jel moguce jos uvijek da jedan roditelj preda, drugi pokupi?
sutra u 7 mi vec pocinje ludnica za sljedeci tjedan, ne znam gdje to cekanje ugurati uopce
Printable View
jel moguce jos uvijek da jedan roditelj preda, drugi pokupi?
sutra u 7 mi vec pocinje ludnica za sljedeci tjedan, ne znam gdje to cekanje ugurati uopce
onaj koji potpiše mora i predignit. tako su nama rekli
ima na forumu moje iskustvo s mladim slovenskim carinikom, koji je, kad me je vidio, mislim zauvijek odustao od djece
ako se zelite nasmijat, poci cu u oftopik
sad sam se pocela tjesiti da mozda nisu toliko razliciti na tim slikama??? ajme moram prestat s tim i izvadit novu
21. Koja je procedura za dobivanje putovnice za maloljetnu osobu?
Zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetne odnosno poslovno nesposobne osobe podnosi zakonski zastupnik.
Prema odredbama Obiteljskog zakona ("Narodne novine" broj: 116/03, 17/04 i 136/04) zakonski zastupnici maloljetne osobe su roditelji, osim ako nisu lišeni roditeljske skrbi. Kako nijednom odredbom Obiteljskog zakona nije propisano da termin "zakonski zastupnik" podrazumijeva oba roditelja zajedno, zakonski zastupnik je svaki roditelj maloljetne osobe.
Stoga jedan od roditelja može podnijeti zahtjev za izdavanje putne isprave i preuzeti izdanu putnu ispravu. Isto tako, ako roditelji to žele, jedan od njih može podnijeti zahtjev, a drugi preuzeti izdanu putnu ispravu.
Ako su roditelji razvedeni zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu i preuzimanje izdane putne isprave može obaviti samo roditelj koji predoči odluku nadležnog suda kojom mu je dijete povjereno na čuvanje i odgoj. Također, u slučaju da jedan od roditelja prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu predoči odluku nadležnog suda po kojoj je drugi roditelj lišen roditeljske skrbi, roditelj koji je lišen roditeljske skrbi ne može preuzeti izdanu putnu ispravu.
ne mogu naci link, ali islo je otprilike ovako
ja tek rodila, nagojila se +20 kila od sokova koje me je patronazna tjerala piti "da imam mlijeka", kosa neka u kanu obojana, masna i s izrastom (sijeda od 20i neke), u tshirtu od mm jer u svoju robu nisam mogla uci, vozimo se mi u brezice po pelene. iv beba zada u sjedalici, ja s njim zada.
ja taka, a moja putovnica iz sretnijih dana, uvijek sam pazila da se slikavam u jednom (nema ga vise) dubrovackom fotostudiju gdje je zena znala od svakog od nas napraviti foto model, pocrnila od cijelog slobodnog ljeta na lokrumu, duboki dekolte, frizura je bila neka mrak, skroz blajhana, kratka na cenat, bice sam se i nasminkala
i dodjemo nas troje u soping preko granice i mm da cariniku dokumente, carinik ih pregleda, pogled nas i upita sa sirokim osmijehom: a gdje je Ivana?
kad sam se ja nagnula, mogo si vidjet kako covjeku sva krv bjezi iz lica, a svi spermici se zaledili na sljedecih 20 godina i jedino sto je mislio bilo je sigurno: moja cura nece roditi
ivarice, brineš nepotrebno.
Putovnica vrijedi do datuma valjanosti. Za djecu je to 5 godina i podrazumijeva se da će se djeca mijenjati, odnosno odrastati jer 5 godina je dug period u dječjoj dobi.
Moja kći je dobila prvu putovnicu sa samo 10 dana starosti i uredno smo je koristili do 5. rođendana, a na slici je bilo novorođenče.
Nitko, nikada i nigdje nam nije pravio probleme. Ma, niti pitao. Isto je bilo sa sljedećom putovnicom i isto će biti sada sa trećom. Koristit će je do datuma valjanosti.
Da sam ja na tvojem mjestu, novu putovnicu ne bih vadila. Ukoliko stara vrijedi, nova ne treba.
a ne bi se brinula da ide s nama preko slovenske granice
putuje bez nas, preko oceana, ako ga zaustave negdje, ne propada put samo njemu, vec i dvjema osobama koje s njim putuju
samo mi je zao sto se ovog nisam sjetila prije barem mjesec dana da izbjegnem stres, vece takse za zurne putovnice i prigovore svoje majke
hocu rec, i njegove stare putovnice su bile iste takve, na slici je bio beba, pa dok nije istekla
ali sad je odrastao covjek, djeca se u pubertetu jako mijenjaju, ma lakse mi je napraviti novu nego strepit
nano, mijenjala je itinerar
kaj nije baka bila u priči za prošli Božić, negdje sam čitala da ide s klubom?
nesto si pobrkala, koji klub? :)
none, none
jelena, pa sjecas se da si mi prije mjese dva odgovarala na pitanje o podizanju tih novaca sa stednje koju im je uplacivala
bilo je to davno kad ste digli lovu, ali tam sam pročitala i skontala ide s klubom na kubu!
nek mu je sretno
Samo da napomenem da ne moraju uopce biti oba roditelja sve moze samo jedan, mm je vadio za malu i podizai a ja uopce nisam bila u Zg!
Molim na pp, ako neceš javno, kamo idu? Ma nije niti bitno da nije MP- fora je u baka, unuci, puovanje ( a da nije s bakom u vikendicu na more)
Više ne trebaju dva roditelja za putovnicu. Moji oboje su imali putovnice kao bebe i tako 5 godina, i onda nakon tih 5 godina kada smo došli napraviti novu, veli nam teta u MUPu kako smo iamli lude sreće da su ans puštali sa tim bebastim forkama preko granice
sad jos manje znam sto raditi
u agenciji su mi rekli da je putovnica vazeca kakva jest, da je jedini uvjet koji trazi zemlja u koju idu da vrijedi najmanje 6m od dana putovanja i da to zadovoljava
zvala sam mup, zena nije bila raspolozena za razgovore :/, uputila me da zovem granicne postaje (gdje, na kubu??, na plesu su mi rekli da ce oni pustitit dijete s vazecom putovnicom, ali da kuze moju zabrinutost i da ne znaju sto mi preporuciti)
pa je onda u mup nazvala zena iz agencije i rekla joj je sljedece
napomena o promjeni izgleda ne odnosi se na djecu, jer djeca mijenjaju svoj izgled nenamjerno, rastuci, i jedini kriterij je datum
moj sin je putovao do 5. godine sa putovnicom na kojoj je slika gdje ima 8 mjeseci
onda uživaj spremi si novčeke na neki račun, da buš za godinu dana ponovo mogla napraviti pasoš u nehitnom postupku
ovlaštenje si napravila?
Upravo sam ti ja to jučer napisala. Jedini kriterij je rok valjanosti.
...a ove priče o promjenama izgleda su još iz bivše Juge i vuku se kao urbane legende i dalje. Tipa; muški koji na slici u pasošu ima brkove, mora ih imati i na licu, a ako ih je slučajno obrijao-jao si ga njemu. To se dogodilo mom mužu, ali prije 30 godina kad je htio ići u Trst bez brkova, a na slici ih je imao. Danas, toga više nema.
Jedino ako mali ide s bakom bez ijednog roditelja, onda mora imati ovjeren kod bilježnika pristanak od roditelja da dijete ide s bakom na put. To će ih prilikom granične kontrole tražiti.
Ivarica putovnica vrijedi do datuma koji pise.
Mi smo sa Leilom isli na Tajland, sa putovnicom u kojoj je slika gdje ima valjda mjesec dana, a Leila je tada imala skoro 4 godine.
Onda se postavlja pitanje koja je poanta stavljanja fotografije na dječju putovnicu.
A zašto? Čemu filozofiranje?
Svako dijete ima iste karakteristične crte lica bez obzira na dob i granični policajci to znaju prepoznati.
Moja kći ima isti pogled i oblik očiju od kad se rodila i to se na svim fotkama vidi.
Činjenica jest da svaka dječja putovnica vrijedi do datuma valjanosti i tko god priča drukčije- nije u pravu.
...a tko ima viška novca i vremena može mijenjati putovnicu svaki čas, ali to nije zakonska obveza.
Je, da, oni su specijalno školovani da bi naučili prepoznavati crte lica. :roll:
Neka se djeca drastično promijene.
I kao što sam već napisala, mene nikad nijedan granični službenik nije pogledao u facu i usporedio me sa slikom. Uvijek samo gledaju je li putovnica možda lažna.
Ne znam koliko često prelazite granicu i u kojim zemljama, ali ja imam poprilično iskustva. Nije svaki dan, ali svaki tjedan ovu prema EU sa Slovencima, a i poprilično onih daljih.
Ne gleda svaki, ali dovoljno često gledaju da li sam ja na slici, recimo u pola slučajeva, a kad je netko na praksi (to vidim po mlađahnim crtama lica) onda gledaju i više. Ako dijete spava na zadnjem sicu, traže da ju probudim. Moraju paziti, moraju gledati. Imaju iskustvo i znaju, uglavnom, prepoznati ako nešto nije u redu.
Ne znam da li bi gnjavili oko brkova, malo ljudi ih ima danas ( a ja svoje uredno posvijetlim:mrgreen:). Tanči, na stranicama MUPa i danas piše da slika mora odgovarati izgledu, sad, da li su prepisivali od Jugoslavije ili ne, u to ne ulazim.
Dječje putovnice sam uvijek koristila cijelo vrijeme trajanja i nikad nitko nije stavio primjedbu na starost i izgled djeteta na slici. Putovali su i s mojim roditeljima i samo sam za duga putovanja radila potvrdu kod bilježnika. Iako djeca i moji roditelji nemaju isto prezime. Valjda svi djelujemo pošteno...
Jedan slučaj od prošlog tjedna. Ujutro idemo nas četvoro odvesti mm na aerodrom i vraćamo se nakon kupovine, a na našoj granici policajac pita: Gdje vam je četvrti? Ha?! Sve znaju...
No, sve ovo ne pomaže ivarici u odluci. Pogledaj sina u oči i ako je pogled isti kao na slici, ne brini.
CURE HITNO!
Planirali smo putovanje u inozemstvo (CH), povratak 02.01.2013. Dijete ide bez roditelja, u pratnji prijatelja, sa našom ovjerenom suglasnošću. E sad, djetetova putovnica VAŽI DO 03.01.2013. Postoji li neka caka, ograničenje, u stilu ne može izaći iz zemlje xy dana prije isteka putovnice??? Čujem svašta pa pojma nemam što da radim??? Help!
Nemam informaciju iz prve ruke, ali mi zdrav razum kaže - ako vrijedi DO 3.1., onda se još i taj dan može koristiti. Ali 4.1. ne :mrgreen:
Sve ovisi u koju zemlju ide i tko je taj čas dežuran na granici. Sigurno će vas upozoriti da se mora vratiti prije dana isteka, a možda će zahtijevati i vidjeti potvrdu rezervacije hotela ili slično.
Najbolje je da nazoveš graničnu postaju preko koje će izaći iz zemlje i pitaj. Inače, kad se putuje preko turističkih agencija putovnica mora važiti još 6 mjeseci nakon kraja putovanja.
Pogledaj ivaričin post broj 101. I ona je to napisala. A piše i u napomenama na agencijskim letcima. Kad su putovanja avionom, brodom a možda i duga autobusom.
poslala sam upit i CH ambasadu, ali bojim se da će biti piši propalo :(
ne treba biti
to ovisi i o zemlji u koju ides i o zemlji iz koje dolazis
da je to tako za sve zemlje, onda bi valjanost putovnica bila ustvari 4,5 godine
svakako provjeri sutra na granicnom prijelazu
izjavu o putovanju sam napisala samo na hrvatskom, pretpostavljam da sam i to zezla?