:lol::lol:
Je, jer do sad su joj sigurni govorili : bravo mala, samo nastavi.
Printable View
Meni to nije smijesno. Mozda dijete ne shvaća da se u školi ne smije brbljati.
Što kaže zašto samo ona brblja na satu?
Pa ništa posebno ne kaže, izletilo joj je, zaboravila je da ne smije, neće više... Klasika, pa to nama traje od početka godine. Naravno da nije smiješna situacija, ali prvo što bi svima palo na pamet, pa tako i nama, je reći da ne ometa.
Meni je itekako komicno. Ne to sto mala od 7 godina brblja na satu nego sto se ti Beti koja imas malo vise godina cudis tome. Ko da se s time nikad susrela nisi.
Nisam, Sirius. Moji ili nisu brbljali ili mi ni jedna učiteljica nije rekla da brbljaju.
Pa dobro, vec smo davno shvatili da su sva tvoja djeca poslusna, suradljiva i rade sve po špagici.
Ali valjda si cula i dozivjela tokom skolovanja( svog ili svoje djece) da postoje djeca koja ometaju nastavu. Ako se to uopce moze reci za djecu koja su tek iz vrtica izasla.
A ja nisam shvatila, što ste vi rekli učiteljici o smanjivanju ocjene iz vladanja? Ništa? Slagali ste se? Pitali kako piše u pravilniku?
I vi ste s učiteljicom razgovarali o toj možebitnoj ocjeni na kraju polugodišta ili o vladanju? Kako je vladanje gore? Što se događa na nastavi? Jeste li zamolili školskog pedagoga za pomoć, ne u vidu jednog razgovora s vama, već u vidu posjećivanja nastave i samostalnog rada s djetetom?
I ja ne znam gdje vaša djeca idu u školu da se tako čudite učiteljici koja u prazno prijeti.. pa takve nemoguće prijetnje govori polovica kolega mi. Ono, neću vas voditi na maturalac, nećete ići na odmor, dat ću jedan sljedeći put kad se okreneš... To se zove nemoć i vrlo je uobičajeno u našem sustavu. Nažalost.
I za kraj, je li mala mirnija na nastavi nakon te prazne prijetnje?
Vjerojatno nije mirnija, ali sigurno vise place doma.
Emocionalna ucjena je uvijek dobra za razvoj odnosa, uspostavu autoriteta i poseno za zdrav razvoj djeteta.
Nismo joj ništa pametno rekli. Nismo uopće znali reagirati jer smo na taj razgovor išli misleći da je T. krivo shvatila/prenijela. Na kraju nije. Nismo učiteljici spominjali pravilnik, pitali smo dokad se inače daje mogućnost prilagodbe djeteta ako će već sad takvu ocjenu imati, pa je rekla da se do sada trebala već prilagoditi na školu i ponašanje u školi. Nismo se ni složili s tim jer mislimo da je nepravedno, nije se nikad ni spominjala dosad smanjena ocjena iz vladanja, kamoli najniža, pa je rekla da se to može još popraviti i da su ocjene samo opisne, a ne prave.
Idemo i kod pedagoginje, ne znam kad, poslala sam mail pa čekam odgovor za termin. Na razgovoru ću je zamoliti i za posjećivanje nastave, nisam znala da mi to možemo tražiti.
A je li učiteljica opisala kako je ponašanje gore? Učestalije, glasnije, manje prati nastavu, zapričava više djece?
A Sirius, to da nisu svi ljudi uvijek na razini posla koji obavljaju a da mnogi većinom nisu u školstvu koje je tako visoko rangirani i po ugledu i po primanjima. Ne vidim kako to Riri pomaže.
Ako selite dijete u drugo odijeljenje ili školu, to ima smisla samo ako utvrdite da je mala ometačica nastave isključivo zbog ove učiteljice. A to morate utvrditi sad, jer valjda je jasno da je najbezbolnije taj novi početak imati na kraju zimskih praznika. I zato bih ja na vašem mjestu, sutra ujutro pokucala na vrata pedagoga. I rekla, Trebam pomoć, molim vas, primite me!
Bože, casa, kakvo je ovo spinovanje, čemu to?
Sigurno znaš kao i ja da roditelji prvog deteta na prvom polugodištu prvog razreda sigurno ne znaju napamet pravilnike niti polaze od toga da ih učiteljica laže? Uostalom, zar nisi sama rekla da je takav stav jako loš?
Zašto bi roditelji trebali da zamole školskog pedagoga za posećivanje nastave?
To je bio posao prvo učiteljice, a posle i same pedagogice, nakon prve posete roditelja, da poseti čas na kome učiteljica ne može da izađe na kraj sa pričanjem prvakinje.
Uopšte mi prazne pretnje učenicima nisu u rangu praznih pretnji roditeljima. Pogotovo pretnje izrečene u afektu, na času, pa još starijoj deci, su prilično bezazlene.
Prazne pretnje o zaključnim ocenama, izrečene roditeljima, su mi ono, pucanj sebi u nogu. Ili je dovoljno moćna pa joj se može, ili je dovoljno psiho (ne zaboravite svakodnevne poruke Riri o vladanju - meni se to graniči sa uznemiravanjem), ili obe stvari.
Koji victim blaming roditelja, neverovatno.
Ma pulinka, ne znam kako me ti čitaš...
Ja sam pitala kako je tekao razgovor i zbog spominjanja pravilnika pitala za pravilnike. Nije bi bilo ni u primisli da bi ljudi trebali proučavati pravilnike ili da bi pedagog trebao ocjenjivati učiteljev posao nego zamoliti pedagoga da pomogne djetetu da profunkcionira u razredu kao ostala djeca. I da se djetetu prenese poruka da je važno i vrijedno iako postoji problem.
Meni se čini da u ririnoj situaciji čovjek želi pomoći svom djetetu, a ne da ispravlja loš školski sustav. Ako je potrebno da i promijeni odijeljenje ili školu, ali da tu odluku donese kad vidi da je učiteljica problem. Uopće ne mogu shvatiti da me pulinka čita na način da ja mislim da su Riri i muž krivi i da ih treba okrivljavati. Pa, svi imamo takvih situacija kad ne znamo kako pomoći djetetu.
Riri, stvarno se nadam da me ti nisi tako iščitala. Ako kojim slučajem jesi, stvarno mi je žao. Nije mi takvo što ni u primisli.
Ma ne, sve okej, stvarno ste nam svi pomogli da dođemo do nekih novih zaključaka i hvala vam.
Moram još pričati s mužem ali skoro smo sigurni da bismo išli u smjeru prebacivanja u drugi razred. Pogotovo nakon plakanja maloprije, dijete je zaključilo da su svi bolji od nje i da ona nije za školu. Prestrašno.
Mala ometacica nastave ce sigurno ( barem jos neko vrijeme) biti ometacica. To sto je dijete zivahno i brbljavo ne znaci da je problem. Kod neke druge uciteljice dijete bi vjerojatno bilo izazov, jer bi ta uciteljica imala drugaciji pogled na situaciju i drugaciji stav. Pa bi vjerojatno poduzela logicne i razumne korake da smiri nemir i prekine brbljanne, a da se pri tome dijete ne ubija u pojam i da se djetetu ne namece emocionalna ucjena.
Ja nikad nisam videla očigledniji primer u kome je učiteljica problem.
Što ne znači da dete ne ometa nastavu, nego ovo što sirius kaže- zašto bi dete bilo još četiri godine kod učiteljice koja u njoj ne vidi ništa osim ometača nastave? (iako je Riri na početku napisala da je dete izvršavalo rado i tačno svoje zadatke, bilo skoncentrisano i tačno prenosilo poruke).
Znači imala je savršeno sposobnu i motivisanu učenicu koja nije navikla da se disciplinovano i ćutke dosađuje, i taj problem nije umela da reši nikako drugačije nego da ga pretvori u još veći. Zašto bi se roditelji, pedagog, i samo dete trudili da dete "profunkcionira" u razredu, kada učiteljica nije za to zainteresovana? Iz mog iskustva, razred se postavlja prema učeniku onako kako se postavi učiteljica. Ako učiteljica stalno karakteriše dete kao problem, i učenici će zauzeti taj stav.
Prvi put čujem da se dete koje savršeno tačno ispunjava svoje zadatke, nije agresivno niti destruktivno, kažnjava nedovoljnom ocenom iz vladanja. Čini mi se da dete nema puno šta da izgubi kod druge učiteljice.
Riri,
Mislim da je jako dobar casin prijedlog da se uključi pedagogica i na samu nastavu, da netko treći objektivno sagleda što se dogadja, ako postoji još neki problem da ga se osvijesti.
Želim sreću maloj T.u novom razredu :heart: i učiteljicu koja će imati više razumijevanja i znat pronać način rada. Obavezno detaljan i iskren razgovor s novom učiteljicom o razlozima prijelaza i da pomogne djetetu u prilagodbi te joj "digne" samopouzdanje.
Ako se slučajno bude isto ponavljalo u novom razredu (zaista je najbolje prijelaz napraviti odmah nakon praznika) onda bih slijedila tangerinin prijedlog i dijete dalje testirala (adhd i sl.).
Vama je najgore jer bespomoćno gledate svaki dan nesretno dijete, što roditelje razdire, a dijete unesrećuje. No vi ćete sami znat donijet najbolju odluku za T. kako i što dalje. Sretno! :kiss:
Hvala :)
Spomenuli smo njoj mogućnost da promijeni razred/školu.. dugo nisam vidjela da je tako sretna otišla u školu kao jutros. Mislila sam da će se protiviti čisto zbog prijatelja iz razreda, ali ne, uopće.
Pedagoginja nam je napisala da dođemo popodne na razgovor nakon nastave.
Ako je ovakva djetetova reakcija, ja ne bih dvojila, čak bih na tom razgovoru s pedagoginjom već istaknula tu opciju. Zašto da se dijete muči naredne 4 godine i gubi samopouzdanje?
Ako bi se problem ponovio u novom razredu, onda možda razmotriti neko dodatno psihološ.testiranje.
Javi kako je prošao razgovor (budite fokusirani i ustrajni u traženju najboljeg rješenja za T., nemojte doći kao prošli put kod učiteljice, kako rekoste "ko telad" :lool:).
Ne mora biti da je nemir od T zbog učiteljice, možda bi ona bila nemirna kod svake, jer možda u ovom času ne može drugačije u školskim okolnostima. Ali je jako važno kako učiteljica prihvaća njeno ponašanje i narav. To može napravit daljnju štetu, o tome se radi.
Ma ni mi se više ne premišljamo, reći ćemo i pedagoginji danas. Ako se ne odobri mijenjanje razreda, ići ćemo na mijenjanje škole...
Javim!
Ja bih promijenila školu jer u koji god da razred dođe, doći će s etiketom i to nije dobro.
Pedagoginja je bila okej na razgovoru, rekla je u jednom trenutku da bi promjena razreda odgovarala i učiteljici (valjda se žalila, nemam pojma) i da se slaže s tim. Dala nam je neko svoje viđenje oko toga kod koje učiteljice bi je stavila i sve u svemu, konstruktivan razgovor.
Ajme baš mi je drago Riri!
Ako vam je to najbliža škola, ja bih je ostavila u istoj školi samo drugi razred jer već za godinu-dvije (ovisi o lokaciji) djeca idu sama zajedno u/iz škole, stvara se školslo društvance iz kvarta a to je isto bitna komponenta djetinjstva.
Znala sam dijete koje je išlo u školu totalno van kvarta, koja je blizu posla roditeljima, nikad se nije uklopilo u kvartu jer ostala djeca su sate provodila zajedno u školi i nakon škole. Ne može se naravno generalizirat, ali ipak prednost je ako dijete može i samo ići do škole s društvom. Možda ne sada ali uskoro.
Kod nas npr takodjer uvijek je u kontra smjeni izborna, pa i to olakšava ako dijete živi u blizini (jer ide 2x dnevno u školu).
Sretnooo!!!
Imate sreće s pedagoginjom.
Da, najbliža nam je, ali nije nam ni to igralo ulogu jer je iduća najbliža možda dvije minute hoda dalje od ove.
Ovu smo birali jer je među boljima što se tiče uspjeha učenika (računali da bi onda valjda trebalo biti i manje mogućnosti za nasilje), ograđena je, nastava je u jednoj smjeni..
Ovo je ključna stvar, dijete se veseli promjeni razreda. Taman na vrijeme, kasnije bi to bilo teže. Nekako mi se čini da je i učiteljica kumovala tome, lošom ocjenom iz vladanja. Držim fige da s drugom imate više sreće. Dijete se mora s njom povezati, a s ovom sadašnjom očito nije uspjela.
Nemaju sva djeca koja brbljaju poteskoce, neki su jednostavno takvi - brbljavi. Pogotovo ako inace nemju problema s disciplinom i ok su djeca. Nisu sva "normalna" djeca mirna i tiha i poslušna. Nas srednji je takav pa je za kaznu u skoli vec radio svasta - skupljajo smece oko skole, čistio ucionice,itd... A najstarija, koja stvarno ima poteskoce, je bila najtiša u razredu, kao da je nema, tako da...
Ja mislim da je T jedno sasvim normalno dijete koje jednostavno nije kliknulo s uciteljicom što je sasvim ok, pa ni ja ne kliknem sa svakim. Hvala bogu da imamo danas mogucnosti da se to rijesi na vrijeme, nekada su djeca morala gutati i prolaziti svasta jer - to sto si dobio to je to! Riri, sretno s prebacivanjem!
Hvala vam svima još jednom na tadašnjim savjetima, jako su nam pomogli, a na kraju smo prebacili T u novi razred.
Evo me da napišem update. :)
Jučer je bio prvi dan u novom razredu i ona je došla iz škole zadovoljna. Rano je još reći hoće li to biti dobro ili neće, ali bili smo mi na razgovoru s novom učiteljicom jutros jer nas je jučer pozvala da nam da neki svoj dojam i napokon mogu reći da smo dobili neki kvalitetan feedback.
Učiteljica kaže da je T divno, pristojno i inteligentno dijete, a na problem brbljanja je odmahnula rukom i rekla da se to lako riješi i da se nada da nam je u redu da joj da neki zadatak poput brisanja ploče. Naravno da nam je u redu, to smo pokušavali postići cijelo prvo polugodište!
Njezin plan je tako utjecati na problem, brisanje ploče, dijeljenje i skupljanje listića i bilježnica i slično. Čini mi se da kod ove učiteljice ima puno manje praznog hoda. Bivša učiteljica im je na početku sata pričala sve planirano oko gradiva, pa bi do kraja sata nešto rješavali sami, a vidim kod male u bilježnicama da kod ove učiteljice puno više pišu i prepisuju s ploče pa i to ostavlja manje vremena za brbljanje.
I puno više kreative je uključeno, gledala sam baš jučer s koliko je nekih materijala došla kući, koliko se crtanje uključuje u sve, izrezivanje, ljepljenje..
Najvažnija stvar je da je T jutros otišla u školu bez suza. Napokon!
Baš dobro za ovako pozitivan ishod :heart:
joooj držim joj fige na najjače Riri!!!
Zasad zvuči predobro. Samo neka tako i ostane.
:ghug::ghug:lijepo, i tako dalje sretno
Riri, pao mi je kamen sa srca... Ja sam među onima koji su predlagali prebacivanje kod druge učiteljice, a to je zahvat s neizvjesnim ishodom. Baš mi je drago da je dobro krenulo. Nadam se da će se tako i nastaviti. Pa ne možeš djeci u prvom razredu držati nastavu kao studentima... Sretno i dalje!
Hvala cure :heart:
Peterlin, pa da, meni je to kod bivše učiteljice i izgledalo ko predavanje na faksu, ispriča im, oni nešto malo zapišu i to je to.
Želim da se dobro nastavi i do kraja školske godine!
Lipo je ovo procitat :heart: neka tako i ostane.