Citiraj:
Smajlić prvotno napisa
samo da nadodam, moja kćer će uskoro navršiti 9 godina, i nema nikakvih poteškoća, oduvijek je bila vrlo napredna, tako je i danas.
Ne mogu vjerovati da sam pročitala ovdje takve stvari, poput - Dijete ne smije stajati prije navršene godine života -
Zaista bih voljela da se javi netko stručan u tome polju.
Smajlić i ja se poznajemo, tako da nije pitanje namijenjeno direktno njoj, nego to je rečenica koju sam več puno puta čula od roditelja, a kad razmišljam nije mi ustvari jasno što znači.
Dakle što znači napredno dijete u dobnoj skupini 0-1 ili 0-2? Da li se "naprednost" može mjeriti ranim ustajanjem, ranim hodanjem, i slično?
Ako da, onda moje dijete nije "napredno", ali ja nikad ustajanje, puzanje, hodanje ne bih nazvala naprednošću. Da li sam u krivu?
Meni su to razvojne faze djeteta, na koje ne možemo previše utjecati (kod zdravog djeteta), razvija se svojim tempom, meni je to isto kao da kažem moje dijete je napredno, jer je rano dobilo zube - pa nije kao da je on sam mogao na to utjecati.
Nemam namjeru provocirati, nego me zanima što smatrate pod napredno dijete u dobi od 0-1?