Balkan je inače gorje u Bugarskoj :aparatic:
Printable View
Znam znam, za one koji ne znaju pa se cude gore su zemljopisne granice Balkanskog poluotoka. Ima i jedna zgodna o zemljopisnoj duzini i sirini ali je se ne mogu sa sigurnoscu sjetiti. E i ta linija prolazi negdje dolje od Rijeke, nemam blizu neku kartu s meridijanima i paralelama
ajmo opet malo o geografiji ;)
termin zemljopis se vec ne spominje godinama
inace, ja se ne cudim jel ne znam, nego tvrdim da si u krivu
poluotok se proteze od trcanskog zaljeva do crnog mora (juzno od rijeke Soce, Save i Dunava)
inace cvijeto djeca ce ti uciti u skoli da smo srednjoeuropsko-sredozemna zemlja
Cure, molim vas: prestanite.
Zatrpavate topic s nepotrebnim prepucavanjem.
Pišemo dalje o Rijeci kao mjestu za ugodno življenje. Sasvim je svejedno da li je to Balkan ili ne.
Tanci oprosti, ali morala sam ispraviti netocne navode
(i jos nesto, Dinara i Dinaridi nisu isto, mislim da je to zbunilo Tizianu, ili je jos u skoli krivo ucila)
Rijeka nije Balkan, točno je iznad granice. Po mnogim mišljenjima. Dovoljno je i malo proguglati, ili pročitati neku povijesnu knjigu.
Kad smo već na povijesti. Ovo ljeto sam učestvovala na predavanjima o povijesti Rijeke: Šetnja Rijekom. Baš smo šetali.
Saznala sam mnoge stvari o svom gradu. I to da je Korzo dekumanus (logično:-)) i da je ispod zgrade preko puta Riječkog nebodera Rimsko groblje, i gdje su zidovi koji su okruživali Rimski garnizon. pa gdje su tekli i još teku potoci ispod grada, gdje su žitnice, gdje su žene prale robu na Mrtvom kanalu i još mnogo, mnogo toga.
Lijep je moj grad, i ima vrlo bogatu prošlost. Nadam se da će mu i budućnost biti takva.
Bila je jedna odlicna kazalisna predstava u HNK-u tamo negde 90-tih, Vjezbanje zivota. Bas za ovakve kao Beti koji vole uhvatiti i prepoznati tu finu notu posebnosti rijecke povijesti. I zemljopisa (ma sta drugi pricali o tome).
ima još divnija Fabrijeva knjiga po kojoj je napravljena predstava
i nije 90ih nego krajem 80ih :mrgreen:
Da, al zadnji puta je bila na programu 90-tih, na to sam mislila. Vidis a meni knjiga nije bila tako dojmljiva kao predstava.
Živim na Drenovi iako potpisujem i onaj gornji dio o Zametu. Na Drenovi sam od kada sam se udala, prije živjela na Srdočima. Srdoče više volim, ali to je emotivan dio, sad su mrvicu prenatrpani. Zamet odličan! Jedino bi ovaj dio o gužvi prema gradu mrvicu prokomentirala, jer ako se voziš s Drenove u grad i obrnuto ja idem preko Kozale, a ne preko Škurinja (na Škurinjama su gužve). Radim u centru grada do 15,30 u stanu na Drenovi sam u 15,45 jer preko Kozale nema apsolutno nikakve gužve (čak ni po kiši!). Najbitnije ti je da voziš/vozite. Ne vidim nikakav problem ako mi je šetnica u Kostreni ili Voloskom/Opatiji. S Drenove sam na zaobilaznici za 5 min. i u Opatiji za 15, s druge strane isto 15 min. do Kostrene.
Marceljeva draga je nekako solidno pitomi kvat. Miran, blizu mora, zapadni dio grada, cini mi se i da parkiranje tamo dobro funkcionira. I nekako mi je "morskiji" a jos uvijek urban. Blizu je bazenski kompleks novi s uredjenom plazom (preurbana plaza po meni, ljeti ziva pecnica bez igdje hlada). Inace, nisam iz Marceljeve, al imam tamo frendicu pa znam. Vidim da Tanci hoce garazu uz stan, zato svoj kvart ne nudim iako je blizu centra i zakon je po meni. Cini mi se da je i Janica Kostelic izabrala Marceljevu kad se doselila u Rijeku
Sjetile ste me predstave Vježbanje života. eh..
Ne mogu prežaliti divnog glumca Galiana Pahora.
Volim naše kazalište i MIK.
Evo dojmovi od nekoga tko nije iz Rijeke. Vidim da je stariji post ali svejedno cu se nadovezati jer imam potrebu ispricati svoje dojmove i dati misljenje :) Da ti odmah kazem da sam isto osjetila kao ti kad sam prvi puta posjetila Rijeku, neku povezanost, pozitivnu vibru..Ljetujem tamo evo vec 4 godine a prije toga sam ljetovala 10 ak godina u Selcima s obitelji(nedaleko od Rijeke) i svaki puta bi bar jedan dan proveli u Rijeci..Već kao dijete sam ju zavoljela. Kako sam rasla tako je i ljubav prema Rijeci rasla. Inače sam iz Slavonije i puno sam putovala i živjela kratkoročno u mnogim gradovima ali nigdje nije kao u Rijeci. Kao i svaki grad ima svojih negativnosti no to je zanemarivo u usporedni s pozitivnim stvarima. Navest cu prvo te negativne stvari, iako mi nisu puno smetale..Ima dosta prosaca, "žicatora", pogotovo na kolodvoru, dosta parkova je onecisceno, puno pseceg izmeta no mislim da je to i do samog pojedinca, ne kupe za svojim psom a mozda ne kupe jer nisam primjetila mnostvo kanti za smece no vec ove godine sam primjetila promjene, postavili su više kanti. S obzirom da sam iz Slavonije gdje sam navikla da je sve ravno bilo mi je tesko naviknut se na uzbrdice no nakon 2 dana naviknes se..cak sam nakon 2 tjedna ljetovanja primjetila kako mi je tijelo čvršće :D..To je sve od negativnosti ako bi se to moglo tako i nazvati..A sad pozitivno.Krenit cu od ljudi, domaceg stanovništva..Toliko srdačnosti i susretljivosti nigdje nisam vidjela..Jednostavno ne osjecas se usamljeno tamo..Kad god sam pitala da mi netko objasni gdje trebam izaći, ući, na koji bus uvijek bi dobila srdačan odgovor. Čak i vozači buseva su bili super prema meni. Nekad bi ušla u bus i idem kupiti kartu i vozač samo odmahne rukom da ne treba. Ne znam kako je drugima ali meni je tako bilo. Valjda ako si pozitivan takve stvari ti se i događaju..Dalje, plaže i more(meni najbitnije)..kad god sam pričala sa nekim o Rijeci uvijek je primjedba kako Rijeka nema dobrih plaža no to nije istina..Ja sam posjetila 2 plaže, Pećine i Kantridu i odusevljena sam.Da gužva skoro uvijek ali ja sam nasla i neka skrivena mjesta i išla sam ujutro i predvečer. Kako si napraviš tako će ti bit :) Postoje i bazeni na Kantridi ako ne voliš more( iako mi je to neshvatljivo).Čitala sam ove postove i vidjela sam dosta komentara kako je Rijeka prljava, nema zelenila itd..to je daleko od istine. Mozda se u centru tako čini jer ima dosta starih zgrada no vec malo dalje od centra vidjela sam mnostvo zelenila..mene se najviše dojmio Trsat..Svakako otici. Što se tiče izlazaka i s tim sam bila zadovoljna, hoćes birceva na Korzo, hrpa ih je a i malo dalje od Korza sam nasla lijepe kafice. Ja sam osobno posjećivale pubove jer mi odgovara vrsta muzike koja se tamo pušta. Što se tiče trgovačkih centara nema ih puno ali ih ima dovoljno ..novootvoreni ZTC, Tower centar s kinom a ima i roba kuca na Korzu i jos mnostvo trgovina.Sasvim dovoljno za nekog tko nije prezahtjevan. Sve u svemu ja sam se pronašla tamo, možda sam tako odusevljena jer sam iz Slavonije gdje nema baš nekog lijepog života ili zbog neceg drugog ali eto s Rijekom sam se baš našla i planiram se preseliti tamo cim diplomiram ove godine..Vec imam tamo manju ekipicu, sasvim dovoljno za početak..Svima bi preporucila ovaj grad..Nije toliko velik a nije ni mal..Sasvim dovoljan..
Nevjerojatno koja podudarnost! Danas mi je pao na pamet ovaj topik dok sam hodala Brajdom i umalo povratila od smrada, groznog uzasnog ne pranja ulica, baja i svega postojeceg. Gore od najgoreg javnog zahoda. Osim sto smrdi po urinu ljudskom i zivotinjskom, ruzno za vidjeti nepometeno zapstavljeno... strasno. Tko ne vjeruje nek prodje od Indexa do Ekonomske skole. Ima i na Facebooku na Rijeckoj enciklopediji o tome baš neki dan se pisalo, a i Radio Rijeka je stavila fotke u album Šporki stari grad