Ovo potpisujem....Citiraj:
Mukica prvotno napisa
Da ostane ovako kako je ok, samo da ne ide na gore, jer... :/
Printable View
Ovo potpisujem....Citiraj:
Mukica prvotno napisa
Da ostane ovako kako je ok, samo da ne ide na gore, jer... :/
Kada sam neki dan čula koliko je naša banka zaradila ove godine već do sada... :shock: :shock: .Citiraj:
Mihovil prvotno napisa
A svrbi ih moja mizerna plaća pa su je kada sam išla na porodiljni smanjili, jer eto, zaključili su da mi je to previše...
Ma luda sam, ljuta sam...MM je isto lud već danima...
Koma.
Ne štrajkaju, samo trkeljam. Ali kako je krenulo Zg holdingu možda i kod njih bude neisplate plaća.Citiraj:
bubička prvotno napisa
ja nisam tip od strahovanja unaprijed, uvijek sam vise naginjala devizi "nigdar ni bilo...", ali sad..... :(
netko je pitao za primjer kako konkretno osjecamo krizu - pa evo:
kad ti rata kredita vec sad odnosi vise od pola place, i dalje raste i rast ce, kad osnovne namirnice poskupljuju, kad druga placa u kuci kasni tjednima.... a ona prva je stalno na istoj razini
kad na kraju mjeseca u ducanu peglas karticu i za trosak od 30-ak kuna, jer casha jednostavno nemas (a u minusu si maksimalno...)
ja ne mogu da se ne pitam kako ce izgledati slijedeci period (i nisam optimisticna :sick: )
ne mozemo usporedjivati besparicu kad si student i novci ti trebaju da platis kavu i eventualni izlazak (a ako nemas, onda mozes i bez toga), i besparicu kad treba platiti rezije, kredit, skuhati od necega rucak, nahraniti i obuci djecu, platiti im gablec u skoli...Citiraj:
Kada sam studirala, znala sam cijeli tjedan živjeti s 20 kn u džepu, tako da mi besparica uopće nije strana.
Točno.Citiraj:
emily prvotno napisa
Meni samo za mlijeko tjedno treba cca 35kn. Ako kupim litru svaki dan i to onu po 4,99 u Konzumu...
A gdje je ručak, o ostalom da ne govorim.
uff đe me nađe s temom
strah me rasta rate kredita a otplaćivat čemo ga još 26g :no:
a plaća mi valjda ne može biti manja jer već preko pola godine je nemam
naime radim sama za sebe i radim samo da se riješim robe i dugovanja
prema dobavljačima :(
i tješim se nek smo barem zdravi(iako mi je mama prebrodila rak dojke)
pa ni na tom planu nam baš ne cvjetaju ruže
moram se nadati bolje jer inače...........
Citiraj:
flower prvotno napisa
Citiraj:
Moja je sreća skromna
Ozbiljno, sad se ne zezam. Ispričat ću vam sada jednu svoju malu privatnu muku. Žena mi je zaposlena u investicijskom fondu i od nje svaki dan slušam strahote sa svjetskih financijskih tržišta, krene mi pričati te gluposti upravo kad sam naumio gledati “Prijatelje” ili slušati novi album Lucinde Williams i već mi je preko glave i tokijske burze i Wall Streeta. Baš me briga, neka sve propadne. “Izgubit ćemo pare”, kaže ona depresivno. “Zaradit ću druge”, odgovorim ja ravnodušno, mašući rukom da mi se makne ispred televizora.
Imam svoju djecu, a nikad valjda neće biti biti takvo gadno vrijeme da ne bude krumpira da napravim pomfrit. Više mi od toga zapravo i ne treba. Moja je sreća skromna, niskobudžetna. Navečer sjesti ispred televizora i da mi se dovuku mojih dvoje miševa da mi kradu pržene krumpiriće iz zdjele na stomaku, a ja se tobože branim i tučem ih po prstima. S dvoje zdrave djece i jednom terinom pomfrita spreman sam na sve izazove suvremenog svijeta. Ekonomske i financijske oluje ne mogu me potopiti.
Mi na kauču smo jači od svega, vrijednost dionica naše veze svaki dan pomalo raste, ona ne ovisi o tečaju nijedne valute. Tko može zamisliti išta bolje od toga, svaka mu čast.
flo, bas ti hvala na ovom :heart:
za razliku od emily i mnogih ovdje :/, ja doma jos nisam pocela osjecati krizu, ja sam je se samo pocela (prerano) bojati.
Da ovo je stvarno prekrasno. I ja sam sretna dok imamo krov nad glavom, dok su mi djeca zdrava, dok imamo, kako on kaže zdjelu krumpira.
Ono što mene zapravo muči je da ne bi ostali bez tog krova nad glavom.
I mene je Tomic nasmijao i raznjezio, jer smo tocno tako uvijek s tatom jele pomfrit. Jos bi jedna od nas drzala mali tanjuric od kave na kojem bila majoneza :mrgreen:
LINK
nakon ovoga mi nije svejedno
anchie76 editirala predugacak link
ne razumijem se baš u to zamrzavanje plaća, može li mi netko objasniti kome, kada, na koliko vremena... odnosi li se i na saborske zastupnike?
koja je razlika daju li se ti novci prije ili poslje nove godine?
vjerujem da sam živjela dovoljno loše, da mi gore od onda ne može bit-pod uvjetom da smo svi zdravi. :heart:
Realno, s kreditima u kojima smo mi (stan i manji kredit za auto,namještaj), s činjenicom da ja radim u državnoj firmi koja će prva poslušat Sanaderove upute i s onom zadnjom, najvažnijom, da čekam dijete...trebala bi se tresti ko šibica....a ja zaista mislim da će sve bit-ok.
još se nisu dogovorili oko zamrzavanja, pa se ni ne zna hoći li ga biti i u kojoj mjeri.
a zamrzavanje se ne može se odnositi na ovu godinu, jer plaće ne rastu mjesečno, nego godišnje u skladu s potpisanim kolektivnim ugovorima.
nisam sigurna za saborske zastupnike i njihovu plaću, jer je ona stalna i mislim da ne raste godišnje, izuzev eventualno za postotak za minuli rad, odnosno 0,5 % godišnje. njihova je plaća regulirana drukčije, ne kao džavnim službenicima u javnom sektoru; prosvjeti, bolničkom sustavu ili policiji.
koryanshea, ovo je bio odgovor za tebe
hvala anamar :)
Evo i meni srezalo placu :(
Osjetit cu, itekako.
Nemamo kredit, al dugujemo novce clanu familije.
Moji i njegovi su penzici, navikli zivjet sa sicom, pa se bar s te strane ne brinem (da cemo njima pomagat novcano).
Stedjet cu na odjeci i posebno kozmetici, tu fakat spiskam bez veze.
Nismo puno u minusu, al nemamo nista ustedjevine.
Najgori scenarij mi je da dobijemo otkaz.
Posebno mm.
Bz moje place nekako, bez njegove nikako.
Morali bi se preselit mojima, a stan rentat.
Netko je rat spomenuo, sjecam se i ja kako je bilo. Jeli smo Caritasove pakete.
Ali to je prezivljavanje, ne zivot.
Pokrijes se preko glave i cekas.
O čemu mi ovdje razgovaramo? Pa kako može bit loše kad svaki drugi kojeg sretnem ovih dana uplaćuje skijanje za cijelu obitelj. Osvrnite se po cesti kakvi se auti voze i koliko ih ima, a u svakome od njih samo vozać.
Kojem to sloju ljudi prijete krizom? Onom koji je u "krizi" i inaće?!
Naravno da su poslodavci objeručke prihvatili zamrzavanje plaća, samo je pitanje u kom će smjeru tu "uštedu" upotrijebiti za dobrobit i opstanak firme, za likvidnost na računu i za održavanje firme na životu, a samim time i sigurnost našeg radnog mjesta ili za neke svoje privatne potebe. Nije me briga, svaka čast onome ko ulaže sve svoje vrijeme u svoje poduzeće, neka ima, ali ne na našoj grbaći. U tome je najveći problem, kaj su nas stisli sa svih strana, dolaze nabrušenih faca pred nas da nebi mi slućajno počeli postavljati kakva pitanja.
A zamislite situaciju, da se mi malo nabrusimo, pa se zainatimo, pa svi sreda damo otkaze, pa nek rade ako mogu.
Ničeg se ja ne bojim. Ko šljivi te priće. Ako bu fakat tak loše da više nećemo moći živjeti, onda ćemo valjda prisilno smoći hrabrosti pokazati zube. Jer mi nismo samo tamo neki "zaposlenici", na našim plećima funkcionira država, pa ak nam "slome kićmu" slomit će je sami sebi.
financijski smo u totalnoj komi, oboje imamo posao (plaće ispod državnog prosjeka),djeca su nam zdrava i volimo se
dakle, ništa nam se bitno neće promjeniti ukoliko ne ostanemo bez posla,a ako se i to dogodi koma smo
Rinama, mislim da je to zato sto ljudima jos nije doslo iz gujce u glavu sto ih ceka.
A cini mi se da sam procitala da pred stezanje remena ljudi trose k'o mahniti, neka psiholoska fora, makar nije logicno.
Sve ti je to na kartice i kredite, i stanovi i auti i skijanje.
Dobro u Americi kazu - dvije place te dijele od beskucnistva :(
Sad ce to doci i kod nas, nazalost.
A mnogi jos ocekuju da ce ih netko spasiti, kao u socijalizmu.
I da, sjetila sam se najgoreg moguceg scenarija: da se netko od nas troje razboli.
Ili netko iz malo sire obitelji.
Brrrrr, ni pomislit. Nemamo ama bas nikakvu ekstra lovu za takav slucaj.
Nek samo bude zdravlja i minimum novaca, prezivjet cemo.
ajme :(, ne mogu vjerovati.Citiraj:
blazena prvotno napisa
što se tiče ove dvije plaće i beskućništva, samo da je zdravlja i zapravo preživljavanja, potpisujem.
samo, koliko vidim, mi smo u manjini, ostali svi više-manje sasvim dobro žive, zato mi sve to nije baš jasno :?
Ima ljudi koji će nastaviti imati visoki standard bez obzira na recesiju. A ima ih pak koji bi nakon što se vrate sa skijanja mogao dočekati i otkaz. Većina ljudi ima umjetno napuhani standard na kredite.Citiraj:
rinama prvotno napisa
Nije me strah da ćemo ostati bez posla, ali rekla sam mm-u da ništa sebi ne kupujemo, srećom kupujemo kvalitetnu robu :) jedimo mišeku i hranu. Nikakve investicije i putovanja ne dolaze u obzir dok se malo situacija ne smiri.
Bojim se sveopće depresije, kriminala.
ne mogu reći da mi je sve jedno ,ali ne mogu se bedirati i padati u depresiju unaprijed ili uopće,biti će što biti mora...
živimo u sklad sa svojim mogućnostima ,nismo bogati i nemamo megalomanske prohtjeve ,sretni smo kaj sve imamo i još uvijek si možemo priuštiti neke sitnice koje nas vesele
kredit imamo samo za auto,tak da to nije tako strašno
neka nam je svima samo zdravlja,i nekaj grunta ;) pa bude nekak...
Ah i grunt nam uzimaju kak se sjete, pošto-poto.Evo uzmimo naš slućaj.
Mi jednog dana dođemo na zemlju, koje je inaće poljoprivredno zemljište, a kad ono preko cijelog komada navožen šoder i fino se kamioni voze preko :shock: .
Niti je ko zvao, niti nešto slao, niti pisao, NIŠTA!
Kad smo išli pitati, kažu da je moramo "prodat", cijena prava sitnica, čak su po toj cjeni na neki račun koji su otvorili isplatili tu siću i kažu da mi sad možemo tužiti državu. I kaj? I tužili je, i opet ništa nismo napravili.
Zemlju su nam oteli iz ruku, za tu lovu drugu nekretninu nemožeš kupiti i mi smo vriti. Ode u nepovrat ono kaj je čukundeda nagrbačio da bi nama ostalo.
Iskreno, mislim da Hrvati sebi nisu srozali standard, voze preskupa auta-u odnosu na plaće, imaju predobru garderobu, preskupo se hrane i ne propuštaju skijanja i ine zabave.
Ja i mm, kad pogledamo širu i najširu rodbinu naših staraca, imamo najprofitabilnija zanimanja i najveće plaće-najjeftinije auto, najmanji stan, najgoru garderobu i ne idemo na skijanje :lol:
Vjerujem da će svima ovima gore prava kriza nastat za 15ak godina-kad fakulteti ne budu socijalan elemenat, i budu imali pravu ekonomsku cijenu, kad ne bude ušteđevine ili se raspline na skijanja, kad plaće i dalje ne budu rasle, a nekretnine izgube na cijeni.
Tada napokon možda rad, znanje, sposobnosti ili diploma dobiju pravu vrijednost.
mene nekako sve to plasi jer ne znam sto ocekivat, posto nemam stalan posao, nemamo kredit ali nemamo ni stan reklo bi se da nemam/o sta izgubit ... ne znam koji bi smajlic stavila na to ...
i mm i ja smo strukom/poslom vezani uglavnom za drzavnu sluzbu tako da ...
uh ...
stvarno ne znam sta bi mislila ali mi nije svejedno ... plasim se ...
:(
ima onih koji bolje žive i ima onih koji lošije žive. no nitko neće proći "lišo" u ovoj krizi.
a ja ću bit pred penzijom do onda :/Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Mi i na more idemo o najmanjem mogućem trošku, gledamo di da se "ukrpamo", vozimo se biciklima na plažu da ne trošimo benzin i jedemo u najjeftinijem restoranu (nije skuplji ni do pripreme ručka doma) a kakvo skijanje...
To je negdje daleko, daleko. Sva sreća da me uopće ne privlači. :mrgreen:
A Hawai koji me privlače su mi ioanko nedostižan san. :lol:
radim u drzavnoj upravi, pa mi placu, nadam se, nece smanjit (ionako je ispod drzavnog prosjeka), ali bome nece ni povisit!
kredite, hvala Bogu i nasim starcima, nemamo, ali cemo svejedno pripaziti na izdatke vise nego inace!!
btw. prijateljica mi je bas prekjucer javila da joj je sestra (inace dipl.oec.) zaposlena u jednoj stranoj firmi zajedno sa jos 200 kolega dobila otkaz! :(
MM je profesor na faksu i plaća mu je ionako na sramotnoj razini, pa ne očekujem da bi mu mogli smanjiti plaću. Božićnicu neće vjerojatno niti dobiti, ali to nije ništa novo. Ja radim u gradskoj firmi i kao trudnica ne bih trebala dobiti otkaz :mrgreen: , bar se nadam. Imam i ja bakin zapušten vrt koji planiram baciti u pogon. Ne bojim se ničeg. Ako sam preživjela 6 mjeseci neplaćenog porodiljnog dopusta, onda mogu sve. Navikla sam živjeti skromno i ništa mi ne fali. Što se luksuza tiče, na skijanje ionako ne idemo, a starcima se uvalimo u njihovu kućicu na moru. Imamo kredita, ali za njih će uvijek biti. Već sam negdje pisala da sam čarobnjak u kuhanju jeftinih organskih makrobiotičkih obroka, a i kozmetiku radim potpuno sama i uopće je više ne kupujem. Za blagdane poklanjam kozmetiku (koju sama napravim :mrgreen: ) tako da za ove blagdane očekujem minimalne troškove. Uz mene bi trgovački lanci propali... :lol:
Što se odjeće tiče, tu je famozni dječji odjel hm-a za mene i rodina rasprodaja za malca. Za mene nema krize... 8)
offtopic, anchi, čestitam na trudnoći :heart:
Nisam znala da ih ima jos koji se oblace po djecjim odjelima. 8)
Anchi, daj otvori neku novu temu i upoznaj nas s tvojim kuharskim vjestinama ili me barem uputi ako si vec negdje pisala o tome. Ja se trudim kuhati zdravo i jeftino, medjutim treba mi ideja.
Ja mogu samo donje dijelove odjece kupovati na djecjim odjelima. Gore sam prevelika. I stalno zalim zbog toga.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
sestrooooo :mrgreen:Citiraj:
marta prvotno napisa
Sjecam se tvog gornjeg dijela. Ja nisam tako pozamasna. :mrgreen:
Sta, sestra po sisama? :P
da :PCitiraj:
Zorana prvotno napisa
jučer mi je ginekologica rekla da joj treba dva termina za meni sise pregledat :aparatic:
edit, ovo ne da nema nikakve veze s temom, nego ću i ja ban dobit, bar do ponedjeljka :oops:
Zorana, idem radit :tele:
:lol: