pa tebe nitko ne tjera da čitaš... ili pišeš
Printable View
pa tebe nitko ne tjera da čitaš... ili pišeš
trina, bez uvrede, ali ti si ta koja je nabrojala predrasude
kako za obitelji s jednim djetetom, kao što si navela puno predrasuda o obiteljima s više djece koje ovdje zbilja nitko nije rekao
Citiraj:
Trina prvotno napisa
Ja neću roditi drugo dijete zbog financija. Da nam je situacija bolja, vjerojatno bismo već imali drugo, ovak :/ .
Ne. Ja sam rekla svoje osobno iskustvo sa ženama koje su mi pokušale objasniti zašto su se odlučile na jedno dijete. Njihov odgovor je bio onakakav kakav sam rekla. A onaj dio da su mi obitelji sa jednim djetetom nepotpune je moj osobni doživljaj, ne predrasuda.Citiraj:
sofke prvotno napisa
Sve one stvari o obiteljima sa više djece sam isčitala između redova, pročitaj malo bolje pa ćeš vidjeti da sam u pravu.
U potpunosti vjerujem da to tako dozivljavas jer imas troje djece, ali nekome tko nema nijedno i obitelji s jednim izgledaju prekrasno, idealno a mozda i onima koji ih imaju sedmero.Citiraj:
Trina prvotno napisa
Nema tu dokazivanja sto je bolje sto je losije, poanta je u onoj frazetini - live and let live!
Ni ja jos nisam 100postotno odlucila za drugo, ali kod mene nije strah da se necu moci posvetiti dovoljno prvom djetetu, kod mene su drugi razlozi (strahovi, strahovi - previse citam novine)
Pa eto, i to je jedna od predrasuda-da za dvoje djece treba imati tri puta veću plaću i sagraditi novu kuću. Vjeruj mi da ne treba. Ja sam svjesna da će kasnije, kad mi djeca porastu i kad krenu na faks financije biti od presudne važnosti za neke stvari. Ali sve se to da riješiti.Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
mislim da ipak nisi.Citiraj:
Trina prvotno napisa
Ne volim tako razmišljati. Mislim, na onom topicu o rastrosnosti je vecina napala slican stav, a ovdje je prihvatljiv?Citiraj:
Ali sve se to da riješiti.
Lonni, naravno da se ne brinem previše o broju djece mojih susjeda, prijatelja i rodbine..Ali mene, kojoj imati samo jedno dijete nikad u životu nije bila opcija, strašno su zanimali razlozi žena koje se odluče za jedno, bez da imaju zdravstvenih poteškoća i u tom smislu budu spriječene. Pa sam o tome pisala.
Mene iskreno zanima kako. :) Najdobronamjernije i najiskrenije.Citiraj:
kad mi djeca porastu i kad krenu na faks financije biti od presudne važnosti za neke stvari. Ali sve se to da riješiti.
Jer zelim jos djece, ali nikako ne zelim nekome od njih uskratiti skolovanje (kakve god cjene imali, za slucaj da ne mogu dobiti stipendiju npr.) ili odrediti da se skoluju u Puli ... a nemam naznaka da ce nam se financije toliko poboljsati da bih mogla mirno racunati da cu svu djecu (ako ih bude vise od dvoje) moci skolovati bez velikih odricanja, a mozda ni tada.
Ok, mozda moji nece htjeti na fax, ali ne zelim da im tu odluku namecu obiteljske financije.
Ako se ne kuzi iz posta... ne bih nikad ostala na jednom djetetu samo zbog financija i "pruzanja djetetu svega materijalnoga", ali razumijem da financije mogu i jesu ogranicavajuc faktor kod odredjivanja broja djece koju ce par imati.
Pa eto, i to je jedna od predrasuda-da za dvoje djece treba imati tri puta veću plaću i sagraditi novu kuću. Vjeruj mi da ne treba. Ja sam svjesna da će kasnije, kad mi djeca porastu i kad krenu na faks financije biti od presudne važnosti za neke stvari. Ali sve se to da riješiti.[/quote]Citiraj:
Trina prvotno napisa
Predrasuda? :roll:
Nemaju svi niti približno riješeno stambeno pitanje, a kamoli da se tu govori o veličini tog sambenog prostora, niti baš neke prevelike mogućnosti za rješavanje istog. O financijama da niti ne govorim :/
I mene je to mučilo kada sam imala samo F.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Oh, kako li sam bila u krivu...
Točna je jedino ona izreka koja kaže da se sa brojem djece ljubav majke ne dijeli nego množi :heart: .
BB mi za tu svrhu imamo štednju u koju redovito mejsečno uplaćujemo po nešto...
ta se štednja ustanovila da ako odluče mogu na studij, ako odluče radit da si imaju neki početni polog za stan, a ako odluče besposličarit da ih možemo opremit za početak i izbacit iz kuće kad za to dođe vrijeme :mrgreen:
jer, moji moraju odselit odavde da bi mogli ići na faks :)
I mi isto ovako.Citiraj:
štrigica prvotno napisa
meni su LV torbe, posebice koferi (oni četvrtasti) prelijepi. šteta što se nisam udala za agu kana...Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
no, to svakako nije tema ovog topica... :lol:
pa mislim da je ovo ipak bitno za razmisliti. mene u biti i nerviraju malo te izreke:"lako ćemo." pa život, posebice u hr, i nije tako lak. a od ljubavi i zraka se ne živi.Citiraj:
ali razumijem da financije mogu i jesu ogranicavajuc faktor kod odredjivanja broja djece koju ce par imati.
To mi je i mama rekla, ali nisam tu govorila o ljubavi, znam da bi to drugo dijete volila kao i prvo, ali mene muči fizička prisutnost na 2 ili više strana jer sam samo jedna s dvije ruke. Sonja je prvih godinu i pol od 0/24 bila na cici i rukama, doma sam bila do njene 3. godine i stvarno bi htjela tako isto i s drugim a u tom slučaju bi se trebala uduplat. O tome ja pričam. znam da je glupo ali nemogu si pomoćCitiraj:
piplica prvotno napisa
Skroz te razumijem.Citiraj:
yaya prvotno napisa
I općenito ne volim neke pjesničke odgovore na konkretne životne situacije.
Yaya, ti to jednostavno ne možeš shvatiti. Pa ti jedino preostaje da vjeruješ nama koji smo razmišljali isto kao i ti a kasnije uvidjeli koliko smo bili u krivu.
Što se tiče financija u budućnosti, busy bee me pitala kako ja to zamišljam. Pa svakako. Za početak, i oni imaju neku svoju štednju. Ništa ekstra, ništa ogromno ali za 15 godina možda im i bude od koristi. Dalje..ja sad imam 1600 kn mjesečno. Uz to što ću valjda naći neki normalan posao di ću zarađivati više od 1600 kn, imamo u planu otvoriti i vlastiti posao koji bi mogao uspjeti i trajati. Ako ne, piši kući propalo, ako da, to će biti dobar izvor love za budućnost.
Imamo i bake i djedove koji su već načeli temu njihovog obrazovanja i izrazili želju da jednog dana sudjeluju u svemu tome. Možda ni to neće biti nešto veliko ali pomoći će. U nekom krajnjem slučaju uvijek se može raditi i studirati izvanredno, jeli tako?
Inače, da sam ja bila toliki pesimista ili išla na nešto 100 % sigurno, i ja bi ostala na jednom djetetu. Život je uvijek rizik, kako god okreneš.
Nekako se pribojavam da ce ta to nesto znaciti za 15-ak godina. Sjetite se stambene stednje.Citiraj:
štrigica prvotno napisa
Nerviraju i mene, al je činjenica da samo možeš pretpostavljat šta nosi budućnost, znat ne možeš :/Citiraj:
mama courage prvotno napisa
huh, puno se toga tu ispreplelo...
stvarno se periodicki javljaju ovakve teme u kojima se iznova opravdavamo jedni drugima sto imamo jedno ili jedno+n djece :/
ja volim vjerovati da su ljudima razlozi imanja ili neimanja djece nesto dublji od "pukog" stanja na tekucem ili u kostima ;) :P
dakle, mi nismo nikad pitali djecu zele li brata/sestru. smatramo da je to odluka nas roditelja i apsolutno nikad u zivotu ne bih takvo pitanje postavila svom djetetu. i stvarno ne razumijem zasto se to pitanje postavlja? sto se ocekuje od djeteta i sto se onda "cini" s odgovorom, pogotovo ako je odgovor suprotan od onog sto roditelji ocekuju ili prizeljkuju?
sto se tice drzave i "politike" - nismo ni nju pitali :P djecu imamo jer smo ih zeljeli i jer smo smatrali da cemo naci nacina kako se pobrinuti za njih.
sto se tice troskova odrastanja (recimo do pred fakultet) - nije bas lako, al mislim da cemo se moci snaci i da necemo ni u cemu bas oskudijevati. no, nasi su prioriteti prilicno nematerijalni, nismo konzumisti pa i da se dogodi da se necega odreknemo (mislim na sve clanove obitelji, ne samo na, redovno dezurne, roditelje i njihova odricanja...), u nasoj obitelji to nece biti proglaseno elementarnom nepogodom ;)
sto se tice pruzanja prilike djeci da od zivota naprave najbolje/navise sto mogu - mi smo se odlucili na prilicno drastican zahvat i napravili smo pogolemu promjenu u nasim zivotima i nadamo se i vjerujemo da ce to pomoci tome da nam djeca kasnije imaju vise i mogucnosti i izbora... sto ce oni s time uraditi - vrijeme ce pokazati, naravno :)
litala, i ti sad očekuješ od nas da ne budemo znatiželjni :mrgreen:
Hm... meni se upravo ovo čini kao predrasuda i kao skakanje samoj sebi u usta! Osim toga, užasno me zanima koliko bi to djece trebalo biti u obitelji da bi obitelj bila dovršena???!!!Citiraj:
Trina prvotno napisa
litala :heart:
i dobro vam kupanje, cujem da dolaze topli dani
:love:Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Trina vjerujem vam zato i velim ništa još nije konačno, samo čekam da me pusti taj osjećaj jer ću tek tada znati da sam spremna.
Forka, čitaj pažljivije, već sam odgovorila na slično pitanje. Ovo što sam ja napisala nije predrasuda nego moj osjećaj, moj stav, moj doživljaj. Uopće nije bitno koliko djece treba biti, bitno je to da kad je jedno-samo je. Nisam ni mislila da će vam se svidjeti moji odgovori i komentari. Pa da razmišljam kao i vi, imala bi jedno dijete i finito!
Taj osjećaj te neće pustiti dok god ne rodiš i shvatiš o čemu pričamo.Citiraj:
yaya prvotno napisa
a sto si ti trina toliko krajnja? nema niceg izmedju, za tebe?
vidi cuda, ja se uopce ne slazem s tobom i tvojim dozivljajem obitelji s jednim djetetom, ne mislim ni blizu kao ti, a vidi - imam cetvero djece? :shock: :shock:
Ne znam, ja imam dvoje, pa se nisam rijesila tog osjecaja da bih se nekad voljela poduplati. I definitivno vidim i prednosti u imanju jednog djeteta i posvecivanju tom jednom. Samo, ipak vidim vise prednosti u situaciji s dvoje :)Citiraj:
Trina prvotno napisa
Ko je uopće rekao da bi se ti trebala slagati samnom? Primjetila sam da se ja i ti nismo u nijednoj temi složile, očito da smo savim različite osobe.Citiraj:
litala prvotno napisa
I što ti to znači krajnja?
Ja pišem ono kako razmišljam. Trebala bh prilagoditi svoje stavove tebi ili nekom drugom?
Ja, srećom, ne razmišljam kao ti Trina, pa sljedno tome ne nipodaštavam obitelji s više djece, kao što to ti činiš s onima koji imaju jedno dijete. Osim toga, kod nas uopće nije bila stvar u razmišljanju, promišljanju, nazovi to kako hoćeš, već u nekim drugim stvarima, koje ti, koja očito možeš zatrudnjeti kad poželiš, vjerojatno ne bi razumjela. Stoga neću trošiti riječi i prosipati svoje emocije onima koji za njih nemaju sluha... Samo ću reći da nam je naše (jedino!) dijete došlo kao blagoslov, i da se s tim (jednim jedinim) djetetom osjećamo ispunjeni da ispunjeniji ne možemo biti i potpuni da potpuniji ne možemo biti, i nitko i ništa, pa čak ni ti Trina, sa svojim tričavim nipodaštavanjem, ne može nam oduzeti taj osjećaj potpunosti!
Baš si me iznervirala! (Tko mi je kriv)
Litala :love:
ne bi trebala prilagoditi, nego dozvoliti drugima da imaju i oni svoje misljenje.
a ovo o tome da bi se nas dvije "trebale sloziti" je "izaslo" iz tvoje konstatacije da one koje "isto" misle, imaju isti broj djece :P
doduse, u pravu si, ti i ja i nemamo isti broj djece - ergo, ne moramo se definitivno slagati :mrgreen:
edit: definitivno se ne moramo slagati :mrgreen:Citiraj:
litala prvotno napisa
Oprosti, danas sam malo glupa, pa te molim da objasniš ovu riječ NIPODAŠTAVANJE.
Ako je to nešto kao omalovažavanje..to nisam rekla niti su za mene tročlane,dvočlane obitelji manje vrijedne. Ali nema smisla da se ponavljam, tko će htjeti razumjeti, taj će pročitati. Odustajem od ove teme, očito sam puno vas takla u živac.
Ovo je potpuno izvan teme, ali nešto me tjera da kažem. Deaedi voli (:mrgreen:) pjesničko izražavanje, pa evo jedno :heart: za nju.
Oni koji su često na forumu pa još i pamte tko je što rekao znaju da sam drugo rodila kada je prvo dijete imalo 11 godina.
Bio je 1001 razlog zbog kojeg sam mislila da drugo (ukratko) jednostavno NE IDE i točka.
Međutim, u jednom trenutku želja za djetetom je postala toliko jaka, kao kad stojiš na vrhu mosta podivljale rijeke i imaš još 5 minuta života za biti ili ne biti... i ti odlučiš ići tim neizvjesnijim putem jer te vuče kao magnet, i ne možeš se othrvati... (sad bi netko mogao reći, pa ni Manolo cipelama ne mogu odoljeti, pa moram, ali nadam se da se slažemo da to nije paralela)
I ne bi ni mrvicu teže nego što je bilo! I sve se posložilo na svoje mjesto jeli zato što smo postali skromniji ili nam se standand naglo povećao?
Ja zaista ni danas ne znam što se zbilo.
Onaj tko želi imati više od jednog djeteta bez obzira na "......." - imat će ga. Ili, kako bi moj sin to kratko rekao: "Nema: ima/nema!" Oni koji ne žele zaista nema razloga da se opravdavaju bilo kome, pa ni pred sobom. Jednako tako niti onaj tko je "u siromaštvu" (ili svjestan da nikada neće biti max posvećen samo jednom, pa će se dijeliti) odlučio odgajati svojih dvoje :mrgreen:
:lol: Moć prosuđivanja i rasuđivanja ti je nevjerojatna.Citiraj:
litala prvotno napisa
Zar samo danas? Onda bi ti se moglo i oprostiti... Meni se činilo da je to tvoje opće stanje duha...
Da. To je to o čemu pričam. Imala sam 5 godina kad mi se rodio brat, i sjećam se da mi je jako falila mama u onolikoj mjeri koliko mi se posvećivala dok njega nije bilo. Skužila sam da imam mamu samo za sebe samo onda kad sam bolesna i zato sam skroz izmišljala da mi nije dobro ali nisam to mami nikako znala objasniti. Onda me mama skužila i znala je da treba odvojiti nešto vremena samo meni. Pitam se hoću li i ja biti tako "mudra" kao moja mama, jer ne želim da nedostajem Sonji a opet isto to pružiti drugom djetetu. To su moje dvojbe i dok to ne riješim sama sa sobom bojim se da ništa od drugog.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa