Kako petogodisnjaku efikasno objasniti ako njegov best frend ima nintendo da ne mora i on?
carpe diem
Printable View
Kako petogodisnjaku efikasno objasniti ako njegov best frend ima nintendo da ne mora i on?
carpe diem
Ne možeš. Skreni pažnju nečim.
Jel.on ima nesto sto nema njegov friend?
Reci da se mogu igrat s tim kad su kod frenda a kod njega nesto drugo.
mene ne bi brinuo sam nintendo nego to sto hoce imat nesto samo zato sto to ima netko drugi.
to im se mora objasnjavat od ranog djetinjstva i tupit. To je povezano s komplesknijom pricom o samopostovanju samopouzdanju nepovodjenju za drugima i dr.
Napokon su sve srocili tako da ne zvuci suludo, a da se uklapa u moderan zivot: http://www.forbes.com/sites/jordansh...d-screen-time/
Ok, možeš objasniti ali ne znači da će dobiti.
Objasniš jednom, dvaput a onda prestaneš objašnjavati i ukratko kažeš ne. Imaju 5 ali nisu blesavi.
U dobi od 5-7 godina (a i još neko vrijeme kasnije), većina dječjih želja potječe upravo zato što su to vidjeli kod nekog drugog. I nema veze sa samopoštovanjem, povodljivošću i sl., nego je to, čini mi se, uobičajena socijalizacijska faza. Naravno, to ne znači da će nešto i dobiti zato što to ima netko drugi i zato što je dijete upravo u toj fazi :mrgreen:
Mama i tata rade, zaradjuju novce, novaca ima ograniceno, ne mogu svi imati sve sto pozele. Valjda ima sin nesto sto frend nema. Ili je bio negdje gdje frend nije. Nakon sto dva puta ponovis nakon toga samo govoris ne.
ovisno o tome koji ti je stav prema nintendu mozes ostaviti nadu da ce dobiti jedan dan za rodjendan ili mu donijeti djed mraz, ali nemoj popustiti odmah jer treba koristiti prilike za vjezbanje samokontrole (osim ako imas sina koji bas nikad ne zica i uvijek je sretan sa sitnicama - onda mislim da bi mu ipak kupila ako mogu).
Meni su super bili silni rodjendani i kupovanje poklona za njih, nakon tri godine kupovanja se samo malo rastuzi to i ona nece dobiti to nesto, ali se prisjetimo silnih poklona za bozic, uskrs, rodjendan i ostale neprigode pa je prodje brzo. A kad se sjetim drame prvih biranja :mrgreen:
naravno, nisam mislila da to što im nećeš uspjet objasnit znači da ćeš postupit po njihovom
samo da sam ja odustala od svoje naivne ideje da će moje dijete razumjeti zašto ne dam
što se njega tiče, ne dam jer sam grozna i ništa ne razumijem. jedino mislim da je razumio zašto ne dam igrice sa pucanjem i sličnim.
ali, ja sam koristila i argument da nema realno ni potrebe za tim, ima instalirane igrice na kompu i igra ih već do kraja mojih granica
Kaae, odlicno! Peterlin, moras azurirati smjernice, malo su zastarjele :mrgreen:
Ajme... becoming :oops:
Sjećam se sebe kada sam htjela Nintendo, i nije bilo zbog toga što ima prijateljica. Ta mi je stvar jednostavno bila genijalna. No, imala sam nekih 9-10 g, čini mi se.
Ugl. ja bih svojoj kćeri rekla da će dobiti, ali kada bude dovoljno stara za to, jer to nije za malu djecu, a do tada se ima igrati društvenih, logičkih igri i vani sporta.
Možda bih joj uzela dalekozor umjesto Nintenda.
Ja svojoj kažem da smo siromašni i da joj to ne mogu kupiti jer nemamo novaca. Ni sad niti bilo kad. Gotova rasprava.
Eh,slušat amerikenjce koji imaju TV u maltene svakoj prostoriji u kući + autima....naravno da će imati blaže standarde...
Naši su fala Bogu stroži:
http://www.zadarski.hr/teme/clanak/i...e-i-bol-drugih
Ukratko:
EVO ŠTO STRUČNJACI PREPORUČUJU O TOME KOLIKO VREMENA DIJETE SMIJE PROVESTI PRED EKRANOM:
DO 3 GODINE - 0 MINUTA
OD 3 DO 7 GODINA - OD 30 MINUTA DO JEDAN SAT
OD 7 DO 12 GODINA - MAKSIMALNO JEDAN SAT
OD 12 DO 15 GODINA - MAKSIMALNO SAT I POL DNEVNO
OD 16 GODINA - MASKIMALNO DVA SATA DNEVNO
Vjerujem da 90% djece gleda više od ovog....
Moja je počela negdje sa 2,5god, ja sam pred porod doslovno trajno ugasila TV i odjavila Max tv,samo sa MM-om gledam navečer filmove...
Počeli smo joj puštat na laptopu "staromodne" crtane bez previše nasilja i nekih kerefeka,više je gledala u vrtiću kad je krenula (sa 2,5god) nego što joj mi dozvoljavamo doma...I sada smo na razini cca 15-20min ujutro nakon doručka i toliko navečer iza večere pred spavanje....iznimka su neki dulji crtani koje pogleda na kišni vikend kad ne možemo van,kad je bolesna (što nije skoro nikad :mrgreen:) isl...
Živimo blizu šetnice od kojih 4km kroz šumu i polja,ovdje živi jako puno djece no dok tuda šetamo jako ih rijetko srećemo...
Evo jučer smo vidjeli 2 dječaka na bicikli i bilo mi je wooow....mi smo svaki dan van negdje u điru,nedavno smo nabavili i psa koji će održavati tempo boravka u prirodi i kad poraste pa utjecaj društva bude veći nego sad...
Što se tiče imanja stvari koje imaju drugi, problem je što drugi tate pomorci svaki put kad dođu doma nešto obavezno kupe djeci,mi našoj ili ništa ili MM donese čoksu
(crnu naravno :mrgreen: ).
Nisam ni shvaćala da je to tako dok joj u više navrata okolina ne bi rekla:aaaaa,dolazi tata,šta misliš što ti je kupio?:evil:
Djeca od MMovih kolega imaju I padove,I phonove itd...sa 6-7god....katastrofa...
Do sada nemam tih problema,nije baš da puno traži i zahtjeva ali meni nije nikakav problem odbit i bit babaroga....:)
Jednom objašnjavam a iza toga ide samo oštro i kratko ne.:hand:
A cuj, nasi standardi su da na vjeronauk ide 90-i-nesto posto osnovoskolaca od prvog razreda dva sata tjedno a informatika je izborni predmet, pa su nam takve i preporuke. Da mislim da je to "fala Bogu" - ne, ne mislim
Tebi je katastrofa sto necija djeca imaju poklone kojima se vesele? Meni je katastrofa sto roditelji ne mogu kupiti djeci poklone koje im mozda zele kupiti, a svakodnevni su dio modernog zivota. To da roditelji mogu i zele djeci kupiti nesto takvo mi nije katastrofa. Valjda zato sto opcenito ne procjenjujem sto drugi imaju i zasto.Citiraj:
Što se tiče imanja stvari koje imaju drugi, problem je što drugi tate pomorci svaki put kad dođu doma nešto obavezno kupe djeci,mi našoj ili ništa ili MM donese čoksu
(crnu naravno :mrgreen: ).
Nisam ni shvaćala da je to tako dok joj u više navrata okolina ne bi rekla:aaaaa,dolazi tata,šta misliš što ti je kupio?:evil:
Djeca od MMovih kolega imaju I padove,I phonove itd...sa 6-7god....katastrofa...
Do sada nemam tih problema,nije baš da puno traži i zahtjeva ali meni nije nikakav problem odbit i bit babaroga....:)
Jednom objašnjavam a iza toga ide samo oštro i kratko ne.:hand:
Da mi je vidjeti 15 godisnjaka koji zadovoljava preporuku od 1,5 sat ekrana dnevno...
Pa jednostavno - da se mom djetetu nudi 2h tjedno izbornog predmeta informatike integriranog u satnicu i po nekom suvislom programu (a ne da uci nesto nemusto na nerazumljivom jeziku koji niti jedan IT-jevac ne koristi, kako je bilo u knjizi koju sam vidjela) onda bi upisala dijete na to. Umjesto toga drzava mi nudi integrirana 2h vjeronauka i nikakvu alternativu. Prema tome, usporedba je jasna u smislu prioritizacije znanja potrebnih nasoj djeci od strane skolskog sustava.
Ufff, imam zelju napisati poduzi post (sa referencama; profesionalna deformacija :kbell:), ali ne stizem, pa cu samo ukratko.
Pozdravljam nove smjernice ponajvise utoliko sto, umjesto da rade baukom i strase roditelje necime sto je postalo sastavni dio suvremenog zivota, nude informaciju kako da vrijeme provedeno pred ekranima ne bude nekvalitetno i postane interaktivno obiteljsko vrijeme, a ne zamjena za isto.
Najlakse je ugasiti ekrane, tezi dio je nauciti sebe i djecu kako ih odgovorno i uravnotezeno koristiti.
Ekrani ne mogu i ne smiju biti zamjena za loptu, stap, bicikl, bojice, knjigu, drustvo obitelji i druge djece, ali mogu biti sastavni dio zivota bez da ugrozavaju igru.
Nije do toga da se vjeronauk voli jer je super i naučiš tako puno bitnih / zanimljivih stvari. "Voli ga se" jer lako dobiješ dobru ocjenu u imeniku koja podiže prosjek. To bi bilo usporedivo kao da ti školski frend, dosadan i glup, svakodnevno dozvoli da kod njega igraš Nintendo misleći da mu se sviđa tvoje društvo, a zapravo sve što te zanima je Nintendo. :)
Kroz vjeronauk društvo uči djecu potkupljivanju.
Hajde malo ohladite sa vjeronaukom ( i na ovoj ) temi.
Ima drugih tema o vjeronauku pa opletite tamo.
Moja je dosta dugo bila jako malo izlozena ekranima. Nije imala starije braće li sestara da od njih pokupi igranje na kompjuteru tako da je znala pogledati neki crtić. No u skolskoj dobi su se stvari počele malo pomalo mijenjati, narocito s prestankom boravka i samostalnim ostajanjem kod kuce . A osim godina druga stvar je to sto ekran vise nije bio samo tv i komp nego su tu dosli pametni telefoni, tableti ... I eto sad je dosla u fazu da joj je prvi izbor zabave neki od ekrana, na youtubu bi mogla visiti 24 sata. Tako da smo u stalnoj borbi i pregovorima oko količine.
Uglavnom ekran u bilo kojem obliku joj je uvijek prvi izbor zabave nakon toga dolazi citanje a sva sreća sto ima puno aktivnosti pa joj ostaje manje vremena za ekrane.
Uglavnom kao sto sam ja ko klinka koristila svaki slobodan trenutak da se zavucemo u kut s knjigom u rukama tako ona isto radi ali s ekranom.
Neki imaju, neki nemaju. Ono sto svakako nemaju je jednak broj mobitela po glavi stanovnika kao sto to ima Hrvatska. Cisto kao primjera radi. Tako da... sve je to relativno.
S obzirom na rasprostranjenost tehnologije u svakodnevnom skolstvu, ove hrvatske preporuke ovdje ne prolaze. Osobno se skroz slazem s novim preporukama AAP.
Dijete gleda TV, a i sjedne nekad ispred kompjutera (s jednim od nas). Ne utjece lose na njega, naprotiv. A zivimo u prirodi, vani je non stop.
kompenziranje za odsutstvo iz djetetova života kupovanjem skupih gadgeta koji nisu primjereni dobi je nažalost učestalo,a sad jesu li ti oni više ili manje unutar budgeta je drugi par rukava...to što je moderno ne mora značit da je dobro i poželjno...
ako je za uplitanje vjeronauka u priču zaslužno ovo moje poštapanje sa Bogu fala onda stvarno...da mi je bar dulji edit...
bome,nije mi ga bilo tako lako ugasit,i ja sam bila pomalo ovisna i blejala sam u TV puno previše....ali računam,amo se primjerom postavit od starta...još da mi je svest na minimum ovaj net gdje bi mi bio kraj...no,bolja sam od MM-a pa npr. nemam net na mobitelu dok njega moram stalno opominjat da odloži mob dok smo za stolom...
da, i meni su ekrani sastavni dio života i ne ugrožavaju igru sa svim prethodno navedenim samo što se toliko dnevno danas provodi uz ekrane da ove preporuke izgledaju svima drakonske i puno premalo...a ne bi trebalo jer kad pogledaš koliko djeca imaju malo slobodnog vremena bila bi šteta da se i minut više provede uz neki ekran!
edit:primjene tehnologije u školi mi ne upadaju u ovo naravno nego pričamo o slobodnom vremenu! pa razlog više ako se već i u školi koristi...ostavi ga se u slobodno vrijeme...
Ovo je linija manjeg otpora. Tipa kao da imate situaciju gdje su droga i narkomani posvuda, ne možete ih izbjeći, i onda se predate pa kažete "Dobro, hašiš i trava nisu tako strašni. Kada bude stariji može se bosti iglom 1-2 mjesečno. Ne više."
Svašta.
A miša mu, pa gdje si baš vjeronauk našla pljuvati, hm hm... A da se možda smanji satnica likovnog, glazbenog, da se 1 sat vjeronauka i 1 sat informatike stavi, to ne jelda... I zutaminuta, ima djece koja taj predmet jako vole, majka sam dvije takve djevojčice i ne pohađaju ga zbog petica, niti svi imaju petice iz vjeronauka. Ali to nije tema...
Super mi je pametovanje roditelja o tome što bi trebala raditi djeca s računalima- ni manje ni više nego - na forumu. Da ste se našle na kavi, pa ajde. Ali ne :)
I korisnički nivo informatike danas ne treba nikome, tko se nije uspio u današnje vrijeme (na mlade mislim) sam naučiti excelu, wordu, pptu i aktivnom korištenju neta, ni neće.
Ali zato, ko što kaže mima, informatika nije fejsbuk nego JEST binarni sustav i jest programska logika, ista za sve jezike (i djeca odvazda uče logo, pa pascal, pa C).
I to je znanje korisno za život jer razvija posebnu vrstu logike i kreativnosti.
Kužim sillyme koja priča o integraciji i prioritetu integracije u satnicu, i molim te leirmam da ne reagiraš tako dramatično. Tema nije o vjeronauku ko predmetu.
I potpisujem cvijetu, da djeca imaju što drugo radit, ne bi visila na računalima. Tek kad zblokira i odabere računalo umjesto ponuđene bolje opcije, onda bi se stiltala i stiltam se. Dok nema boljih opcija, a ono...
LeirMAM, okladim se da je to i moja mama mislila za mene ;)
ja sam prva rekla,zagasila sam TV,da još smanjim i net gdje bi mi bio kraj..nisam licemjerna,pred djetetom se suzdržavam i trudim se bit na kompu kad nije kraj mene..a ovdje se ne priča samo o školskoj djeci nego i onoj kojoj su informatika i binarni sustav još daleki pojam...shvaćam da onaj kome je posao blisko vezan uz informatiku mora opravdavat upletenost iste u život pa se skrenulo na isticanje korisnosti upotrebe radi škole i učenja,a problem je u ovisnosti o gledanju crtića (na raznim vrstama ekrana),igranju igrica,višenju na društvenim mrežama odnosno gubljenju i ono malo slobodnog vremena na ekrane! radi toga mi je da, i za 15togodišnjaka tih 1,5h puno previše jer koliko on objektivno tokom tjedna ima slobodnog vremena?
a i ne poznam roditelja koji se sa svojim vrtićarcem ne svađa oko vremena provedenog na I padu,pa ga se oduzima,sakriva te generalno žali za kupovanjem istog za dijete.
Ja osobno ne poznajem niti jednog roditelja vrticaraca koji s ipadom ima problema (ili nekim drugim tabletom, ili cak TV-om). Cisto pararelele radi. A to je jos u zloj zemlji Americi. Znaci ili im je TV toliko bitan kao sastavni dio zivota da nitko ne primjecuje da netko u obitelji gleda previse u ekran, ili se ipak bave necim drugim pa ne gledaju ni u sto previse. S obzirom da vecina ljudi s kojima se druzim boravvi 9.5 - 10 sati dnevno van kuce i da u vrticima nema TV-a i drugih ekrana, mislim da im je zapravo sve skroz taman.
Zapravo, neki kucni vrtici imaju TV-e, ali postoje i neke smjernice kojih se moraju prijavljeni odgojitelji pridrzavati.
Evo poznas mene. Nemamo i pad. Nemamo tablet. Vrticarka mi bulji samo u TV u RTL kockicu ili slicne emisije pogodne za dob. Sa njom se ne svadam oko tv-a, a drugo ne koristi. Kad ima zabavnijih stvari , bavi se njima.
Sa 14 godisnjakom se svadam oko kolicine igrica, ali samo iz razloga jer je to njegov hiperfokus. Bez igrica ( koje je poceo igrati debelo iza 10+) i tako ne bi imao interesa za skolu jer interesa nije bilo niti u eri prije igrica.
Moj sestogodisnjak nit ima ipad niti tablet (nemamo ni mi oboje), nit ima mobitel.
A bome ne znam niti jedno dijete u toj dobi da ga ima.
Sto, Jelena? Kako provoditi kvalitetno vrijeme pred ekranom? Pa pocni s onim clankom sto sam linakala (sorry, na engleskom je, nadam se da razumijes), a ima i drugih izvora.
Postoji sadrzaj primjeren za vise manje svaku dob. Ok, ne mozda za najmanje bebe, sto je ok. Zatim mozes koristiti ekran kao zamjenu za igru, ili kao dopunu, ili cak kao vrstu igre. Mozes ga koristiti kao jeftinog babysittera, ili kao obiteljsku aktivnost. Bezbroj je nacina.
sirius,daleko ste ispod prosjeka! :) ne smatram problematičnog onog tko igrice počne igrati debelo iza 10god ....no danas se ta granica opasno pomakla,članak koji sam linkala spominje djecu koja govore engl riječi umjesto hr radi buljenja u baby tv isl..počinje se prerano i onda logično da to progresivno raste s godinama...
i u bivšem pvt vrtiću moje male je bio TV, X puta bi došla po nju a oni svi sjede i bleje u neke crtane,dakle nit nešto smisleno (tipa da uče o jeseni pa neke pjesmice isl) nit potrebno...a znam da ih u dosta drugih vrtića ne dozvoljavaju....
da imaju mob ili ovo prvo dvoje? ja mob razumijem,ono neka kanta koja nema net u svrhu javljanja kad si kreno iz škole ako ideš sam pješke isl...
ali to nipošto ne bi trebao biti smartphone a u mojoj ih okolini ima dosta...i meni to nikako nije normalno...
jelena, trebalo bi neke (po mogućnosti edukativne ) crtiće gledat skupa pa ih poslje komentirat,razglabat itd...a to sigurno nisu oni nasilni sa kreveljenjima koji se nude po TV-u...
što se tiče vremenskog ograničavanja,meni je pomogao kuhinjski tajmer (ko u slikovnici Petra želi gledat TV ), cura bi mi se bunila kad bi ja rekla da je dosta gledala crtiće i da je već prošlo toliko i toliko vremena (njoj apstraktan pojam) ,tako da ga sada navijem na 15-20min i kad zazvoni gasi se laptop....
mene i MMa je jedan period navečer uhvatilo igranje onog Wii-a , tješila sam se da je to neki vid skakanja,mahanja...al što proleti vrijeme to je strašno...ne bi se ni okrenuli a prošla bi 3h...odavno nas prošo djir nego čuvam dok mala poraste pa ćemo svi skupa mlatarat s tim...ali uz tajmer! :mrgreen: