ne bih ja ovdje miješala alergičare jer je to onda sasvim druga tema i druga priča - vjerojatno svekrva zna da li je dijete alergično ili ne. :/
Printable View
ne bih ja ovdje miješala alergičare jer je to onda sasvim druga tema i druga priča - vjerojatno svekrva zna da li je dijete alergično ili ne. :/
ne kužim, kako ne bi miješala. Pa kad imaš bebu još ne znaš je li alergična ili ne.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Ja sam jednom bila na hitnoj kada su došli roditelji s bebom kojoj su oni sami dali kolač - dobila je kortikosteroidnu injekciju
ne znaš dok ne probašCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
to je i razlog tolikom oprezu kod dohrane
i ne znaš na koji način će se pojaviti (ako je ima) : osip, otekline, gušenje, anfalitički šok...
druga stvar je poštivanje
ako mama kaže da ne želi davati bebi to i to
dati bebi mami iza leđa zabranjeno je nepoštivanje mame : ti si glupača, šta ti znaš, ja sam pametnija
ugrubo
Ne treba od toga raditi drame ako se radi o jednom kušanju, ali ni dozvoliti da se ponovi. Treba porazgovarati s onima koji su djetetu dali nešto što ne odobravaš, mirno i bez dizanja glasa.
Ljudi trebaju shvatiti tvoje razloge, pa će drugi put postupiti kako ste se dogovorili... Sretno!
Vidiš, mom djetetu je to dala baš vrlo bliska osoba, šogorica, koja je za to kao i za ostalo smatrala da pretjerujem i da mu neće biti ništa od samo jednog komadića.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Potpisujem.Citiraj:
ne znaš dok ne probaš
to je i razlog tolikom oprezu kod dohrane
i ne znaš na koji način će se pojaviti (ako je ima) : osip, otekline, gušenje, anfalitički šok...
druga stvar je poštivanje
ako mama kaže da ne želi davati bebi to i to
dati bebi mami iza leđa zabranjeno je nepoštivanje mame : ti si glupača, šta ti znaš, ja sam pametnija
ugrubo
meni se čini da se pomalo drami oko svega. Moj L je isključivo dojen do 6mj, sada je na dohrani, ali većinom sisa. Ako ja kažem da se npr. čokolada ne jede, čokolada se ne jede i amen, čuvao ga MM, svekrva ili kuma.
A što da mu netko da čokoladu iza tvojih leđa, s komentarom "Ah, što ona zna"?Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Samo bi se nasmijala?
Vjerojatno si okružena normalnim ljudima! ;)Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Ovi koji davaju iza leđa roditeljima "zabranjenu" hranu su egoistični, egocentrični, narcistični...hm, ljudi koji kad pričaju s tobom gledaju kroz tebe jer te ne slušaju, prekidaju te u pola rečenice jer je njihovo mišljenje važnije, najglasniji su i nerijetko ne baš pametni!
Ne znam tuđe situacije pa mi je glupo komentirati kaj bih ja napravila u takvoj situaciji.
No, L ne ostaje s nikim tko (izričito) ne slijedi moje upute. Svekrva mu je poskrivečki pokušala dati čaja dok je imao 20dana (da jadan ne dehidrira) dok sam ja na minutu izašla iz sobe. Posljedica tog događaja je da L u dobi od 9mj nije niti jednom bio nasamo s bakom, a oni više u moju kuću ne dolaze jer su "uvrijeđeni".
A MM zna bolje nego da ga meni iza leđa pokuša našopati npr. smokijem, svjestan je da bi iduće pola godine spavao u vrtu da izvede tako nešto. :)
Ja ne kužim ovo da se rižina sluz daje bebi. To se preporučuje ljudima kad imaju proljev jer zatvara. Mi smo počeli dohranu s rižom jer je to prvo u tablici dohrane pa je imala malo problema s zatvorom, i sad kad ima godinu dana ne jede često rižu.
Ok, pogriješila je, no zar nije ovo malo too much :/Citiraj:
icyoh prvotno napisa
To mu je baka.
a ti kao ne dramisCitiraj:
icyoh prvotno napisa
:lol:
ja ne dramim 8)
kad ja kažem da nešto ne može onda ne može. Prepucavat se s nekim, bilo to moja mama, kuma ili brat mi nema smisla. Svoju djecu neka šopaju čime god žele, ali moje ne.
A za svekrvu problem ima dublje korijene (iako je meni i scena s čajem dovoljna) - izričito sam rekla da se L vozi isključivo u AS kad mi ono muž napomene da ga je njegova mama držala na rukuma u vožnji jer će od AS postati grbav. Poslije toga L ne ostaje s bakom. Ako neko misli da sam u krivu, neka - ali moje dijete nitko neće ugrožavati.
samo ta baka ugrožava njega da bi se pokazala njegovoj majciCitiraj:
Anci prvotno napisa
to je sebično, neodgovorno i opasno
prepucavati se na račun djetetove sigurnosti .... nemam riječi
naziv "baka" ne uključuje ništa automatski, on označava samo krvu pripadnost
Ma nisam uopće trebala postati jer je to vrlo nezahvalno. em ne znaš cijelu priču i cijelu situaciju...Ja sam samo pročitala da je baka dala malo čaja i da ih nakon toga ne posjećuje 9 mjeseci...što je meni zazvučalo ono too much... :/
Ja znam da bih ja nakon toga ozbijno s bakom/didom popričala i rekla, bez svađanja, svoje stavove.
potpisujemCitiraj:
Imga prvotno napisa
Mislim da svi mi imamo oko sebe ljude koji su "pametniji" od nas mama i koji poznaju našu djecu bolje od nas. Puni su "dobrih" savjeta i uvijek znaju jednu više. Ja oštro kažem (ok, vrisnem :mrgreen: ) kad mu netko hoće dati nešto što nesmije. Tako je nećakinja (23 god) uvalila M. u usta malo torte na krštenj. A joj da ste čuli moj vrisak. Ne pada joj više na pamet, moja nona mu je dala sladoled, moja mama stalno kljuca ali mu nije ništa dala :mrgreen: , sveki mu je neki dan donijela napolitanke da cucla na šta sam joj zahvalila i rekla kako će mi super doći za moj doručak.
Šnenokle i krempite su zbilja malo pretjerana glupost i drago mi je da je beba ok.
ja bih poludila da netko mom da u tako maloj dobi bilo što osim mog mlijeka. nakon truda da usvoje da nema čajeva, vode, ničeg...
moja je šogi tako hranila dijete- i dan danas ga hrani kako ja ne bih, ali nije moje dijete i neću se petljati. ali mene već mjesec dana nagovara da uvodimo dohranu i da može keksiće (!!!) koji su kao za njihovu dob, i tako.. :?
ja doduše poludiplomatski (što nije moja prirod, više sam odrješita inače) objašnjavam da dok dobro napreduje nema potrebe za dohranom... zasad se prihvaća. iako je glupo da itko išta prihvaća jer je lovro moje dijete i odluke su moje. da mu netko nešto uvali, vjerojatno mu ništa ne bi bilo od jednog zalogaja, ali bih im svejedno glavu otkinula
Zanimljivo je kak su svi uvjereni da djetetu neće ništa biti ako nešto pojede. Moja Paula je prošli tjedan dobila crvene plikove po licu kad je pojela palentu s adaptiranim mlijekom. Palentu jede od početka dohrane, znači da je reakcija na mlijeko. Sva sreća da je pojela samo par žličica
Zato što velikoj većini djece u konačnici i ne bude ništa, ali.... što je ako se dijete ipak nalazi u manjini?? :/Citiraj:
Sirius Black prvotno napisa
u biti da.. od tih šnenokli bi mom moglo biti svašta jer mi mislimo (zajedno sa pedicom) da lovri smeta kravlje mlijeko pa sam ga ja s mukom izbacila iz prehrane. uff, bit će tu još muka
Najozbiljnije se nadam da ću doživjeti vrijeme u kojem će za ovakve stvari (s početka priče) biti zakonom predviđene sankcije. Neznanje me toliko ne čudi (iako zabrinjava), ali kad majka kaže NE, a netko joj se ovako iza leđa našali, na djetetov račun, tada bi taj netko trebao provesti bar noć u zatvoru (po mogućnosti u zatvorskoj knjižnici).