Jesu. Cetrotide je GnRH antagonist, to si dobila za supresiju.Citiraj:
pimbli prvotno napisa
Držim palčeve! :)
Printable View
Jesu. Cetrotide je GnRH antagonist, to si dobila za supresiju.Citiraj:
pimbli prvotno napisa
Držim palčeve! :)
da vam se malo pridružim...iza mene postupak stimuliran gonalima(prošli mj),folikula 12 punktirano,a samo 6 JS i na kraju oplođene samo 2 JS!
FSH nije visok,spermiog.bio u redu a na kraju toliko praznih folikula a još manje oplođenih JS i beta 0!
Ne razumijem zašto???Pokušala sam i s Menopurom a situacija bila još gora(odustanak)....
Definitivno mi stimulacije ne odgovaraju.....pokušala i s Femarom tijekom god.jedna oplođena,druga ne i NIŠTA!
Nemam uopće pojma šta predložit svom doc-u,ponovo stimulaciju ili klomifen,femaru?Nemam odgovor jer ni u kakvoj terapiji ne dobijem 8-stanične embrije 3 dan,a kamoli blastice!
ia30, uh....to je uvijek teška situacija.... Jeste li možda pokušali loviti js iz čistog prirodnjaka, bez ikakve stimulacije?
Kod mene je upravo to upalilo. Inače sam u kategoriji "low respondera" na klomifen (uvijek 1 folikul i čini se kao da mi još uspori ciklus), a ni sa pokušajem blage stimulacije (cc + 10 ampula Menopura) nisam prošla baš sjajno (jedva 3 folikula)...
čiste prirodnjake ne...na Cito-u ih baš ne vole,uvijek daju femaru jer ih smatraju dosta riskantnim postupcima ali pokušat ću dogovorit s Lučijem prirodnjake bez ičega,nadam se da će pristat....Citiraj:
Superman prvotno napisa
u prvom postupku (suprefact, 14 gonala, ovitrelle) dobili smo 9/13 js, a u drugom (suprefact, 21 gonal, ovitrelle) 4/7 js....obzirom da je postotak praznih folikula vrlo velik, doc je spomenuo da imam sindrom praznih folikula, i da se to može riješiti ako sam dobro razumjela, jer sam bila grogi do aspiracije
htjedoj pitati je li netko bio u sličnoj situaciji :/Citiraj:
ivica_k prvotno napisa
ivica_k, malo mi se čudno čini spominjanje sindoma praznih folikula u situaciji kada od 7 folikula dobijete 4 stanice :/ taj se sinrdom spominje u kontekstu kada se ne dobije niti jedna stanica iz većeg broja ispunktiranih folkula, a on sam po sebi je izuzetno rijetka pojava.
na ovom linku možeš pročitati nešto više o njemu
http://kutak.forumotion.com/povisen-...likul-t666.htm
:love:
hvala za link, vrlo zanimljivo...nekako mi najviše odgovara objašnjenje da ovitrelle nije dobar izbor za mene :/
ma znat` će dr. R što napraviti drugi put - ako bude trebalo :love:
thaia28, bravo za link! :love: Ovo me dugo "mučilo", a sad mi nekako sve "sjeda" na mjesto... :)
i meni se kao dosta toga čini jasnije, odnosno meni prihvatljivije objašnjenje zašto ti "prazni" folikuli, mislim da se najčešće radi o tehničkoj grešci ( npr. toleranciji na primljen hcg). Lakše mi je prihvatit to nego mogućnost da u 29. godini imam smanjenu rezervu stanica..
:love:
Evo malo podizem temu.Nakon 17 Gonala imala aspiraciju 3 vodeca folikula 11 dc (9.dan UZV 17,16 na D i 15 na L) uz 1 Cetrotide 9.dc. Aspiracijom
utvrdjen nedostatak jajnih stanica, tj.svi folikuli potpuno prazni.Prvi mi je to stimulirani IVF (doduse u jednom stim.inseminaciji sam uzimala 9 Gonala
i takodjer dobila 3 folikula). Nemam povisen FSH ( 7 1U/L). LH takodjer ok (4 1U/L).Estradiol 2.dc 170 pmol/l/L. Nakon pocetnog šoka i nevjerice,
postavljam si pitanje zasto i kako se to dogodilo..Imam 42 godine i naravno smanjenu ovarijsku rezervu,ali da ovako reagiram na stimulaciju,
potpuno mi je nepojmljivo i nerazumljivo...
Dok ne zasjednem svom docu za vrat,moze li mi koja od vas pomoci da razumijem i shvatim sto se zapravo dogodilo???
I jos nesto,u prethodna 2 prirodna IVF-a normalno mi nadjena jajna stanica,uredno oplodjena...za mene je nepoznat pojam negativne aspiracije..
Eto sad sam ga upoznala u pravom smislu rijeci.
thnx
Ajme Sela, jako mi je zao...ja se psihicki spremam sutra za slicno i isto mi nije jasno sto se dogodilo. 4dc i nakon samo 8 menopura folikuli sazreli, a dr kaze da su najvjerojatnije bez kvalitetne js. Ali moj FSH je visok pa vidim da to nije neuobicajeno...ja isto jucer i danas trazim odgovor, ali ocito ga nema. Sve valjda jednostavno ovisi o trenutku i nizi faktora koji nisu pravilo za svakoga...
Ma pusti,aleksandraj ne mora to kod tebe biti tako..Doduse poznato mi je da kad folikuli prenaglo buknu i sazriju mogu biti bez js ili kao sto kaze tvoj doc.
Ali opet nikad ne znas.Ja sad googlam kao pomahnitala :-o trazeci neke odgovore,pa nailazim na clanke o empty follicule sindrome i u principu razlozi
pojavljivanja su nepoznati ili ima vise pretpostavki.
Puno tih strucnih izraza ne razumijem...Jedno sam uocila,trebam mijenjat protokol
sljedeci puta.Samo sto nemam puno vremena za eksperimente a eto,nesto me nece i nece..No necu se pokolebati i idem dalje...
Drzim ti palceve za sutra aleksandraj!!!!!:heart:
I ja vec razmisljam kako..sretna si zbog fsh, ja bih bila na konju da je kao kod tebe...razmisljas li o MB
Razmisljam o donaciji jajne stanice u Ceskoj,a ne o MB.Mislim da mi MB ne bi puno promijenio zivot kad bih tamo dosla na red za godinu dana.
Pokusat cu ovdje jos nekoliko puta sto prirodni sto stimulirani IVF,a bas danas sam prvi put svom m spomenula doniranje jer ako se ovo opet dogodi
sto mi drugo preostaje.
ali ja sam i u MB s losim fsh imala bikemijsku..da nije toga mislim da bih odustala, a tvoj fsh je u redu. kada si starija tamo te stave u prvi slobodni termin
Da jos da pripomenem da je meni dr. P. rekao da je zans starije prirodni bolje rjesenje jer sam ja fulala i kratki i dugi protokol..vjerojatno cu, u slucaju sutrasnje neuspjeha nastaviti s prirodnjacima...do posljednje js :)
Pa i meni se cini shodno ono malo MPO proslosti sto imam da su mi prirodnjaci mozda bolja opcija...Moram porazgovarati sa docom prvo,
jer nesto smo pogrijesili u ovom protokolu,a sad sto???Mrzim to sto sad za sljedeci (eksperimentalni) IVF moram cekati barem 4 mj.a za
mene su ta 4 mj kao 4 godine s obz da vrijeme nije na mojoj strani..a ni sreca.Ali svakako cu opet sad u prirodni,samo ne znam kako je
s godisnjima i jel se uoce moze preko srpnja i kolovoza sta raditi..
To je najbolje...a u svezi godisnjih, mozda bi ipak bilo bolje da malo odmoris organizam. Ja necu nista pokusavati do rujna..
Sela, žao mi je, kod nas u 39+ to nije rijetkost, jesi čitala ovaj link http://kutak.forumotion.com/povisen-...likul-t666.htm što je thaia28 gore stavila?
Meni su rekli da su mi sa 36 god. jajne stanice lošije...pa dobijem samo 4 ili 5 jajnih stanica..pa loša oplodnja...onda 3. dan ne razvijaju se do 8 staničnih..onda ovi ostali se uopće ne razvijaju.Odem u Maribor-i sa manje injekcija dobijem 8 jajnih stanica-sve se oplode-4 dođu do blastocista i ja trudna.Na kraju skužim da su mi ovdje radili punkciju 8.,10,11.dan i smatram da je to uzrok nezrelih i praznih folikula a tamo sam štopericu dobila 14.dan.
Sjetila sam se svoje negativne aspiracije, isto šok i nevjerica, kopanje po net-u i čitanje što kaže dr Sher, godine su jedini razlog, nažalost.
A što je kod mene razlog ja imam 32 god. i idem na IVF oko 2,5 god, FSH mi zna varirati zbog endometrioze ali mi je AMH 19 (zadovoljavajući), inače antralnih folikula sam imala na zadnjoj stimulaciji dovoljno 6 na jednom i 7 na drugom jajniku. Sada u Mariboru sam bila na jakoj stimulaciji sa 5 pa 4 ampule menopura na dan i decapeptilu, imali smo samo 4,5 folikula lijevo i 2 mala desno (desni jajnik mi je zahvaćen endometriozom, manja cista) i na dan punkcije su bile samo 2 jajne stanice. Zanima me što je kod mene uzrok tih praznih folikula (uvijek mi je više od 50% prazno, na zadnjoj stimulaciji sam imala 8 folikula i 2 j.s.)
Procitah,hvala,nisam na to naisla jos,vidim da nisam usamljena...Psihicki sam se danas slomila kao rijetko kad il nikad.
U mom protokolu bilo je nepredvidjenih momenata,npr.iznenadan rast folikula za 2 mm u 24 sata,ranija stoperica nego ikad prije(9.dc),Cetrotide
primljen na dan štoperice i to samo 1..Estradiol nisam mjerila tokom stimulacije,nitko mi nije rekao,mislim da cu ga odsad mjeriti redovno.
Mozda je bila prerana stoperica i js nedozrele pa se nisu dale aspirirati,ali zaboga moj protokol nije vodio mladi i neiskusni dr TAMONEKI,
tako da je utoliko jos veci shock.
Sela, draga, drži se, bit će bolji ciklus koji će biti bingo, držim fige, a rast od 2mm u toku 24 sata je uobičajen, važno je pogoditi dobru veličinu za štopericu, što je kod tebe bilo ok, a sam dan ciklusa kad je punkcija je manje bitan. Drži se i skupi snagu za dalje, ko i svi mi, kiss.
I ja sam strašno razočarana svojom zadnjom reakcijom na stimulaciju.
Od 30 menopura,pet folikula,i samo jedna stanica,užas.
Hormoni su mi svi u redu
Je,oplodila se je....čekamo betu
lberc~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aleksandraj kako je bilo danas,koliko sam shvatila trebala je biti aspiracija?
ja sam imala stim komif i od 6-7 folikula samo 2js. nije mi znao doktor reći zašto je to tako al jednostavno ovaj put je tako. prošli sam imala od 9 fol 8js, a po riječima doktora "samo" ih se 5 oplodilo pa je to sve poprilično zbunjujuće, tko će znati šta je bolje, jednostavno kako se potrefi.
iberc kad imaš betu?
Još malo...2.7..čekamo
podižem malo...
dakle,nako 30 gonala,14 dc štoperica,16 dc rađena je aspiracija 9 praznih folikula...od tada je prošlo 10 dana,a ja još uvijek ne mogu doći sebi i toliki jad i očaj nisam nikad osjećala...postavljam pitanja zašto,kako...jesam li ja ikako mogla prridonjeti tome...naravno nisam ali se grizem...je li punkcija rađena prerano pa su folikuli bili nezreli,jel bi pomoglo da sam primila cetrotide koji su doma čekali,ni na jedno pitanje nemam odgovor...pretražujem net,ali nigdje nekakvog konkretnog odgovora..
ne znam gdje krenuti,kamo ići,potpuno sam izgubljena...
ako je netko imao ovakav slučaj kakvu ste stimulaciju imale da ste došle do kojeg folikula...na klomifen ne reagiram na 100mg dnevno dobijem jedva 1 folikul..
Kiara, koliko godina imaš, koliki ti je 3dc FSH i koliki ti je AMH, ako si ga vadila. Općenito, koje su vaše dg. Jel' ovo prvi (probni) IVF?
fsh 5 AMH nisam vadila,i da ovo je bio 1.IVF
DG PCOS
Kiara, vidi ovo http://www.jhrsonline.org/article.as...aulast=Krishna i još masu linkovas imaš, ukucaj u google Empty follicle syndrome.
Prošla sam isto tako, i to je horor, ali moramo dalje. I ti moraš dalje, doći će drugi postupak i bit će bolje. najgore je kad se dogodi u 1. postupku, jer se onda pitaš hoće li ikada biti drugacije...Ovo je sve metoda pokušaja i pogrešaka...kiss i drži se.
kiara, kopiram link sa strane 2 http://kutak.forumotion.com/povisen-...likul-t666.htm , i ja sam svojevremeno kopala o tome i čitala što kaže dr Sher.