Evo i mene u klubu konzervi... samo što sam ja autentičan primjerak, nikad dark/punk faza, nikad piercing ili tetovaža...
Printable View
Apsolutno te potpisujem, i prvi i drugi dio navedenog.
Sada mi odjeća služi za zaštitu od vremenskih prilika, a u vrijeme školskih i studentskih dana uglavnom je služila za izražavanje stava (jedan me je profesor tri puta rušio i slao na komisiju jer nije mogao podnijeti natpise na majicama, lanac na hlačama, hlače u martama iako sam se za sam ispit "pristojno" obukla).
I u crkvu sam išla u Exploited majici i sada bih, ali ih više ne nosim (moglo bi se kroz njih sir cjediti).
Taj dio dress coda mi je glup i neshvatljiv.
Kada bi mi dijete imalo takvu profesoricu, ne bih imala ništa protiv (pirsing je druga stvar jer se ipak radi o ozlijeđivanju).
No, ono što mene zabrinjava je ta GOLOTINJA kod djece, od onih najmanjih do tinejdžera. To mi je ODVRATNO, NEPRIHVATLJIVO, BOLESNO! I ne mogu shvatiti roditelje koji dozvole svojoj djeci tako hodati ulicom, u školu, ma bilo gdje. I ne radi se tu o pristojnosti, poštovanju i sličnom nego o tome što mi je to tako neprirodno i nakaradno.
Istina, kako to spriječiti. Zabranom ne možeš puno postići, a kako mijenjati stvar iz korijena kada smo okruženi golotinjom. Nemam ništa protiv golog tijela, ali u svoja četiri zida. MIslim da se neke stvari trebaju zadržati za sebe.
Evo, danas mi priča MM kako su razgovarali u školi o djeci pa je netko prepričao kako se curice u vrtiću dijele na benetonke i koridorke. Na žalost, pojedini roditelji djeci ne pružaju nikakav drugi sadržaj nego ih guše markama, stvarima koje su trenutno u trendu, a sadržane su u svim aspektima njihovih malih života (školski pribor, odjeća, obuća, igračke...) Zaokupi dijete nečim drugim pa neće stići razmišljati kakve hlaće ima, što mu piše na majici i slično.
Znam da je teško kada djeca vide jedni od drugih i možda će me moje dijete jednog dana mrziti zbog ovakvog stava, ali sigurna sam da će mi na kraju biti zahvalna.
I još nešto. Strašno mi je počelo ići na živce što su ljudi postali šetajuće reklame. Svako malo možeš vidjeti nekoga s majicama s reklamom za pivo, kojekakvu drugu cugu, telkomunikacije, banke, novine, ovo, ono. KOji je klinac ljudima da plate određenu uslugu/proizvod i onda ih još besplatno reklamiraju (a da ne pričam o onima koji kupe odjeću s markom, a da im to piše nasred majice)?
zakaj je toliki problem u japankama? koja je razlika u koznim japankama od recimo koznih sandala (znaci ne plasticnjacama za plazu)? ili se naprosto radi o otvorenim prstima? cisto pitam jer ja recimo uskacem u japanke ili ful otvorene sandale cim dnevna temperatura prijede 20°C i do sada mi nikad nije palo na pamet da bi to moglo biti neprimjereno bilo gdje. dapace, ako obucem svoje kozne japanke i haljinu do koljena s kakvim takvim rukavima, duboko sam uvjerena da sam se ozbiljno sredila :mrgreen:
meni je to glupo i ne kuzim u cemu je problem u muskim nogama. samo kaj nebi rekla da to ima veze s dlakama jer nije da svaka osoba koja obuce kostim nuzno prijateljuje s britvicom. meni se cini da je to i donekle pitanje toga da se zensko tijelo smatra ukrasom, objektom i ako gledate ko je povijesno osmisljavao dress codove ocito je kaj su hteli gledati, a kaj nisu...
ja nosim japanke na posao, ne one za plažu, nego lijepe japanke.
stvarno ne vidim u čemu je fora s japankama
[QUOTE=nenaa;1688819]ok, ajde recimo i da si u pravu...ne vezano uz temu...onako iskreno iz dubine srca i duše, ali zaista iskreno mi odgovori ako ti nije bed što te uopće pitam. Da tvoje dijete dođe sa 16 god. jer tad smije bez tebe, sa 10-tak piercinga na licu, oblajhane glave na pola i pola ćelavo, i pun tetovaža po prsima i leđima i rukama, i gol do pasa u trapericama ti kaže "mama ti se sviđa, ovakav ću danas prvi dan u (cca) treći razred"- molim te probaj mi opisati tvoju reakciju.
Išla sam u krajnosti jer si ih i sama navela, pa me zanima kako bi se sa njom nosila da se i sama sretneš. .[/ ničije QUOTE]
Ne bi mi smatalo- ponavljam ti da mi je sasvim svejedno, dapače oduvijek su mi zgodniji bili momci sa pirsingom nego oni u vestama na V izrez.
Inače, ovog me proljeća u jednom skupom dućanu sa sunčanim naočalama uslužila prekrasna djevojka koja ima crnu, dugu, gustu kosu- ali samo na 2/3 glave, ostatak je obrijan, odjeća i šminka su u skladu s frizurom. Bila je izuzetno profesionalna i ljubazna- kupila sam naočale za više novaca nego što sam planirala i jako sam zadovoljna obavljenim.
ono što mene zanima je kako nekoga može smetati to što njegov liječnik opće prakse ima dreadlocse. da li je moguće da netko misli da on manje zna ili lošije radi nego onaj sa "urednom" frizurom? i kako ikoga može vrijeđati tuđa frizura??
btw- pirsing i teteovaža nisu opasni ukoliko se izvode u za to primjerenoj ustanovi. to je kao da kažemo da od abortusa žene umiru jer znamo da ako ga izvedeš sama doma sa štrikaćom iglom čeka te sepsa. a ja osobno čak niti gole bubrege ne bih nazvala opasnima, eventualno neugodnima- naravno po osobu koja ih nosi.
mene zanima da li bi te taj grudnjak smetao da se ne cijedi po šljivama?
tj. razumijem da te smeta nešto što se direktno tebe dotiče- ti imaš pravo na šljive po kojima se nije iscijedio nečiji grudnjak, ali kako te može smetati to što učiteljica kemije ima pirsing na obrvi? mislim, što tu ne valja? stvarno me zanima.
cini mi se da se ovdje radio o stereotipima ili predrasudama koje imamo. meni bi profesorica s pirsingom bila super. ili lijecnik s dredovima. recimo ja prema ljudima koji tako izgledaju u startu imam pozitivan stav. ali recimo lijecnik koji je izbrijan i ima gigantski zlatni lanac oko vrata i pecetnjak bi se svojski morao potruditi da zadobije moje povjerenje mada je mozda deset puta obrazovaniji od ljecnika s dredovima. i da mi kazes da biram izmedu te dvojice, a da osim njihova izgleda ne znam nista o njima, izabrala bi ljecnika s dredovima. sto je definitivno glupo. no naravno da nikad ne bi rekla da ko radi u bolnici ne smije imati zlatni lanac oko vrata iako je meni to gadno...ko voli....
Ne smetaju me japanke, bretelice, vruće hlačice, minjaci, klinke od 12 s kilom šminke na licu. Grozim se tog strogog dress coda zato jer mi određuje što ću kupiti za SVOJE novce. U školi ne prigovaram i ne reagiram kad su djeca našminkana (koliko mi to god bilo neukusno) i oskudno odjevena. Reagiram kad im na majici piše: "Volim rupe u zakonu, žena je za mene zakon.", kad je na majici poznato nam "U", kad imaju majicu s reklamom piva, marice i sl. Vjerovali ili ne, rijetka sam koja na to reagira. I ponosno nosim svoju tetovažu.
apsolutno- samo što nije u redu kada se očekuje da se drugi ljudi prilagode našem svjetonazoru, ja osobno mogu prezirati zlatni lanac, pečatnjak stil i mogu ga baš zbog toga ne izabrati za svog liječnika, ali nemam pravo tvrditi da on ne poštuje svoj posao, ima ležeran odnos prema njemu te se zgražati nad time kako jedan liječnik može imati takv stil. jer tu zadirem u njegove osobne izbore koji s mene ne tiču i ni na koji me način ne određuju.
rijetka sam koja na to reagira = rijetki na to reagiramo :oops:
mene uopće ne bi smetao liječnik s dreadlocsima, nek čovjek ima na glavi što ga veseli, samo se ja ne bih liječila kod njega
dreadlocse vežem uz šporkicu i neurednost i to je nešto što dolazi iz mene, kao i rasparana odjeća. jednostavno mi ne leži. dok mi istovremeno ne smeta jel netko tetoviran i/ili ispirsan
svako mjesto ima svoje nepisano pravilo oblačenja, tako recimo u bolnici sigurno nećeš vidjeti liječnika tipa house-a bez kute (iz vrlo opravdanih razloga), niti na sudu u japankama i majici na špaline
kao što niti na plažu nećeš doći u čizmama i sakou
objasni tu konzistentnost pliz...
i ne možeš ljude koji nose samo traperice i tenisice nazivati tupanima, odakle ti pravo?
poznajem mnoge ljude koji su u slobodno vrijeme non stop u tenisicama i trapericama a koje to ne sprječava da se fino srede kad je prigoda za fino sređivanje... generaliziranje je idiotizam, svugdje pa i kod procjene oblačenja...
groznije mi je vidjeti ocvalu starku koja još fura bijele minice i bijele topiće ili curu od 13 u dopi#njacima i sisama na gotovs nego sve trenerke, traperice i tenisice ovoga svijeta, iako sama ne nosim ni traperice ni tenisice a još manje trenerke...
Kao i magriz, ni ja se ne bih liječila kod dr. dreada. :mrgreen:
Ni ja se ne bih lječila kod dr.dreada, a moram spomenuti i da bi učiteljica zblajhana i dekoltirana koju je netko spomenuo itekako mogla imati problema s obavljanjem svojeg posla,kao i dr.dread s higijenom pojedinih zahvata. Naime zna jednu gimnaziju u kojoj ravnateljica, inače nimalo konzervativna žena, drži i u svojem u redu košuljice i vesti, kute raznih veličina jer malde kolegice znaju doći na nastav utako obučene da ne uspiju među pubertetlijama održati sat. Obično završi tako da se mlada kolegica dođe požalit ravnateljici na djecu, a ona je zagrne i suosjećajno joj ispriča priču o tome kako je malo teško izgraditi autoritet nad malim hormonima ako ti vire tange, vidi se grudnjak ili ste obučeni u s/m lateks od glave do pete, bilo je svega. To je obično dovoljno da shvate da u praksi njihov stil odjevanja nespojiv s odgojnim zanimanjem i 30 klinaca s hormonima u raketi- osim ako neplaniraju dovesti tjelohranitelje sa sobom da ima trad ireda dok one nabadaju u štiklama od 15 cm po školskom parketu starom koliko i zgrada
Nema veze, ali tek da ih 16godišnjak vidi na plakatu striptiz kluba, mislim da bi sat trajao točno minutu.
/Nema veze s ovom temom/
ali nisu svi učenici napaljeni 16ogodišnjaci- da li to znači da učiteljica u nižim razredima osnovne škole smije dolazit dekoltirana? ja osobno ne vjerujem da je nemoguće uspostavit autoritet ukoliko si u dekoltiranoj košulji, to mi je krajnje banaliziranje, ali eto kada je situacija tako postavljena onda valjda učteljice do 4. razreda smiju imat ozviruće tange.
a drugo, kuta u bolnici i odijelo na sudu nisu iste stvari- kuta se nosi iz vrlo praktičnih razloga, dok je odijelo isključivo dress code.
također, sasvim je u redu da se netko ne bi liječio kod liječnika s dredsima, te također svi imamo demokratsko pravo da odbijemo liječenje kod doktora homoseksualca ili kineza, ali to ne znači da doktori ne bi smjeli biti homoseksualci, kinezi ili dredlavi jer se netko kod takvog ne bi liječio.
tako da iskreno uopće ne razumijem kakva je svrha za raspravu u tome da netko napiše- ja se nikad ne bih liječila kod dr sa dredovima. ok. i?
I - ništa. Netko se ne bi liječio, netko bi. I jedno i drugo je u redu, kao što si sama i napisala.
To je bila jedna priča iz prakse, a ne mitska priča primjenjiva na sva ljudska iskustva :)
da, ali se tema vrti oko toga da li smatramo da bi se ljudi u određenim situacijama i na određenim radnim mjestima trebali odijevati i općenito izgledati na određen način. tako da mislim da je za raspravu korisno ako kažeš da li ti smatraš da je u redu da liječnik ima dreadlocse (ne tvoj, nego bilo koji) i zašto ti tako misliš, mislim sori ako sada ispada da popujem, ali mene to zanima, a ne nečiji osobni dojam o tome jesu li dredsovi lijepi ili ne.
Naravno da svatko ima pravo nositi što želi i kako želi.
Radim u školi, uzrast učenika od 5-6 godina do 25 i više.
Na posao nosim odijela, kostime, košulje, hlače na crtu, haljine i suknje (dužine ispod koljena). Imam osjećaj da time doista iskazujem neku vrstu poštovanja prema svom poslu, učenicima i kolegama. I ne, ne mislim da zbog odjeće uspijevam održati disciplinu na satu, ali se na taj način osjećam dobro.
Kolegice koje se u tom pogledu razlikuju od mene ne osuđujem.
I iznenadili bi se koliko učenici zapažaju i komentiraju izgled nastavnika, vrlo, vrlo često na način koji je opisala pikula u gornnjim postovima, tako da ne bih brzala i okarakterizirala taj način razmišljanja kao banaliziranje i generaliziranje.
što se tiče profesorica, ma sigurno je da "napaljeni" tinejdžeri neće reagirati na izazovno odjevenu vremešnu profku ;) (osim možda smijehom)
nije uopće riječ o odjeći, već ako je profesorica mlada i zgodna, može nositi i vreću od krumpira - oni će reagirati :mrgreen:
a inače, ako mi je neki stil nelijep, onda je to "profesorski" :mrgreen:
nisam se uopće na tebe referirala jer mi je tvoj post sasvim jasan i jer si ti jasno napisala da tebi ne smeta da liječnici generalno nose dredle nego da ti ne bi takvog liječnika- a ja sam također spominjajuć doktora sa zlatnim lancem htijela istaknuti da moje osobno mišljenje o nečijem stilu ne smije biti nikakvo generalno pravilo.
Zar je netko rekao da liječnik ne smije imati dreadse ili piercing?
ma nek ima što hoće na glavi, ali takav ne bi liječio mene, moje dijete, a da mi dođe za kandidata ne bi prošao (osim da si kultivira glavu)
zašto? zato jer ja dreadse vežem uz prljavštinu. možda ima ljudi koji ih peru redovito, ali takve nisam zapazila
da, je, predrasuda je
ali i ti imaš predrasude prema "konzervativnijoj sredini" štogod to značilo
možeš li pojasnit, jer ja zaista ne shvaćam taj pojam u današnje vrijeme. jesu li to muškarci u odijelima? žene u suknjama/hlačama/haljinama? cipele na visoku petu ili balerinke?
I ja radim u školi i svega sam se nagledala.
Da bih se ja ugodno osjećala, trebam imati robu u kojoj se mogu sagnuti , koja se lako pere, koja nije providna, neudobna . koja me ne ističe ni krojem ni bojama i odvalči pozornost s moje primarne uloge.
Ne komentiram (osim u sebi ), kako se tko obukao, ali ako se netko od kolega i kolegica usudi komentirati moj dosadni i po njima jeftini stil ,a dolazi na posao u robi koju bih ja definirala kao robu za izlazak u cajkaški klub, e onda me čuje i zapamti za sva vremena.
ja se slažem sa ukusnim odjevanjem u skladu sa poslom, ali evo zanimaju me konkretno ta nesretna koljena. osobno ne smatram da su neukusna i da ih se treba pokriti, čak što više. ne govorim ovdje o minjacima, nego o suknjama direkt iznad koljena, dakle koja završavaju odmah iznad koljena i u kojima se možeš sagnuti tako da ti ne izviru gaće. zašto mislite da su koljena neukusna? ustvari određenim ženama puno bolje stoje krojevi koji otkrivaju koljena nego ih sakrivaju. i zaista, koliko god se trudila, ne vidim ništa neukusno u koljenima, osim možda iz estetskih razloga kod starijih žena kojima su koljena naborana pa ih žele sakriti. ajd, nekada su i gležnjevi bili vulgarni, a o listovima da ne pričamo pa će možda za kojih nekoliko godina i koljena prestati biti tabu:mrgreen: