da, baš tako
još se kod nas doda ogromna zdjela salate po osobi
kad kažem "ogromna", mislim - ogromna
X
MM kuha samo subotom jer ja tada radim, ponekad i nedjeljom ako su neki ćevapi ili sl.
Jedem što god skuha, a uglavnom napravi nešto kalorično iz svog djetinjstva :mrgreen: pa tako djeca radosno čekaju subotu.
Zato očekujem da pojede i svo više ili manje zamaskirano povrće kroz tjedan.
Čini mi se da bi Rehab također mogla napraviti kompromis, ne mučit ga svaki dan lešadama koje izgledaju ko iz formalina, nego pripremiti povrće u njemu ukusnijem obliku. MM ni mrtav ne bi prožvakao cijeli lešo kuhani list blitve ili kelja, ali kad se malo izgnječi s patatama, baci česna i maslinova ulja preko...bude super. Cijela kuhana tikvica nabubrena od vode izgleda mu ko žaba krastača, ali u krem juhi mu je fina. Lešo glavu kupusa ni slučajno, ali kao sastavnicu pirea voli.
a moj baš voli da vidi što jede
LOOOOL
MM jede u principu sve, jedino malo njurga kad je bezmesno varivo
mene jedino zivcira sto mi se cini da nikad necu tako fino kuhati ko moja ili njegova mama
Hm, da, ja za sebe mislim da dobro kuham, ali kako bake, posebno MM-ova mama kuhaju neke stvari, to je stvarno nedostižno. Baš sam prošli tjedan jela najobičnijeg pečenog piceka sa mlincima od MM-ove mame, i to je bilo čudo jedno od finoće.
definitivno je stvar i u količini masnoće! :lool:
Kod nas nije bilo bitno drugačije, ali otkad je mm dobio preporuku za dijetu zbog visokih masnoća (kasnije se ustanovio i uzrok - hipotireoza, pa se stvar riješila) jednostavno se težište premaknulo na laganije vrste mesa, drugačiji omjer povrća i mesa i slično.
Novo i egzotično kuham kad nađem prikladne namirnice, a imam u kući i ljubitelja azijske hrane (mlađi sin) pa smo uz njega svašta počeli kuhati i jesti. JOš kad su lani otvorili specijaliziranu trgovinu s azijskim namirnicama u našem kvartu - baš smo se našli na istoj valnoj duljini jer to nam svima paše.
Moji svi obozavaju kuhinju moje mame, i ja. Jedina tajna je u vegeti, na koju smo svi nauceni u djetinjstvu i budi nam nostalgiju. B se mozda dokopao takvog okusa u vrticu...u svakom slucaju, stoicki podnosim kritike, pogotovo sina si :lol:
ja kupila jucer vegetu, sad sam mirna par godina hahahah, koliko god kuhala uglavnom bez nje, ipak u neka jela stavim jednu zlicu (ovo je samo za moj gust)
edit: kupila sam ono najmanje pakiranje, ne znam ni sama od koliko, ono koje nije plavo, vec crveno srebreno
Imam i ja doma Vegetu, ali Natur bez glutaminata (znam, znam, ima i ona kvaščevo nešto...), uvijek je stavljam u mesnu juhu, fali mi.
Ja Vegetu nikad, ali u nemesna variva ubacim kocku iz DM-a.
Uopće ne dijelimo prehrambene navike. Pa što!
Mužu kuham ono što on voli, djeci ono što ona vole, sebi...ah, ja se uglavnom prilagodim, ali ponekad napravim i sebi ono što baš volim.
A ponekad nikome ništa i odemo van jesti :)
Samo neka su svi zadovoljni i zdravi. Mašina pere suđe, imam 4 ploče za kuhanje i roštilj. Meni to nije problem.
Zašto bih ja nekoga mučila da jede nešto što mu nije fino? ja ne volim kapulu (luk) u hrani. Muž voli. I? U jednoj padeli kuham sa, u drugoj bez.
Ionako svi sto puta u životu promijene svoje prehrambene navike. Nije to nešto što je zauvijek zapisano.
beti, jesi li ti zaposlena?
ja, recimo, nikada nemam više od 20 minuta za pripravu jela.
čak ni vikendom.
i, da nas četvoro nemamo iste prehrambene navike... bome ne znam kako bih.
ma sve i da imam vremena, ne bi mi palo na pamet kuhati dva različita jela dnevno.
kod moje mame je bilo, pa se kod mene i nastavlja: ako hoćeš jesti - jedi! ako nećeš, poljubi pa ostavi,
MM-ova mater je čitav život kuhala dva, tri ručka odjednom, za sebe, muža, za djecu, za babu..i obavezno svaki dan riba i nešto zeleno. Ja nit znam kuhati, niti volim jesti a riba mi je zadnja rupa na sviralu, jednom u životu sam je očistila i neću više nikad. I mm-u je to bio užas živi. Kad sam mu lijepo objasnila da, ako ima nekakvih specijalnih želja i željica, nek kupi/ulovi i nek sebi skuha što god ga volja. Brzo se navikao na moj sistem i jede sve. Jedino me izvuklo to što mu mater, uz sve to što je u životu skuhala, nije vrsna kuharica, meni je to sve uglavnom nejestivo, pa mi onda muž i nije neki ekspert u procjeni kvalitete spize. A da ja trošim nekoliko sati u kuhanju, prije bi se ubila nego osudila na to. Ni kolače ne pravim jer ih ne volim jesti. Mislim ono, već prije 20 godina sam mu rekla da ja nisam neki materijal za ženu i domaćicu, pa je bio uporan. Što sad ima kakati kad sam ga upozorila?
zaposlena sam tako da sam sama sebi šef :) Gotovo uvijek nađem vremena za kuhanje ručka. Nekad je u podne, nekad u 4, ali nije važno. Svaki ručak, ma koliko jela imao, skuham za najviše tričetvrt sata.
Brzini kuhanja prilagodim i vrstu mesa koju pripremam, express lonac je zakon, a i rutina nakon par desetljeća prakse ( počela sam kuhati sa 15 godina, jer je mama često i daleko putovala).
Pa nije problem u jednoj padelici kuhati rižu, u drugoj paštu. U jednoj napraviti špinat na mlijeku, u drugoj na čušpajz. U tavi piletinu na brzo, kao šnicele, u padeli na kocke podinstati sa paradajzom. I tako...
Ne radim ja ništa specijalno, ni komplicirano. Obična svakodnevna jela mediteranske kuhinje. Jedino ja ne znam što su vam to variva, ne kuham to, ni složence u pećnici. Pećnicu uglavnom koristim za kolače. Zimi, sad nemam vremena za pečenje.
Pa da tako treba - ako jedno dijete ima OKP i jede samo piletinu na kockice, zašto ne...nema veze što drugi inzistiraju na otkoštenom zabatku u formi valjka...mužu za ljubav treba spohat bijelo meso i složit u piramidu.
Ajme, sad sam se sjetila, moram ići napravit geometrijska tijela :gaah:
Pa i nije to baš tako jednostavno, u najmanju ruku treba sve te padelice oprati ili pospremiti u perilicu, a moja je svakodnevno krcata, vikendom i dva puta, i uz to što ručkove kuham uglavnom u jednom loncu.
Kao i većina zaposlenih ljudi, ja kuham navečer za dan unaprijed, pa to mora biti jelo koje se može podgrijati, a u devet navečer stvarno ne bih imala razumijevanja za kojekakve prehrambene prohtjeve.
Zato, kao što već rekoh, itekako mi je drago što muž i dijete sa zadovoljstvom pojedu što spremim.
:lol:Cokolada
E bas to apri pogodi u sridu....ja citam i cudim se kako im nije problem skuhat par jela za jedan rucak...ajme kad dodjem s posla ne znam za sebe i to je na brzaka a vikendom smo isto u letu plus dvoje djece koja mi se motaju oko nogu ma nema sansone da bih ja kuhala sve po zeljama ko u restoranu.
Dakle moj zakljucak je da i niste bas dosad dali neko konkretno rjesenje rehab.
Ja sam muzu rekla za ovu temu sinoc i rucamo mi danas rizoto s tikvicama salata od cikle i pileci stapici u sezamu kojih nema previse(to su mi bili ostaci) a kaze on nema bas puno mesa al je fino i zdravo, lagano...skoro sam odvalila ha ha mozda se proba promijenit s prehr.navikavama :-)
Cokolada zakon si :-)
Ajme Beti mislim da je to pretjerivanje i zapravo medvjedja usluga djeci, da ne sinek ocekivao za 10 godina od jadne nevjeste da mu tako nakuhava. Pa.kako.jedu djeca u skoli kantinaama kad nema takvog izbora...ne znam meni.se cini da tako zapravo sami mi ogranicavamo djecu u isprobavanju novih namirnica i okusa.
ne znam
i ja kuham više od 30 godina, ali bome nisam ni blizu tako spretna
a mislila sam da jesam, sa svojim ručkovima za čiju pripremu mi treba manje od 10 minuta
ali, recimo... šinat na lešo ide u cijelim listovima
na mlijeku... ipak ih se malo treba nasjeckati
pa, vas je petoro
ako nama treba 1 kg špinata sa dvoje manje djece, tebi sa troje većih i muža koji jede više od mojega... trebaju skoro dvije kile
treba to i oprati
ne, ne...
ne vjerujem da 4 različita jela mogu biti gotova za 45 minuta
osim ako se radi o jajima "i utvrdo i u meko, i u gusto i u ritko"
da u jednoj rižu, u drugoj pastu :gaah:
bome bi im dala kutije u ruke, pa neka zoblju nekuhano
i nek se udaraju nogom u guzicu od sreće
(i ja sam sama sebi gazdarica, ali imam manje vremena nego kad sam bila pod tuđom kapom)
Apri riknut cu....
Nemam kad odgovarati svima pojedinačno, pa ću sažeti u jedan post
Sasa, molim te ne gnjavi svoje ukućane da te hvale za stolom, to je redovno činila moja majka, i diže mi se kosa na glavi od toga :mrgreen:
Slažem se s Lili i Apricot, ja uz troje male djece i kuću fakat nemam kad nakuhavati za svakoga posebno, a i da imam to mi se ne čini kao neka pametna ideja... Da ne spominjem kad se vratim na posao, neka budu sretni i zahvalni i za taj jedan ručak koji skuham u 5 ujutro.
Netko je napisao da gnjavim muža sa lešadama... Ja ne razumijem zašto se podrazumijeva da je povrće nešto neukusno i bljutavo. Evo, npr., jučer sam pravila zapečeni grah. Izdinstala luk i malo korjenastog povrća na slanini, podlijevala bijelim vinom, skuhala sa strane grah u ekspres loncu, sve sjedinila, ubacila par žlica ajvara da sve poveže, lijepo začinila (da, koristim i vegetu!), ubacila u rernu da se peče... Nit je bilo posno, nit je bilo bljutavo, dapače. I meni je to osobno ljepše nego grah koji pluta u bespućima brašnaste vode s ogromnim komadima krumpira. Ali eto, ukusi su nam različiti.
I da, Cvijeta imala si pravo, sinoć mi je muž otvoreno kroz smijeh rekao da nisam baš neka kuharica, iako ga tu i tamo znam ugodno iznenaditi :mrgreen: Eto mi na :mrgreen:
Meni da moj kaže da nisam neka kuharica, prvo bi dobio lonac na glavu, a onda bi si na dalje sam kuhao. :durise:
Ozbiljno.
Ja ko Trina, samo što obožavam jesti...I MD isto.
Ne volim kuhati pa tu odgovornost dijelimo po pola, nekad kuham ja, nekad on, nekad nitko ako noneti pozovu ili se sami pozovemo.
Ja voli jesti krumpire, određeno povrće, meso, jaja, ribu, školjke, mekušce, variva, juhe, šuga itd.....a MD obožava tjesteninu, voli i meso i ribu. I onda kad skuham varivo, ili povrće, ili juhu od povrća, frče, pojede minimalno. Ja frčem na tjesteninu pa je ipak ne jede toliko često koliko bi on htio. Često se zezamo na račun svojih kulinarskih umijeća, pogotovo mojih, jer on je ufuran da ima tač.
Kad želimo pojesti nešto stvarno fino, odemo van, lol
Kad sam bila mala sjećam se da moja mama nije baš često kuhala, a niti je to bilo nešto za pamćenje, nona je bila majstorica. Danas moja mama kuha baš dobro, i svekr kuha super i ufuran je. To su valjda te godine koje moraju proći.
Ne mora biti da je muz zlocest, samo nema dovoljno fino nepce da prepozna genijalnost. Tako je barem kod nas doma. :D
ja kuham više jela, nažalost osuđena sam na to zbog alergija. Navikneš se, bitno mi je imati razrađen plan.
I da,skoro sva jela su mi u cca pola sata.
A da volimo svi sve, pa i ne baš. Evo danas smo cijelo dopodne pripremali turšiju koju on obožava, ja kiselo povrće ne volim ni vidjeti. Ručak je bio komad mesa sa krumpirom i povrćem pod pekom i ekstra veliki komad butternuta za mene. Mesna juha se kuha iz tradicije i zato što to oni vole, krem juhu od povrća on jede samo zato da klince :starac:naučimo da sve trebaju jesti, ja bi ju mogla jesti svaki dan i to dvaput. OK, ponekad stavim u tu juhicu vrhnje prije nego njemu odvojim pa je sav "nesretan" što ga je juha zaobišla.
Bude svega, djecu učimo da makar probaju. Na neke se stvari ja prislim, na neke on. Na neke prisilimo djecu :D.
Da mi je krivo što sad on skupa sa mnom nije guštao u tikvicama nego je pojeo par komada uz slani krumpir, više reda radi, pa i nije baš.
E, da, ali špinat jedu samo tri. :) tako da treba manje. Druge dvije (ženski dio :) ) će biti sretnije bez. A nekad blitva glumi špinat, ionako je zeleno, a očisti se puno brže.
Neki dan sam mjerila i stavljala slike na drugoj temi. 27 minuta od početka do kraja. Juneći šniceli i pašta, goveđa juha sa griz njokićima, pečeni patlidžan, salata od crvenog zelja. http://public.fotki.com/Beti3/govei-...-brzinu/#media
Kad hoću i kad moram, ja i mogu. Kad neću stavim sve četiri u zrak.
jel juha iz kocke bila kad je gotova za 27 minuta? :mrgreen:
fora ti je filmić u slikama beti!
Nije, pa stavila sam sliku juhe, prije stavljanja poklopca na express http://public.fotki.com/Beti3/govei-.../dsc07043.html :)
Od ostataka mesa i kosti oko ramsteka i povrća. U expresu ovoj juhi ne treba ni 17 min, a kamoli 27. Kuhana na plinu.
edit, odgovor na cvijetino pitanje
Ne smeta mi što mi je to rekao, meni ne smeta ni najgora istina, koliko najmanja laž :-) Uostalom, nisam blesava, vidim i sama koliko je sati :mrgreen: Plus što njemu smeta bilo što što odudara od hrane na koju je navikao, pa ne uzimam to osobno :mrgreen:
Zuska, kuhao bi on, dapače, ali radi doslovno čitav dan i to je nešto što stvarno ne stigne.
Zabavna vam ova tema!
MM i ja se idealno slažemo što se hrane tiče. Volimo probavati, jedemo svašta, uživamo u hrani.
S djecom se slabije sažemo. Zapravo, najstariji jede sve, ljubi ga majka. Srednji je dugo jeo jako skučeno, ali pomalo širi jelovnik. I jela koja on obooožava...su upravo onih nekoliko jela koje mala ne voli: bakalar s krumpirima, mljeveno meso u bilo kojoj formi, teletina s graškom, pašta fažol.
Da, i s gustim juhama od povrća je zabavno: ona voli narančaste (bundeva, mrkva, batat...), a on baš te ne voli. On voli bijelo-zelene (kupus - tikvice, kaul...), a te su njoj bljaaak :D
Beti, kapa dolje
neću te nikada upoznati sa svojim prijateljima
koji misle kako sam ja najsposobnije i nabrže stvorenje na svijetu
zašto ljudima razbijati iluzije
Hmmmmmmmmmm pa Beti nam je na vec puno tema objasnila da kuhanje nije egzibicija, vec brza utrka, zena voli bozit brzo, kuha brzo, ona spada u one koje brzo zive. sad je u becu, te je eto vec na brodu za bratislavu i tako.
ponekad u snovima i ja mogu tako, ali kad se probudim imam vec problem, nisam na nogama vec se jos protezem. i eto tu je razlog mog kasnjenja i sporog zivota. nisam u pravoj brzini :D
a kako znam da sa godinama covijek postaje sporiji, odlucila sam ni ne pokusavati. jos cu i kuk ozljediti.
a sad OT MM je dalmatinac, pa mislim da nije tesko zadovoljiti njegovo nepce. svinjetinu ne jede, eto to je moja zrtva naseg zajednickog zivota.
lesadu mi nije tesko spremiti, samo ja je jedem bez ulja, on voli s uljem (naravno maslinovim)
kod mene svi imaju pravo ne voliti, ne podnosti ne jesti jedno jelo ili pak neku namirnicu.
pa mi prvonasljednik ne voli krumpir (malo se popravlja ali zbilja ga ne voli. toznaci da on ne jede: pire, peceni krumpir, ne jede variva u kojima je krumpir, njoke, kendle itd. pa eto kad nama nesto radim s njokima, onda njemu skuham palentu ili pak tjesteninu. ne cini mi se to neka velika zrtva. ali to radim samo kad imam vremena, inace svi dobijemo nesto sto mijenja krumpirastu namirnicu.
kci mi ne voli varivo od kupusa, pa eto moze biti iskljucena iz uzivanja istog. dakle tad moze dobiti neki drugi obraok, citaj jaja. ne kuvala ja njoj nesto drugo.
MM kaze da svaki put kad ruca doma je festa, pa eto njega ne iskljucujem.
ribu se trudimo jesti sto cesce, sto nam nekad uspjeva bez frke, a nekad ne, no to je rucak koji sprema MM, jer ja slavonka odrasla u bosni ne bi znala spremiti :alexis:, a imam i potvrdu nakon majcinog bisera, pa sam eto oslobodjena radjenja tog rucka :uteg:
Loooooooool
Nego, kod nas se kuha svaki dan, ako nije varivo, mora biti juha prije glavnog jela
Volimo jesti i mm i ja, ono, bas uzivamo u hrani i srecom, i on voli kuhati
Ja njega naucila jesti variva, on mene ribu
Nije uvijek odusevljen kad je varivo, ali mu uvijek bude fino kad pojede
Meni je fino sve sto on skuha, djeci bas i ne, jer on voli kuhati egzotiku i samo tada imamo i jedan dio prilagodjen curama
Al ono, nema sanse da svakom kuham svoje - ko je gladan nek jede, ko nije...nek seta
Srecom, nemamo alergicare pa ne moramo na to paziti i to bi bila jedina situacija kad bih kuhala svakom svoje
Inace, jedemo sve, puuuno povrca i salate, ali i meso i ribu i zitarice i tjesteninu...