ma daaaaaj, otkud ti to??? :lol: :lol:Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Printable View
ma daaaaaj, otkud ti to??? :lol: :lol:Citiraj:
Apricot, 5.
Wild guess. :mrgreen:Citiraj:
sorciere prvotno napisa
zdenka2 :love:
evo i ja sam od onih koji su rano poceli izlaziti. sjecam se da sam u osmom razredu poceo odlaziti sa prijateljem u disco i ostajali smo tada do 23:30. U srednjoj skoli nisam vise imao limit i islo se na povjerenje.
Kako je citavo moje drustvo imalo limit izlaska tako sam i ja isao doma kad i oni jer nisam imao s kim ni ostati dulje. Tu su moji roditelji odigrali lukavo, prividno su mi dali slobodu, a znali su kad me mogu ocekivati.
Ali ionako nikad nisu zaspali dok ja ne dodjem.
Kasnije mi je tata, na opce cudjenje, davao auto za izlaske da se ne vozim sa svakim, a to je bilo sokantno jer on nikad nikom nije dao da vozi njegov auto :).
A najbolje mi je bilo kad mi za maturalnu veceru nije htio dati auto jer je lokacija bila 35 km daleko, a cesta prilicno zavojita i kaze on nije pametno voziti u stanju u kojem cete biti. I sredi mi vozača za tu večer. 8)
Ali ja kad se sjetim sto sam ja sve radio najradije bih zakljucao svoju djecu doma do 40- te, ali cu vjerojatno i ja ici na povjerenje kao i moji roditelji. Ja nisam nikad izigrao njihovo pa se nadam da ni moja djeca nece moje. Jer ipak je ponašanje stvar kućnog odgoja.
E to mi je super odgoj
Btw. i ja se slažem sa Zdenkom2 i nadam se da ću uspostaviti takvu kombinaciju odgoja o kojem pričaju ona i Inquirer
pa da. kad se uspostavi kvalitetna komunikacija sa djecom uopce nije problem ici na povjerenje. Ali i prije tog pubertetskog i adolescentskog razdoblja zivota dijete vec dobije vecinu informacija o tome sto ga ceka i na to razdoblje treba utjecati i usmjeravati.
Npr. ja sam do kraja osnovne skole vec prosao niz slobodnih aktivnosti od folklora, saha, kosarke, rukometa, streljastva, razna natjecanja iz matematike i fizike i sta ja znam sta sve ne i sve je to izgradilo neke zivotne navike i utjecalo na moje ponasanje i kasnije.
Znaci imate dijete koje se vec susrelo sa odredjenim odgovornostima i zna da ako u subotu dodje npr. u 5 doma, a u nedjelju ima utakmicu da igrati bas i ne moze.
Kad na to dodate kvalitetnu komunikaciju s roditeljima, a pri tom mislim na otvoreni razgovor o svim temama i problemima onda odnos povjerenja nije tesko uspostaviti.
Meni se pak cini da je to sve relativno i da je drugacije od djeteta do djeteta i od roditelja do roditelja.
Mama je uvijek imala povjerenja u mene iako se ponekad pitam zasto. Nije da sam ga izigrala, ali s obzirom na stvari koje smo radili cini mi se to s njene strane nekako naivno. Sad i iz ove perspektive.
Stari je bio druga prica, da se njega pitalo mogla sam izlazit tek tako da pokupim kofere i odslim se. Falabogu imah tu mogucnost pa sam se sa 16 odselila. To sto sam onda divljala nije ni na koji nacin utjecalo na moje skolovanje, a to je bio uvjet za odselit se. Uglavnom, bilo nam je svima dobro. Meni jer me nitko nije nis pitao, a njima jer nisu nista znali. Al da mislim da je taj model dobar, pa bas i ne.
Kako cu s klincima? Pojma nemam jos, ova dva starija su jako razliciti, a ovaj treci je premali za procjenu. Vidjet cemo.
To je upravo ono što i ja mislim. Kad dođe u pubertet odgojen će već biti. Sad već ide u muzičku školu, svirat će i bavit će se i drugim stvarima koje ga budu zanimale, a koje ne idu zajedno s beskonačnim iznurivanjem po diskačima. Ima još jedna dobra fora koju sam pokupila od tete svog muža čija su djeca dosta mlađa od mog muža pa sam mogla pratiti njihov adolescentski i studentski odgoj. Njihova kuća je bila otvorena njihovim prijateljima, a to znači da je njihova mama sve te prijatelje poznavala i znala je sve što se događa. Ja sam već s tim počela - naša kuća je otvorena svoj djeci koju M. želi dovesti. S time postižem njegov osjećaj slobode, ono da je on doma isto i kao i ja, upoznajem njegove prijatelje i njihove roditelje, utječem na njihove međusobne odnose, znam mnogo više što se događa u vrtiću, što oni misle i osjećaju, od onih koji to ne čine. Sve to skupa naravno ne znači da moj M. neće izlaziti kad za to dođe vrijeme, ali s ograničenjima. Ja mislim da nije u redu da maloljetna djeca budu po cijele noći u sumnjivim prostorima, s kojekakvim društvom i vlasnicima kojima nije cilj da se brinu za tu djecu nego da na njima trže dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima.Citiraj:
Inquirer prvotno napisa
mene su starci puštali van već s 15 godina.išlo je cijelo društvo pa sam išla i ja.prvo smo krenuli s izlascima u disko,svaki drugi vikend i ostajali do 1h.moj tata na je dovozio i dolazio po nas.kako su se ti izlasci produživali tako je i on morao ustajati u 3,4 ujutro jer mu je moja sigurnost bila najvažnija -prof.deformacija (policijski insp.)
kasnije smo izlazili u disko koji je u našem kvartu pa smo išli pješice.
kao što inquirer kaže,kad se sjetim šta smo sve radili klince uopće ne bi puštala van.
pili smo (umjereno),pušili travu...ali smo i na vrijeme stali.
ne žalim ni zbog čega,bilo mi je super.
kad sam se udala okrenula sam se za 360 stupnjeva u što nitko nije mogao vjerovati.sad smo ozbiljni ljudi koji ipak s vremena na vrijeme banče :P
i kaj fali tom kvartu.....pa tam su sve penzići.....tam bar klinci mogu sami na ono igralište od škole, koje je fino okruženo ogradom a i na knežiji beš i nema neki gust promet(izuzev "autoputa")Citiraj:
niš mu ne fali. ima viška...Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
kriminalaca, narkomana, dilera, a načuh i - pedofila... :?
kad ti usred bijelog dana, pokraj ljuljačke za djecu dilaju drogu, ili mami koja ide izvaditi dijete iz pješčanika maznu torbu, ili se djeca igraju u parku a oko njih fijuču meci, ili se cura 3 popodne vraća doma a netko ju želi silovati...
o noćnim aktivnostima ne želim ni govoriti...
stvarno idealan kvart... :/
malo pretjeruješ...........ekstrema ima u svim kvartovima, kaj bi tek rekla ona ekipa iz NZ gdje na hrpama krupnog otpada ima bombi, mina......po kvartovima 3x više propaliteta, huligana i narkića neg na knežiji, a o dubravi i peščenici da i ne pričamo........hoću reći da u svakom kvartu ima svega, i onoga dobroga i onoga lošega.....a kad smo kod izlazaka, pa di ćeš idealnijeg mjesta za život od knežije.......skoro sve noćne veze su u bliziniCitiraj:
sorciere prvotno napisa
Pa i jnajpoznatiji zagrebački dečki su "dečki s Knežije". Kaj nikad nisi čuo za njih? :mrgreen:
stara narodna kaze da u svakom zitu ima kukolja.Citiraj:
branka1 prvotno napisa
i kad iskljucis sve kvartove gdje ces zivjet ?
pa oni bar ne delaju svinjarije u "svom dvorištu"......Citiraj:
branka1 prvotno napisa
ali su potekli otamo. Šalu na stranu, to, naravno, ne znači, da su svi koji tamo žive potenciualni kriminalciCitiraj:
pa oni bar ne delaju svinjarije u "svom dvorištu
Naravno. Pa i Samobor je neko vrijeme bilo na vrlo visokom mjestu po broju ovisnika u odnosu na broj stanovništva. Pa zato ne mislim da je grozno mjesto za život. Dapače :)Citiraj:
stara narodna kaze da u svakom zitu ima kukolja.
i kad iskljucis sve kvartove gdje ces zivjet ?
a zakaj svi pište tu o problemu u kvartu , po broju ovisnika........ima puno gorih ljudi neg kaj su oni ......ja se osobno više grozim onih lokalnih huliča, koji sjede na klupici i gledaju kad buju koga podjebali.....ono u stilu nemreš se tu parkirati, oš kupit ciglu i slično a ak im se suprotstaviš završiš prebijen ko pes -u najboljem slučaju ili u onom najgorem 2 metra ispod zemlje
ovo sve se događa otkad njih NEMA. dok su oni bili - to se nije događalo. sve si želim da se vrate :mrgreen: !!Citiraj:
bubimirko prvotno napisa
btw - meni je dovoljan JEDAN ovisnik u kvartu, i to onaj koji me opljačkao u 8 ujutro kad sam dijete vodila u vrtić... a ima ih ohoho...
kad sam se požalila na dilere, našla sam strgane ratkape i ispuštene 3 gume...
itd...
Citiraj:
sorciere prvotno napisa
požalila sam se policiji. nije bitno kome točno.
ovisnika sam vidjela. trčala sam za njim sa željom da ga UBIJEM :x , ali mi je zbrisao za "dlaku" !! (sad znam što znači kad kažu "bitno smanjeno uračunljiv" :mrgreen: ). uhvatila ga je policija, ali ga je sutkinja pustila. a meni (i ostaloj DVANAESTORICI oštećenih) pismeno poručila da ga tužimo privatno.
dovoljno?
za šajbu koju su mi neki (s BMW-om) ukrali s auta ISPOD MOG PROZORA nisam nikad dobila službenu informaciju - iako su mi neslužbeno rekli da su uhvatili lopove...
itd...
Nije bitno jel ovisnik ili ne. Naravno da ima i puno gorih kriminalaca. Nisu ni svi ovisnici kriminalciCitiraj:
a zakaj svi pište tu o problemu u kvartu , po broju ovisnika........ima puno gorih ljudi neg kaj su oni ......ja se osobno više grozim onih lokalnih huliča, koji sjede na klupici i gledaju kad buju koga podjebali.....ono u stilu nemreš se tu parkirati, oš kupit ciglu i slično a ak im se suprotstaviš završiš prebijen ko pes -u najboljem slučaju ili u onom najgorem 2 metra ispod zemlje
Govorim općenito.
a biti na prvom ili drugom mjestu u RH po narkomaniji (više ne, nekad) nije baš dobra reputacija za neki grad
Isto kao ni to da su glavni zg kriminalci s Knežije. Knežija će uvijek biti poznata po onome "dečki s Knežije".
Možemo tako unedogled zašto ovo, zašto ono
Ali, mislim da će mi za par godina biti manji problem ako mi netko zaprijeti ili čak razbije šajbu ciglom, nego činjenica da mi se navečer po kvartu/gradu na mjestima gdje mi se dijete kreće motaju kriminalci i narkići
Ja sam od onih koji su jedva dočekali da odrastu, pa da se od njih konačno prestane očekivati da budu cool i u trendu, tj. da vise u dimu budni do 4 ujutro.
Čitala sam negdje izjave raznih pop-rock- i inih bendova u kojima se žale zašto normalan klupski koncert ne može početi u 8 umjesto u ponoć.
Zašto bi se očekivalo?
Kad sam ja skužila da sam došla doma u 2,3 u noći i pitala se što mi je sad ovo trebalo, sjediti negdje u bircu ili discu do tih sati, umjesto da sam si posudila neki film ili čitala knjigu - prestala sam izlaziti.
Očito mi bilo dosta