sorry aramanth ako te nerviram. moja namjera i je učenje. zato i jesam ovdje i zbilja se trudim. zato, molim te, uvaži to
Printable View
sorry aramanth ako te nerviram. moja namjera i je učenje. zato i jesam ovdje i zbilja se trudim. zato, molim te, uvaži to
ne želim te opominjati ;), samo me zanima, iz prve ruke. hvala na odgovoru.
samo želim promjene nabolje. mislim da je pošteno s moje strane da želim naučiti.
mrzim epiziotomiju.
nije mi jasno, pobogu, iz kojeg (sadistickog) razloga to rade rutinski?!?! uzas. daleko smo mi od napretka, moj je tuzan zakljucak.
pošteno i pohvalno Fabiola
ali moraš se složiti da ti je početak postanja na forumu bio poprilično nespretan, da ne kažem nešto drugo
dok drugi odu na "predstavite se" i napišu par riječi o sebi ti si bacila "bombu", kao ja malo provociram da vidim kako dišete jer meni trebaju vaša iskustva za predavanje
pa pol ovog foruma su iskustva s poroda, imaš milijun tema o babicama
mogla bi enciklopediju napisati, a ne 1 predavanje
i zato se nemoj čuditi da su neke cure iznervirane
jer je lakše sašiti ravan rez nego grbavu pukotinu. eto
ok. malo sam preapstraktnaCitiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
dobro, na stranu sto je njima/vama lakse.
ja nakon epiziotomije nisam mogla sjediti mjesec i pol dana, nakon drugog poroda (bez epi, naravno) sam sjedila drugi dan. opcenito, oporavak nakon drugog poroda (koji se nije odvio u bolnici) je bio neusporedivo brzi i bezbolniji, i fizicki i psihicki.
ima li kakve logike u tome?
ma ima mikka, uvažavam te potpuno, samo što smo pretupi, prezaostali pregalantni da bismo olakšali ženi, a ne sebi. ak oš progurati drugorotku bez rezanja moraš mulajti da nisi stigla urezati i sl. i onda te gleda ko vraga jer ne uspiješ svaki put sačuvati međicu, sa riječima: balavice, valjda znam bolje od tebe.
pa zamisao epiziotomije ne bi trebala bit da olakša liječniku već rodiljiCitiraj:
mikka prvotno napisa
je da je liječniku lakše šivati ravan rez, ali nije u tome bit, već što takav rez lakše zaraste
pravilno procijenjena potreba za epi spriječit će pucanje, a nije ni malo ugodno kad žena pukne do anusa, do mokraćne cijevi, do klitorisa
epiziotomija je sigurno bolje riješenje
problem je u rutinskoj epiziotomiji i u tome da se ne učini sve što je u moći medicinskog osoblja, prvenstveno primalje, da do potrebe za njom, a pogotovo do pucanja ne dođe
istina, istina...
Fabiola, otud moj tuzan zakljucak iz prvog posta.
nema nama napretka dok na porodu doktori kolo vode.
moja primalja je isto tako napravila i stvarno sam joj zahvalna na tome. :love:Citiraj:
Fabiola prvotno napisa
a epi...nisam sigurna što je bolja varijanta. ja prošla bez, ali popucala od do, nisam mogla sjediti mjesec dana uopće, a poslije još mjesec dana dosta teško. nemam pojma kako bi mi bilo da je bio rez od epi :?
mislim da je lijepo od tebe što želiš naučiti. i mislim da je isto tako lijepo od tebe što na sva pitanja i na sve kritike odgovaraš (mislim) iskreno.Citiraj:
Fabiola prvotno napisa
bit će nešto od tebe :lol:
puntica, u kojem polozaju si radjala?
a šta misliš?! :roll:Citiraj:
mikka prvotno napisa
:lol:
ok, sori ak ti sipam sol na ranu (od epiziotomije :mrgreen: )
fino su si to oni zrihtali. primalja, cijenim tvoj trud, nadam se da ce se nesto doista poceti dogadati u korist rodilja kad ce primalje imati vece ovlasti nego do sada. samo da to ne bude kad cu ja biti na barama. a svi znaju da se sa bara nitko ne vraca.
ma nikakva sol na ranu, pogotovo ne na ranu od epiziotomije kad mi je nisu radili :lol:. da odgovorim na tvoje prethodno pitanje: rodila sam u poluležećem stavu, na onim njihovim transformers krevetima (izgledaju ko kreveti ali se sve nešto premješta pa onda izgledaju ko pola kreveta,pa te podignu, pa si ko na ležaljci...ne znam kako točno funkcionira jer nisam bila pri svijesti cijelo vrijeme :( )Citiraj:
mikka prvotno napisa
:lol: :sing:Citiraj:
mikka prvotno napisa
Lory i Poslid - pod OVDE sam mislila na moje selo...
Lory siti se sama di je -rekla san ti na kavi :P
Citiraj:
Primalja prvotno napisa
dakle komod doktora napsram zdravlja rodilje?
loša praksa, sadistička
je li lakše zaraste pucanje kože ili izrezan mišić?
često se to uspoređuje sa šivanjem krpe
pa da te pitam:
kad nategneš svom snagom cijelu krpu, kad će doći do pucanja?
- kad ju nategneš do krajnjih granica
šta će se desiti kad nategneš sa upola te snage krpu koja ima mali rez?
- rasparati će se i prije nego li dođeš do najjačeg naprezanja
tako je sa i epiziotomijom
umjesto da isprave položaj rodilje koji izaziva pucanje, oni jadnu ženu mesaru :/
svaka čast na trudu, i na predavanju
Citiraj:
marta prvotno napisa
Nema toga u nasim rodilistima...
:( :cry:
Ovako nekako i ja mislim, u tim slučajevima.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Također, mislim da se rastezljivo tkivo međice ne može uspoređivati s natezanjem krute krpe. Ja sam jednom doma radila "pokus" s rastezljivom tkaninom i loptom koju sam gurala kroz rupu. Kad sam prorezala da lopta lakše izađe, rez se nije procijepao do beskraja već se tkanina rastegla.
Ali i dalje sam protiv bilo kakve rutinske epizitomije, bez da se uopće pogleda kakvo je stanje međice i bez da primalja pokuša učinit što je u njenoj moći da međicu maksimalno omekša. Jer, čini mi se da bi se takva, omekšana međica, bolje "ponašala" čak i ako se mora učiniti epi.
Fabiola- eto ja imam pitanje :mrgreen: . Iz kojeg razloga se epi radi na identičnom mjestu kao i prvi put?
Naime, meni su nakon prvog poroda skidali dio konaca kako bi mogli napraviti gin. pregled i to je zaraslo svakako, još je i samo šivanje bilo zbrda zdola jer je doktoru nakon sat i pol šivanja bila valjda puna kapa svega. Drugi put rezanje na istom mjestu :shock: , šivanje ne previše bolje nego prvi put, ali rezultat je takav da meni svako malo dolazi do puknuća kože na samom kraju gdje sam šivana :( ( ne znam kak bih opisala ali mislim da me kužite :mrgreen: ). Jedino što mogu je otići na operaciju i to korigirat :( .
Pa napisala ti je a70v zasto:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Citiraj:
je da je liječniku lakše šivati ravan rez, ali nije u tome bit, već što takav rez lakše zaraste
statistika govori kotra epi i u tim slučajevimaCitiraj:
klia prvotno napisa
osim toga , UZV bi trebao vidjeti položaj rukicu uz glavu koje obično izazovu takvu rupturu.. onda je CR bolja opcija
osim toga r 2-5% ruptura ne opravdava mesarenje 100% rodilja
pa šta lakše zaraste: koža ili mišič?Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
MGrubi što ti misliš kad žena pukne na joj pukne "samo" koža?
kamo sreće
ja sam pukla od cervixa do međice, i sve je puklo nije samo koža i sluznica
položaj? tvoj? bebe?
razlog takvoj rupturi mora biti velik, jer gledano evolucijski ti bi bila out iz genetske linije
a čisto sumnjam da nisi dobro građena
i zašto prvorotke režu 100% (stara praksa, sporo se mjenja) a ne sve
jer nikad nečeš biti niti mlađa niti rastezljivija nego kad prvi put rađaš
ako nisi dovoljno rastezljiva prvi put, nečeš biti niti drugi, niti treči, niti četvrti .. zašto onda ne rezati sve?
nije ni čudo što popularnost CR-a raste
moja baba je rađala bez punta, bez rezanja
moja pokojna prababa je bila seoska babica , baba mi je ispričala svoje porode, i kao paziti da ne pukneš
rađala je klečeći, u položaju u kojem je međica najopuštenija
zašto sam ja morala prijeći 400km da dođem do prirodnog položaja tijela
zašto im smeta stolčćić?
im= doktori i babice
ja NISAM pobornik epiziotomije
rutinske
samo sam napisala da je manje zlo epiziotomija nego opsežna laceracija
evo opet ću ponovit svoje iskustvo
položaj na leđima
primalja totalno nezainteresirana za ikakvu pomoć
liječnik bez ikakve potrebe (to odgovorno tvrdim) se nalegao na trbuh, mimo truda, 5 min nakon prvog truda izgona, imala sam ih samo 2
ali je bilo 7h i trebalo je završiti smjenu i ubrzati porod
i moje dijete je izletjelo kao raketa kidajući sve pred sobom
i nije bilo šanse da završi drugačije na taj način
dobro smo i prošle, ja sam pukla od cerviksa do međice desno
lijevo je primalja cvaknula, nakon što sam pukla
dijete je imalo "samo" krvarenje u očnu spojnicu
da li je imalo i u mozak nije se provjeravalo, srećom nema nikakvih posljedica
kumin mali ima parezu facijalisa kao poklon iz rodilišta
tako da i dalje mislim u tim uvjetima da bi bilo bolje da me je prije zarezala, možda ne bi tako pukla na drugu stranu
tvoje tijelo je bilo sposobno, samo su te oni ... sabotirali, ugrozili ti tjelesni integritet :(
a da si rađala klečeći, polako, kako je tvoje tijelo građeno?
možda bi prošla uz koji površinski šav, a možda bi prošla i bez
čisto sumnjam da bi epiz. ustranu zaustavila pucanje koje je krenulo od cerviksa na van :/
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...4&Tekst2ID=179Citiraj:
Epiziotomija, kao i svaka druga kirurška intervencija, ima svoje rizike: gubitak krvi, loše zarastanje rane i infekcija. Takve su infekcije jako bolne. Šavovi se moraju skinuti da bi se rana prirodno drenirala, a onda je ponovo zašiti. Učestalost infekcija zbog epiziotomije iznosi 3 posto. (Thacker i Banta 1983)
Štoviše, postoje dvije vrlo rijetke gangrenozne infekcije (nekrotična upala fascie, klostridijalna mionekroza) koje su smrtonosne, a žene koje uspiju preživjeti ostaju osakaćene. Iako su te infekcije rijetke, one su ipak značajan uzrok smrtnosti porodilja. Između 1969. i 1976. te su infekcije uzrokovale smrtnost u 27 posto slučajeva (3/11); ispitivanje je rađeno u Kaliforniji. (Kern County; Ewing, Smale i Eliot 1979.). Budući da su sve smrtnosti nastupile kod zdravih žena koje nisu imale komplikacije u porodu, možemo reći da je uzrok smrti bila doslovno – epiziotomija!
Ako žena nema epiziotomiju, vjerojatno će imati mala napuknuća, i vrlo rijetko će ta napuknuća, čak i ona najveća, biti gora od epiziotomije. Niti jedno istraživanje nije uspjelo dokazati da epiziotomija smanjuje učestalost napuknuća 3. i 4. stupnja, ali mnoga su dokazala da je medijalna (središnja) epiziotomija usko povezana sa dubokim rasjekotinama. (Am J Obstet Gynecol 1989;160:1027-1030.)
U vezi zarastanja rane, dokazano je upravo bolje zarastanje perinealnog područja kod žena bez epiziotomije, nasuprot onima sa njom. Istraživanje je obuhvatilo broj od 181 žena sa epiziotomijom, i 186 žena bez epiziotomije (stupanj epiziotomije 49 posto), uspoređujući perinealno zarastanje u periodu od 1-2 tjedna poslije poroda. Sve ispitanice su imale spontane porode i bez komplikacija. Samo 2 posto žena u grupi bez epiziotomije, imale su napuknuća 3. stupnja, nasuprot drugoj grupi gdje su iznosila 15 posto (3. i 4. stupnja). U grupi žena bez epiziotomije bilo je 53 posto porodilja sa potpuno neoštećenom međicom! Niti jedna od četiri napuknuća 3. stupnja (bez epiziotomije) nisu duže zarastala, nasuprot 18.5 posto tj. 27 napuknuća 3. i 4. stupnja (sa epiziotomijom). Tim je istraživanjem dokazano da epiziotomija povećava rizik od infekcije, uključujući i smrtonosnu infekciju, uzrokuje kratkotrajnu i dugotrajnu bol i dispareuniju (bol prilikom spolnog odnosa), te da uzrokuje “značajan” gubitak krvi.. (M. McGuiness, K. Norr, K. Nacion, Comparison between different perineal outcomes on tissue healing; Nurse Midwifery 1991.)
drip, nalijeganje, izgon u 2 truda maksimalne snage ...
i onda pričaju o lomu ključne kosti bebe i hematomu na glavi kao normalnim pojavama :?
nije li to prvi znak da rade pogrešno? da forsiraju? da pretjeruju?
da su pogriješili?
aleksandravanja, ali onda point uopce nije u epiziotomiji ili ne. problem je u nalijeganju na trbuh - rijetko koja medjica bi to izdrzala. :/ meni je sasvim jasno - i tu se slazem s tobom - da uz nalijeganje na trbuh rutinski ide i epi, jer sivanja ce sasvim sigurno biti, od misica nadalje :x
cisto sumnjam da bi tako bilo da ti nisu forsirali izgon. :/ plus sto je to famozno nalijeganje na trbuh dosta kontroverzno i osporavano, jer rizici koje nosi nisu zanemarivi (a koristi ima u iznimno rijetkim slucajevima).
kad nema nalijeganja na trbuh, posebno kad se ne lezi, ta pucanja zaista i budu par povrsinskih savova. rijetko kad pukne i misic - zato mi je smijesno kad pricaju kako epiziotomijom sprecavaju pucanje treceg stupnja :roll: jer epiziotomija jest pucanje treceg stupnja. samo je lakse zasiti, i to je sve. :/
u svim ovim lošim iskustvima imam potrebu rweći nešto
moj porod definitivno nije bio prirodan
došla sam na redovan pregled u bolnicu dan prije termina - 4 prsta otvorena (bez trudova) i rekli da idem u rađaonu (zašto?, bio je petak, pa da valjda ne dolazim vikendom)
pripremili su me - klistir i brijanje (zar ste sumnjale :mrgreen: ), ali sestre su bile izuzetno dobro raspoložene, mlade, drage
poslali su me u box, pregledali, 6 cm otvorena
prokinuli su mi vodenjak i dali infuziju, prikopčali na CTG i čekali trudove vrlo kratko da bi mi dali drip (bez pitanja objašnjavanja)
molila sam one iste sestre da me puste da se javim MM koji je čekao pred vratima da ga puste na porod
ištekale su CTG, vukle stalak za mnom, i dovele me k njemu
tamo sam stajala 10ak min, još malo šetala i vratila se u box
još neko kratko vrijeme sam ležala i odjedamput sam dreknula (do tad sam samo izgovarala poluglasan "OMMMMMMMM"
dotrčale su doktorica, sestra i babica, spustile onaj dio ispod guze, malo podigle onaj ispod leđa i babica je rekla da će biti ok, neka ju samo slušam kad trebam tiskati i da će biti ok
radila sam točno kako mi je rekla
i u 3 truda Roko se rodio :heart:
posteljica je izašla za 10 min u još 1 trudu (mislim da nisam dobila ergometrin)
nisam rezana, babica me masirala i širila, imam 1 ili 2 šava, nitko mi nije ležao na trbuhu i govorim okolo kako sam imala prekrasan porod
rodila sam u roku 3 i pol sata od klistiranja
sve je to bilo 2004. u bolnici Merkur
ali...
da idem danas rađati, definitivno bih odbila drip, tražila stolčić, ne bih dala da mi ga odnesu odmah i taj čas...
MM na kraju nije bio na porodu, jer su žene ležale umjesto u boxevima po hodnicima, bbila je prevelika gužva
ja sam ostala 3 dana u bolnici u predrađaoni (sa 2 trudnice i 4 rodilje), jer nije bilo mjesta u sobama
hi cure. u konačnici je opet sve stvar procjene. rutinska epiziotomija nije dobra, ali ipak...
jučer nam je rađala jedna prvorotka. ma sjajna mala stvarno lijep porođaj, sve bilo savršeno. u trenutku izgona baš sam si mislila treba li rezati. i jesam. malkoc. vidi se da koža počinje pucati i to je trenutak kad se zapravo ide na urezivanje. ali sam se odlučila na medijalnu epi, vrlo malenu( to se kod nas nikada ne radi) i prošlo je fantastično. takvu epi je teško sačuvati, ali mi je uspjelo i žena je prošja sa 5 površinskih šavova, za razliku od šivanja...... svega ostaloga.
mene zanima nešto u vezi tog nalijeganja na trbuh.
da li je ono i kada opravdano?
to mi se ne sviđa i za time nema potrebe psim možda poslije izgona glave ako rodilje nema snage da sama istiska prednje rame. i tada "pomoć treće ruke" mora biti samo pomoć šake, a ne da najaši dr. od 120 kg
Vec se godinama muvam po forumu, i citam o nalijeganju na trbuh, pa mi molim vas recite - kako to tocno izgleda?
Na koji nacin dr nalegne na trbuh?
Nisam ni vidjela ni dozivjela.
I oprostite na ovakvom upadu.
netko podlakticom na trbuh, često punom težinom. nije ugodno
zakaj nalegne gore iznad bebe da ju pogura van. jako ružan osjećaj.
i meni se to dogodilo u oba poroda da je glava izišla i dalje ni milimetra, bez obzira što sam ja tiskala ko sivonja tako da sam na oba poroda proživjela tu divotu.
curka je dobro prošla u tom svemu, ali mali je imao posljedice.
ma mogu oni jašiti po rodilji koliko hoće, kad ghlavica izađe, nema smisla. zato je "treća ruka" efektivnija. nema tog pritiska na rodilju, a šakom se poguruje samo to rame. a kad se porodi prednje rame, onda je stvar svršena:)