curka i Jill ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za vaše postupke
:love:
Printable View
curka i Jill ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za vaše postupke
Iako je topic star pokusati cu zatraziti vase savjete i iskustva. Imam nekoliko manjih intramuralnih mioma koji su za sada ok, te jedan veliki subserozni (na vanjskoj stijenci maternice) od 6,5 cm koji raste. Gin su dosta podijeljeni oko potrebe za operacijom; 1. Nije potrebno jer je miom na vanjskoj stijenci te nebi trebao smetati za T, 2. Trebalo bi ga operirati jer je velik, 3. Trebalo bi ga operirati jer raste, 4. Bolje ne operirati jer bi se mogla ostetiti stijenka maternice sto nebi bilo dobro za T.
U vecini literatura nasla sam da za T smetaju submukozni miomi kojih ja nemam, a i na topicima nisam nasla nista o subseroznim miomima, pa zato pitam jeli netko imao iskustva i s njima? Sto su dr rekli i koliko su bili veliki?
Postavila pitanje na vise strana.
draga mala_suza, žao mi je da imaš problema s miomima kao i mi. meni, doduše miom nije presudan za neplodnost, ali se evo ove godine i on pojavio. naravno, ne mogu komentirati liječnička mišljenja, ipak su oni obrazovani za ovakve probleme, a ja bome nisam. ono što ti mogu preporučiti je da probaš s ovom dijetom da vidiš hoće li prestati rasti, onda si barem eliminirala mišljenje da ga treba ukloniti jer raste. ja poznam dvije sestre, obje su imale miome. jedna ima troje djece i nikakvih problema nije imala s trudnoćama, druga nije imala problema sa začećem, ali je svaki put pobacila u nekom tjednu trudnoće i nije niakd uspjela roditi. danas niti jedna nema više maternicu, ali sad nije ni važno jer imaju oko 70 godina. U njihovo vrijeme su gospođi koja nije uspjela roditi rekli za miom tek nakon operacije, jer nije bilo metoda da se vide. Možda da su onda vidjeli na vrijeme, možda bi uspjela roditi. Gospođi koja je rodila 3 djece miom je bio veličine naranče i očito joj nije smetao u trudnoći, jedino je imala prejaka krvarenja i anemiju. To mora ipak liječnik procijeniti.
Moja prijateljica je operirala miom, nema djece (ne znam zašto, nisam pitala), ali isto je bilo opcija da ide na hormonalnu terapjiu ili na operaciju, a njoj se najviše manifestiralo kao strašni bolovi u leđima koji su prošli nakon operacije.
Držim ti fige za najbolje rješenje
mala_suza,
zao mi je za probleme i dileme u kojima se nalazis. Ja sam imala subserozne miome, na peteljkama - prvo mi je otkriven jedan cvor "velicine mandarinke", kad su me primali u bolnicu "svadjala" sam se s doktrom koji mi je radio UZV da ja sigurno imam 1 a ne 2 cvora kako je on tvrdio, a izvadjena su mi: 2 velicine 4-5 cm i 2 mala. Buduci da mi je miom radio pritisak na mjehur i imala sam neugodne sukrvave iscjetke sredinom ciklusa nisam se uopce dvoumila oko operacije - odmah sam bila za da ih izvadimo. Bitno je konzultirati se s doktorom - operaterom koji bi operaciju obavio i cuti sto on kaze. Moji su izvadjeni laparaskopski, tako da mi je oporavak bio brz.
Ako te bilo sto jos zanima slobodno mi posalji pp.
Sretno :heart:
Podižem opet temu da pitam jesu li se nekoj od vas smanjili miomi od smjese meda i lanenih sjemenki. Ja ću danas to smućkat jer isto imam miome. Stavljam obloge od ricinusovog ulja unazad mjesec dana svaki drugi dan,ne znam koliko dugo bi još trebala,nigdje to ne piše. Mene najviše smeta što imam skoro konstantnu neugodnu bol (nije jaka) u trbuhu.
Nadam se da ću nekome pomoći ili bar ohrabriti. Dijagnosticirani su mi miomi maternice kada sam imala oko 27 godina (sad imam 34). Nikada mi nisu radili probleme, a svaki ginekolog se čudom čudi koliko ih je. Nikada mi nitko nije niti rekao koliko ih točno ima, no u svakom slučaju jedan je oko 12cm, jedan oko 9cm, 2 ili 3 su oko 5 cm, i nekoliko ih je oko 2-3 cm. Ovi veći su subserozni a ostali intramuralni. Maternica mi je dvostruko veća od normalne veličine. S 29 me ginekolog poslao u Vinogradsku gdje su mi rekli da mi moraju povaditi sve te miome jer da nikada neću moći zatrudnjeti. Čak sam imala i dogovoren termin za operaciju (kod dr. Končara). No, na nagovor sam otišla po drugo mišljenje pokojnom dr. Rušinoviću koji mi je rekao (doslovno) da ih ni slučajno ne dam dirati, miomi nisu bolest i da mi on ne bi niti rekao da ih imam i bezveze me opterećivao. Objasnio mi je da bi mi operacija totalno iskasapila maternicu, odnosno da bi bilo toliko ožiljaka da nema šanse da bi se trudnoća mogla zadržati....I odlučila sam ga poslušati, a u Vinogradsku nikada više nisam otišla. Čak nisam nazvala da bih otkazala dogovorenu operaciju :mrgreen: .
S 30 sam ostala trudna, nakon 10ak mjeseci od kad smo odlučili raditi na bebi. Trudnoća se vodila kao rizična, i naravno trudnoću su mi pratili dr. Rušinović i dr. Rajhvajn (klinika Super Nova). Rodila sam na sv. Duhu najnormalnije (samo su mi dali epiduralnu).
Sada sam ponovno trudna (svega 6 tjedana). Starija sam skoro pet godina od prve trudnoće, miomi su kakvi su i bili, a ovaj put se primilo iz prve. Još uvijek ne mogu vjerovati.
Ispričavam se na "romanu", ali nadam se da sam vam bar malo olakšala pitanja i propitivanja s obzirom da mi se čini da sam za sada rekorderka po broju i veličini mioma.... :lol:
Draga, najdraža Julija, hvala ti na ovoj prekrasnoj priči, podigla me je do neba od jutros. Najlepše što sam čula u njoj su upravo ovi saveti tog dr Rušinovića, rekla bih pre svega divnog čoveka a onda i doktora, koji smatra da ti nije trebalo ni govoriti o miomima jer bi te to samo opterećivalo. Prava istina! Samo jedna dr mi je rekla da će mi moj miom smetati i da neću od njega moći zatrudneti i to dan pred transfer, i kao da me ubila u pojam! Nijednom nisam prestala paničiti da će mi miom pojesti plod i sl. Drugi lekari nisu bilo toliko tmurni. Pitam se kako bi izgledalo moje čekanje bete da ne znam za miom... Tvoj slučaj je nauk za sve nas! Uživaj u svojoj trudnoći, a ja ću se na tvoju priču stalno vraćati :love:Citiraj:
Julija34 prvotno napisa
Julija34, dobro zvuči ta tvoja priča. Hvala što si ju podijelila s nama! Oprosti, ali nisam skužila jesi li bila na MPO ili si prirodno zatrudnila?
Ja nisam izdržala terapiju, ali sam opisala gore što sam poduzela, miom je bio manji, ali mislim i da on mijenja svoju veličinu u ovisnosti o fazi ciklusa.Citiraj:
teacher prvotno napisa
Mene si puno ohrabrila u veliko HVALA na tome.Citiraj:
Julija34 prvotno napisa
u=i :oops:Citiraj:
Bebel prvotno napisa
Imali smo sreće pa je uspjelo prirodno. A vama svima stvarno od srca želim da uspijete ispuniti svoje snove.Citiraj:
Jelena prvotno napisa
Sretno!
Ispadam si pomalo dosadna i usamljena u svojem problemu-miomi. Popila sam drugu seriju napitka lanene sjemenke+med+voda. Zanima me pije li ga još koja forumašica pa da podijelimo radost http://www.roda.hr/forum/images/smil...ajlici/yay.gif ili tugu http://www.roda.hr/forum/images/smil...ici/placko.gif nakon kontrole. Ja ću je napravit u 1. mjesecu pa ću vidjet jel napitak pomogao. Samo još napišem da sam par dana tijekom korištenja imala jake bolove u trbuhu pa me to zabrinulo. Sad je ok. Držite fige da tako i ostane! http://www.roda.hr/forum/images/smil...jlici/kiss.gif Pozdrav!
Uf, vidim da mi nisu uspjeli smajlići.
teacher, ja ne pijem med jer me boli trbuh od njega. mene boli trbih od meda oduvijek, a ovo na tašte je meni katastrofa. mislim da bi uzimanje lanenog ulja u bilo kojem obliku trebalo biti OK.
sutra idem kod ginekologa MPO-ovca da on iznese svoje mišljenje što treba, odnosno treba li uopće nešto, poduzeti s mojim miomom i endometriozom. moj soc. ginekolog misli da ne treba, ali želi čuti drugo mišljenje. ja sam već odlučila da ne treba, frka mi je od sutrašnjeg mišljenja.
htjela bih i da me pogleda na UZV, ali mi je sutra 3.dc, ne znam hoće li htjeti/moći uopće. osim toga imam termin samo za konzultacije s gotovim nalazima.
Teacher ja također pijem taj napitak od lanenih sjemenki i baš sam htjela pitati ima li još netko iskustva s tim.
Ja sam prvu turu popila početkom ovog mjeseca i sutra počimam ponovo. Inaće nikada nisam nešto posebno vjerovala u sve te biljke i njihova ljekovita svojstva, ali neka pozitivna iskustva koja sam pročitala su me navela da ipak pokušam. U krajnjem slučaju ne mogu ništa izgubiti, a mogu dobiti JAAAKO PUNO jer me za nekoliko mjeseci ionako čeka operacija mioma, pa bi bilo predivno da to izbjegnem.
Mene nikada nije od napitka bolio stomak. Napravim ga u prokuhanoj, ohlađenoj vodi i držim u frižideru, a prije upotrebe promješam i procjedim.
Baš mi je drago da si i ti pokušala s ovim i jedva čekam tvoj rezultat, a ja se javim kad odem na kontrolu (vjerojatno krajem mjeseca).
Sretno! :heart:
Baš mi je drago Denny da si se javila. Ja ću se svakako javit nakon kontrole. Nisam znala da vodu treba prokuhat! :? Koliki je tvoj miom? Ja imam nekoliko od po 1 cm. Držim nam fige za dobre vijesti! :love:
Jelena, uz tebe sam. :* Javi vijesti.
Možda i ne treba prokuhati vodu, ali eto, stalno smo kuhali čaj pa sam usput s tom vodom radila i lan.
Miom imam već dvije godine, stalno raste i prije par mjeseci je bio 5.5 cm, da bi prošli mjesec dok. rekao da je 4.5 cm! Bila sam zbunjena jer je do sada samo rastao a ovo je bio značajan pad. Mislim da to nije od lana jer sam ga tada tek počela piti, ali svakako me ohrabrilo da nastavim pa što bude!
I ja držim fige za lijepe vijesti! :D
Nisi draga, ima nas još i borimo se s tim problemom :love: (ja sam moj opisala na ovom topicu), ali pomaci su mali.Citiraj:
teacher prvotno napisa
Ja sam pila jednu turu lana,ali sam morala odustati jer sam u međuvremeni radila krvne pretrage pa mi je ustanovljena niska razina željeza (nije povezano s pripravkom) i onda je bilo nemoguće natašte piti C vitamin, željezo i lan. Na toj terapiji moram biti 3 mjeseca pa ću se možda nakon toga opet vratiti na lan.
Vrtim se u krug i čekam novi postupak svjesna da nije moguće ići na operaciju, a mimo raste nakon svakog postupka :(
Bebel, jesi ti primijetila da ti je miom u postupku puno brže rastao ili si samo čitala? Znam da raste kad ima više estrogena. Uzimala sam i estrofem u oba svoja postupka. Uf što ga ne volim, što zbog mioma, što zbog endometrioze. Prije poslijednjeg postupka u 4. mjesecu o.g. sam otišla kod nekoliko liječnika s obzirom na svoje nedavne dvije teže operacije i svi su rekli da trebam ići što više puta. Vidjet ću što će sutra biti. Iako, meni je veća frka ta endometrioza od mioma.
(kod mene je zbilja bilo koma, dvaput sam na hitnoj završila i onda konačno hitno operirala endo, OP je trajala 5 sati)
Kako, Jelena, misliš ovo zadnje što si napisala-endometrioza zbog mioma? Jesi ju dobila iza pojave mioma?
Uf, malo neprecizno napisano. Nemaju endometrioza i miom veze, nego me više strah endometrioze, nego mioma budući da imam prestrašno iskustvo s endometriozom, a miom i ja lijepo živimo skupa i ne smetamo si.Citiraj:
teacher prvotno napisa
Inače, sad sam se vratila s konzultacija. Neće me operirati. Veli i ovaj dr. da miom stoji tako da ne bi trebao štetiti trudnoći. I da mi trudnoća treba ne samo za moje psihičko, nego i fizičko stanje s obzirom na moje operacije i endometriozu. Tako sam sretna zbog toga da mi se stalno cmolji. :oops:
Tako i moj miom lijepo stoji u maternici i to me ne brine previše.
Prije dvije godine mi je na pregledu doktorica uočila miom od 4 cm i hitno me poslala na pregled svom kolegi koji je hladno rekao: "Pa nemate vi jedan miom, imate ih mnogo. To treba hitno van inače vam slijedi spontani, krvarenja, bolovi..." :shock: Predložio je klasični carski rez. Bila sam u šoku, ta riječ "spontani" mi je stalno zujala u glavi, da ne spominjem da nisam ni znala što je to miom niti mi je itko to pokušao objasniti. Užasavala sam se i te operacije jer sam znala da ću, kad jednom zatrudnim, morati roditi na carski radi drugih problema, pa zašto da već sada "ispucam" jednu šansu... :?
Kad sam malo došla sebi potražila sam drugo mišljenje, i na moje iznenađenje ono je glasilo: "Ma kakvih mnogo mioma? Ja vidim jedan jedini koji definitivno ne smeta začeću. Osim toga imate savršenu sluznicu koju bi operacija samo pogoršala i možda ostavila priraslice, a miom bi se lako mogao i vratiti."
I tako, ja se i dan danas pitam kako jedan ginekolog može vidjeti jedan miom, a drugi deset, i tko je tu lud. :? Nemam nikakvih smetnji ni bolova, a planiram ga operirati tek ako budem morala ići na IVF i to običnom laparaskopijom. Nadam se da ću možda ipak do tada ostati trudna i da će moja prva operacija završiti s bebicom u naručju. :saint:
Svakako se ne treba previše brinuti oko toga ako nema bolova i ako je miom tako smješten da ne smeta bebici. Ovdje ima puno primjera uspješnih trudnoća s miomima i za to vam cure veliko hvala! :heart:
P.S. A da vidite tek kad je moja doktorica vidjela da mi je prolaktin 2200 umjesto 300... Ponovila se potpuno ista panika, ali to je druga priča. Svakako je dobro potražiti drugo mišljenje jer mene bi moja doktorica na stol za svaku sitnicu... :x
A da promijenim dokrtoricu? :lol:
Jelena, super vijesti! :D
I ja im se nadam.. Al prvo "ubijam" miome. :lol:
Samo da te pitam, Jelena:kakve si simptome endometrioze imala?
Nakon prvog stimuliranog narastao je u mjesec dana sa 22,3x22,4 na 23,8x22,8 (po mjerenju mojeg MPOa, a po privatnoj ginekologici je i veći). Bila sam samo na Gonalima.Citiraj:
Jelena prvotno napisa
Ako uzmemo u obzir da mi je od 2005-te do postupka narastao ukupno 1mm ovo je puno.
Nakon FET-a stalno me pika u dijelu gdje je miom, ali ću na pregled u 1 mjesecu. Nadam se da nije napravio novu štetu.
Idući postupak bi trebala imati u veljači i vjerojatno idem na prirodni uz blagu stimulaciju. E sad se nadam da neće ići Klomifen jer sam čitala da je jedna od nuspojava rast trenutnih mioma.
Za miome je ključno koja je vrsta i koji je položaj.
Kod mojeg mioma (joj,...,gle mene-mojeg mioma :lol: ) nije problematična vrsta, ali zato jeste položaj jer deformira cavum i tako utječe na implantaciju.
Ali, ignoriram ja njega :mrgreen:
:D za ove lijepe vijesti.Citiraj:
Jelena prvotno napisa
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za skoru T :*
Draga Bebel, pa nije to baš tako dramatičan rast. Prvo je pitanje koja je razlučivost uređaja, gotovo sam sigurna, ne može biti točnija od 0,2. Na slikama nema baš tako jasne granica između mioma i okolnog tkiva, tako da bez obzira na točnost "skale", liječnik ne može tako točno piknut mišem u granicu. Osim toga nisu miomi na UZV savršene kružnice, pitanje je gdje će baš mjeriti koji liječnik. I koji je dan ciklusa. I možda je pod nekim nagibom pa se u biti mjeri projekcija. Za nas koje tako pažljivo pratimo promjene na našim miomima bilo bi dobro kad bi na slici pisalo kolika je mjerna nesigurnost rezultata. Držim fige da ne raste više. I još ću mu se ovak zaprijetiti :xCitiraj:
Bebel prvotno napisa
:)
Mislim da je to malo OT, ali evo ukratko cijeli život imam organiziran na način da kad dobivam m moram biti doma, za svaki slučaj... Oko dvije godine prije operacije prvi dan ciklusa proljev, navečer je povraćanje, cijelu noć. Sve skupa sam svaki put izgubila u 1 dan oko 3 litre tekućine. Nkekao je to padalo vikendom pa nisam morala izostajati s posla. Na kraju su me odnjeli na hitnu i jedna je liječnica mislila da je slijepo crijevo prema UZV, stariji liječnik se nije slagao, ali nije znao što bi bilo i na kraju su se odlučili da će me operirati. OP je trajala 5 sati. Otada je barem što se m tiče sve super. Sjetim se tog groznog perioda svaki put kad uzmem estrofem...Citiraj:
teacher prvotno napisa
Evo mene opet s pitanjem :mrgreen:
Naime, možda od idućeg mjeseca idem na prirodnjak uz blagu stimulaciju. To će vjerojatno biti Klomifen.
E sad, kod njega je navedeno sljedeće: Poseban oprez potreban je ....... u bolesnica s miomom maternice u kojih primjena Klomifen tableta može potencirati rast već prisutnog mioma..
Laky me je utješila da kod nje nije bio takav slučaj pa me zanima da li je još netko koristio Klimifen i kako je reagirao miom?
Draga Bebel,
znamo da ti svi ljekovi koje uzimamo dok smo u postupcima su daleko od bombončića. Ja sam potrošila oko 6000 kn na Zoladex da se riješim endometrioze i smanjim estrogen uz čitav niz štetnih učinaka tog lijeka na moje zdravlje, ali super je sve to prošlo. Kad mi je lani u postupku prepisan Estrofem pao mi je mrak na oči i pobunila sam se rekavši da to i nije lijek kojeg bih ja trebala uzimati. Dr. mi je odgovorio da ćemo mi dati sve od sebe da ja sad zatrudnim, a da ćemo se o ovome brinuti kasnije ako će trebati. Svejedno sam bila uuuužasno nespokojna dok sam ga uzimala. Rezultat je da nit sam trudna nit primjećujem da mi endometrioza radi ikakve probleme, tak da smo za sada na nuli.
Želim ti da ti ne budeš u nuli, nego da lijepo zatrudniš i da bebač pobijedi miomčić. Pretpostavljam da dr. zna da imaš miom.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za uspješnu trudnoću
Bebel, ja imam miom u maternici (5 cm). Dva mjeseca sam pila Klomifen kao stimulaciju za AIH i uhvatila me panika kao i tebe kad sam vidjela to upozorenje. Zato sam nakon terapije zamolila dr. da pregleda miom, a on u čudu kaže: "oho, pa sad je 4.5 cm!".
Eto, meni ga je, čini se, klomifen smanjio, ali svakako zamoli dr. da ti češće kontrolira miom da znaš na čemu si.
Eto, ja sam zbilja naopaka u svemu. :lol:
Jelena, Denny,
hvala na ohrabrenju.
Ma idemo dalje pa ću vidjeti kako će biti.
Mene samo buni to što mi doktori ne savjetuju operaciju zbog njegovog položaja, a nemam pojma kako se boriti protiv te "beštije".
Upoznala sam jednu curu koja mi je rekla da je imala hrpu mioma i na kraju je dobila čaj u jednoj ljekarni na Gračanskoj i nekim čudom se sve počistilo. Ona je danas sretna MPO mama.
Ja sam se ulovila za taj miom jer je sve drugo ako OK, a rezultata nema. Malo sam ispitivala doktora o tome zašto me ne pošalje na imunološke pretrage, a on je rekao da nema potrebe jer očekuje moju skoru trudnoću.
Paaaa, eto, nadam se da je u pravu :mrgreen:
Inače, ja sam bila na udarnoj dozi željeza zadnja 3 mj jer mi o "malo" čudo pokupi sve rezerve.
Curke,gdje ste? Kako vaši podstanari,miomi? :lol: Ja i dalje pijem lan+med, al nikako da odem dr. na kontrolu da vidim je li se nešto promijenilo. Postala sam kukavica. :/
Nikog da se javi.. :cry:
Evo mene sinoć bila na pregledu. Miom je i dalje 4.5 cm kao i prije 2 mj. što znači da miruje, unatoč svim klomifenima, bromergonima i utrogestanima koje sam popila u ova dva mj. Po meni je to dobro, jer je prije rastao, a sad ne.
Međutim, izgleda da se počeo dijeliti na dva (izgleda kao jedan a nazire se brazda koja ga dijeli. Ovo me malo zbunilo iako se gin stvarno potrudio i crtao strelice po UZV gdje koji počima, a gdje završava. :?
Ja ću za koji dan ipak nastaviti sa lanom i medom jer me čeka još postupaka i tableta, a bilo bi dobro da bar miom miruje i ne radi mi dodatne probleme.
Denny :love:
Ako je do sada odolijevao navali terapije koju si koristila... mora i od sad
u to ime.......
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ja ću uskoro kod gin. Čekam da mi menga dođe, al nikako. Radili smo na bebici, al testići negativni. Sad sam već u brizi. :/