Ja sam znala podivljati na ovu izreku, nije babina, no čula sam je prekonekoliko puta:-
Krpež i trpež kuću drže .
Printable View
Ja sam znala podivljati na ovu izreku, nije babina, no čula sam je prekonekoliko puta:-
Krpež i trpež kuću drže .
Evo i mene u klubu opsesivnih bacačica.
Npr. mogla bih u kuhinju dodati još jedan ogromni ormar, ima dovoljno prostora - i to mi svi predlažu tko dođe kod mene - ali neću, jer bi mi služio za pogađate - hrčkanje nepotrebnog.
I svako tol'ko, barem 1 godišnje provedem čistku ormara - ono kaj nisam obukla u zadnje 3 godine, bogme više niti neću, pa hitim, poklonim, itd.
Dok sam živjela još s mamom (čitaj: hrčkom) i tamo sam znala povremeno napraviti čistu, bez njenog znanja, jel'te.
Pa kad ona pita di mi je to i to, ja samo :raspa::coffee:.
:mrgreen:
Ja volim raditi "čistke" po stanu, ALI bed je u tome što mm to onda preseli u podrum. Pa onda jednom godišnje moram opet te iste stvari istjeravati iz podruma. Dobro je to što mu podrum treba za biciklu pa kad vidi da neće stati bicikla pristane na čišćenje. Što se tiče djetetovih stvarčica....čuvam ih kod mame jer ona ima puno mjesta, ali čekam prvu priliku da ih nekome poklonim (kuma pokušava zatrudniti, nadam se da će ubrzo). Svoju odjeću redovito dajem mami, a ona u caritas. Muž je malo tvrđi orah, on ima 100 majica "za raditi" :(
svaka velika bacacica je i velika skupljacica :mrgreen:
x :mrgreen:
S tim da prije bacanja stvari prvo moraju malo biti u čistilištu, tako krupni otpad (ormare i sl.) prije odvoženja na smeće obavezno neko vrijeme držimo u garaži :roll:
Inače, mi nosimo više od 100 stvari kad idemo s barkom 2 ure na kupanje.
I sasvim smo sretni. Sa svih naših preko 100 stvari.
neimaština je za mene gladna, u šupljim cipelama i potrganoj jakni iz srednje škole putovati svaki dan autostopom na faks.( to sa stopom na autocesti bi mogla razumjeti samo moja sugrađanka maria).
mislim da zato skupljam ko hrčak samo svoje stvari jer tko zna možda ću opet osiromašiti pa će mi trebati npr. moja haljina s vjenčanja ili odjeća sa diplomskog ispita 1997. a i unuka sam velike skupljačice koja je imala tzv. subicu-sobu za stare stvari i nosila je odjeću bar 20 godina dok se ne bi raspala u najsitnije komade.
vjerujem i u popravljanje kućanskih aparata.
da nemam maniju kupovanja igračaka i da ne volim putovati bila bi prava škrtica.
mamitzi :hug:
to su bila baš teška vremena :-(
7 gaća! 7 gaća!
ma šta 7?
77!
mene sva sreća "koči" prostor kojeg nemam. imam jednu policu u ormaru, poveću, pola šipke za vješanje i policu za rublje (malu). i pravilo je trpaj dok stane. kad ne stane više nešto mora iz kuće.
i za sad funkcionira.
mene više brine npr. šerpa ili bzvz vaza za cvjeće koja je kontrolni point sveki ili majke mi pa mi mora stajat u kuhinji.
Ja mislim (a ne da mi se sad brojati) da imam više od 100 stvari u torbi koju svakodnevno vučem sa sobom :mrgreen::lol:!
Rekla bih da mi nema pomoći...
Ja sam danas kupila dvoje sandala na sniženju. Bila sam vesela pet minuta. Prošlo je. Popodne sam se posvađala sa mužem. Nije prošlo.
ja nebih mogla funkcionirati sa sto stvari. možda 200? 300?
recimo, slikam i imam 3 štafelaja, 20-tak kistova, 50 tuba uljanih i akrilnih boja. ...dakle, nisam još se maknula od radione a već sam na 73 stvari. ili se boje broje kao 1 stvar?
onda, u radioni imam hrpu alata ručnog, lončarsko kolo, kreamičarsku peć, alat za to....tu sam već na stotki. I to je samo moje.
ne znam...možda bih uspjela nekim grupiranjem. ali činjenica je da imam previše inih stvari, ali se i trudim to smanjivati. garderobu poklanjam, kupila sam prije dvije godine gusnato suđe i sve staro pobacala i sad imam doma 4 lonca i wok.
trudim se..
Kad se od toga toliko toga može napraviti :) Npr. onaj čuveni dizajnerski luster - Apricot, ti znaš o čemu pričam. Može se obložiti balon pa napraviti maska; može se napraviti crtić ako crtaš na poleđini. Sve je to veliko blago.
Znam ja.
Bacam stvari samo tako, ali umjetnički materijal za recikliranje (čitaj: smeće)ne. Ugušio me, a umjetnosti nigdje.
znate sto je mene dovelo u red?
seljenja, seljenja i seljenja.
prvo u studentskim danima, a onda i poslije. kad se toliko puta selis neda ti se pakirati gomilu stvari i jednostavno sam bacala nepotrebno.
odjecu sam poslala mami i ona je to podijelila curkama iz susjedstva.
a onda kad sam se udala, moj muz, a sin strastvene mame sakupljacice, kojem ide na zivce trpanje po policama, mi je rekao da ona odjeca koja se ne nosi godinu i pol ide van iz ormara. Pa sam i ja onda tako.
Bas neke stvari koje sam skuplje platila sam ostavila, neke su mi nakon godinu i pol usle u idealnu kombinaciju sa nekim tek kupljenim hlacama.
Sve u svemu, ipak mislim da ne stanem u ovih 100 stvari. Ne volim konzumerizam, ali volim konformizam :mrgreen:
Pa sam tako misljenja ako postoji nesto sto ce mi olaksati zivot, zasto to ne iskoristiti.
Ja odavno imam pravilo - što ne obučem 2 sezone (a u zadnje vrijeme i jednu sezonu) ide u dobre ruke.
Ne pridržavam se toga striktno, ali kad se ormar prepuni, napravim "čistku".
Otkad imam djecu, problem mi čini čuvanje odjeće i stvari od starijega za mlađega, pa mi se dogodilo da je mlađi ove sezone dogurao do dvadesetak majica kratkih rukava - u ormaru 0 mjesta, a od toga nosi trećinu... Puklo mi je pred očima i susjedov sin dobio je kompletnu opremu za iduću godinu. AKo nemamo kome udomiti, objesimo na kontejner izvana, da si uzme onaj kome treba.
Osnovni problem su mi knjige, zadnje vrijeme i elektronika (i aparati i mediji) ali snalazimo se...
Ova ideja sa 100 stvari odlično mi se pokazala za godišnji - svaki put se podsjetim kako mi zapravo malo treba.
Ma, ovo vrijedi za kreativne. Kaj je s nama drugima? :mrgreen:
Ponekad si mislim da sam baš zbog toga nekreativna: ono - netko drugi bi možda čuda mogao napraviti s onim šta ja bacam. :roll:
Ja skužim da mi malo treba, ali TEK kad sam već na godišnjem, dakle tek kad sam već ukrcala i preko 100 stvari u auto :roll:.
veceras sam nešto puna energije pa idem probati smanjiti količinu stvari sa 100xxxx na 100xx barem...za početak
Mi smo na prvom putovanju s djetetom na povratku morali kupiti krovni kufer jer nakon što smo se raspakirali više nismo mogli stati nazad u auto.
Sad smo već u situaciji da nam nijedno auto nije dovoljno veliko jer nas je čak četvoro :roll:
Morat ću i ja pokušati sa 100 stvari ograničenjem pri pakiranju.
Sjećam se i ja studentskih seljenja... čak i tada sam nastojala ništa ne bacati i sačuvati što je moguće više smeća i nepotrebnih stvari. Neizlječivi hrčak.
Srećom, mm je bacač, inače bi se zatrpali svim i svačim što ja skupljam.
hehe ja sam na ljetovanju i sasvim sam sretna sa jednom haljinom, jednim hlačama, dva grudnjaka, 4 para gaćica, jednim teniskama i jednim sandalama, jednim kupaćim, četkicom za zube te:
laptopom, mybook-om, mobilnim internetom, nokia komnikatorom, iphone-om, usb-om :-)
Što imaš više novca, više ćeš ga i trošiti, time i imati puno stvari, ako imaš manje ili jako malo, više cijeniš neke sitnice i točno znaš što ti je prioritet a što nije..baš djeluje jako jednostavno dok u praksi nekad nije lako izvedivo..kako kod koga..
ovoj ženi stvarno ne treba puno ;-): http://www.worldstarhiphop.com/video...bs11YD56GHIpJP
Pa imam 1 novi kupaći(a ovo mu je 2.ljeto), zatim naslijeđena 2(već su stari), jedan moj stari koji mi nije dobar, ali ako smršavim, bit će. Dakle, imam 4 kupaća. Ali ova 3 stara ne mogu baciti jer nemam para za jedan novi rezervni koji mi je dobar, pa se s ovim starima šlepam već dobrano dugo. Trenutno nemam stalan posao i novi kupaći mi spada pod luksuze koje ću sebi priuštit tek kad obnovim tonu toga što mi je hitnije. A problem je da se piše da imam 4 kupaća.
E pa na primjeru kupaćeg želim pokazati da imam problem sa sastavljanjem liste 100 stvari.
Iako me čini da promislim.
Evo, ja se ne volim šminkati, ali kad se već šminkam, volim da je to dobar ruž i točka.
Al 1x u godinu dvije stavim i kompletam make-up. Za tu svrhu imam par reklamnih pudera (uvijek mi odnekud slete u kozm.torbicu), par dobivenih sjenila, kupila sam 2 olovke. Pa imam onda i one za nanošenje sjenila...
Samo za našminkat se imam 40 stvari valjda. A šminkam se rijetko. Ali mi se ne isplati ne imat doma šminku i 1x godišnje trčat u vizažistice da me sredi za npr.božićnu polnoćku...il obiteljsko slavlje.
A žao mi je, mislim da ne kupujem previše. Ili sam umislila da sam baš ok sa raspoređivanjem stvari i kupovinom.
Baš bi me zanimala jedna lista stvari, da stavljam x-iće i zbrojim na kraju.
Ili bi bilo zanimljivije što bih stavila na listu stvari koje mi trebaju.
Evo što bih voljela imati:
1. komad zemlje (do 1000 m2) sa prizemnicom na selu pola sata od grada
2. Vespu ili mali motorin-jer bicikl ne ide sa mojim poslom, okomito položenim ulicama u gradu i umorom koji mi ne bi dao da svladam uzbrdicu-jeftinije je od auta, lakše parkirat...al za dodatni trošak nema se
3. Patike-nemam nijedne
4. Jedan dobar sportski i jedan fini grudnjak(imam po jedan stari)
5. Jedna trenirka ili bar dobra majica na kopčanje
6. Role sa štitnicima i kacigom (to smatram pod čisti luksuz jer ne znam kad bi to utrpala u svoj trenutni ritam-al bi baš volila)...i stavka pod jedan je čisti luksuz za moje trenutno stanje, al bi to eto volila
Maro :lol:
ja sam skupljačica definitivno. oduvijek. i dijete skupljačice.
na godišnji nismo ovaj put nosili puno stvari. tj. robu i knjige i djeci figure s kojima se igraju. bez laptopa, eksternih diskova i bilo je čist dobro
glede čuvanja, hrčkarenja...
ulaznice muzeja, kina, kazališta... :oops:
ja to sve imam. crteža milijun :roll:
neki dan su djetetu pukle japanke i mm ih krene baciti u smeće. ja ih lijepo spremim "to su joj prve japanke" :roll:
imam čak i dva zuba u kutijici :lastane:
nedavno mi je mama pokazala koju ona zbirku ima :mrgreen:
troje djece, svako svoj paket
prve pisančice, radove iz vrtića od prije 25 godina i sl.
Ja imam još oba testa na kojima su dva plusića za moja dva dječaka :) naravno, i robicu (skoro svu, jednostavno se ne mogu odvojiti od nje), njihove najdraže igračke koje su prerasli, i svašta još. Mislim da će čišćenje stvari kod nas uslijediti nakon što uspomena bude da ćemo se početi gušiti.
ja jesam bacačica i bacit ću sve što stignem, ali test trudnoće, osušeni pupak :neznamkaksetozove:, narukvica iz rodilišta, zubić, poneki crtež mi ne spada u skupinu nepotrebno i definitivno mi nije za bacanje ( ok, test čuvam jer sam lijena preokrenuti čitavu kutiju da ga nađem pa dok me ne prođe ljenitis bit će s nama :mrgreen: ).
E sad, oblekicu s prvog Božića, igračke i slične stvari mi ne spadaju u tu skupinu i to ide van, ne u smeće već drugim mamama ili u crkvu.
kada odlučujem što ću spremiti kao uspomenu uvijek se vodim time da je večina onog što su moji spremili dobilo "nogu".
Ja sam hrčkica, od mame hrčkice. U maminom stanu je hrpa uspomena - zubići, crteži, ručni radovi, bilježnice...tko bi ga znao. Naravno da moja kćer ima haljinice naslijeđene od svoje mame i tetke. Ima i sandalice, ali to sam odbila nositi.
Moj mali ima pet godina i ja još imam njegovu robicu do, recimo, drugog rođendana. Bavim se mišlju da je proslijedim, ali prevrćem li prevrćem, pa se sjetim: u ovome je bilo to, u onome ono... Ali nužda (nedostatak prostora) i muž bacač će me na kraju natjerat da to riješimo.
Pupak imam samo jedan, jer je prvi otpao na neonatologiji pa ga nisam ni vidjela.
MM zna raščićavati kad mene nema doma. Ja uvijek primijetim, nekad sam se znala svađati oko toga što je nešto bacio i sad zabrontulam, ali znam da netko u kući mora i bacati jer bi nas stvari zagušile. I mislim da bi se mm lijepo uklopio u ovaj koncept 100 stvari.
Što se tiče svakodnevnih stvari, netko je spomenuo da ne razumije zašto netko upotrebljava staru robu za krpe, kad su krpe za čišćenje jeftine. Ja ne razumijem kako netko može baciti pamučnu majicu koja se tako fino može upotrebiti za čišćenje. Uostalom, opsesivno se borim protiv povećanja količine nepotrebnog smeća, a pamučnoj majici nijedna Vileda nije do koljena.
Odjeće se teško rješavam iz različitih razloga, tj. uvijek nađem razlog.
Ja sam se našla na istoj valnoj duljini sa svekrvom - ona bacačica, ja bacačica, a muški su nam hrčkovi svi odreda.... Das kann man brauchen ... (ili kak se već to piše - to je NJIHOVA uzrečica).
Otkriće mi je Kap dobrote - budući da mi nisu daleko, svu staru robu od odraslih osoba + staru posteljinu + viškove iz špajze lijepo udomim tamo. Ali svekrva je bolja - ona je nedavno skupila cijelu gomilu starih naočala (dioptrijskih), a mislim da je i jedan stari slušni aparat bio u toj vreći.
Zaboravih ovo: http://www.kap-dobrote.t-com.hr/
http://www.jutarnji.hr/vrijeme-je-da...unicom/877480/
o čemu ćemo danas pisati? nda, da vidimo što ima na forumu...
pa ovo je jedan od najčitanijih foruma, zar ne ?
i ne treba ni biti logiran da bi se pratile rasprave.
dobro je da si stavila ovaj link, svima nama treba podsjetnik da nas Veliki Brat gleda
Nema veze s velikim bratom...samo s lakim novinarskim poslom, malo kopipejsta i eto ti članka. Ovo je već treća ili četvrta ovoljetna tema koju JL "istražuje" temeljem naših postova :roll:.
Znači da je bilo ovdje puno onih koje su nešto pametno kazale.
Ono o čemu razmišljam jeste kad me zadnji put bilo kakva kupovina učinila srećnom!? Pa eto prošle godine smo kupili auto, rabljen doduše, ali vrlo mlad, dobro očuvan, po mom ćejfu. To je bilo u martu 2009., i od tada me nikakvo trošenje novca nije usrećilo. Znači da treba da prestanem trošiti?!
Ja sam skroz suprotna . Mene,naime kupovina jos jednog auta ( doduse rabljenog i poprilicno jeftinog) nije nista usrecila. Samo mi je olaksala organizaciju i ubrzala postojece logisticke procese unutar familije.ja to niposto ne smatram nekom ogromnom srecom a osobito kad se sjetim da me za mjesec dana ceka registracija..