koncetrat je mljeko u prahu
tako je stabilno, podnosi dug prijevoz, ima manji volumen ....
jedini trenutno proizvođač nehomogeniziranog je Dukat
u Varaždinu sam naišla i na mljeko neke male mljekare, ne sječam se imena
Printable View
koncetrat je mljeko u prahu
tako je stabilno, podnosi dug prijevoz, ima manji volumen ....
jedini trenutno proizvođač nehomogeniziranog je Dukat
u Varaždinu sam naišla i na mljeko neke male mljekare, ne sječam se imena
ups, mimiošla sam se
ja mislim na trajna mljeka
taj koncetrat za svježe mljeko može se dobiti iskuhavanjem običnog mljeka, kasnije samo naliješ vodu i voila 3,2%
manji volumen = manja cijena transporta
nije. koncentrat je mlijeko koje je u tekućem stanju i dovozi se u cisternama preko 20 tonaCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
evo saznala sam - četverostruki koncentrat je obično
i takvih recimo 10-ak cisterni tjedno, lako se može izračunati koje su to količine u tonama kad se razrijedi
Kad smo kod mlijeka, mi kupujemo ovo: http://www.naturaagro.hr/mlijeko_mli...proizvodi.aspx
Piše da je prirodno, bez konzervansa... živo me zanima je li to stvarno to ili je marketinški trik?
Bohnec?Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
ne sječam se , loše pamtim imena
OT:sportašima se preporučuje najkasnije 10ak minuta nakon treninga pojesti ugljikohidrat zbog punjenja spremnika glikogenom.savjetuju se brzi ugljikohidrati ali sigurno ne bomboni i sl. :? sportaši bi trebali imati omjer ugljikohidrata, proteina i masti, 50:35:15, dok za normalnog čovjeka omjer ugljikohidrata ne bi smio prijeći 40%-po nekoj srednjostrujaškoj sportskoj teoriji.
sa vitamini.hr
"Izotonični vs. ostali napitci
Optimalna koncentracija ugljikohidrata u izotoničnim napitcima iznosi 6 - 8%. Veća koncentracija može izazvati abdominalne grčeve, mučninu i dijareju. Također, koncentracija elektrolita u njima je u skladu s tjelesnim tekućinama. Zbog toga su izotonični napitci najbolji izbor kod aktivnosti koje uzrokuju dehidraciju.
Gazirani bezalkoholni napitci sadrže minimalnu količinu važnog elektrolita natrija, a zbog visoke koncentracije ugljikohidrata (oko 11 %) i kiselina svrstavaju se u hipertonične napitke. Hipertonični napitci imaju veću osmolarnost od krvne plazme zbog čega povećavaju izlučivanju tekućine, a samim time su nepovoljni za rehidraciju. U skupinu hipertoničnih napitaka ubrajamo i voćne sokove te sokove od povrća.
S druge strane, napitci poput mineralne vode, pitke prirodne vode i čajeva imaju manju osmolarnost od krvne plazme što ih svrstava u skupinu hipotoničnih napitaka. Takvi se napitci, kao što je već rečeno, kratko zadržavaju u organizmu, izlučuju se mokraćom, a sa sobom povlače i dio minerala."
u svakom slučaju mislim da je dijete premalo za izotonik,tim više što mu dajete onaj koji je u omjerima suplemenata za odraslu osobu i vrlo vjerojatno sa velikim omjerom UH (obično ide na 30 g 16 g šećera).a i piše na svim tim rehidranima ili izotonicima i sl "nije za djecu ispod (najčešće 3) godine","savjetujte se s liječnikom prije uzimanja rehidrana" blabla
u principu se IT pije ako treniraš više od 60-90 minuta dnevno.maratonci,biciklisti i sl.kaj će to malom djetetu?
"Znanstvenici sveučilišta Aberdeen Medial School dokazali su da voćke koje sadrže soli, minerale i šećere služe kao zamjena za izotoničke napitke. Prema rezultatima istraživanja, najmoćniji izotonik u svakodnevnim namirnicama je lubenica, koja osim što sadrži 92 posto vode u sebi ima i visoku dozu rehidracijskih soli, te luteina i zeaksantina, spojeva važnih za hidraciju organizma.
Tropska voćka papaja ima slične karakteristike. Krastavac (96 posto vode), radi minerala u sebi ima dvostruko veću razinu hidracije od obične vode. Celer, uz to što ima isti postotak vode u sebi kao i krastavac, prepun je magnezija, kalcija, fosfora, i željeza koji pomažu da se voda apsorbira u organizmu. Navedene voćke savjetuju se sportašima nakon treninga, ali u vrijeme ljetne žege nitko neće pogriješiti ako posegne za njima na tržnicama. " vecernji list
Ne znam, mozda sam ja imala srecu ali opet si mislim kako bi dijete od 7 mjeseci znalo za lino ako smo joj do tada nudili tikvicu, mrkvu, korabu?!Citiraj:
Sirius Black prvotno napisa
Govorim o tome, da mi roditelji cesto pokleknemo jer se ne mozemo zadovoljiti sa dvije zlice koju su oni pojeli pa posezemo za svim i svacim samo da bi povecali kolicinu hrane koju ce dijete utrpati u usta.
Leila sad ima malo vise od 2 godine i za dorucak jede Alnaturine muslije sa rizinim ili kravljim mlijekom (i mi ih jedemo, jeli smo prije Dr.Oetker koji su bili puno puno sladi ali smo zbog mira za stolom presli na Alnaturine jer mi nije bilo prihvatljivo da jede te preslatke) ... i da se nju pita ona bi te muslie jela i za uzinu, rucak i veceru, ono u svako doba dana kad je gladna ... ali joj ja nedam pod cijenu da ne dirne rucak. Prije neki dan kad se probudila od dnevnog spavanja i spremamo se rucati, juhu i ne sjecam se vise sta, ona izvukla iz ormara te muslie i govoru 'Hocu to!' a ja govorim 'To jedemo za dorucak, sad imamo juhu i blabla.' Ona ne odustaje 'Hocu to!', ali ne odustajem ni ja ... nije htjela sjesti za stol s nama, nisam je prisiljavala, otisla je medu kockice i nakon 15 minuta sama sjela za stol i posrkala juhu i sve ostalo.
Drugi primjer ... ako ponesemo u park voce onda jede za uzinu voce, ali cuvalica cesto ponese kruh/slance/slicno i tada ne zeli ni primirisati voce. Nije joj zabranjeno jesti kruh/slance ali nije li bolje za uzinu pojesti jabuku/breskvu/lubenicu/krusku pa jos ako u parku imas drustvo za klopu pojede i vise nego si zamislis.
Opet kazem nase je da nudimo, a njihovo da odreduju kolicinu.
mislim da definitivno nije za malu djecu, a ni onu malo vecu. Meni E pije samo vodu obozava vodu, cak ne zeli piti ni sokove i caj nista.. ima god i 2 mjeseca nije imala nikad osip po guzi dok neki dan nije ukrala bocu ISO SPORTA jer obozava onaj cep. cim je popila guza joj se jakoooo osula. uzas to uopce nije za djecu.
iso djetetu, " bebi " ??? mi pijemo samo vodu, al mi se cini da je negdje do 14 mj skroz malo pio, a sad stalno trazi. sokici su mi prazne kalorije za kvarenje zubica, pio ih je jedino 2 dana, mm kupio ( h.... multivitamin ) kad je imao smrkavicu - ne znam jel zbog toga al odma je prosla??.. :roll: