Push up! Sigurno od lipnja ima opet nekih novih receptića :)
Printable View
Push up! Sigurno od lipnja ima opet nekih novih receptića :)
evo ja baš danas nešto spremam u frizer MM jer mali i ja idemo na put dugi, 3 tj., pa da čovjek ima nešto za jesti a domet su mu jaja 8)
JASTUČIĆI SA MESOM:
1 KG glatkog brašna
2 jaja
mlake vode odokativno dodavati kada se mjesi tijesto.
dobije se kugla koju prepolovim na dva dijela i svaki zavučem i režem na trokutiće.
NADJEV: pol kg junetine(može i dr.), malo nasjeckanog luka, sol i papar
pune se trokutići i preklope i stisnu na rubovima da ne izađe meso.
ja ih onda zamrznem u paketiće i vadim kad treba jer se samo ubace u slanu kipuću vodu dok ne isplivaju a na kraju se preliju sosom: na maslacu dodam slatke paprike i milerama i to je to. brzo, fino i jednostavno.
danas jedemo patliđane prepolovljene na pola, izdubim unutrašnjost, polovvice malo prepečem na tavi a ono iz nutra pomiješam sa dva paradajza nasjeckana, fetom, začini po želji i u pečnicu 20 tak min. kad su gotovi može malo vrhnja na to
zavučem=razvučem 8)
Obožavam ove popečke od povrća (ili tempura povrće sa integralnim i slanutkovim brašnom), ali mi nikad ne uspiju, uvijek previše ulja...pa odustajem. U zadnje vrijeme radim juhu od cikle (za 6 kuna kupila cikle za tri dana, još malo batata, kapula i zobeno mlijeko). Često radim i namaze od slanutka, leće, konzervirane ribe ili ostataka mesa, ne kompliciram sa sastojcima, eventualno začinima i to je to, dođe kao kompletan obrok uz dobar kruh i nešto salate.
cvijeta73, odlični recepti :klap:
tako radi i mm i za prste je polizati (baš si mi dala ideju što da kuha za vikend ;))
Ma nije to nikakva mudrost... Kuhanje nije egzaktna znanost, ima puno prostora za improvizaciju.
Mahune s prezlima
Nema jednostavnije stvari - skuhaš mahune u slanoj vodi do željene mekoće (netko voli da krckaju, netko da su posve mekane) i dobro ocijediš.
U drugoj posudi kratko popržiš prezle na ulju i posipaš mahune time. Možeš posipati mrvicu češnjaka, svježeg ili onog u prahu, te zeleni sjeckani peršin.
To je jeftina varijanta. Može se i drugačije - ocijeđene mahune ubaciš u vatrostalnu zdjelu ili pleh lagano namazan uljem. To zaliješ smjesom od 1 čaše kiselog vrhnja i jednog jajeta, sa dodatkom začina po želji (s vegetom se odavno ne razbacujem ali tu bi pasala 1 mala žličica, koristim hickory rauchsalz, vlasac, papar, po želji). Na to pospeš prezle (sirove ili prepržene, kako ti odgovara) i kratko zapečeš u pećnici. Mora biti fest visoka temperatura da se uhvati korica, a da se ne presuši.
Musaka od kelja
Kelj očistiti od debelih peteljki (ako je mladi proljetni, ili kineski kupus, ne treba ništa bacati) i kratko prokuhati da omekša
Skuhati rižu u slanoj vodi i ocijediti
Treba još kocka (oko 10 dag, čak i manje) nekog sira tipa "Podravec"
Zaljev - pomiješati kiselo vrhnje i jedno jaje sa malo soli i začinima po želji (uz kelj meni tu obavezno paše češnjak, možeš staviti i bilo što drugo)
U vatrostalnu posudu ili pleh slagati red riže, red kelja, žlicu-dvije zaljeva, pa naribati sir. Postupak ponavljati dok se ne utroši sve (meni rijetko ispadne više od 2 reda jer ne radim veliku količinu). Gore dolazi sir.
Zapeći u pećnici.
Peterlin, hvala ti na mnoštvu sjajnih recepata i ideja! :kiss:
Peterlin stvarno si puna ideja
hvala ti..znam da nije mudrost..ali meni ideje nešto ne dolaze
srećom na ovom forumu ima maštovitih koji me spašavaju sa svojim idejama :mrgreen: :raspa:
Ja se moram pohvaliti da sam uz Cosmo dobila malu knjižicu i u nju si prepisujem po receptić svaki dan i onda spremam ;)
Imam malu ideju što se tiče vegete - u DMu ima sličan mix kao vegeta, ali bez Eova. Zove Gemusebrule ili tak nešto.
Evo malo dižem temu.
Kroz mjesec dana počinjem raditi i trebala bih recepte za variva s mesom ili bez, znači nešto što se može skuhati navečer i sutra podgrijati.
Help :-)
Moj sin ove godine više nije u dnevnom boravku, što znači da dolazi doma dosta ranije nego mi. Sam si grije ručak, pa smo se preorijentirali upravo na takva jela. Srećom, dijete voli variva, a snalazi se i s mikrovalnom pećnicom sasvim dobro. Većina jela može se grijati na klasičan način, ali za šnicle bolja je mikrovalna. Imam vatrostalne zdjele s poklopcem baš za grijanje u mikrovalnoj, tako da se djeca po potrebi mogu snaći i ako nas nema doma. Volim i juhe, ali sad je težište na varivima, da dijete nema puno posla oko grijanja hrane.
Evo izbora iz našeg jelovnika:
- slatko zelje prisiljeno (s grahom) + kranjske kobasice (potonje su zabranjene za mm-a koji ima povišene masnoće... on obično dobije pureći šnicl na naglo)
- poriluk + faširanci
- mahune + teleći perkelt (paprikaš)... Ponekad to napravim u jednom loncu (naravno, riječ je o ekspres loncu) - najprije pripremim paprikaš, a onda dodam mahune. Ako je jelo "za odmah" ubacim odmah i krumpirove kockice, ako je za drugi dan, skuham uz to njoke ili palentu ili već nešto
- fantazija ili pašta fažol ili leća, može sa suhim mesom ili bez - kako tko voli
- tijesto sa šalšom + pohanci (prikladno samo za grijanje u mikrovalnoj pećnici)
- gulaš s njokama ili špek fileki s njokama/palentom/tjesteninom (za sina kuham tjesteninu ujutro, da mu predugo ne stoji... za nas sam znala skuhati neposredno prije ručka)
- mljeveno meso na saft - to paše kao dodatak uz variva, a može se napraviti i u jednom loncu
- paprikaš pileći (klasičan ili uz dodatak graška ili mahuna)
- fino varivo od graška, obično s noklicama
- kiselo zelje s grahom ili repa s grahom
- sekeli gulaš
- piletina pečena u ekspres loncu + mlinci
- salate: budući da moje dijete baš nije ljubitelj zelene salate, a ona ne može ni stajati, kuham ciklu, ribam daikon, mrkvu, isto ciklu, zelje.... kuham mahune (sad su već na kraju, nema više svježih), karfiol... Isto dobro prolazi grah salata, salata od slanutka i/ili kukuruza, salata od luka... jedino svježu zelenu i radič ostavljam za večere i vikende
Uz "prazna" variva znam okrenuti pileće bijelo meso na naglo. Moji obožavaju i kinesku hranu, pa često pripremim rižu s graškom i mrkvom dan ranije, a onda neposredno pred ručak pripremim piletinu u woku (mora odstajati preko noći u soja sosu u frižideru) uz dodatak luka i raznih začina, kako mi padne šaka... Radim i klasični rižoto od piletine, od pilećih želudaca (vidiš, dugo nisam...), od tikvica (uz pohano meso)
Jela od gljiva isto su brzo gotova (njih ne pripremam unaprijed, nego neposredno prije). Evo, to mi je trenutno palo na pamet. Lešo povrće tipa karfiol, brokula i slično isto dobro prolazi kao prilog.
borka, reci što te zanima konkretno (što volite jesti) pa da napišem detaljnije kako bih ja to pripremila...
Piletina pečena u ekspres loncu:
Pola pileta (razrežem na četvrtine, da lakše uguram) posolim i začinim po želji (ili gotov začin za piletinu, ili malo bosiljka, timijana i crvene paprike koja umaku daje lijepu boju + 2 režnja češnjaka).
U lonac stavim mrvu ulja, uguram piceka, dodam malo vode, da bude oko 5mm duboko, uguram još 1 kiselu jabuku raspolovljenu, 2 lovorova lista i to je to. Može se dodati i povrće (šaka prokulica, koja mrkva, po želji). Zabrtvim lonac, a kad zapišti smanjim vatru i držim tako 30-45 min. Vrijeme ovisi o količini, ali i izboru piceka - industrijski su gotovi i za 20 min, a domaćima treba dulje, da omekšaju tetive oko zglobova. Ovo daje puuno finog umaka za mlince.
Drugi način - za ovo treba malo više ulja. Začiniti na isti način (sol, papar, crvena paprika, češnjak ili samo začin za piceke). Ulje u express loncu jaaako zagrijati i zapržiti komade piletine sa svih strana, da zažute i dobiju koricu. Dodati mrvicu vode (2-3 žlice) i zabrtviti. Vrijeme odrediti na isti način - ovisno o količini. Paziti da se ne peče predugo, jer će zagorjeti. (Ja to provjeravam tako da protresam lonac pa slušam koliko ima tekućine.) Ovako se dobije manje umaka, ali je masniji. Meni je ovo bolje, više liči na klasičnu pečenu piletinu, ali otkad je mm na dijeti zbog povišenih masnoća, izbjegavam.
Umjesto pola pileta može se uzeti samo batke+zabatke, kako tko voli.
Peterlin hvala puno :-)
Jedino me brine što moj dvogodišnjak u zadnje vrijeme samo traži jesti meso.
Nemam pojma kaj ga je puklo.
Inače nismo veliki mesojedi, ne jedemo meso svaki dan, no izgleda da njemu fali.
mi smo isto imali ti fazu. sada bi krumpire. i tak.
ne znam da li ide u vrtic, oni tamo ne dobiju neku veliku porciju mesa pa je moguce da mu to nedostaje u toku dana i da doma nadoknadjuje.
ja stalno sve nudim, pa nekad odluci nesto probati. ne forsiram ga da jede nesto sto ne zeli, dogovorimo se da proba pa, ako mu se ne svidi, ne mora jesti.
nadam se ce da jednog dan sve jesti...
Isto tako i kod nas (da se pita mm-a i mene, gris štrudla s gljivama i salata su potpun obrok), ali imam dva sina i kako djeca rastu, izgleda da im treba više mesa. Ja zbog zglobova izbjegavam meso, pa je upravo zato moj popis jela takav da meso jede tko želi, a tko ne smije ili ne želi - ne mora. Moji vole i ribe, ali to nije baš dobro za pregrijavanje, pa ih obično pripremam vikendom, a morske plodove petkom za večeru.
zhang je dobro prepoznala da bi vrtić mogao biti uzrok zašto dijete traži meso.
Pratim vas :mrgreen:
Ne ide u vrtić.
E sada ste mi dale misliti, možda mu stvarno nudim premalo mesa.
Svaki put kada napravim meso on je oduševljen.
Evo jučer navečer je tražio meso, na kraju je večerao špek, prvi put u životu, tako ga je slasno pojeo.
No, sada sam već skrenula s teme :oops:
negdje sam procitala (ne pitaj gdje jer nemam pojma) da klincima treba proteina jer su oni nuzni za rast (oni inace grade stanice). vjerojatno zato klinci cesto zabriju na meso.
izvor proteina ne mora uvijek biti meso, tu je sir, jaja, riba, mahunarke (u kombinaciji sa cjelovitim zitaricama), gljive, tofu, tempeh....
peterlin, ako volite gljive, probaj zapecenu palentu sa gljivama, recept je od ugarkovicke. uz to zelena salata. e to bih mogla jesti svaki dan.
joj, ne gljive za klince. pisala sam opcenito za izvor proteina..
zakaj ne gljive za klince? kad ih smiju počet jest?
on topic
mi volimo zapečeni krumpir s ječmenom kašom - (ako ostane pd večere, bude za drugi dan)
sve mjere su odokativne
skuham krumpir u ljusci i kad je kuhan, ogulim ga i narežem na kriške u vatrostalnu i malo povegetam
na to stavim skuhanu ječmenu kašu
prelijem sa crvenim umakom (zaprška zalijana paradajz sosom)
opet stavim red krumpira, povegetam, prelijem sa sosom i zapečem u roli...
prilog -zelena salata...
a ponekad ide i koja šnicla na naglo uz to...
Teško su probavljive, pa potroše više energije organizma nego što doprinesu. Bilo je dosta pisanja o tome, neki dižu granicu čak do 12. godine... Ja sam dala djeci da jedu šampinjone kad je stariji krenuo u školu, a mlađi imao 6 godina. Ne pretjerujemo.
na tu sam informaciju naisla na forumu, nisam dalje istrazivala...bilo je neko objasnjenje koje mi se cinilo logicno, mislim ovo sto je Peterlin napisala, da su tesko probavljive...
Evo javit ću se ja, slatko vrhnje nije samo za kolače.
Ako se brineš da je slatko-nije, ako ga miješaš mikserom zgusnut će se i dobit ćeš šlag/slatko vrhnje, ali ga isto tako možeš koristiti kod kuhanja i meni je puno bolje i ukusnije nego vrhnje za kuhanje.
Ja sam totalno izbacila vrhnje za kuhanje i upotrebljavam slatko vrhnje i odlično je, probaj.
wow, stvarno nisam znala za to...probam danas!
evo, borka je odgovorila to ti je ono koje se prodaje u casicama. ako imas negdje u blizini plac sa veronikinim (mini mljekara) proizvodima, uzmi njihovo. meni je odlicno, a pretpostavljam da nema knzervansa jer ima rok trajanja tjedan dana...
da, ja isto vise ne koristim vrhnje za kuhanje, vec samo slatko..
samo se javljam da mi se zabilježi tema, da ju se sjetim češće otvoriti:-)
Vrhnje za kuhanje je ustvari slatko vrhnje ali s manjim postotkom masti.
Slatko vrhnje ta kolače ima 30 % mm , a ono za kuhanje ima 20 % mm.
Eto u čemu je razlika.
Mene je od vrhnja za kuhanje uvijek lagano bolio želudac, kao da sam osjećala težinu i to je jedan od razloga zašto ga ne koristim.
Slatko vrhnje mi čak ima i drugačiji okus i strukturu kada ga koristim za kuhanje i od njega nikad ne osjećam težinu u želucu :zbunj:
I ja koristim samo slatko vrhnje..ali nekak sumnjam da bi od vrhnja za kuhanje mogla miksanjem dobiti šlag? Mislim na dalmatinkinu verziju...a i okus je potpuno drugačiji...
pa ne bi dobila šlag jer nije dovoljno masno...
ako vam se slatko vrhnje za šlag neće umuti , to znači da mu fali masnoće
ali , u vrhnju za kuhanje osim vrhnja ima i škroba , guar gume ili štoveć ( zgušnjivači ) i u pokojem konzervansa.