I meni je nasa pedica rekal da pad imuniteta bude jos najmanje mesec dana nakon sto sve prodje. :(
Printable View
I meni je nasa pedica rekal da pad imuniteta bude jos najmanje mesec dana nakon sto sve prodje. :(
d.je krenuo u vrtic cca 3 tjedna nakon izbijanja prve kozice, ali otad je bio u vrticu svega 4-5 dana, sad je opet doma, dobili smo ispricnicu do 3.3. (kozice je dobio na bozic). kasalj se polako smiruje.
Mogu li ja samo uletit s pitanjem - zašto dobivate ispričnice za vrtić :?
To je zapravo potvrda da je sad zdrav.
Kao potvrdu da mu pedijatrica dozvoljava ići ponovno u vrtić, a u vrtiću nam onda skinu neki postotak za plaćanje.Citiraj:
Arijana prvotno napisa
nama niko nista ne skida s placanja :?
ako ne ide niti jedan dan u mjesecu, placamo samo troskove (160 kn), ako ide makar 1 dan, onda punu cijenu - 400kn
hm, mi smo u privatnom vrtiću i ako je dijete prisutno 5 ili manje radnih dana u mjesecu (bez obzira na razlog izbivanja), onda se plaća pola mjesečne cijene.
Za sve ostalo-puna cijena.
mamma Juanita, kada treba početi mazati s lavandom? odmah ili kad izbiju oni mjehurići? koliko često?
Drage cure, užasno se bojim tih kozetina jer ih nisam preboljela. Prije druge trudnoće sam se namjeravala cijepiti, ali sam neplanirano ostala trudna.
Prije trudnoće sam se informirala i rečeno mi je da se cijepiti može i za vrijeme dojenja i sad ozbiljno razmlišljam o tome jer si ne mogu zamisliti da dobijem kozice i onda se nešto zakomplicira pa moram u bolnicu i ostaviti svoju dječicu doma. :(
Ima li koja da se cijepila?
mamaja, možeš slobodno mazati odmah, manje će svrbiti i dezinficirat.
Mazala sam cca 3-4 puta na dan, odokativno ili kad bi primijetila da joj smeta i da je nemirna.
Umjesto lavande se može koristiti i ulje čajavca.
Imam jedno i drugo. Šta je bolje?
Jesu dobra ona ulja iz Dm-a?
Dobra su oba dva ako su čista eterična ulja.
Ja sam koristila lavandu, nekako mi više paše miris, a i inače djeluje smirujuće.
A kako ću znati da li je čisto ulje? Na bočici ne piše da ima nekih dodataka.
Spooky, ja sam u istoj nedoumici, mene je strah i za mene, ali me još više strah za N. koji ima samo 3 mjeseca. Dr. Richter mi je isto rekao da se može cijepiti dok se doji, ali što ja znam, nekako me strah jer je to živo cijepivo, a isto mogu obolit u blažem obliku, a ne znam da li je onda i on zaštičen preko mog mlijeka (u slučaju da se cijepim).Citiraj:
spooky prvotno napisa
Evo baš sam maloprije zvala svoju doktoricu i javila mi se njena m.sestra i pitala sam mogu li po uputnicu za testiranje na antitjela protiv varičela. Neki dan mi je m. sestra na pedijatriji rekla da možda i imam antitjela iako ih nisam preboljela kao dijete, ali ako sam bila u doticaju s oboljelima (a jesam, obje moje sestre su imale varičele) da sam mogla stvoriti antitjela bez simptoma bolesti :? , navodno ih ni ona nije imala, a kad se testirala pokazalo se da ima antitjela.
Ma na sto sam muka, sutra su maškare za djecu, a ja moju vjerovatno neću slati jer me strah da ih ne pokupi, osjećam se grozno tako mi je žao :(
Miha je danas prvi dan iza kozica bio u vrtiću (nakon dva tjedna). Večeras sam vidjela da je i Matiji počelo izbijati i išla provjeriti na forum ima li tko da mu je beba ovako mala (nepunih 9 mjeseci) prebolio kozice. I sad sam se splašila. :shock: Miha je imao vrlo blagi oblik. Nije imao temperaturu, nije ih bilo previše i izbijale su svega par dana. Još ima pokuju krasticu na odlasku. Matiji sam za sada našla jedan veći vodeni mjehurić na leđima pod rubom pelene i par sitnijih po prsima, vratu i jedan u kosi. Ja sam to preboljela u prvom osnovne bez teškoća. Mislila sam da će možda Matija biti zaštićen zbog dojenja, ali eto nije. Kod pedijatra smo za Mihu dobili tekući puder i hipermangan. Time je moja mama mazala i mene i brata kad smo bili pjegavi. Sad sam namazala i Matiju. Problem je što se on jako migolji i teško ga je mljackati. Baš zbog toga mislim da mi nije najpametnije mazati ga s eteričnim uljima (a čajevac je najbolji mogući prirodni antiseptik - nema toga kaj ostane živo kraj njega, samo ne smije na velike površine jer užasno isušuje kožu) da ne bi dospjela u usta ili oči. Ima li tko kakvo bolje iskustvo s malim bebačima osim onog teškog oblika koji me splašio?
Goga, moja je curica imala 3 mjeseca i 3 tjedna kad je dobila vodene kozice od starijeg brata. imala je svega nekoliko piknjica po tijelu i 1 na celu, nije imala temperaturu, nije njurgala. tu jedinu gigant-kozicu na celu smo 2 dana premazivali s tekucim puderom, druge nismo dirali. kupali smo je u obicnoj vodi. sve u svemu, rijesili smo ih se bez ijednog problema, doista.
nadam se da ce i vama proci tako, sretno!
Ovaj moj frkljo nema temperaturu, živahan je, ali se osuo pošteno, više nego Miha, ali su uglavnom malecke. Još je u fazi trupa i vlasišta, ali vidim da kreće i na ruke i noge. Na licu je za sada samo jedna na vanjskom kutu lijevog oka. Grdo je kaj mu se par napravilo u samom pazuhu. To bi ga moglo smetati. A joj, valjda ne bu grdo. S Mihom je bilo kao da mu nije ništa, mogao bi u vrtić ići samo da nije bio piknjav :mrgreen: .
vanja je kozicav:)
ima ih hrpu po cijelom tijelu, malo me frka jer ima jednu u ustima. inace je skroz ok, temperatura oko 38 i to ne stalno nego na mahove.
puder mu stavljam na one koje jako svrbe (savjet doktorice) da se ne rascoha. sad sam citala na plivinom sajtu zilijun komplikacija:(
ovaj vikend smo imali bliski susret (jako bliski) sa sestrinom curicom kojoj se u ponedjeljak pojavila prva piknjica (danas ih je vec puuuuuno).
ocekujem ih i na matiji.
jutros se probudio kasljajuci, nikakav je, samo spava, a kad ne spava cendra i moram ga nositi. temper. nema. nema jos ni piknjica.
nadam se da se samo prehladio.
dojim ga i nadam se da ce ga to spasiti.
uhhhhhhhh....
dizem ovo jer mi je L. jucer okozila.
popodne smo vidjeli crvene kao-pristice po licu al smo mislili da su je spikali komarci.
kad se isla skidat za tusiranje- skuzili smo da tih 'pristica' ima nesto i po tijelu i da bi to trebala bit fakat invazija komaraca da ju tak spikaju.
onda smo skuzili na trtici jedan vodeni 'pristic' pa sam zvala mamu, ona mi rekla da pogledam u kosu jer se tam hoce odmah javit pa sam nasla u kosi jos jednog.
bili u zaraznoj, tam su potvrdili koze- rekli nam da ako joj jos danas izbije jako mozemo nasoj doktorici po neki lijek koji ce sprijeciti da jos jace izbiju. kupanje u hipermaganu po potrebi.
ona sad jos spava, al sistemom suljanja po polumracnoj sobi nisam zakljucila da se bas sva osula.
temperaturu jucer nije imala, pusomjerom mi se ne cini ni da sad ima.
e sad ja vas pitam.
do kad njoj to moze izbijat?
mislim- koliko vremena prodje od izbijanja prve koze do izbijanja zadnje?
dal uopce postoji neko odredjeno vrijeme za to ili je moguce da izbijaju danima?
MOjima je izbijalo nekih 5-7 dana, ali temperatura je kod starijeg bila 3-4 dana a kod mlađeg (koji je imao više koza) 2 dana i to niža. Nemoj se ništa živcirati, pazi da ne grebe, i tješi se time sto stare babe vele da je bolje kad izbiju kozice, jer inače bolest ostane "unutra". Koliko to ima veze ne znam, ali možda tvojoj curi brže završi izbijanje kad je tako brzo krenulo.
u ponedjeljak 1.plik, u petak zadnij. dakle 5 dana izbijanja.
temperatura od utorka do petka 39 - 39,7.
ja se isto pridružujem Ines jer me zanima isto što i nju, naime Nana je dobila vodene kozice - recimo da su počele izbijati sinoć i isto smo mislili da su je popikali komarci. No pitanje je sad, ako znate, prije nego idemo kod pedijatrice, ja sam naime u 39. tjednu trudnoće, mogu roditi sutra ili za tjedan ili za 10 dana, pa me zanima, kad kozice prestaju biti zarazne, tj. kad će se Nana moći približiti braci ako ovaj malo "požuri". Jesu li zarazne sve do kraja, dok ne nestanu svi tragovi, ili dok ne nestanu vodeni plikovi kao takvi?
Neko kaže dok se mjehurići ne sasuše i pretvore u kraste, a netko kaže dok sve ne nestane.
Ali, ako si ti preboljela kozice i imaš namjeru dojit, mislim da se ne bi trebala previše zabrinjavat.
Citiraj:
Romina prvotno napisa
preboljela i imam namjeru dojiti :)
znači, još 5 dana moguće zaraze za okolinu. a dobro, toliko će nas vjerojatno držati u rodilištu (tj. u slučaju da rodim sutra :) a nadam se da neću.
Hvala!
Evo moj Karlo pokupio kozice nakon dva dana u jaslicama. Sav se jadničak osuo, nema temperature, dobro se osjeća. Osim što već dvije noći uopće nismo spavali od svraba. Kupamo ga u hipermanganu, mažemo sa tekućim puderom. Kak još mu pomoći? :(
A bebica će sad šest mjeseci, kolike su šanse da ih dobije? Baš sad kad za koji dan krećemo sa dohranom.
Kak se uvijek nešto zakomplicira,a u nedjelju imamo krstitke. :cry:
Svakako pričekajte s dohranom, naročito ako si mislila davati voćne kašice - kozice često izbiju u ustima, i treba izbjegavati kiseline u voću jer ih peče.
Protiv svrbeža se može davati antihistaminik (starijem, bebi mislim da ne) ali posavjetuj se s pedijatrom koji je najbolji za to (mi smo koristili dimidril, ali njega više nema).
Upravo iz tog razloga je bolje ne potiskivati izbijanje nikakvim lijekom, jer osip je samo vid detoksikacije, tj. rješavanja virusa, a to baš nije dobro sprečavati.Citiraj:
bolje kad izbiju kozice, jer inače bolest ostane "unutra".
Samo ih mackajte, po mom mišljenju lavandino ulje je za to zakon jer je neotrovno, umirujuće za svrab i dezinficirajuće.
Sunčica -> tako da mu date neki antihistaminik, mi smo davali Fenistil, ali se obavezno posavjetuj sa pedijatrom. Nama naša pedijatrica zapravo uopće nije preporučila taj Fenistil, nego drugi doktor.
Antihistaminici ne sprečavaju izbijanje plikova, nego samo smanjuju svrbež. Nekadašnji savjeti da se dijete ne tušira i ne kupa kako bi izbilo manje plikova su totalno bez veze (izbilo ih je isto ali im je duže trebalo), i navodno se izbijanje može ubrzati (da se skrati broj dana koliko izbijaju) tuširanjem i kupanjem.
Viš a nama su svi rekli da ne kupamo :/ . Meni je to isto bilo čudno.
Pa da nam je barem pedijatrica odmah rekla da može uzimat nešto protiv svraba, a ne da se dijete pati. :evil:
A ni MM nije prebolio. Tog me isto strah.
Imamo i mi kozice! :cry:
Sad su zvali iz vrtića da dođemo po F jer su mu izbile kozice!
Kozice vladaju! Evo Karlo još skida kraste a dobili MM i bebica. Baš sam ljuta. :evil:
Dakle, kozice su napale bebicu strašno. Evo plikovi jedan na drugom. :shock: Najviše na glavi i od pupka do guze. Cijela pišica i guza su u prištićima. Ne znam dal da mažem s kremom guzu ili ne jer se inače odmah zacrveni?? Grozno. A tako je mala. :cry:
Koliko obično bude kozica na djetetu? Mislim, flekica sa mjehurićima?
Franu su prije deset dana dijagnosticirane vodene kozice ali je prva tri dana bio apsolutno bez osipa i temperature i imaoje samo jednu flekicu sa mjehurićem.. na osnovu čega je dijagnoza i napravljena.
Četvrti dan je zakurio i dobio osip koji se nakon tri dana povukao i ostale su samo tri flekice sa mjehurićem.
Nije više imao temperaturu i cijelo je vrijeme bio super raspoložen!
Ja se bojim da to ipak nisu bile kozice..
Kakva su vaša iskustva?
Navodno kozice mogu proći sa samo jednom ili do petsto. Na žalost, bebica ih je imala strašno puno, Karlo nešto manje. Sad su mu otpale kraste i ostale dosta tamne flekice, pa zna li netko dali bi ih bilo dobro nečim mazati da nestanu prije? Ubrzo ćemo na more pa ne znam možemo li takvi na sunce.? :?
osim ovog mogu se zobene pahuljice i staviti u najlonku, 2 šalice, zavezati najlonku i staviti ispod pipe te i provući malo kroz vodu (voda ne smije biti pretopla), kupati 15-20 minutaCitiraj:
mamazika prvotno napisa
nemam iskustva ali surfam po netu jer nam je cijela vrtićka grupa u kozicama pa iščekujem
Drage moje rodice, podižem ovu prastaru temu jer i L. od danas ima varičele. Za sada je sve OK, ima ih ukupno 20-ak po cijelom tijelu, temperature nema.
Ali imam jednu nedoumicu :? . Na 3 različita mjesta obili smo 3 savjeta:
1. mazati ih tekućim puderom s anestezinom
2. mazati ih otopinom od hipermangana
3. 2 puta dnevno kupati je u mlakoj kupki sa prahom hipermangan.
Što ste vi radili od svega navedenog. Molim savjet.