meri, ako sam dobro shvatila, pored svega sto si prosla u Mpo, ipak su obje trudnoce dosle prirodno? Kako god bilo ja ti cestitam od srca!
Printable View
meri, ako sam dobro shvatila, pored svega sto si prosla u Mpo, ipak su obje trudnoce dosle prirodno? Kako god bilo ja ti cestitam od srca!
Ma neću se više zamarat načinom poroda. Ipak potajno se nadam brzom i prirodnom :)
Dok nisam bila svjesna činjenice da ima jako puno neplodnih parova čak sam zamjerala obiteljima slabijeg imovinskog stanja što imaju puno djece. Polako mjenjam mišljenje, djece nikad dosta. Samo kad bi država sve to pratila i poticala natalitet (ali ne samo riječima).......
Meri, a72, baš mi je drago da ste nagrađene nakon tolike muke :love2:
ne znam, nisam ni ja mogla prvi put, ali sam prestala vjerovati da mi se moze desiti prirodno. cak kad mi je kasnila m bila sam uvjerena da su mi se poremetili hormoni pa da mi zato kasni. tako da sam test napravila tek nakon 15 dana kasnjenja. i onda nisam vjerovala nego sam isti dan trcala kod dok na uzv.
a drugi put sam bila stvarno odustala od svega, pogotovo sto sam jos od prije bila bez posla. naravno da se nismo pazili jer ja ionako ne mogu ostat trudna i eto.....
*meri*, tvoja priča mi dalje nadu. a da ne velim kako obožavam sretne završetke :zaljubljen: :zaljubljen:
Podižem ponovo ovu temu...naime uskoro su mi 43 i neki dan sam otkrila da sam po treći put trudna! Kasno sam počela rađati pa su ovo dvoje dječice, curka 6, a maleni tek 2 i pol god.! Evo, ovo treće se dogodilo slučajno, (znam da glupo zvuči). E sad, malo sam u strahu jer imam žučne kamence kojih sam se baš spremala riješiti...a s druge strane vjerujem da će sve biti ok.
Vidim da vas zapravo ima dosta koje ste rodile iza 40-tih, i sve je prošlo ok :-)
Voljela bi da se sada jave sve trudnice u 40-tim godinama da si dajemo podršku jedna drugoj i da se malo ohrabrimo :-)
:-Dsuper čestitam
ja imam 37 i nosim dečka i curu:sing::love2::heart::heart:
Super Dasha - čestitam!!!
nadam se da primate ohrabrenja i od nas bivših trudnica u 40-im!
moja treća sreća za par dana puni tri mjeseca (ja imam 40,5 g) i moram reći da je trudnoća prošla ok, porod i oporavak najbrži do sada i ova prva tri mjeseca najlakše i najsmirenije do sada.
meni je moja doktorica opće prakse rekla, ničim izazvana, da me ovo treće dijete pomladilo, valjda žena zna!
vjerujem da kad ne bismo više bile u snazi i sposobne "odraditi" to u 40-im, jednostavno ne bismo ni mogle zatrudnjeti (a posebno nam se ne bi desilo¨iznenađenje¨). negdje sam i pročitala da žene koje rode u 40-im žive duže, priroda se pobrine oko onoga o čemu mi ljudi volimo previše komplicirati. samo hrabro žene, od sveg srca vam želim da sve bude ok!
Moja majka je rodila s 43 godine, trudnoća je prošla odlično, ona je i dobrog zdravlja. Jedini problem je bio što je brat bio okrenut na zadak, a oni (što su trebali s obzirom na god) nisu radili carski.. strašno.. Međutim trajalo je sve skupa 4h, ali bio je njezin najbolniji porod ikad..
Dasha i Karlita - čestitam! :-D
Ja imam 38, trudna sam 19+5, prvo dijete. Na početku sam brinula zbog godina i svega, sad se samo veselim! :heart:
Ah..ovo je stvarno "odabrano društvo", svaki post je pun optimizma..
Upravo navršila 36 i u 22tt s prvim djetetom, uz to imam autoimunu bolest te sam odgadjala trudnoću.
Nemam nikakvih problema, osim debljanja, osjećam se kao nikad u životu, sretna i puna ljubavi..
Moja mama je rodjena u bakinoj 40 godini, baka je doživjela 93 godine . nakon dva sina mama je bila 3 dijete pa kćer. Imale su poseban odnos prepun ljubavi, ta recimo razlika u godinama je bila neprimjetna.
Osobno, nikakve preglede nisam obavljala osim anomaly scana prije tjedan dana..
Ako mi Bog da da sve prodje dobro..već sad razmišljam o još jednom djetetu, nije me strah fizički, jedino psihu bi mogla podići na viši stupanj, ipak malo pretjerujem u strahovima ponekad
Dasha i Karlita čestitam!!!
I ja sam starija trudnica(37),12.5 godina smo u MPO vodama i trudna sam 22 tjedna.
E ovaj cijeli POST treba lajkati,ali nemam gdje,pun je snage i motivacije za dalje!Ja sam prvo rodila u 23g,drugo u 38g(savrsene trudnoce od prvog do zadnjeg dana;nazalost curicu sam izgubila sad u 39g i citajuci vas i vase postove samo mi dajete snage da pokusam jos jednom cim se oporavim i donesem na svijet jos jedno malo kmekalo.Bravo cure!
evo i mene ponovno na ovom topicu. kad sam prije par mjeseci pisala kako mi neke priče daju nadu, ni sanjala nisam da ću odmah ciklus nakon onog i ja konačno dočekati svoj toliko željeni drugi plus. sad sam 17 + 3, a dijete će se roditi taman oko mog 40. rođendana, plus/ minus.
Franny i ja se nadam da ću do tada bar biti trudna sa drugim djetetom:-)))
Da vam se i ja pridružim :-)
Imam 38 g. i trudna sam drugi put i sada smo u 20 tt. Prvi put sam rodila sa 30 g. prekrasnu curicu. Željeli smo i drugo dijete, ali prirodno nije išlo pa smo se obratili doktorima i sad zahvaljujući MPO trudna sam drugi put i naša cura će dobiti bracu :zaljubljen:
Čestitma trudnicama :-D
Hvala vam cure na čestitkama i podršci, a isto tako i ja čestitam svim ostalim trudnicama ovdje :-D i drago mi je da našim primjerima dajemo nadu ostalim ženama koje žele dijete bez obzira što su ili blizu 40-tih ili su već prošle...ma koje godine, a kako kaže Riječanka sigurno smo još u snazi i sposobne sve to odraditi, inače ne bi niti zatrudnjele!!!
Ja moram priznati da se uopće ne osjećam kao da imam 38. Svaki put kad izgovorim koliko imam godina samu sebe šokiram :-o :mrgreen:
Isto tako se ni ja ne osjećam da imam toliko god. koliko imam :mrgreen:
mene moje frendice zezaju da ću ih otkantati i družiti se s mladim mamama, a ja kažem, ma ne, ja ću samo reći da sam baka (ili će one to same pretpostaviti), pa me nitko mlađi neće ni pokušati uvući u razgovor u parkiću... znate već...kad imate malo dijete pa se kao podrazumijeva da želite dijeliti iskustva...a ne, ja obožavam žene moje generacije, dijelimo puno toga, bez obzira jesmo li, kad i koliko djece rodile. jedno posebno iskustvo iz ove zadnje trudnoće, budući da je sve bilo ok i zbog prirode posla sam radila sve do obveznog rodiljnog - na jednom ispitnom roku - studentica trbuh do zuba, ja trbuh do zuba, ne znaš kojoj je teže, meni ispitivati ili njoj odgovarati, hrabro smo to odradile.
Meni je bilo najgore na druženju godišnjice mature, koleice iz razreda sa djecom od 15 godina..ali nikada se sa svojih 36 nisam osjećala staro, dapače, mislim da još super izgledam za svoje godine:raspa:
Kaže moja dr. da sam ja "curica" dobna granica se pomaknula i uopće me nije svrstavala u starije trudnice i prvorotkinja sam k tome.
Postati mama u 40oj? Normala8-).
I sada imam prijateljice kojima mogu i mama biti:-). Susjeda i ja 16 dana razlike rodile, a dvadeset godina nas dijeli! Super razmjena iskustava.
Sve je to OK.
Mislim da ne bilo trudnoće da tijelo nije sposobno. Svakome bih preporučila, pomladila sam se i duhom i tijelom...
eh, da još nešto nadodam: kao što rekoh za cca pol godine punim 40. ali u sebi se i dalje osjećam kao da imam 16 :P i dosta mladoliko izgledam (ili se to meni samo tako čini, hahahaha), ali na predzadnjem pregledu kad me dr. upitala za datum rođenja i godinu te kad sam joj rekla, samo je odvratila: "uuuuuu". ziher si time nije mislila da sam baš neki pupoljak :mrgreen:, iako se takvom osjećam. slažem se da su se dobne granice pomaknule i da vjerojatno svom djetetu na informacijama neću biti jedina "baka", ali eto, još uvijek se neki ljudi, kad čuju koliko imaš godna i da čekaš dijete, snebivaju.
Život piše svakakve priče, i moja je kao i neka od vaših jedinstvena,
stoga, dižem kapu svima vama preko 35-36 godina koje se odlučite na majčinstvo.:naklon:
hehe, a ja imam dokaz i crno na bijelo ;) u prosloj trudnoci iz ,IVF, nakon blage stimulacije reakcija booom! i dr prezadovoljan, ocekivao 1 ili 2 js , kad ono 15, i svaka oplodjena- kaze dr pa ovu reakciju dobijemo kod 25-godisnjakinja, ako i tada , vi jako usporeno "starite" , i to jos pred mm! kako mi je samo napravio merak evo dvije godine poslije ,ja pred porodom, ovaj put prirodno- dakle ja sam u svojoj 40. tek iz puberteta izasla :lol:
Ja sam rodila trece s 39.5.
Sva tri puta sam zatrudnela iz prvog pokusaja,porodjaji laki i brzi.
Treci put je sve bilo gotovo za 2 sata od prvog truda,a na stolu sam bila ravno 10 minuta!
Tako da meni trudnoca oko 40-te uopste nije ni cudna ni upitna.
Znam puno mladih trudnica koje "kilavo" nose ali jos vise svojih vrsnjakinja koje su rodile neposredno posle men i sjajno inele sve.
Mene je mama rodila kao prvu i jedinu s 38.
Ali nije pozivela dovoljno dugo...upoznala je samo prvo unuce i nema je vec 11 godina...
To je ono sto mene plasi i brine.
Biti zdrav i poziveti dovoljno dugo,izvesti i najmladje dete na put i biti tu dokle god smo mu potrebni.
KayaR, e tu vec nema garancija, cak ni da sam prvo rodila sa 18 ko mi garantuje da cu pozivjeti dovoljno dugo da ga izvedem na put...ali necemo o tome :)
mislim da trudnoca nakon 30 i neke ipak podmladjuje zenu, a i nekako se smirenije tome prilazi, sredjen si uglavnom u zivotnim okolnostima, i sl. npr prvo dijete rodila na pocetku braka, 3./4 .godine i jos se boris sa nekim stvarima tipa nesigurnost, ljubomora, povremeni izlasci ,a ti npr ne mozes zbog bebe uvece , itd pa ti svako kriv...sad toga nema, ma ako i ima smijesno je dizati frku zbog gluposti, znas prioritete, znas da ste stabilna porodica, i sl. , i beba u ovim godinama je odraz ciste zelje !
točno. upravo tako.
O tome nitko ne razmišlja, o tome nitko ne piše...pa nisam dosada htjela ni ja.
Nije problem biti trudan sa više od 37 8kako se tema zove) već je problem othraniti to dijete i postaviti ga na noge...
Prva trudnoća moja je bila sa 36, druga sa 37 a rodila sa 38, treća trudnoća zatrudnila sa 40 ako bog da roditi ću u 41...
Pa iskreno, vitalna sam, vitka, radim posao uredski, neizrađena, imam čistačice, bejbi sitericu (kad je na poslu gužva i mora se ostati) da ode po djete u vrtić.. znači i materijalno i zdravstveno ovog časa sam potkovana...
Ali ima nešto što se zovu godine... od njih ne možeš pobjeći.. hoće duh.. ali vrlo često tijelo neda...
ajd još 1 dijete ali više od 1 i to zaredom male djece (pogotovo kod stasrih majki koje su sve propustile pa ajmo sve u par godina nadoknaditi - kao ja).. teško..
Pa dok to dijete bude srednja škola ili ga pucao najžešći pubertet - mene će šorati najžešći klimaks... strah me pomisliti našto i kako će to izgledati..
Da ne razmišljam o faksu 8ajmo ostati na srednjoj školi) pa ja ću tada biti debelo ili u mirovini ili pred mirovinom... sa srednjoškolcem...
sa mizernom mirovinom... što djetetu priuštiti.. ?? reći mu, zaposli se i školuj se!!!
ne dolazi u obzir, meni tako moji nisu neću ni ja svojem djetetu...
puno je tu otvorenih pitanja o starom roditeljstvu koja su bitnija po meni od onog trudna u 37, trudna u 38 .. 40 koliko već...
ma svaka čast trudnoći, sve je to divno i krasno ali ima to i svoju drugu medalju...
Slažem se sa tobom u potpunosti kako razmišljaš
Moje misli su noću usmjerene prema tome, jesam li prestara, jer smo oboje nezaposleni (nezaposlenost je stigla nakon začeća), moja se naravno predpostavila, samim odlaskom na komplikacije, noga u gu....
u podstanarskom stanu, ja bolesna, prvo dijete na putu...
i neprospavane noći hoću li mu moći sve priuštiti u prvim danima, hoće li imati sve što mu treba, tu ne mislim na čisto materijalno, robica, i sl. već hrana. medicinska skrb..
a onda drugu noć misli krenu u budućnost, kad krene u školu, dodje vrijeme za fax...kako??? hoće li se nešto do tada promijeniti.
A treću noć sanjam da želim još jedno dijete...da ne bude jedinac.Pa računam.hm..37 godina....možda u 38g.ako bude carski ...i tako unedogled
Probam se nekako isključiti i uživati u ovom trenutku sada:)
pa to je sasvim normalno da te muči... po meni zrelo i odgovorno za 'staru mater' što i jesmo i po medicini i po narodu.
I mene to muči, da li ću biti JA zdravlja da trajem svojoj djeci, da ne ostavljam sirotinju iza sebe (jer u današnje vrijeme je to koma) i da ih odhranim i podignem i postavim na noge.
A ne da starije dijete otrhranjuje i školuje mlađe
To je najnormalnije razmišljanje....
sve te brige su opravdane, ali eto kod mene je sve nekako kasnilo u životu, pa sad i to...Jednostavno su mi se kasnije posložile stvari...znate ono, Bog se našim planovima može samo nasmijati! Sad moram biti optimistična i vjerovati da će sve biti ok...pretjerane brige mogu čovjeka baciti u očaj...
Pa ja bih sve dala da je moja mama ziva,i da je bakica u 80ima...nista mi ne bi smetalo sto nije 20g mladja.
Mama mm-a ima 82,vitalna je,pomaze koliko god moze,ali to je ipak retkost...
Ja sam bila odskolovana,zaposlena,situirana,udata...sto se tih stvari tice,moji su roditelji"ispunili misiju",izveli me na put.
Ali,nedostaje mi njihovo prisustvo,razgovor,savet,podrska...
Ali,ja sam sama,nemam brace ni sestara.
Zato se veselim sto je mojih troje,i sto ce biti tu jedni za druge,zauvek.To je,ipak,sasvim drugi osecaj,i onda kada nas vise ne bude.
Prosječni životni vijek žene danas u Hrvatskoj je 83 godine. Za 20 godina bit će to i više, ako budemo išli ovim tempom.
Radi se do 65.
Sasvim dovoljno vremena za dignuti dijete na noge. I odškolovati. Pa i unuke od tog djeteta dočekati. Nadam se svemu ovome.
Moramo biti optimistični.