (iskreno sam mrzila vrtic, po prirodi sam introvert kojeg su pustim socijalizacijama i edukacijama preobratili u ekstroverta :lol: )
i moje dijete takodjer ne voli vrtic, dobro ga podnosi, najbolja je tamo, izvrsno adaptirana, mrvicu previse sklona socijalnim kontaktima svake vrste ali uopce nema dileme voli li ga ili ne, ne voli, samo ga izvrsno podnosi
ali zasto se slazem s medom?
zato jer znam barem petero ljudi koji nikada vrticu nisu prismrdili i gle cuda: uspjesni su, omiljeni u drustvu, posve mentalno stabilni, socijalizirani do maksimuma (ma i medijski eksponirani), a cuvale su ih mjesovite visegeneracijske obitelji, 'ulica' i kvartovski prijatelji (i da, znaju vezati cipele, koristiti bestek i ponuditi pljugu ili kavu (igracke) )
i stvarno ne poznajem niti jednu vrticku ili jaslicku tetu (a znam ih valjda 10 privatno jer nam je srodna struka) koja je dala dijete u npr. jaslice, a bome su i pocetak vrtica odgadjale na sve moguce i nemoguce nacine
k tome, kao netko tko je bio 'slomljen' u vrticu - uvijek se iznenadim koliko ljudi koji nisu isli u vrtic imaju romansiranu predodzbu o njemu
ja imam prijateljstvo iz vrtickog doba, ali ta osoba nikada nije isla u vrtic a ipak smo se druzili i ostali skupa 35 godina, dakle ni taj benefit ne mogu pripisati vrticu i boravku u njemu
nema spasa za mene: vrtic je nasa potreba, ne djecja
Samo što NITKO te prednosti nije prikazao kao ISKLJUČIVO vrtićke, samo što si ti to propustila vidjeti. Totalno ideš u ekstrem, i da, definitivno se izruguješ, podmećeš nešto što nitko nije rekao. Vrlo konstruktivno.Citiraj:
meda prvotno napisa
Umjesto "prednosti" trebalo je pisati "pozitivnosti".
Da, mogu se složiti da je tako, zapravo, vjerojatno je tako, samo, nije li nam tako u apsolutno svakoj instituciji i kolektivu od vrtićke dobi do kraja života?Citiraj:
anledo prvotno napisa
Ne idealiziram ja vrtićko čuvanje, ja samo imam sreću da mi je dijete izvrsno adaptirano, kako kažeš (do sada sam samo mislila da voli ići u vrtić) ali tako bismo djeci trebali osigurati i HE za one koji se eventualno ne uklapaju u školi, pa rad od kuće za one koji ne funkcioniraju u kolektivu, pa...
Samo te (i sebe) pitam, ne provociram!
i ja sam kao kćer od anledo. izvrsno podnosim svoj posao.
Ono što u svom poslu OBOŽAVAM je poučavanje, onaj a-ha ! efekt kad se otvori novi spoznajni prozor, isto tako kad vidim da moje riječi padaju na plodno tlo kad uspijem probuditi iskru u učeniku ....sve ostalo izvrsno podnosim.
slazem se s dijanom.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
a sto se tice ucenja vjestina u vrticu...
naravno da i djeca koja ne idu u vrtic svladaju obuvanje, oblacenje, samostalno jednje i sve ostalo sto treba.
Ali cinjenica je da se u kolektivu to nauci brze i lakse. Mozda to ne vrijedi za svu djecu, ali za ogromnu vecinu da. I roditelji su zbog toga u pravilu sretni.
I ja sam bila jako sretna kad su moja djeca (s kojima sam se prilicno mucila oko usvajanja tih vjestina), u vrticu to bez problema svladala.
Evo, jucer mi je kcer ponosno pokazivala kako je naucila stavljati ruku pred usta kad kihne/kaslje. Znaci, netko je drugi obavio taj posao, a nisam morala ja (i sigurno na brzi i laksi nacin). Zasto zbog toga ne bih bila zadovoljna?
a zakaj, kak si znala da ovuliram? :lol: :lol:Citiraj:
ajde, bar leonisa i litala nisu u pms-u Smile
pa cu ja obje potpisati, jer sam isto blize ovulaciji, nego pms-u.
:P
cure :love:
Citiraj:
marta prvotno napisa
X
kanga i marta, možete li nabrojati neke? Meni osobno su to bile u prvom redu bolesti, a sad je to dnevno spavanje koje moja kći odbija, što jedna teta prihvaća, a druga ne.
kanga i marta, možete li nabrojati neke od mana i nedostataka? Meni osobno su to bile u prvom redu bolesti, a sad je to dnevno spavanje koje moja kći odbija, što jedna teta prihvaća, a druga ne. I to je sve.
Mali bontončić pročitan 870 puta u tjedan dana. Koje još dijete želi čitat mali bontončić 870 puta :roll: :mrgreen: :mrgreen:Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
nego, ja se slažem, meni je vrtić apsolutno pozitivan i IAKO bi, da se stisnem jako, mogla djetetu priuštit dadilju...mislim da je vrtić bolja opcija.
Uostalom, šta svu tu djecu ne čeka škola?