a zašto ne davati sa metalnom žličicom?
Printable View
a zašto ne davati sa metalnom žličicom?
Moram priznati da nikad nisam čula da se ne smiju davati metalnom žličicom. Anyone :?
za oleovit piše da se direktno uzimaju, da ih je najbolje ukapati direktno u usta (to tek sad vidjeh :/ ), ili ukoliko je nužno dati žličicom s malo tekućine.
- za oleovit piše da je sastav kolekalciferol u biljnom ulju (ne piše koje biljno ulje)
- za plivit piše da je sastav kolekalciferol, a pomoćne tvari su: metil parahidroksibenzoat, butilhidroksitoluen, polietoksilirano ricinusavo ulje (vjerojatno greška, ricinusovo), propilenglikol.
njam
Ricinus :bljuc:
Što nam odmah ne daju neki jači otrov :?
Evo nešto friško, daje objašnjenja o D2 i D3, ali nažalost ne previše detaljno:
http://vitaminucxj.blogspot.com/2007...d-vitamin.html
Monday, March 26, 2007
A Guide to the D Vitamin
The D vitamin is the only vitamin that is not obtained from foods that are consumed. Instead, the D vitamin is actually obtained by sunlight on the skin. There has been a lot of media coverage about the dangers of getting too much sun but it is essential that the skin is exposed to sunlight to obtain the recommended daily allowance of the D vitamin. In reality, the amount of time that a person has to spend in the sun to receive a sufficient dose of the D vitamin is extremely small and just a few minutes a day will be sufficient and not have any adverse effects from the amount of ultra-violet light received.
The most important function of the D vitamin is to help control how much calcium is absorbed from food. The majority of the calcium is used to build strong teeth and bones but it is also needed to send messages along the nerves and to help muscles, such as the heart muscles, to contract. It is the D vitamin that ensures that there is always sufficient calcium in the blood to perform these tasks. Other functions that require the D vitamin relate to the immune system and it is believed that it is also a contributing factor in reducing the risk of contracting cancer and, in particular, colon cancer.
The variant of the D vitamin that is formed under the skin is known as vitamin D3, or cholecalciferol. This D vitamin is created when the ultraviolet in the sunlight reacts with a type of cholesterol that is found under the skin naturally. The D3 is converted into a more active form of the d vitamin in the liver and is then diverted to where it is needed the most. Some of the D vitamin remains in the liver and kidneys to help reabsorb the calcium from the blood. The rest of the D vitamin is dispersed to the bones to help them retain their calcium and the intestines to aid absorption of calcium from food.
Even though the majority of the D vitamin is formed through the exposure of the skin to sunlight there are some foods that do contain some of the vitamin naturally. This form of the D vitamin is known as vitamin D2, or ergocalciferol. This is used in the same way as the other D vitamins and is the type used to create the majority of D vitamin supplements.
evo teksta na portalu :)
Baš mi je drago da je osvanuo ovaj tekst. :D
hm, ja sam S-u do sad dala valjda sve skupa 8 kapljica vitamina D. on u usta nece primit nis kaj nije cica pa i zlicicu automatski gura jezikom van. a i tih 8 kapi (u dva navrata sam mu probala dati 4 kapi) je, zapravo, odmah ispljunuo van.
meni je zbilja glupo i nasilno uguravat mu zlicu u usta i izmisljat metode kojima ce te kapljice ostat u ustima a da ih ne ispljune.
dojimo ko mutavi, vani smo stalno i mislim da smo super.
Mi smo recept za Plivine kapi dobili na prvom pregledu kod pedijatrice uz uputstvo.... davati 3 kapi prije jutarnjeg podoja sa malo mojeg mlijeka... (kako Lucka ne može čekati dok ja izdojim tih par kapi svojeg mlijeka na početku podoja, jednostavno joj dam sredinom podoja kad pusti cicu jer jede isprekidano kao pravi rastresenjak... :lol: zezam se...sad ju sve interesira pa je hranjenje za nju gubitak vremena). Za sada nismo primjetili nikakve nuspojave.
Tara!!!! Za male bebe normalno je da guraju žličicu jezikom van iz usta.... trik ti je da joj žličicom dotakneš donju usnu i kad gurne jezik prema van lagano stavi žličicu između jezika i gornje usne te polako nagni da sadržaj iscuri po jeziku pa će beba to progutati......to sam otkrila kad Lucka nije htjela cicati pa sam joj davala svoje mlijeko na žličicu...... :) (sreća da je trajalo samo 1 dan)
Mi se šećemo svaki dan dva puta po suncu (naravno ne najjačem :)) i odustali smo od D vitamina u samom početku, jednom na tjedan sjeti se MM pa joj da, iako bezpotrebno, ako mene pitaš.
Mi smo pitali pedicu mozemo li prestati sa kapima sad kad je sunčano vrijeme,
pa nam je rekla da cemo moci prestati jedino kad budemo na moru i kad će cijela površina tijela biti izložena suncu. :roll:
ahaaa a mi jesmo na moru :heart: Na zadnjoj kontroli su joj pogledali fontanelu i rekli da je super super i dalje neka beba prima kapi. A kad ono :P
Meni stara pričala kako je u Bosni bilo pravilo da se u mjesecima koji ne završavaju na R ne daju kapi a u svim ostalim da :mrgreen: (januar,februar....)
Ja sam davala mozda 2. i pola3. mj sada ne... Ima dovoljno sunca :)
odlučila sam se uopće ne davati d vitamin. ovaj tjedan idemo na pregled (navršio 2mj). što da pedijatrici kažem - kako ste vi - priznale pa dobile po glevi ili...? nije da je se bojim nego ne želim ispasti neodgovorna i onda slušati prodike. inače, stvarno smo često vani na zraku, koliko čitam dodatne doze d vitamina nisu potrebne...... (za slučaj da jesu, može li se to početi davati u bilo kojem mjesecu i isto tako prestati davati u bilo kojem mj. djetetova života?)
to se i ja pitam - k2007.
mi joj ne dajemo jer
1. smo svakodnevno na suncu uz more
2. sam čitala da novija istraživanja pokazuju da majčino mlijeko ipak sadrži dovoljno D vitamina u masnom dijelu, tj. u zadnjem mlijeku
3. ne vjerujem previše u sintetičke vitamine, ja ih nikad ne konzumiram jer je dokazano da se teže apsorbiraju od prirodnih
Na zadnjoj kontroli su nam rekli da je sve ok, fontanela super i da NASTAVIMO davati vitamin D. Naravno, rekoh doktorici da joj redovno dajem kapi. Tko će je slušati sa svojim mudrostima :lol: . Ipak smo i mi stalno tu uz more na suncu šetuckamo.
kod nas u njemackojdobijes mislim 3 dan tabletice vitamin d,i mora se uzimat do prve godine svaki dan,nesmije se preskakati
jeCitiraj:
k2007 prvotno napisa
ja ne dajem jer je mala non-stop vani, a u sintetičke vitamine baš i ne virujen
davala sam joj kad bi 2 dana bilo oblačno i kiša
kad me pedica pitala kako to da ne pitam za recept za D3, ja bahato odgovorim kad pofali da kupim 8)
zanimljivo mi je bilo to da kad joj dam kapi, taj dan mala ima problema s ravnotežom :? , samo odjednom padne na guzicu, a nije ni od umora a i spretna je na nogama , češće nego inače
s jedne strane me brine: šta ako bude imala krive noge jer joj nisam davala kapi a s druge :šta ako se frontela zatvori prerano i bude patila od svakakvih glavobolja :/
pa joj svako malo gledam noge jel su ravne, najradije bih da imam supermenov vid da to bolje vidim :mrgreen:
a činu mi se ravne, samo je buca pa je teško skužiti
Majčino mlijeko navodno sadrži SVE što je bebi potrebno pa i D vitamin- to sam negdje pročitala, a baš jučer sam od pedijatrice dobila recept i sad, sve mi se čini da ipak neću davati ili barem ne redovito. Imam nekako povjerenje da se priroda za sve pobrinula- na stranu slučajevi gdje je očigledno potrebno intervenirati sa dodacima.
Meni rekla pedijatrica da d vit nema veze s zatvaranjem fontanele. To je samo prevencija rahitisa. Meni T ima fontanelu pred zatvaranje a kapi mu nisam davala (pokusavala sam na pocetku ali ih je pljucao, pa bi zaboravila i na kraju odustala). (nazalost radi te fontanele cu ga sad morati voditi na uzv mozga ali to je sad druga prica :( )Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
slažem se 100% :)Citiraj:
dinna prvotno napisa
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2428
tekst o D
majka će imati dovoljno vitamina D u mlijeku ako je i sama dovoljno izložena suncu
iskreno, ja bih radije u sebe trpala sintetski vitamin nego u malešnu bebu
MGrubi samo se ti sunčaj i sve 5! samo nemoj između 10 i 16 da ne pregoriš :)
a što savjetujete onda - da kažeme pedici istinu ili lažem? :oops: (jer već se jednom postavila kao da sam mlada=neuka (pa sam morala pred njom dojiti da vidi kak to radim :shock: :shock: ), zbilja mi se ne da još jednom slušati dvjestopedeset savjeta i prodika...)
(...a opet, ne znam baš lagat, pa ni ne znam što da kažem...)
pa reci da dobiva vitamin D :mrgreen:
tako ću i jaCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
8)
Ja sam sad nekako zbunjena. S jedne strane male bebe ne treba izlagati izravnoj suncevoj svjetlosti pa smo mi do sada isli u setnje predvece.
Znaci da bi ju trebali izlagati izravnoj suncevoj svjetlosti povremeno barem?
Ne, sasvim dovoljno UV zraka dolazi do kože u sjeni (i po oblačnom vremenu).
A tako. E onda super. Hvala :love:
sunce poslije 18h nije tak opasnoCitiraj:
inga prvotno napisa
mi se kupamo već godinama (i malena) bez krema poslije 17-18h
niti izgoriš, niti baš uhvatiš neku boju...
Ma kuzim, ali kako mi nismo na moru setamo se samo u marami vani, tako da sunce moze doprijeti jedino do malog dijela glave i eventualno rucica kad su vani, ali to je, koliko sam shvatila, dovoljno.
Isto tako ona ima tek mjesec dana pa sam oprezna s izlaganjem izravnom suncu sad kad je tako jako, a ona je jos jako mala.
5% tijela u 1min skupi dovoljno vitaminaD, koliko sam ćula
dakle obrašćići
Pitanje za mame koje daju vitamin D od Plive. Gdje držite bočicu? Na kutiji piše da treba držati na temp. 8-15 stupnjeva. Meni stoji u sobi (26st.). Pitala sam doca da li je sobna temperatura ok i rekao je da je. Imate vi kakvih saznanja da to nije ok?
Što se tiče davanja kapi, ja dajem svaki dan 2-3 kapi (prepisane 4) i to nakapam sebi na prst pa joj dam da poliže. :) Drugačije ne ide.
stavi u friđ, pa si sigurna
Ma naravno, ali živim u kući gdje je frižider "daleko daleko" u prizemlju, a kupanjac i sve ostalo na katu. Htjedoh si olakšati. A šta vi držite vitamin u frižideru?
Moj brat je za svog sina drzao u frizideru. Mislim da cemo i mi tako jer je sad jako vruce. Da je jesen ili zima, onda ne bi.
Btw, nama je pedica samo rekla da kupimo i dajemo malenoj vitamin D, nikakav recept nam nije dala niti je rekla koliko kapi. Eto toliko o pedijatrima :roll:
Sva sreca pa imamo ovaj forum gdje su info o svemu i svacemu.
Da.Citiraj:
emarink prvotno napisa
Kad je najbolje davati vitamin D??? Moj maleni od mjesec dana dosta bljucka, pa mu nastojim davati između obroka (dala sam mu tek nekoliko puta). Ali ipak se bojim da izbljucka pa da sve to skupa nema neke svrhe.
mi dajemo povremeno 4 kapi a obično mu dam navečer dok jede pa ispusti sisu onda mu stavim u dj.žlicu i u kombinaciji s mojim mlijekom dam da polako popije s žlice, i potom nastavimo s dojenjem.
Kakve su to sad gluposti, moje dijete se znoji zato sto mu je to genetski, naime moj muz se jako znoji od djetinjstva a svejedno je gromada od covjeka, ni blizu rahitisa.Citiraj:
Anika prvotno napisa
Ja sam davala kapi dosta redovito od kad mi je pedijatar rekao ali moje dijete uopce nije imalo grceve, nikakve, tako da ne vjerujem da imaju veze sa grcevima.Citiraj:
may prvotno napisa
I poslije ove teme mi se cini da ih ljeti uopce ne bi trebal davati jer je svaki dan vani, a zimi samo dvije dnevno.