Citiraj:
Loryblue prvotno napisa
Isto kod mene :love:
Printable View
Citiraj:
Loryblue prvotno napisa
Isto kod mene :love:
Sad si me podsjetila na moju nećakinju...kada je bila mala, svoje je ime izgovarala "Dova" (Dora) i ja sam ju znala zezati: "Jesi ti Dova?", a ona bi se na to sva naživcirala i povišenim tonom mi odgovarala: "Neeee, ja cam Dova!!!!!" :mrgreen: Znači da je znala kako to pravilno ide, samo nije mogla sama izgovoriti. :)Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Što se tiče tepanja- tepam kad se previše raznježim (što je bar 5 puta u danu) :/ Morat ću se više truditi da to izbacim...
Ninči, tako je mm kao mali govorio:
- Mama, idemo u Mokaje?
- Da idemo u Mokaje.
- Ne u Mokaje :evil: !!! U Mokaje - ne mogu kazem Mokaje :evil: !!!
:lol: meni je to preslatko! :heart: ex
Kratko i jasno ne!
osobno ne tepam i ne upotrebljavam umanjenice, i smijesno mi je kad vidim dijete od 5 godina kad prica u umanjenicama, ali to je vise stvar navike.
vjerojatno utjece na razvoj govora kod neke djece, ali nije zbog toga, jednostavno mi se ne svidja takav govor...
kad dodjemo u hrvatsku, onda svi odrasli tepaju djeci, a oni nemaju pojma o cemu se radi kad se prica o vodici, kruheku, papici
I meni se ovo čini... :)Citiraj:
a sve više mi se čini da (na topicu) nemamo ujednačenu ideju o tome što je tepanje.
ne treba tepati, mozda malo mdo ke mazim s bebom ali u razgovoru ne
moja je to naucila u vrticu.Citiraj:
majoslava prvotno napisa
Lea obožava tepanje, to joj je strašno fora, glumiti da je mala beba ili da ima bebu pa tepati - neki dan jede štrukle i drži bebu, i beba kao govori: Ocu ćuke, ćuke, joć ćuka :roll:
Btw. jučer sam skužila da LEa ne zna riječi OTAC, MAJKA i DJED :shock:
Pita ona mene da što je to djed.
L. zna....iz zezancije znam reci "evo, otac ti stize" ili "tvoj otac".
pa se i ona sali sa "otac mi...." :lol:
Mima :lol:
Moja kad glumi da je neka kraljevna onda priča onako, po starinski: Oh, majko... :mrgreen:
Baš ću je sutra pitati za djeda. Ja ne upotrebljavam tu riječ uopće. Ona ima didu :)
A tepanje i glumljenje bebe...o, pa dokad to traje? To mi je tako dosadno :roll:
Ovaj brrrm-brrrrm kod logopeda ima potpuno drugačiju funkciju - uči djecu vibracijama kod glasa R s kojim mnoga djeca imaju problema. I ne kaže logoped za auto "brrrrm-brrrrm" nego pita dijete kako auto ide kad motor radi, a dijete mora oponašati "brrrrrm-brrrrrm". Onomatopeje kod logopeda nisu ZAMJENA za imenice, nego upravo onomatopeje, oponašanje zvukova kao DOPUNA imenica.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Btw. kad se ja sjetim kako je moj stariji sin govorio prije nego smo se dočepali Suvaga i njihovih logopeda... Nismo mu tepali, ali je imao deficitaran sluh (to smo srećom riješili jer je problem bio mehaničke prirode). U ranoj dobi dijete je govorilo kako je čulo:
gaba (žaba)
tobo (torba)
tubuk (trbuh)
dohaji i takoji (žohari i štakori ;) )
gibi (riba, ribe...)
gizi (grize)
muša guji (muha zuji)
sam sebe zvao je Jejon (Leon), a brata je zvao Meme (Emil)
Danas je to smiješno i zabavno, ali terapija je trajala 5 godina.
Mlađi sin nije tepao i ne mogu se sjetiti ni jedne jedine riječi koju je krivo izgovarao... Ne znam, vjerojatno sam bila jače fokusirana na starijega i njegov sluh i govor, a uz "dresuru" tj. konstantnu pažnju koju smo poklanjali govoru starijega, mlađe dijete progovorilo je rano, brzo i bez ikakvih smetnji.
ona je tad bila premala (prema logopedu) za onomatopeju i pitanja kako auto radi i u ovom slucaju brm brm JE upravo bila zamjena za imenicu jer je receno "di je brm brm" iliti ga kad sam joj prevela, pokazi auto. imala je slkovnicu ispred sebe.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
a receno nam je, na moj upt jel trebamo sta s njom vjezbati, samo pokazivanje, da joj ja velim stvar a ona mi ju je pokaze u knjizi.
juce sam ju testirala- ne zna sta je majka.Citiraj:
Anci prvotno napisa
i odbija da sam to ja. no way :lol:
aaaaaaaaaaa :lol:
ne mogu vjerovat :lol: