Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Pročelnici se biraju po redu doktoriranja, a u zvanjima se napreduje onako kako se zadovoljavju uvjeti za izbore u zvanja, bilo muško bilo žensko. Što se tiče dekanstva, to treba i htjeti - to je administrativna, a ne stručna pozicija. Osobno je se ne bih nikada prihvatila, ali sam sigurna da će i nju uskoro preuzeti žene.
Zdenka, drago mi je što imaš ovakvo iskustvo. :) Na mnogim odsjecima to nije tako kako pišeš ni što se tiče izbora pročelnika ni što se tiče izbora u zvanja, znam iz prve ruke, ali nisu to stvari za otvorene forume (a ni za ovaj topic). U pravu si, dekanstvo je prvenstveno administrativna funkcija, no nemojmo se zavaravati da sa sobom ne nosi prestiž i moć. Ogroman broj sveučilišnih profesora sve bi dao da im barem jedan dekanski mandat obilježi karijeru i sve dok se taj posao promatra kao prestižan i moćan, većina će dekana biti muškarci.
S većinom tvog posta se slažem, osim s pesimističnim stavom da se propušteno ne može nadoknaditi. Mislim da može, a u inozemstvu već dugi niz godina postoje i posebni programi za pomoć ženama koje se žele vratiti u profesionalni svijet nakon što im djeca odrastu. Na natječajima za posao takve žene često imaju i prednost po principu pozitivne diskriminacije. Naravno, uz infrastrukturnu podršku, potreban je i trud same žene - ako je godinama listala časopise, morat će iz temelja promijeniti životni stil kako bi dostigla ono što se cijeli niz godina događalo u struci, ali uopće ne mislim da je nemoguće.
Vidiš, po prvom pitanju sam pesimist, a po drugom optimist. :)