a ja ću sebe citirati s nekog drugog topika. da li postoje dva ista načina i stava o roditeljstvu?Citiraj:
Anemona prvotno napisa
tako da, nemojmo se varati, ovaj topik ipak je o hrenovkama, hodalicama, platnenim pelenama i slingovima :mrgreen:
Printable View
a ja ću sebe citirati s nekog drugog topika. da li postoje dva ista načina i stava o roditeljstvu?Citiraj:
Anemona prvotno napisa
tako da, nemojmo se varati, ovaj topik ipak je o hrenovkama, hodalicama, platnenim pelenama i slingovima :mrgreen:
Ne znači da je netko dobar roditelj ako dijete nosi u slingu, ili koristi platnene ili ne daje djetetu piti sok. Dobar roditelj je onaj tko radi najbolje što može i zna da bi svi bili zdravi, sretni zadovoljni, i mislim da u svemu treba imati mjere.
E sad, što se tiče nekih razlika mislim da spadam u neki prosjek i da nisam baš crna ovca, bar se tak ne osjećam.
Dijete nisam nosila u marami jer mi to baš ne ulijeva sigurnost i ne bih se osjećala dobro da radim nešto za što sumnjam da za bebu može biti štetno (mislim na skroz malu bebicu). Čak mi idu na živce mame koje paradiraju s maramama po vrućini, bebe se kuhaju stisnute uz njih, ali glavno da je to cool i moderno.
Dojim još uvijek, skoro 2 godine, iako je moja odluka bila da to bude do 18 mj., ali mala slabo jede, ovisna je o cici, ima tek 11 zubića pa joj olakšava bol dok rastu, lakše zaspi po noći i zapravo je meni tak lakše jer ju cica smiruje. Nisam pobornik dojenja do 4 godine, ni pred širom publikom osim užom obitelji.
Koristili smo platnene za doma, a jednokratne za van. Nisam podnosila da bude mokra i prematala sam ju čim se popišala. Bezveze mi je kad netko naglašava da dijete koristi platnene i onda mu ih ne skida 4 sata, i tvrdi da osip nema s tim veze.
Hodalice i slična pomagala nismo koristili jer nema koristi a može biti štetno. Autosjedalicu koristimo uvijek, ali nisam sigurna da je ne bih vozila izvan sjedalice u nekom hitnom slučaju, npr. do doktora da se nekaj dogodi.
Pazimo na prehranu jer smo mm i ja dosta alergični na svašta. Smoki ne dajemo jer je imala reakciju kad sam ju dojila i najela se kikirikija. Isto tak izbjegavamo kravlje mlijeko. Slatkiše ne jede, jer je ionak izbirljiva, pa ju gnjavimo sa zdravom prehranom da kad već nekaj pojede to ne bude neki junk.
Uglavnom, mislim da smo negdje između onih koji hrane dijete s dimljenim kobasicama i vele "ah, ništ mu ne bu" i onih koji bi radije ostavili dijete da dehidrira nego mu dali da popije sok; između onih koje ne doje uopće i onih koje doje do 5 god.; između trogodišnjaka u jednokratnim pelenama i bebe bespelenaša itd, itd....
ma nije, ovo je još jedan isprazan topic na temu - '..how wonderful Mother I am..'
uvijek se bar mrvu ponadam da će netko bar baciti na neki link o alternativnom schoolingu ili iskustvu odgoja i života djece u malim zajednicama koje nisu klasične, postindustrijske nuklearne obitelji, ali uvijek se vrti par istih stvari - smokići, sling, pijenje vode i eventualno platnene pelene uz nepoljuljano uvjerenje o posebnom i nikad viđenom odgoju koji se provodi u obližnjem kvartovskom parkiću
je, sigurno nosim bebu po vrucini jer je to kul i moderno :roll:
vec sam prije primjetila da gajis neki animozitet prema maramasicama.
stvar je u tome da pratis dijete, npr. sto se tice konkretno dojenja i nosenja u marami. evo, ti si odlucila dojiti do 18 mjeseci. a sto kaze tvoja kcer? sto ces napraviti ako ce ona htjeti dojiti do 4 godine?
ja sam k. nosila zato sto nije htjela u kolica, a ne zato jer je to kul. htjela sam se i ja vise puta odmoriti od nje, pa nije islo. onda reko--ajde, zasad slusam nju, odmarat cu se kad bude malo veca :mrgreen:
a ja ću te potpisati.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
u zadnje vrijeme ovakvi topici niču kao gljive nakon kiše.
meni je ok na nekom "namjenskom" topicu diskutirati o prehrani ili o hodalicama ili o dojenju, ali ne mogu shvatiti čemu služe ovi topici ja radim to, to i to i mislim da je isključivo tako dobro :/
jezušimarijo, sad će započeti litanije oko toga što tko točno radi: nosi li dijete u slingu, što mu daje jesti, koliko ga je dojio i je li dijete na nekom rođendanu skrivečki popapalo malo smokija.
a počne li se o dudama i o tome koliko puta ju je netko djetetu stavio u usta i kolika je bila količina grižnje savjesti dotičnog roditelja zbog te iste dude u ustima nemoćnog potomka, onda ništa nismo naučili iz 155000 istih ovakvih tema.
ovo je totalno zamorno, jer, tko je taj koji odlučuje tko je dobar roditelj svojoj djeci. ja sam najblja mama mojoj djeci, BEZ OBZIRA na to jel mi dijete ikad u životu jelo hrenovke, imalo dudu, bilo na adaptiranom ili je jurilo u hodalici. ili nije.
tužno je kad svako toliko moraš ponavljati da te cica ili sling ne čine roditeljem godine.
i da je prebrojavanje ili postrojavanje u najmanju ruku čudno, da ne kažem pretenciozno.
:DCitiraj:
sladjanaf prvotno napisa
A joj, ma nisam mislila generalno nego na neke primjere iz okoline. Znam neke mame koje baš rade sve ono kaj je u trendu pa tako i to, i ne izgleda baš dobro.Citiraj:
mikka prvotno napisa
Je, ja sam odlučila dojiti do 18 mj., ali ima skoro 2 god. i još dojim. Za sad pokušavam smanjiti. Što ću napraviti kao bude htjela dojiti do 4. god. ? Onda ću biti grozna mama i probati nekako to prekinuti. Što ćeš ti napraviti ako tvoja kćer bude htjela dojiti do 7 god.?
sladjana f, imaš pravo, samo kaj su ovakve teme toliko zarazne da im se teško oduprijeti :mrgreen:
Svaka čast svim mamama koje uspiju duuugo dojiti djecu,pridržavati se svih pravila zdrave prehrane, nosati ih u slingu ili marami, ne upotrijebiti nijednu jednokratnu pelenu :naklon:
Mi smo negdje u sredini-prvi smo put dojili 8 mjeseci,sad smo evo premašili taj broj ( a dokle ćemo ,ne zna se), trošimo tone jednokratnih pelena,trudimo se jesti zdravo,ali u slast pojedemo i kupovnu kašicu, smoki ne jedemo,osim ako nam ga uvali baka ili se zateknemo na nekom rođendanu gdje je serviran, hrenovke tu i tamo pojedemo za doručak, pijemo i vodu i sokiće, kako nam kad paše, AS je uvijek i svugdje...
Nikome se ne iščuđavam kad je odgoj djece u pitanju,svatko zna najbolje...Moja okolina je još uvijek takva pa je SVIMA čudno što moje osmomjesečno dijete još uvijek ne sjedi samostalno i još uvije nije probalo jaje...
ma tko su to "mi", a tko "oni" :?Citiraj:
Dijana prvotno napisa
[quote="apricot"]Rode i Čaplje :mrgreen:Citiraj:
Dijana prvotno napisa
ak si 'alternativnije' provincijencije, onda je sling
ak si 'špica' provincijencije onda su Stokke kolica
često se, nažalost, na to svodi
ne treba stalno nabrajati tih par svetih krava 'dobrog' odgoja i paničariti koliko od pobrojanog se doma primjenjuje
[quote="Scandalous"]Ne znam na koga se misli ovdje pod "mi" i "oni", ali na indexovom forumu topic "majke protiv udruge roda" ima već 83 stranice :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
možda me pomiluju, ne nosim sling, a ni u platnenopelenaštvu nisam ni blizu redovitosti.
slađo, hoće da nas zavade!
Mi smo antihrenovkaši (da,da i ja isto :lol: ), i sve što spada pod istu kolonu, a "oni" su oni anonimci iz parkića, koji djeci daju štapiće i neznamštosvene, poznanice kojima je dijete bilo u hodalici, šogorice kojima su djeca s deset mjeseci jela monte :mrgreen: , kakav sočan materijal za trač, i to u najosjetljivijem području-roditeljstvu.Citiraj:
apricot prvotno napisa
sladjanaf, potpis.
Proud to be a black sheep :mrgreen:
Lako je biti mainstream, malo teze je biti drugaciji i dosljedan u svojim nacelima ali sam sigurna da se trud isplati ...
:lol: :lol:Citiraj:
sofke prvotno napisa
XCitiraj:
sladjanaf prvotno napisa
:naklon:
Iako ipak moram napomenuti da se osjećam kao crna ovca ako govorimo o dojenju nakon 12 mjeseci i radi platnenih pelena... i da- radi ne-davanja kravljeg mlijeka, i radi davanja npr. griza od pira a ne običnog pšeničnog...
Mislim da je netko u ranijem postu rekao da ne valje kad beba duda dudu, a ne bi valjalo niti kad je ne bi dudala, i masa stvari se sudi tako - i kad je i kad nije - ne valja :roll: ...
Mđtm, ipak mislim da je društvo, čitaj: većina, čitaj: mainstream (uvjetno rečeno) za npr. korištenje kinderbeta i jaaako protiv co-sleepinga (i ja sam bila jedna iz tog klana prije neg sam rodila :aparatic: :oops:), i također protiv produženog dojenja. Ovo govorim jer sam najviše kritizirana radi toga što od rodbine, što na drugim forumina.
pa ja sam sebi bila jako zgodna s maramom i slingom :)
i nemrem reci da mi nije godilo da me gledaju :mrgreen:
recimo, bilo mi je strasno bed kad sam si nadobudno narucila jedan hercig sling iz jamerike (jos ih onda nije bilo tu), ne bih li u svom malom selu u kojem ljetujem bila apsolutni hit - i onda je tonki bilo vruce u njemu i nije se bas htjela nositi (nesuradljivo malo cudoviste).
ja znam jednu koja doji malu,a mala ima četiri godine
inače su tradicionalna katolička hrvatska obitelj, najobičnija što se može zamisliti, gnušaju se gay ljudi, podozrivi su prema strancima, nepovjerljivi su prema nošenju djece u maramama, pokatkad nadupetaju dijete kad ne sluša (ništa pretjerano), ali su sve u svemu jako brižni..eh da, da li sam zaboravila napomenuti da ona doji do djetetove četvrte godine :mrgreen:
i kak sad to, molim lijepo, kaj dugo dojenje nije samo privilegija 'nas'?
a zakaj :lol:
:*Citiraj:
apricot prvotno napisa
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
ma dajte više - glupost je sve to! Svako radi kaj hoće i kaj misli da je najbolje za dijete - možda je neko dijete koje je rođeno prir.putem/nošeno maramom/dojeno do ....?/.... manje sretno od onoga smokaša/hrenovkaša/adaptiranogaša......?
Koga briga?
Naravno da u današnje vrijeme kad je informacija tako lako dostupna - svaki roditelj može istraživati i lako shvatiti korisnost/štetnost - hrenovkica, smokića i porođaja ovakvih i onakvih - čudno je jedino da se onda baš korisnici tih opet navodim primjer - hrenovkica (e danas ću ih kupit više kolko me nerviraju :x ) i ostalog ČUDE onima koji to ne koriste (ni sok, ni smoki, ni tralalala).
I glupo je i govoriti nekome - e nemoj to to ti je štetno.
Ja sam do svih informacija došla sama i tako može svako ko želi.
I niko ovdje nije ni govorio da je bolji raoditelj zato kaj OVO i ONO radi ili ne radi.
Ja prije nisam ni primjećivala žene koje doje - meni je to bila nepoznanica i uopće me se nije ticalo - koliko doje i zašto? Kakve to ima veze sa mnom? Jede hrenovke - kaj me briga?
Nosi dijete u marami - kaj me briga?
Vozi ga u kolicima - kakve veze ima sa mnom?
Ali sada kad imam maleno - lijepo mi je vidjeti mamu koja doji i nosi u slingu. Meni je lijepo, nekako prirodno.
Al raspravljat ko kak zašto i :shock:
ma dajte, uživajte u roditeljstvu i to je već prvi korak ka - kako biti dobar roditelj! Jednostavno - morate biti sretni.
S hrenovkama ili bez.
A bum ih kupila danas pa makar.....
Ovo mogu potpisati i nadodati da kroz svoja iskustva i iskustva drugih roditelja rastemo. Uopće nije bitno, barem meni, svrstati se u neku od kategorija. I ja sam iz mainstreama (razdoblje prije Rode) ušla među 'crne ovce' kroz čitanje postova, tekstova s portala i traženja informacija kroz knjige, seminare i sl. I prošla sam svašta, od tradicionalne prehrane do veganske, od potpunog neznanja o dojenju do produženog dojenja, od pelenaštva do bespelenaštva, od cjepiše do necjepiše... To je moj put kao majke, i samo moj...Citiraj:
Maxime prvotno napisa
Volim čitati o iskustvima svih roditelja i ne svrstavam ih u kategorije. Ipak, moram priznati da se družim sa istomišljenicima, ili barem onima koji ne kolutaju očima.
Eto neki znaju čitati. Mašala :D A neki su jedva dočekali ovakav topik (priznajte bar sebi) kako bi se mogli zgroziti nad podjelama i svrstavanju u nekakvu elitu (je, jako mi je elitno teglit dijete u slingu dok ostale mame ležerno šeću s povjetarcem oko sebe).Citiraj:
Pcelica Mara prvotno napisa
I hoćete li više prestati o vražjim hrenovkama?! That's not the point!
Kad sam otkrila Rodin forum, iznenadila me količina roditelja koji dijele slična uvjerenja. Uvjerenja u kojima sam se, većinom, i ja pronašla. Sljedeće iznenađenje je bilo kad sam shvatila da koliko god velika forumska zajednica bila, ljudi iz moje okoline joj ne pripadaju a bila sam uvjerena da su svi Rode. Vjerojatno zato što se ti stavovi meni čine prirodni i logični, pa sam naivno pretpostavila da su svima takvi.
O tome se radi.
Mainstream iz RL i mainstream s Rode su bitno drukčiji (ja se nisam u potpunosti pronašla ni jednom). Znači crna ovca posvuda :mrgreen:
da - skužih i ja da si se to pitala, to se i ja pitam i mogu reći da ja uopće osim ovdje ne susrećem istomišljenike. Na poslu su se svi isčuđavali mojem roditeljstvu (pa i još - posebno dojenje) ali mene to više uopće ne dira. I manje se i začuđuju kad osjete da su meni moja načela prirodna i normalna. A ja njihova ne diram, znanje je svima dostupno. Pitanje je samo želja.
Lijepo receno. Inspiracija svake dobre rasprave. I jedan od izvora filozofijeCitiraj:
apricot prvotno napisa
ptpis ifi, osim ovogna to mogu samo reći - nema šanse hoze :mrgreen:Citiraj:
Kad te Bara pita a što motaš dijete u krpe, a ti kažeš - zdravije ti je, jeftinije, ugodnije djetetu, čuvaš okoliš - pa i ona će kad vidi da nije teško.
Ja sam možda po ovim parametrima prilično ekstremna, ali bih si teško mogla priuštiti luksuz da se u svojoj sredini družim samo s onima koji misle i rade kao ja. Ponekad se osjećam kao crna ovca, pomalo, ali u principu mi je dovoljno da onaj s kojim se družim tolerira moj stav jednako kako ću i ja tolerirati njegov/njezin.
Moguće je pronaći istomišljenike u stvarnom svijetu. U našem parkiću sam srela mamu koja radi slično kao i ja, a pojma nema o Rodi. Informacije su svima dostupne, postoje pedijatri, knjige, mame i svekrve. Zdrav razum i prava informacija su zlata vrijedni.
Moje iskustvo je da nema toga (dojenje, dude, hodalice, marame...) što te svrstava u grupu dobrog roditelja. Ne želim biti savršen roditelj. Želim se truditi i učiti na greškama. Koji bi to bio teret mojem djetetu da sam ja savršena i da se ona trudi to dostići a ne može. Svi smo samo ljudi. Kao što reče Ifigenija, samo nas tolerancija i ljubav mogu spasiti.
Ana, i da želimo, nije moguće biti 0-24 h savršen.
Poštujem one koji teže tomu, ali čemu?
Život je lijep, živite ga - bez idealiziranja.
Isto tako je i s roditeljstvom - kakav je recept za biti dobar roditelj?
Dobri mama i tata su oni koji imaju velika srca puna ljubavi za dijete.
I iz ljubavi se griješi, zar ne?
Mejbi, kad skuhaš hrenovke, to nije dobro za želučić, ali priča koju ste zajedno pročitali ili kolače koje ste zajedno ispekli, ostavljaju upisani trag u dječjim uspomenama, kojih će se rado prisjećati.
to je ono što me zanima: ako ja ne kuham hrenovke, znači li i da ne čitam priče?Citiraj:
Marna prvotno napisa
da ne mazim dijete?
da ne idemo u šetnju?
u kazalište?
na izlete?
da ne razgovaramo?
da se ne družimo?
da ne glumimo?
jer ja, eto, gubim energiju razmišljajući kako neću kkhati hrenovke.
tako sam ja shvatila ifigenijin post.
:lol: :lol: :lol: A mislila sam da je ovaj topic nepotreban :mrgreen:Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
ma daj :shock:Citiraj:
apricot prvotno napisa
vidiš, ja sam ga shvatila na način da ima eto i nas koji hrenovke, slingove, platnene itd. jednostavno ne ubrajaju u svoja uvjerenja. kojima je uvjerenje preteška riječ da bi se radilo o npr. slingu. pa čak mi ni dojenje ne spada u uvjerenje. :mrgreen:Citiraj:
Kad sam otkrila Rodin forum, iznenadila me količina roditelja koji dijele slična uvjerenja. Uvjerenja u kojima sam se, većinom, i ja pronašla.
da se npr. nečija uvjerenja oko roditeljstva ne mogu na oko primjetiti u kvartovskom parkiću, ili da ja ne mogu imati neko mišljenje o npr. a zakaj kao roditelju koje će ovisiti o tome da li će njeno dijete prihvatiti ili ne prihvatiti fensi sling iz jamerike :mrgreen:
šta ja znam, možda ja ne pridajem svemu tome toliku pažnju pa meni sve to skupa ne predstavlja ništa toliko drugačije da bi se moglo govoriti o nekakvom mainstreamu vs crnim ovcama (sofke je to bolje objasnila).
Tebi je to iritantno? :/ A čemu služe smajlići? Oni su dozvoljeni i tu su da bismo ih koristili. Ili možda ti baš i nisi za slobodno izražavanje vlastitog mišljenja o nekoj temi? Ne treba nam cenzor.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Ja, primjerice, nisam tip osobe koja, nakon što mi netko ispriča kako tuče dijete, odgovori: - Aha, OK. A što kuhaš za zimnicu?Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Nego kažem svoje mišljenje / komentar.
apri, samo da nadodam da ovaj moj :shock: nije nimalo uvredljiv, stvarno se čudim da si tako shvatila ifigenijin post. :mrgreen:
mene ubi ovo ladičarenje. pa nismo u americi :mrgreen:
ako ja nisam dojila svoje dijete, znači li to automatski da ga nisam nanašala u slingu?
ako nisam dala hodalicu, znači li to da nisam dala ni hrenovke?
ako sam dala dudu, znači li to da sam pokleknula pred smokićima?
ako nisam dala dudu, znači li to automatski da mi dijete ne spava u krevetiću nego sa mnom u bračnom?
ako sam dala hodalicu, jesam li samim time dijete osudila na cjeloživotno prejedanje džankfudom?
jer na to se svodi ova rasprava.
bome, imaš pravo.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
mene je doduše iznenadilo da ono za što sam jedno vrijeme viseću na forumu zabrijala da nije mainstream - kako je zapravo normalno i uobičajeno. i nisam niš posebno jer i sama tako radim.
npr.
- u naš vrtić 98 % roditelja dovozi djecu vezanu u AS.
- oko mene je jako puno roditelja s malom djecom (ekipa je krenula sveudilj rađati :mrgreen: ) samo nekolicina je kratko dojila ili nije uopće (recimo jedna - dvije).
- u parku je junk (ako ćete ga uopće tako zvati) slani štapić, a najčešće se jede voće
- hrenovke uopće nisu predmet rasprave, klinčadija jede kuhane ručkove
- nema fizičkog kažnjavanja
- marame, slingovi, isl. ni malo rijetka pojava
pa sad mislim da zapravo živim u super zdravoj okolini gdje je odlično kad si mainstream