x
eto, nabavite psa pa na planinarenje svaki vikend. :D
Printable View
Eto, tako nama prolaze dani na moru :D
Pas ne dolazi u obzir dok stara divlja macka ne ode na vjecna lovista, a mozda ni tad jer je mm uzaaasno protiv, na pse gleda s blagim prijezirom mackoljupca.
Ja ti isto predlazem obiteljski sport, planinarenje, biciklizam, trcanje, ma moze i puno setanja, obiteljski nogomet... i sl... nesto u opustenoj atmosferi u cemu ce se on osjecat ugodno.
Ma joj, od neke 1.do neke 4.god nije nista jela. Onda se odjednom projela hvala Bogu. Medjutim, potreba za slatkom se javila u 6.god. Inace jako mnogo voli mlijecne proizvode i meso,npr. Dorucak joj je abc sir, pavlaka, jaja, nekad pahuljice, vrlo-vrlo-vrlo rijetko pastete ili hrenovke, caj. Uzina je neka grickalica (citav dan je u skoli u cjelodnevnom boravku), probala sam davati za uzinu vocku,ali nista od toga. Rucak je meso i neki prilog, ali je to upitno sta ce pojesti jer ne voli skolsku hranu. Rucak/vecera kod kuce je neko povrce sa ili bez mesa. Ali ona sve dok ne legne samo trazi i izmislja sta bi slatko. Ona ce pojest bananu i onda traziti cokoladne pahuljice:(((
Od slatka dnevno, kad joj nemam mogucnost sve kontrolisati pojede: dzemic na kruhu uz slani dorucak, uzina tipa male gumene bombone, choco lips, ili nesto sl, do spavanja od moje mame jos pojede malu cokoladicu tipa zivotinjsko carstvo ili lizalo. Ne pije gazirane sokove, samo joj vodu dajem da nosi sa sobom
Što znači ručak/večera povrće s mesom ili bez? Jesu li zastupljeni ugljikohidrati: krumpir, riža, kruh, nešto iz te grupe namirnica?
Jedete li vi odrasli voće pred djetetom?
Nisam napisala da je imala zadnji put 36 kg, a visoka je 130. Nije ona debela, ima stomacica, i noge su joj malo popunjenije, ali ne izgleda pretilo. Jedino sto sam primjetila na njoj jesu kao male bijele bubuljice-tackice po obrazima i nadlakticima s unutrasnje strane
Na ovo sto ti pises ja ne bih niti trepnula.
Pekmez na kruhu ili palacinki uz dorucak mi ne ide u kategoriju slatkisa.
Ok, vrecica ( koliko mala? Ona mala koja se kupuje pojedinacno, ili ona sa 10 gumenih medvjedica?) jest slatkis i bezvezarija za uzinu. Niti zasiti , niti ima nutritivnu vrijednost.
Zivotinjsko carstvo jedva da ima par grama cokolade, tako da i to nije neka ozbiljna kategorija.
Iz tvog pisanja zaista ne mogu razluciti koliko ona zapravo jede druge hrane.
Jer ako ne ruca posteno u skoli ( jer joj hrana nije fina) , a kasnije kod kuce jde samo povrce ( ponekad uz meso), pa do spavanja jos komad voca... meni se cini da je zapravo-gladna.
Mozda nisam u pravu, ali ne mogu skuziti kolike su kolicine hrane u igri.
Nisam sklona tom nagovaranju da dijete pređe na voće, voće se treba jesti, ali ne u nekoj pretjeranoj količini. Pogotovo što voće koje djeca vole ima visoki GI.
Zapravo mi se čini da nitko od djece tu ne jede puno, nego pogrešno. Barem ovih manjih, ne znam za veće. Ne znam kako bi vam predočila koliko jede dijete koje trenira 3h na dan vodeni sport. Da jede kruh bez ograničenja, pojeo bi kilogram s nečim za večeru bez trepnut, ili 25 palačinki...štagod. Mršav je ko štap. Ali mi baš nemamo doma slatkiše ni toliku količinu slatkog voća...nikad to ne kupujemo. Ne branimo, ne nudimo, hrana nam je služi za preživljavanje (osim meni u nekim životnim fazama kad nemam volje kuhat, što se sada vidi na meni:)) Kad oće čokoladu, može ju otić kupit. Ili sladoled. Štagod. Meni je važno da ne jede štajaznam kekse umjesto užine, a ne da zabranim čokolade.
A moram priznat da nisam sigurna da će djeca, koja se ne kreću, početi odjednom s kretanjem, ako se ne zaljube jako u neki sport. Ako se vi ne mislite počet kretati. Ta se potreba razvija . I ne mislim da je kretanje samo po sebi nešto osobito presudno u smanjenju debljanja, treba ozbiljno trenirati da to troši kalorije, prehrana je važnija sto puta.
sirius, zar nije TIP I autoimuna bolest?
krumpiric, ciljala sam na to da se za start počne s uspostavom zdravih navika, a kasnije se lako pređe na zdravije voće, od onog šugarlemastog. Ali do tog ne može doći ako dijete apsolutno nikad ne vidi roditelje da jedu voće.
Lamy i meni se cini da je gladna iz ovoga sto pises.Moj je mahnito jeo slatko.
A neke zdravije verzije sladoleda(domace),domace cokse,muffini.....Ima puno finih i zdravih "slatkisa".
Moj je smotan.I ja sam smotana.
Muz i mala nisu.U vrticu je isao na nogomet(presmijesno),zatim na plivanje i sad vec dugo na takewondo.Uopce nema govora da nema fizicke aktivnosti.Ionako previse sjedi......
Krumpiric je autoimuna je.Ali neki.okidac mora biti.
sad si me sjetila, moj j neki dan nije imao trening. bio s prijateljima do devet i pol vani, došao doma, ja i m ležimo na kauču i gledamo tv. on sjeo do nas i nakon par min se digao da on ide trčati jer ga noge pitaju. :-o
digao se, stavio slušalice na uši, otrčao 6 km, došao doma u deset i pol, otuširao se i išao spavati.
pitam ga ja da kakav je to osjećaj kad te noge pitaju, šta je to, mene nisu nikad noge ništa pitale...
znat će sirius, to je isti onaj koji je dane provodio za kompom i kojega si morao metlom tjerat na trening, do prije 2-3 godine :D
a prehrana...
mi doma isto ne vodimo računa previše o prehrani, osim u smislu da je svaki dan kuhano za ručak, po mom sudu zdravo, i da doma nemamo ni bombona ni grickalica jer nemamo naviku kupovati, uvijek imamo voća, salate, povrća... za doručak i večeru uglavnom kruh s nekim sirom, pancetom, jaja, slane ribe, šunke - ono, najklasičnija klasika :D
m jede sve, j je izbirljiv i blitva mu mora biti samo na jedan način spremljena inače ne jede, ne jede maneštre i komplicira. a oboje vole slatko i kad napravim kolač, do jutra je pleh prazan, čokoladu pojedu cijelu odmah...
doduše i tu je j u zadnje vrijeme počeo fantazirati i spominjati ugljikohidrate, proteine i te pi*darije :D, za večeru traži umjesto sendviča ko sav normalan svijet :D puretinu na žaru, muti smutije i tako.
svašta s tom djecom uglavnom, gledam ga i mislim se iz kojeg si ti filma ispao, čije si gene pokupio i ko je tebe odgajao da mi je znat :lool:
hahaha cvijeto
mene si 30 godina morao metlom od ekrana micat
a sad znam taj osjećaj kad te noge pitaju, odnosno, ja to zovem da imam crve u guzici :lool:
i moram još napisat da moj sin ne bi ni pod prijetnjom smrtne kazne probao ni trešnje, ni maline, ni jagode, ni naranče, ni mandarine...a već godinama me gleda kako sve to tamanim i još pritom mmmčem, on mrtav-ladan
ali u zadnje vrijeme isto non stop traži slatkiše i ja sam to protumačila da raste i razvija se i ustvari je gladan, pa pokušam proturit prvo nešto konkretno, pa onda slatkiš.
Heh, ali moj kaze "gladan sam za sladoled" i ne mis ga zeznut. Ako boze sacuvaj ponudim voce, kaze "ja bih nesto slatko ali neeeezdraaavo"; onda mu obicno kazem da je to otrovna jabuka pa se jos i naljuti.
Pa ja ga razumijem, ja isto ko da imam dva zeluca, kad rucka vise ne mogu ni zalogaj, deserta mogu i dva :D
i ja to razumijem i imam ta dva želuca :mrgreen:
i ne nudim jabuku umjesto slatkog jer prema facebook memeovima to spada u top 3 traume iz djetinjstva
nego tražim da prvo pojede npr šnitu kruha sa sirom, pa onda može nešto slatko (ali manje od onoga što je on zamislio)
ali moj nema problem s viškom kila, prije manjkom
tang ajd pošalji di se mogu naći te traume iz djetinjstva jer mi frendica maloj mršavoj ko štapić brani 100 čuda da pojede i onda dijete jede sve te stvari po rođendanima (ako mame nema) :mrgreen:
a ja bi mamu frendicu uvjerila da joj ništa neće bit djetetu ako nekad pojede kakav slatkiš sebi za gušt.
LOL lili nigdi, šalila sam se :lool:
tj moj komentar se odnosio na čest fenomen generacije naših mama i baka, kad ih pitaš "ima li nešto slatko?" dobiješ odgovor "ima jabuka"
ili ono kad su nas pokušavali uvjerit da je isto kinder lada ili eurokrem
u ovoj tvojoj situaciji ja mami frendici ne bih ništa govorila
A tako a ja vec mislila neka se istrazivanja radila. :lol:
Ma mi smo jako dobre frendice i uvijek mi sama kaze pls reci mi iskreno tako da to nije upitno. Onq ima traume iz djetinjstva jer je bila debela i djecq su je zadirkivala pa sad svom djetetu ne da ni slank kad onqla mama misli da nije gladna bez obzira sto dijete kumi jer je gladno. Dijete iznimno odskace od vrsnjaka po tezini u smiwlu mrsavosti. Zato mislim da faka pretjeruje i ovqko djetetu spadaju sve hlace :/
Dijete uopce nema spontani poriv da uzme ponudjeno ako je gladno nego pitq onako naglas jel bi mama dala ( a mame nigdje na vidiku).
Slank je slano
Tang meni su kad sam pitala ima li slatkoga govorili da ima pekmeza, a nekad bi mi baba umutila zumanjak sa secerom. Bljak. Tako da je ovo kod nas sigurni i posljedica prevelikw dostupnosti slatkisa.
jen, šta nije on imao nekakav problem s jelom, ono nije htio jest bijelo il tako nekako?
Jeo je samo bijelo :D sad je puno bolje, jede nekoliko jela, ali nikakvo povrce, ali bar je poceo jesti meso. I ne moze jesti s nama za stolom ako mi jedemo nesto sto mu se gadi, sto je gotovo sve sto mi jedemo.
Ma totalni je cudak, a najdraza hrana mu je pazi ovo sushi, znaci sirova riba :? Ali naravno ne svaki sushi nego samo odredjene vrste jer naravno s njim nista ne moze bit jednostavno.
Ojoj, jen, stvarno su slicni tvoj i moj. Suosjecam :joggler: :gaah:
jedan moj prijatelj kaže kako je cijelo djetinjstvo slovio za dijete koje ništa ne voli jest (odrastao u Dalmaciji i mater je kuhala što većina mama ovdje kuha). Dok nije otišao na studij vani i probao razna azijska jela, koja obožava. Sad tvrdi da uopće nije bila stvar u njemu, da mu je mater umjesto pohane piletine radila chicken tikka masala, bila bi to druga priča :lool:
Ima nesto u tome, ja sam bila vegetarijanka od 15 god dok nisam upoznala muza i otkrila da meso zapravo moze biti fino, socno i ukusno, a ne prepeceni djon kojemu je iscijedjena sva dusa. Doduse ovaj nas weirdo stvarno moze svakakva cuda probati doma, ali je tvrdoglav ko mazga, nece ni probati, onda kad nekim cudom proba skuzi da je fino.
Laumi:gaah::love:
Eh evo citav dan stalno razmisljam da li ustvari pretjerujem, da mozda nemam neka ocekivanja ili sl. Ali, bas u tom momentu moje dijete koje je prije sat vremena doslo s polja i sa suprugom vecerala (kod nas je post, tako da je vecera bas obimna i jaka) slhedece:pun tanjir supe crvene-tarhana, pojela malo vise od pola zvrka pite od sira, salate tak-tak, pola snicle tanke,bifteka,uz malo hljeba. Nakon toga je pojela 1 cokoladicu iz bombonjere i sat vremena poslije vecere, govori mi:ja sam gladna. Pitala sam je da li je stvarno gladna, sta joj se jede (odmah je rekla slatko),da nije mozda zedna. Ponudila sam joj bananu koje je pola pojela i kaze da ne moze vise, ali da je i dalje gladna.
a je li djeca jedu kad je post ili ? ako nije niš jela do večere, onda je legitimno gladna .
pa ako cijeli dan ne jede nije ni čudo da je gladna :lool:
šalim se malo, ne znam jel i ona posti, al tanjur juhe, pola šnicle s malo kruha i taj zvrk pite...pita nešto slatko. :D
e to,lako je bilo dok sam jedina ja hranila malu i imala kontrolu nad svim obrocima...a sada saznam da se u vrtiću trampi i svoje crne čokse zamijeni za kinder sranja...
pa svaki put kad ode s nonom u grad kaže da je gladna i iskamči neki croissant,slajić isl...jučer bili na rođendanu i utrpala u sebe smokija,pizze i torte....došo rođak u prizemlje,i nakon igre mi se vrati sa keksima u kosi...nekako se uvijek skupi puno tih prigoda gdje se tamani to smeće...
a i po tome joj ga ja ne mogu nikad davat jer ga dobiva svugde drugo...a tako i jest...mama vještica koja nikad ništa ne da i samo pravi zdrave deserte (puding od avokada + kakao, slajić od zaledjene banane itd...) frustrira me što ih je obožavala kad su bili jedini koje je jela....a sada mi ostavi i da joj to više ne valja...:evil:
ha ha,da u idućem postu nije pisalo da je ta bila pretila u djetinjstvu to je moj opis,he he...
ja mojoj ne branim da se ne zdeblja nego zato što inače tako malo jede da stvarno nema mjesta nekvalitetnoj i junk hrani...
a i zna se da šećer stvara ovisnost te da je djetetu (pa i odraslima) skoro nemoguće imati mjeru i ne pretjerivati...
ugl, ima već neko vrijeme da sam MMu rekla da me strah da ne izazovemo to da kad bude imala svoj đeparac počne manično kupovati sve to što smo joj branili jesti i generalno pretjerivati jer nedavno sam pročitala članak u kojem ona debela USA komičarka, Melissa nešto,govori da je odrasla u velikoj irskoj obitelji te da se sjeća da su je u djetinjstvu tjerali da mora sve pojesti što je na pjatu (kao priča o velikoj gladi iz prošlosti,nema bacanja hrane)...
Ako joj se sat vremena nakon vecere jelo slatko sto joj nisi dala neki posteni desert ( puding ili palacinku , hranjivo a slatko). Jedna cokoladicu iz bombonjere niti ne spominjem pod deseret. Kad jedes ti mozes pojesti samo jednu? :)
inace , vecerala je ok, ali daleko od toga da je to neka posebna kolicina.( pola tanjura juhe, pola malog bureka, salata, pola snicle i malo kruha.)
Uz pretpostavku da dijete ne posti, vec da je jelo tokom dana.
I meni se čini malo ono što je lamy napisala, ali teško mi je procijeniti jer se potrebe pojedinaca jako razlikuju.
Samo za ilustraciju - evo što jedu moji (počelo je baš negdje oko 12. godine, ne mogu točno procijeniti).
Doručak:
L. ne pije mlijeko nego jogurt ili čaj s medom, E. je obožavatelj kave, pa pije mlijeko "pofarbano" sa žličicom cappuccino čokolada :mrgreen:. Ponekad pije frape, ujutro ili popodne. U frape uz bananu stavlja med.
Za doručak pojedu kruh s namazom - obično 2 šnite.
L. voli integralni kruh, pa pojede to sa sirnim namazom ili putrom, uz to ponekad šunku, ponekad bez mesa. Umjesto sirnog namaza ponekad obični sir tipa tilzit ili slično. Od salama voli samo jeger pa to ponekad kupim.
E. voli topli doručak, pa si ponekad prepeče špek i to jede s kruhom, ali ne češće od 1x tjedno. Zimi si radi tople sendviče iz tostera, ali ne da mu se to često, pa i on uglavnom jede pecivo s putrom ili sirom. On voli i slatko, pa zna dopuniti doručak sa komadićem domaćeg kolača. Obožavaju putar štangice i makovice, pa to ponekad jedu za doručak. Eh, zaboravila sam najbitnije - uvijek imam domaćeg džema, pa je to isto često za doručak. MM to ne preskače. A ponekad baš mm "zabrazdi" pa kupi nutellu (mlađi sin to ne smije, pa jedu stariji i mm :roll:, ali to nije često).
Užina:Kad idu u školu, nose sa sobom hranu. L. nosi nešto konkretno, jer nema hranu u školi. Ima kutiju za transport hrane i u njoj nosi pohane ili faširane šnicle, prilog (svježe povrće ili kuhano) i kruh. Za drugi međuobrok nosi još bananu ili putar štangicu punjenu, ponekad kroasan ili krafnu.
Sad kad su praznici, ne moraju ništa nositi sa sobom nego pljačkaju frižider i špajzu. Neki dan sam ispohala 4 fileta bijelog mesa (obožavaju tanke šnicle, bilo ih je 16). To smo jeli za ručak, a nakon večere je ostao samo jedan :mrgreen:. Nije to svaki dan, ali obožavaju "tanko pileće meso" pa kad je dostupno, pojedu sve do kocena.
Ručak: kod nas je uvijek nešto kuhano, svaki dan se koristi žlica (juha ili varivo, meso, prilog, salata)
Popodnevni međuobrok: voće i keksi ili jogurt i kolač ili kava (bijela) s pecivom, ponekad sladoled...ne mogu se svega ni sjetiti. Ako idu van, ponesu nešto sa sobom ili opljačkaju kvartovsku pekaru zajedno s društvom. Omiljena im je pizza na kriške iz pekare ili pita krumpiruša iz druge pekare.
Večera: ponekad je topla (češće zimi) - ako je što ostalo od ručka, to se pojede, a ako ne - snađi se, druže (tunjevina i slično, sir i vrhnje, šunka, tortilje punjene koječime - mlađi sin je obožavatelj toga i trenutno za punjenje koristi Lidlov "baked beans" - bijeli grah u umaku od rajčice).
Ja često pečem zlevenke (bazlamače), pogačice ili gris štrudle slane i slatke - uvijek nešto ima.
* * *
Da moji kroz dan dobiju pola bureka i jogurt, mislim da bi od gladi oglodali noge od stola.
I meni nekako to zvuči kao malo hrane...
Čini mi se da moja pojede više u toku dana, 7 god, 132 cm a samo 25 kg - i to je konačno dodala 2kg u poslednja 2 meseca.
Otkako se oporavila od zimskih viroza jede stalno, pojede za svaki obrok porciju dovoljnu za odraslog, puno svežeg povrća, i po 2-3 vrste voća, užinu, ogromnu večeru i pre spavanja obavezno traži još nešto da jede jer je gladna :-o. A jede stvarno sve, voli i meso, i jaja, i sve mlečne proizvode.
Naravno, da se ona pita, živela bi samo od slatkiša. A i rodbina je podržava "jer je dete baš mršavo" :roll:.
S tim da ja ne pravim problem oko sladoleda, štangle crne čokolade, jednocifrenog broja komada keksića, ne branim nikad domaće kolače, namazan med, pekmez ili nutelu.
Ali kada mi dete u istom danu pojede maltene sve nabrojano i još cvili za lizalicom, e na to dobijem napad propovedanja o štetnosti slatkiša i vrlini umerenosti i baš me briga da li je mršava i kakve će traume imati...
Doduše, moja je uvek u pokretu. Ako je napolju, trči, šeta, skače, vozi bicikl, penje se, u krajnjem slučaju mahom stoji, retko sedi. Ako je unutra i sedi, pocupkuje joj makar noga ili lupka ruka dok čita/gleda TV.
Valjda potroši sve što pojede...