Dobar ti je izgovor!
Printable View
Dobar ti je izgovor!
Hvala anchi pp, ja to isto radim (zamrznem ih naribane), al danas sam imala volje za pravljenje kolaca.
Namaz od heljde (prije par dana nasla u novinama)
skuha se oko 20 dag heljde s nekoliko listova lovora i vegetom. Posebno se prodinsta jedan luk na malo ulja. Kad se heljda ohladi izmiksa se stapnim mikserom s lukom, zlicom margarina ili maslaca, malo cesnjaka, zlicicom senfa i nasjeckanim persunom ili bosiljkom, malo se popapri. Stavi se u teglicu pa u hladnjak. Moze se koristiti tjedan dana.
Ja sam radila po tom receptu (dobro, priznajem, stavila sam i crvenu lecu), ali se spremam na varijacije - pogodne za siru publiku: npr. staviti majoneze, nasjeckanih krastavcica, sjemenke suncokreta i sl.
Fino, a mislim i zdravo. Uglavnom ne koristim heljdu za nista, pa ako netko ima neki provjereni recept ;) . (Ali molim bez mesa)
baš sam ivančici napisala da me obuzela receptomanija-svaki dan gledam od jutra do sutra što ću fino jesti, a ugledala sam se i na dolegu, pa sam počela skoro svaki dan pravit kolače ;)
uglavnom, rezultati mog truda se već vide, jer sam dobila još 2 kg! :roll:
A božićna ludnica tek počinje....:ajme meni:
Uglavnom, danas juha, brokuli, kaul, krumpir, mrkva i što bude još u kući na lešo, uz potoke maslinovog ulja, uz to pohana piletina.
Naravno, za desert ćemo se dogovorit
Ja danas juhu od povrća sa griz noklama i pohani karfiol, brokulu i šanon sa vrhnjem....
a ja juhu od graška, mašnice ala carbonara i zelenu salatu.
poslije sladoled (jeste li probali Grandissimu višnja-malaga? jedna kutija mi nije dovoljna).
Iskreno.... ti mi baš i nisi neko mjerilo! Pa zar ima nešto da tebi nije fino :D
joj, sve me sram reći...
skoro da i nema!
jedino što ne mogu staviti u usta je šećer u prahu i kava kao napitak.
Cijenim tvoju iskrenost :lol:
to ti baš i nije pametno.meni je šlauf oko struka veći nego što je bio :roll:Citiraj:
MajaMajica prvotno napisa
Mislim da bi i ja sutra mogla carbonaru i salatu od kiselog kupusa.... Osim ako nagovorim sina da prošetamo ujutro po zelenu!
pričaj mi o tome, samo tu mi se i kupi..i u glavi...pa ću uskoro izgledati kao E.T.Citiraj:
dolega prvotno napisa
a moj videk baš voli tunjevinu, nikad nema problema - pojede s tjesteninom, pizzom, ili malo same uz salatu i sl., treba malo probati pa vidjeti...Citiraj:
apricot prvotno napisa
nego drage mame kuharice; čitam vas potajno već dugo, i divim se koje su to kuharske bravure i egzibicije, svaka čast!
kako smo se MM, vid i ja napokon preselili u svoj stan-slobodicu i nismo više s mojim roditeljima, ja ću sve više i više pisati ovdje.. ;)
dakle, danas je na mom meniju juha od mrkve s integr. rižom,
pileći zabatci dinstani s bijelim vinom i valjušci kao prilog + salata od radića..
a kad će krenuti predbožićna ludnica s kolačićima?
kad je najbolji tajming za početi peći kolače za božić?
anek :smajli koji skače s rukama u zrak: (šmrc, a sad ga nema) za vašu kućicu-slobodicu!
sad ćeš se raspištoljit pa ćeš kuhati svakakve delicije, ali imat ćeš ih di i potrošit :namig:
nama su božićni kolači na meniju kad nam padnu na pamet, ali baš za Božić uvijek par dana prije Badnjaka
ja božićne kolače počinjem peći sljedeći tjedan - uvijek oko 10.12.
A ja ću pratiti tko što peče i ovisno o tome odrediti kada ću kome u posjetu!
Ja danas skuha riblju juhu (od mola) i sada unutra ima toliko mesa da nam je to, zapravo, kompletan obrok.
Darija, vas ionako čekam...
(znači, da pečem duple ture)?
Zavisi što praviš.... Čekam te na božićnom topicu :D
uvijek iste - kod mene nema izmjena već zadnjih 15 godina...
kako sam lojalna prijateljima, jednom forumu, jednoj državi... tako i kolačima...
Ja bi na prvo mjesto stavila muža, ali dobro... :D
Nakon ovoliko recepata bio bi red da ove godine ubaciš barem jedan novi!
A ja si mislim šta sutra sa šampinjonima.....
Mada sam ovo zadnje napisala samo zato da se vratimo na temu i da izbjegnem packe
Mi rucali pitu sa sirom (ili sirnicu). Za sutra nemam ideju, idemo u kupovinu pa cemo vjerojatno u gradu nesto pojesti.
na repertoaru francuska kuhinja (nabavila francusku kuharicu)
dakle,danjašni ručak:kelj galette i gratin dauphinois
kak se razbacujem francuskim 8) (samo dok ga prepisujem)
za kelj sam stavila recept i odlično je, a ovo drugo je krumpir koji je također njami
ide ovak:
1 kg krumpira
1 zgnječeni češanj češnjaka
100 g maslaca
2 dcl vrhnja
sol,svježe mljeveni papar
100 g naribanog sira
-krumpir naribati kao za čips
-isprati ga u vodi te dobro osušiti u krpi
-natrljati stanice veće plitke vatrostalne zdjele čwšnjakom i maslacem
-ostatak maslaca i vrhnje staviti u zdjelu na vatru dok ne uzavriju
-ubaciti sitno sjeckani ostatak češnjaka,sol,papar i krumpir-lagano pirjati 8 min
-prebaciti u vatrostalnu,po vrhu nabacati sir i još malo soli i papra
peći 1sat i 30 min na 150c.
danas dolmljeno pile
sutra gulaš sa krompirom i procoolicama 8)
A di ti je topic za ovo drugo :lol:? Šalim se, nemoj.... gulaš i prokulice su mi nespojive!
Ja ću sutra kuhati pileću juhicu i peći janjeći but (da to već jednom maknem iz friza) sa krumpirom i gljivama! Za salatu nešto kiselo....
Desert ćemo popodne na rođošu!
sutra pohana piletina na pariškim sa sirom, mm prokulice uz to a meni pire krumpir,zelena salata i gotova proljetna juhica.za desert palačinke zapečene sa sirom
[quote="Janoccka"]A di ti je topic za ovo drugo :lol:? Šalim se, nemoj.... gulaš i prokulice su mi nespojive!
aaaaaaaa napisat ću ja recpt za procoolice, samo nemam vremena. ;)
dajte mi prijedlog za nesto sto mogu servirat uz palentu.
Imam nekakve riblje filete, stapice... Ne znam je li to dvoje uopste ide uz palentu.
Bas sam bez ideje, a tako mi se ne kuha.
znam da idu punjene lignje uz palentu,a za ostalo nemam pojma
oslobađam svoj mini zamrzivač od hrga za božićnu sladoled tortu pa je danas na meniju pita od bundeve. bundeva je jelte iz zamrzivača. :D
Sutra, tj. danas pileću juhu i paradaiz sos uz kuhanu piletinu. Ako mi se bude dalo guliti jabuke onda ću napraviti i štrudlu sa jabukama za večeru.
danas krmići sa senfom na naglo i brdo dinstane mrkvice
kod nas danas zapečene mahune, mljaaaac
mi danas ultra brzi ručak; juha od brokule i kuhane štrukle..
CURE, MOLIMO VAS...
Sve vi koje imate digitalne fotoaparate... Sve vi koje kuhate (pa čak i ona jela koja vam se čine banalnima)...
Snimite sastojke, dvije fotke procesa pripreme i fotku gotovog jela i pošaljite Ivančici ili meni na mail...
WM, wewa, dolega, anchi pp... ostale cure... dajte, molim vas...
molim te, kako praviš i jedno i drugo, pilz napišiCitiraj:
anek prvotno napisa
Apri, dogovoreno, cim nabavim kabl za fotic ;)
JUHA OD BROKULECitiraj:
white_musk prvotno napisa
brokulu počupkaš na manje cvjetiće, stabljiku izrežeš na kolutiće, ubaciš u lonac u koji si nalila malo maslinovog ulja, pa lagano izdinstaš i zaliješ šalicom vode. posoliš, nadoliješ još vode kad je brokula skuhana/paziš da se ne raskuha/. možeš dodati riže, rezanaca ili razmućeno jaje.
ako želiš da je juha kremasta, dodaš i malo vrhnja za kuhanje.
papar ili vegeta po želji.
ŠTRUKLE
jao sramote, kao što sam napisala ručak je expresan, a to znači da su štrukle smrznute - by Ledo...
ali kad se osokolim i napravim ih sama, nabaciću recept... :mrgreen:
naravski uvaljam ih kad su skuhane u popržene krušne mrvice, i poslužim uz kiselo vrhnje i šećer...pa kako ko voli.Citiraj:
anek prvotno napisa