Ja sam pitala kako se premjestiti od nase dr, rekli su da moram kod sefice i obrazlozit zasto ne zelim ovu staru .. Mislim da cu odustat sto je i bio njen cilj( od te odvratne dr).
Printable View
Ja sam pitala kako se premjestiti od nase dr, rekli su da moram kod sefice i obrazlozit zasto ne zelim ovu staru .. Mislim da cu odustat sto je i bio njen cilj( od te odvratne dr).
Samo da javim - nakon web-potrage, pronašla sam neki e-mail, poslala im poruku, i jučer su me zvali i dali nam termin za prvi pregled na faksu za cca 3 tjedna. Žena je bila vrlo ljubazna na telefon, ostala sam zatečena :mrgreen:
Ne znam kako će se dalje odvijati te kontrole, ni što možemo ondje očekivati, ali bar sam odnekud počela.
super, javi kako je proslo. zanima me.
MM je kod njih nedavno bio na kiretazi zbnog mesa (mislim da se tako zove ili sam samo zabrijala s obzirom na mjesto). bio je jako zadovoljan i tretmanom i odosom pacijent/lijecnik
Pozdrav, mi smo iz Osijeka u kojem trenutno nema ortodonata. I ja sam tražila neki broj telefona na stranici Stomatološkog i ništa pa molim taj mail da ih i mi kontaktiramo
puno hvala, nadam se da ćemo i mi i mati sreće
Evo, javljam kako je prošlo. Bio je to najkraći zubarski pregled koji sam ikad doživjela :mrgreen:
Profesor ga je pitao koliko ima godina i zašto smo došli tako rano. Kad sam rekla da nas je poslao stomatolog, samo je uzdahnuo da zašto im šalju tako malu djecu.
Trebamo se ponovo javiti za godinu dana pa će onda vidjeti treba li uopće raditi nekakvu korekciju. Sad, dok mu je većina zubi mliječna, to naprosto nema smisla.
(za 2 mjeseca će navršiti 9 godina, ali trajni zubi mu se pojavljuju prilično sporo - ni dvojke mu još nisu dokraja izrasle)
Ali bar nismo dugo čekali. Zapravo, nismo čekali gotovo ništa. Što se toga tiče, organizacija im je dobra, iako se sve skupa doima pomalo kaotično. Za ubuduće smo dobili telefonski broj na koji se treba naručiti.
Tako su nas vozali 4 g a vec smo mogli dobit aparatic. Nikako doci do famozne liste cekanja :( tek smo sad dosli na listu (2/16)- a s istim stanjem u ustima kao i prije 4 g. Ja bih ti savjetovala da ides dalje dok ne nades normalnog ortod
A ne znam :?: meni fakat ne izgleda tako alarmantno stanje da bi trebao aparatić već sad. Kako rekoh, jedva su mu gornje dvojke izbile.
Ne sad ga ni nemres dobit dok ne izrastu zubi nego da te na listu stave koja je oko 4-5 g. Pa da ga dobije taman kad ce trebat u cca 8 r. Ovako zavlace zavlace a kad ce trebat tek ce nas onda na listu stavit i taman na red dode kad navrsi 18. I izgubi pravo. Desilo se to ne jednom :(
nama je alarmantno i možda nas spasi pravilnik koji pripremaju za jesen. ako bude obar, moja L će bit prioritet i bit će na listi prije 2016-2017 kako je sad
A sto bi trebalo bit u pravilniku?
Ovo je pravilnik koji je stupio na snagu 1.4.13.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...03_38_710.html
A ovo su izmjene koje su stupile na snagu 1.5.13. (dugo je izdrzao)
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...04_49_975.html
Nije mi jasno sta sa starim listama i gdje mogu vidjeti koji smo na listi.
A u cem su promjene u odnosu na ranije ? Brza lista il kaj ?
Letimično: Medicinska indikacija/uvjeti za ostvarivanje
prava na pomagalo (Mobilna ortodontska naprava– monomaksilarna za jednu čeljust-1x tijekom ortodontske terapije prema
medicinskoj indikaciji**)
jest:
Rascjepi, Progenijski kompleks, Otvoreni zagriz, Križni zagriz, Kompresije, Pokrovni zagriz, ostale ortodontske anomalije.
Rekla bih da su postrožili kriterije dobivanja aparatića, npr. zdravstve neće više pokrivati aparatić samo zbog estetike, nego treba postojati neki veći problem (?)
...i time izbace pola djece s liste čekanja, smanje listu, smanje troškove, a mi moramo plaćati privatnika.
Osim ako nemaš vezu pa ti onda tvoj kum ortodont kaže da ipak nije u pitanju samo estetika, nego, eto, to je dublji problem, pa će ti pokriti zdravstvo...
Ovo "ostale" ortodontske anomalije pruža ortodontu mogućnost slobodne procjene.
...molim vas ispravite me ako sam u krivu!?
Pa nevjerojatno :(
Ovako na brzinu rekla bih da je promjena u broju aparata, ali ne i u dijagnozama koje dobivaju aparate.
prije se mogao dobiti zapravo neograničeni broj aparata mobilnih , svake godine po jedan. Sad se dobije samo jedan mobilni, do fiksnog , a nakon fiksnog retencioni ( mobilni).
Mozda onda i uspijemo dobit fiksni ikad. Ovako su nas stavili na listu za mobilni i rekli da se nit ne moze dobit fiksni ak uzmes mobilni . Imamo jedna otvoreni druga krizni zagriz. Estetski dio smo donekle sami rijesili jer im kupujem one myobrace aparatice dok cekamo pravi. Uguglajte kog zanima myobrace da sad ne objasnjavam sto je to. Uglavnom od tog su se zubi fino izravnali Ali je i dalje zagriz problem. Nisam mogla cekat vise jer su im se vec djeca rugala da imaju zube ko zec.
http://www.myobrace.com/
Evo posebno se preporuca u mjesanoj denticiji a ponekad se uspije izbjeci i aparatic. Kosta 300 eura a vrijedi godinu dana. U zg ih ima samo kod jednog profa sa stomatoloskog faksa koji ih naruci iz australije. Nama su se gotovo potpuno izravnali zubi estetski, i smanjio se krivi zagriz. Ali jos to nije to. Nose ga 8 mj.
Molim te neki kontakt od tog profesora (može i na pp) moj mali je u Zg sredinom srpnja i rado bih ga naručila na konzultacije kod tog profesora, pa neka nam naruči taj myobrace ako smatra da bi mu pomogao.
Daj mi još reci i koliko košta taj pregled, da znamo planirati koliko novaca da ponesemo.
Imas pp
molim i ja kontakt profesora. kcer je bas pravi zec, 8 godina, ali do fiksnog ce proci jos dosta vremena. pa ako joj mogu pomoci ranije...
Molim da i meni netko pošalje PP s imenom i kontaktom. Lunahor ima pun inbox pa molim nekoga tko je već dobio da mi proslijedi.
Evo :)
ajde daj i meni pp
Ima danas u vl o tome da ce mnogi izgubit sada pravo a i nisu produzili ugovore s dijelom privatnika..
imas link?
Mi smo u Perkovčoj i zadovoljni smo. Curka ima krivi zagriz, dvojkice joj uopće neće izrast a razmak između jefinica je veliki i sada mora na frenulektomiju valjda se tako zove, uglavnom treba operirati resicu između jedinica. Jel. ima tko kakvih iskustva ili preporuku gdje ići.
http://www.novilist.hr/Lifestyle/Zdr...zubni-aparatic
To je to isto prije par mj.
Offt. da li taj myobrace funkcionira samo za djecu ili i za odrasle? Pitam zbog sebe, jer ja sam po rođenju zec (strše mi jedinice gornje kao glodavcu) i korigirali su mi zagriz u osnovnoj školi. Sve je bilo super do trudnoće, kad mi se u roku godinu-dvije vratio moj stari zagriz. Bojim se da tu nema pomoći (stomatologica je protiv fiksnog aparata za ravnanje zubi).
Ont. mi smo danas bili kod državnog ortodonta - starijem sinu se lijepo korigira zagriz (iako je morao vaditi sva četiri pretkutnjaka) i vidi se baš super napredak u zadnjih šest mjeseci. Mlađi sin je zec kao ja, ali budući da mu nisu ispale mliječne četvorke, aparatić (mobilni) će pričekati do kraja godine. Kad gledam koliko brzo je aparatić dao rezultate kod starijega, nema stvarno razloga za nikakvu frku i paniku. Sve ide svojim tokom. Samo treba krenuti na vrijeme, tj. kad se primijeti da trajni zubi niču grbavo.
Sta mi vrijedi krenut na vrijeme kad me ni jedan ne zeli na listu stavit za fiksni dok ne padnu svi mlijecni :(
Ne, pise da myobrace funkcionira samo kod mjesane denticije. A da si das napravit mobilni?
Jel znate ikog da su mu se ispravili zubi od mobilnog aparatica? Nama su dva ortodonta rekla da samo mobilni mogu dobit.
Meni i to dva puta. Ali treba nositi.
mojoj sestrični. ja mislim da se ne ispravljaju baš sve anomalije s fiksnim, nego se neke i s mobilnim. zašto inzistiraš na mobilnom?
treba biti uporan to da. kod moje I se vidi napredak u roku cca 8 mjeseci iako nije baš redovito nosila. pokazala mi dokica fotke prije i sad. a kak bi tek bilo super da nosi redovito.
Pa da - mobilni dok se ne promijene svi zubi a onda po potrebni fiksni.
I kako ne - meni su se uredno ispravili zubi od mobilnog i trajalo je to 25 godina, ali u trudnoci (i kad su mi izvadili umnjake) stvar se vratila. Ortodontica mi je rekla da se prirodu moze na silu ispravljati samo do određene mjere, ali da ne moze uvijek 100% garantirati uspjeh i trajnost rjesenja za vise desetljeca. Kod mene ne dolaze vise u obzir nikakvi aparatici sa zicama zbog stanja desni (parodontoza).
Pa zato kaj mi je ortodontica rekla da imaju pravo samo na 1 aparatic ili mobilni il fiksni a ne jedan i drugi, pa sam shvatila da ak ne uspije s mobilnim izgubilni smo sansu za fiksni. Tak nasa to tumaci i nemozes joj objasnit drugacije. Inace mislim da je lakse nosit mobilni.
Eh, baš ću pitati u Perkovčevoj, ali ako se dobro sjećam što je meni ortodontica tamo rekla, djeca do 18. godine imaju pravo na po jedan mobilni aparatić GODIŠNJE i jedan fiksni. Obično ne treba toliko, tj. mobilni aparatić se podešava. Ako ga dijete izgubi - onda plaćaš. Ako se aparatić potrga (kao što se mom sinu potrgao) ide na popravak o trošku hzzo uz uputnicu i potvrđeni papir (hzzo Klovićeva). Baš idući tjedan idemo po njega, pa ću pitati kako to točno ide, ali ovo mi se čini bzvz da gubiš pravo na fiksni ako imaš mobilni. Obično ti fiksni ne treba ako se s mobilnim stvar riješi. Čini mi se da privatnici koji su na ugovor s hzzo često savjetuju drugačije jer im se tako više isplati. Možda griješim dušu, ali provjerit ću.