Ovako smo i mi :) No nije mi palo na pamet da će se najuža obitelj smrtno uvrijediti, to mi je baš bilo žao.
Printable View
Meni su svadbe super, svejedno je moja u svemu odskakala od tradicionalne. Parada je ok, al nije za mene. Tko voli, slobodno, ja plešem i na stolu ak treba (i otimam mikrofone, jel :) )
Kaj se tiče vođenja do oltara... Ne sviđa mi se običaj, odakle god bio.. Taman i da smo se vjenčali u crkvi, pristupili bi oltaru onako kako smo i matičaru, skupa. Meni to ima vise simbolike nego vođenje i predavanje..
Jos je netko spomenuo uspomene, taj dio mi se sviđa, u tome i je poanta, no mom bi tati cijela ta procedura išla na jetra, vjerojatno i vise nego meni. Ionako mi je na promociji rekao da je toliko sretan da se ni udavat ne moram :)
Sent from my iPad using Tapatalk
ne volim svadbe i ne volim dernek oko njih - garant će mi oboje djece svadbu radit!
U zadnjih 10 bila sam na oko 20svadbi :-o i samo jednom sam uhvatila buket i to mi se tada nije nitko smio ni približiti jer je taj morao biti moj. A prije su mi iza leđa ko tjelohranitelji držale gomilu žena :alexis: snimka je bila preuvjerljiva
Potpis na Zusku i njen stav o obicajima i muzici na svadbama. Premda priznajem da mi je bilo lijepo na 3-4 svadbe. Al tu nije bilo maltretiranja gostiju.
Mi smo zajedno usli. Nismo se u crkvi vjencali. Imali smo veceru, svatko si je narucio sto zeli, kolaci su bili domaci. Veceru smo zbog roditelja napravili, al meni je jedino sam cin vjencanja zaista emotivno puno znacio.
Jednom smo MM pozvani na neku hoch svadbu, na pozivnici je pisalo da se mole uzvanici da se obuku svecano. Nije da se ne bih svecano obukla, al nisam htjela zbog te recenice na svadbu. To mi je jednako iritantno kao nasi ruralni obicaji citanja sto je tko dao. Nadam se da tog vise nema.
A moj tata je super zabavni tata i vjerojatno se ne bi bunio da me trebalo voditi, al on je rano skuzio moj neovisni stil pa mu nije padalo na pamet da bih ja to i htjela. Iznenadilo me kad mi je poceo preporucivati knjige na temelju kritika u novinama.
ma joj
ja sam mislila da ću na vjenčanje doći na rolama, u vreći od krumpira
i bez ikakvih tradicionalnih regula
pa sam se u zadnji čas predomislila
hebemmu, jednom u životu imam priliku biti u centru pažnje, nositi "princesku" haljinu i prva zaplesati Na lijepom plabom Dunavu
a u vreći od krumpira i na rolama mogu biti svaki dan
pa ne moram onda baš i na taj dan
i da se opet udajem, sve bih ponovila
i možda i dodala jop koji običaj :-)
i pozvala duplo više ljudi
i svašta
Volim svadbe (tuđe), ako je dobro društvo, dobra muzika i dobar prostor.
Volim i običaje, kad ih se ne zlorabi. Hvatanje buketa nisam voljela, ali sam ga hvatala na svakoj svadbi zbog mladenaca.
Užasno mi je kad se svadba pretvori u veliku vulgarnost oko rezanje torte i slično.
Ne volim kad se danas "forsiraju običaji", mladenci zajedno žive godinama, pa se opet ide po mladu kod roditelja kod kojih nije 10 godina i takve slične situacije.
Mada općenito ne volim te neke (meni) "na silu" situacije. Meni je to i pogreb i silno rukovanje i čestitanje kad ti 20 nepoznatih ljudi čestita nešto,... Volim intimnu atmosferu dijeliti s bliskim ljudima.
da, ako se rezanje torte pretvori u "umoči i izvadi", ja izađem van
to mi je nešto najstrašnije i mislim da bih povratila da to još jednom vidim
Dobro da sam čula sad za ovo umakanje :bljuv: , da mogu upozorit da mi to ne rade ..
to muzičare upozoriš, ako ih imaš
Čekaj šta se moči i vadi iz torte!? :-o
Jedini običaj vezano za sečenje torte koji ja znam je ono da mlada treba da nagazi mladoženju dok seku tortu da bi bila glavna u kući. (Vidi se da nisam bila na puno svadbi.)
Aluzij na seks.
ja sam zabranila podvezicu, to umakanje noža i same muzičare jer sam bila skeptična da bi ih mogla kontrolirat ako rodbina navali. Zato je kum bio ujedno i dj a mi smo sami složili playliste- rodbina se snašla i donjela gitaru pa su u pauzama pjevali ,ali uglavnom klape i starogradske tako da to nije bilo strašno.
ja sam bila protiv svih običaja, nakraju imala svadbu od 250 ljudi sa svim običajima (osim podvezice!) i bio mi je najbolji tulum ikada!!
hodam puno po svadbama, ovo ljeto me čekaju 4, i sve zavisi od ekipe i po meni muzike. hrana me ne zanima, jedem sve, običaji također, njihov je dan pa poštujem kaj god, samo daj da sjedim za stolom sa nekim iole normalnim i da me muzika zove na ples, meni dosta!
Noz se umace u vodu, ako se ne varam.
Jednom sam bila na bosanskoj svadbi na istoku Zagrebacke zupanije gdje je mlada morala sa svakim svatom nazdraviti rakijom, a sve s istom casom. Bila sam izbezumljena kako mi se casa priblizavala. Srecom ja sam se izvukla, moj decko nije. Nisam to ocekivala, mladenci su izrazito pristojni, al su valjda zato i prihvatili taj obicaj.
Meni ni ovo nije puno manje odvratno od umakanja noža i rezanja torte.... valjda zato jer sam kao dijete vidjela par scena naguravanja oko tog gaženja i pamtim to za sva vremena. Baš je bilo neprimjereno...ali to vjerojatno ovisi o količini prethodno popijenih rakijica i sličnog.
Na nekadašnjim selskim vjenčanjima (tri dana su znala trajati - kod mladenke, kod mladenca + zajednički) u vatrogasnim domovima znalo je biti svega, pucačine, bljuvotine, seksa vrsta raznih - tak da mi to baš nije nešto lijepo. Na svadbama obično piju i oni koji to inače ne čine i oni koji samo dotaču pa imaju priliku piti bez ograničenja, to na kraju bude užasno... Ljepša su mi sjećanja obične subotnje vatrogasne zabave.
S mog vjencanja mi je super bilo sto smo se vjencali u centru grada i imali veceru isto u centru u proljece pa smo prosetali od maticara do restorana po pjesackoj zoni, a ja obukla dugu haljinu pa mi je bilo kao da sam u nekom filmu.
Mislim da svatko treba odabrati obicaje koji su mu simpaticni bez puno opterecivanja sto je to znacilo prije, al evo ova se tema malo okrenula da se malo osvijesti da su neki obicaji stvarno bez veze za goste.
Mozda smo sprijecili jedno umakanje noza :)
Ja sam na hrpi svadbi bila i nikad nisam vidjela ni umakanje noža niti gaženje, barem meni nitko nije rekao.
Rezanje torte je baš onako svečano, mladenci zajedno režu pa jedno drugo hrane i podjele kumovima tortu.
Ja kad sam se udavala pojma nisam imala kako to ide, srećom jedan konobar je skužio da ja pojma nemam pa mi je došaptavao.
Nakon torte je prije bio ples s mladom, zadnjih godina je zajedničko slikanje. To slikanje se nekako nametnulo, meni osobno je nekako dražio bio ples (bit će zato što se manje volim slikati nego plesati).
Inače nisam bila tip za svadbe, ali mm je imao želju radit svadbu pa reko ajde odradit ću. Sada mi je drago, svadba je bila ok a još više mi je drago što je mojima, pogotovo baki i djedu puno to značilo.
BTW meni to ništa nije bio stres jer mi je bilo svejedno, kakvo cvijeće, torte i koješta to se nisam zamarala...
Bitno mi je bilo jedino da se narodnjaci ne sviraju :)
U dalmaciji se "ruši" torta i razbijaju se čaše od šampanjca. I mi smo tako :mrgreen: podvezicu nismo skidali ali se održalo bacanje. Ma ja bih sve ponovila,baš je bilo dobro. Ostali smo u sali do 7h. Bilo nas je malo više od 200 i većinom mladi. Bilo je odlično,nisam se ni nadala da mi se svati neće dati potjerat kući :-)
I meni je odvratno to "namakanje". Za svaki slučaj smo napomenuli glazbenicima, rekli su da to svakako nikad niti ne rade. Već dugo to nisam čula na svadbi.
Odvratno mi je i skidanje podvezice.
Mi smo zajedno krenuli iz stana, zajedno smo živjeli. Taj dan je bio rezerviran za nas i kumove (bračni par), koji su bili kod nas. Zajedno smo se sređivali, kuma i ja smo išle na frizuru, vizažistica je došla kod nas doma, baš nam je bilo ležerno i opušteno.
Onda su najbliži došli po nas, popili smo piće i krenuli u Crkvu. Ostatak svatova nas je tamo čekao. Namjerno smo stavili vjenčanje u predvečernje sate da nitko ne bude preumoran.
Torta i bacanje buketa su mi baš bili lijepi trenuci, kao i bacanje kravate, koja nije bačena, već predana :-)
ajd sad meni znatiželjnoj objasnite to namakanje i kakve veze to ima s glazbenicima :?: :mrgreen:
na ove dvije na kojima sam bila, nije bilo ništa od toga. na jednoj su, mama od cure koja se ženila je iz trogira, donijeli tortu od krokanta, uz glazbenu pratnju coce i ispod zida kamerlenga...i onda ju njih dvoje s velikim nožem moraju razbiti u komadiće i i komadići se podijele svatovima. bilo baš lijepo, mama nije ni znala to joj je bilo iznenađenje. ja plakala :mrgreen:
To je ono kad se reže torta a obično je pjevač iz benda taj koji govori ajde sad umoči ga ajde dobro ga primi ajde poliži pri čemu najmanje misli na nož koji mladenci zajedno drže
Tako je.
I zato ih nije bilo na mom vjenčanju.
Ali bez obzira na to, redovito zafrkavam svoje sinove da im nije loše to što znaju svirati harmoniku - uvijek mogu svirati po nečijim svadbama, he he he... Nažalost, čini se da će im vjera braniti svirati narodnjake (iako se nikad ne zna...)
Pa nemoj tako, ispada da su po ovome svi glazbenici na isti neumjesan kalup.
Svatko bira bend, obično ih se ode čuti na neku svadbu, dobiju se preporuke, zna se tko što svira i preferira, uostalom s njima se dogovara.
Naš bend je stvarno bio za svaku pohvalu, bilo nam je drago što smo im mogli povjeriti "vođenje" svadbe, koji su obavili na jedan izuzetno profinjen i profesionalan način (prvi ples, stanke za jelo, torta, bacanje buketa).
Ovako ja sam se udala prije 4 god, kum me je "kupio" od brata, u crkvi me je tata vodio do oltara dok je muža prije toga dopratila djeveruša. U sali prije večere je kum održao lijepi govor, pomolili se i odsvirali himnu. to je tako kod nas u slavoniji i baranji
Ajme strasno, stvarno dobro da sam sad cula za to namakanje nego da sam cula na svadbi, ovak cu sprijecit tu grozotu..
A i podvezica, i to mi je fuj.. Jos je ovaj moj opicen i napravio bi neku scenu od toga a mene sram iovak da mi je pod haljinom..
Uglavnom , ne ide se po nikog doma nego on krene od nas malo prije mene pa ja zadnja, ozenimo se, napravimo đir po kvartu, odemo jest i plesat .. I moram bacit buket svojoj kumi.. I amen..
Apsu, je li to uskoro? :-)
Ja moram priznati da je meni jako smiješno samo ono kad ljudi te zapravo seoske običaje prenose u gradske uvjete.
U "moje" vrijeme nije tako bilo, i ne sjećam se takvih običaja sa svadbi po kojima sam išla, ali u mom naselju koje je prije 5-6 godina novouseljeno se puno očito mladih parova ženilo, i onda su u naselju prakticirali te običaje koji bi se zapravo trebali odigravati u nekakvom mladenkinom dvorištu. Tako smo skoro svaku subotu imali tamburaše u naselju, pa bi oni svirali pred zgradom a mlada bi plesala na balkonu, pa bi okitili zgradu, lift balonima, a jednom je i na prometnom znaku bio zakačen natpis "Dobrodošli". Zapravo - bilo je totalno zabavno, posebno mojoj curki, šteta što su se sad očito svi poženili.
Mima, dobro si to primjetila.
To je ono što mene smeta. Volim običaje, ali ne volim stavljanje običaja u krivi kontekst.
Osobno ili običaj poštujem ili ne, nema neke sredine.
ahahahahaha, baš mi je ovo super! i lijepo što ste se zabavljali, i ja bi. nije svaki dan, vidiš da sad kad bi htjela više nema :lool:Citiraj:
pa bi oni svirali pred zgradom a mlada bi plesala na balkonu, pa bi okitili zgradu, lift balonima, a jednom je i na prometnom znaku bio zakačen natpis "Dobrodošli". Zapravo - bilo je totalno zabavno, posebno mojoj curki, šteta što su se sad očito svi poženili.
aj šta ste čangrizavi, ne volim ovo, ne volim ono .... :mrgreen:
Ma ne, razlog zašto ih nije bilo na mom vjenčanju je par postova iznad - nije bilo fešte jer sam ja morala ići doma ležati (hematom u početnoj trudnoći). Našli bi mi već nešto prikladno, ali za tih sat-dva koliko smo bili na večeri nije bilo razloga da još zovemo i glazbu.