Znaju dati malo glukoze na špricu.
Printable View
Znaju dati malo glukoze na špricu.
thratinchice, samo ću reći da te potpuno razumijem.
Ona majka koja nije rodila na carski, imala rooming-in i ostala duže od predviđenih 4-5 dana, ne može niti zamisliti koliko iscrpljujuće je to kad imaš sve gore navedeno u paketu.
I ja koja sam u životu fakat stabilna i čvrsta sam pukla ko kokica, i rekla si nikad više ja sam bila hodajući zombi izašla sam nakon 9 dana (zbog trombova) nemam pojma kako je to moj organizam izdržao.
A opet, sljedeći put bih opet otišla na Sv.Duh zbog doktora i sestara, i silnog znanja i samopouzdanja koje su mi usadili nakon što sam napustila bolnicu. Dojili smo punih 15 mjeseci i znala sam sve kako s bebom.
U međuvremenu sam operirala vene i nadam se da ću sljedeći put napustit bolnicu 5. dan jer ne znam što bi me moglo zadržat predugih 9 dana pogotovo ako budem morala na carski.
lukava puščica, dobro da si pojasnila koliko dugo si bila na rooming-inu jer zapravo je 3. dan onaj kritični 1. skok u razvoju tad sve bebe plaču u glas, a majke ne znaju za sebe od umora i nespavanja. koliko sam shvatila ti si već tada otišla iz bolnice a ne znam ni jesi li rodila na carski, tad je stvarno preteško uopće se podići a kamoli previjati bebu, namjestiti se u odgovarajući položaj za dojenje,...
iznenadilo me s kojom lakoćom pišeš o rooming-in (zvučalo mi je skoro kao odmor,a to još nikad nisam čula) ali sad mi je jasno jer vidim da si bila samo 2 dana.
Curke, nemojte se premišljati SD je stavrno pravi izbor, vidite da to kažemo i mi koje smo prošle sve i svašta.
Dohranjuju ih ako postoji potreba. Tako je bilo s mojom, 3. dan nakon vaganja kad su skuzili da gubi na tezini su je zadrzali da je nahrane, a kad bi provela i po nekoliko sati na cici a onda nastavila plakati bi ponudili da je nahrane, ja pristala nekoliko puta jer mi je bila nepodnosljiva pomisao da je bebica gladna :roll:. Neke sestre to rade skrivecki....kao da je zabranjeno.....taj dio mi nije jasan. A koriste *** (ja pitala, zelim sve znati 8-)).
eto vidiš, kaj je moguće da se tamo stvari tak mijenjaju brzo, prije dvije godine kada samja rodila gore nije bilo govora o dohrani, već samo:"mama stavite bebu na cicu ak treba i cijeli dan tako..." moja je cimerica plakala 3 dana jer nisu se nikako ona i beba sa cicanjem uspjele snaći,sestre su joj stvarno stalno dolazile pomagati namjestiti bebu na cicu al nisu dohranjivale.
Ja sam rodila prije 2g i 2mj gore i isto je bilo - ako postoji potreba (preveliki gubitak na težini, više od 10%) onda su dohranjivali (i mog K su dohranjivali, dr. Stanojević mi objašnjavao zašto).
Ono što sam ja tada zaključila je da kao da imaju strah ispuniti mamama koje su imale teži porod odn. imaju teži oporavak, loše se osjećaju ili slabo - želju da npr. na neko vrijeme odnesu bebe u dječju sobu.
Ja sam bila 5 dana tamo, vaginalni porod ali s dva velika puknuća i epiziotomijom, imala poprilične bolove, ali nisam imala problema s rooming-in-om. Čitala sam unaprijed na raznim forumima, pripremila se donekle što me čeka, očekivala da će bebe plakati, mame biti iscrpljene, pa nekak nisam imala prevelika očekivanja.
Vjerujem da je ipak dosta teže nakon carskog, jer je to još teže nego i ovo moje s milijun šavova, ipak je to operacija trbušne šupljine. Tu se onda osjeti nedostatak osoblja odn. njihova prezatrpanost poslom...
A i to s dojenjem bi mogli malo unificirati priče, nekad sam imala dojam da svak priča svoju verziju... Sad idem ponovno tamo, al sam svašta prošla s K (koji još uvijek pomalo doji) pa se tog dijela više ne bojim toliko, samo se nadam da će sve proći ok.
Oba djeteta sam rodila na Sv. duhu i priča je bila jednaka. Bebe nisu nadohranjivali, bar ne da bi ja to primjetila. Karla sam rodila prije 5 mjeseci i samnom u sobi je bila curka koja se jako mučila s dojenjem..beba je plakala,ona je nudila dojku ali,osim jedne sestre, nije imala ni pomoć ni podršku. Znali su doći u noći po bebu, rekli su joj da će je smiriti oni kad ne zna ona...vratili su je nakon 10 min i malena je nekih 2 sata bila mirna. Rekli su mami da je nisu hranili..tak da stvarno ne znam čime su je smirili?!
pjevusenjem
Pa da li su bebe nadohranili ili ne možete vidjeti po bijelom jeziku od gustog adaptiranog mlijeka.
D. su jednom odveli na "vaganje" popodne jer je kao dosta pao na težini i vratili ga sa bijelim jezikom i skorenim mlijekom oko usta. Nisu rekli da su ga nadohranili, ali sam sama skužila. Nisam dramila, jer mi je već počelo dolazit mlijeko taj dan i sutra dan smo išli doma. Eto to mu je bio 1. i jedini put da je probao AD.
Da li trenutno prave probleme oko naručivanja ako ne spadate pod njihovo područje?
ja sam rodila tamo 12.07.2010.
sad kad razmislim opet bi išla tamo.
Porod mi nije bio ni u pola bolan kao što sam očekivala i to je ono prvo kaj me oduševilo!!! TO JE TO?!?!?!
bez epiduralne.
Primalja BILJANA...HVALA
No imam i neke zamjerke, a to je
1.Došla na hitnu ginekologiju a jedna grozna sestra, mrgudna mi veli "da imate trudove ne biste mogli stajati na nogama" i sporo je prolazilo dok je zaista pozvala dotoricu a ja se grčim na hodniku.
2.Gurnu ti usred trudova neki papir da potpišeš, nemaš pojma kaj je to ....ali od bolova sam potpisala.
3. izbuše mi vodenjak i doktor studentima govori prije toga "sad čemo JOJ izbušiti vodenjak". Kao da sam pas kod veterinara:) Kao da sam objekt.
4.Tražim epiduralnu ( za koju su mu tjedan prije rekli da ju samo tražim i dobit ću) i dr.veli "ne može! To vama ne treba"
5. Nemam mlijeka, beba na sisi 3 dana na onom uskom krevetu, samo kaj jadan nije pao s njega.nisam sklopila ni oka....dok mame u sobi samnom spavaju i djeca im u krevetičima. Mali je pao 450g u 3 dana pa su ga nahranili. Malo je dehidrirao. TO MI JE BILO NAJGORE!!!
6.potpora dojiljama nije dobra, rutinska je....malo te obiđu, a moj problem kaj nema mlijeka ostaje meni.
7. Inaće ne jedem meso.....ali tamo sam ga jela ko luda, od gladi....obroci mali, hrana neprimjerena za dojilje.
plakala sam par puta, i bojala sam se ako dobije mali žuticu da ne znam kak ću izdržati produljeni boravak tamo....ali to je bilo moje psihičko stanje uzdrmano nespavanjem, umorom....., da je lako...nije..ali to je valjda majčinstvo.
djelomice mislim da je sestrama taj rooming in super jer imaju manje posla s bebama
Išla bi opet tamo,radi dojenja, bliskosti prvih dana s bebom.....bez obzira na napor to je NEPROCJENJIVO
Da, nekim mamama vise odgovara da su djeca s njima na krevetu, a nekima da su u onim kreveticima.
Ja sam se pak cudila kako se mame usude spavati sa bebama na uskim krevetima, da im beba ne padne. Svatko procijeni sto je bolje i sigurnije za dijete.
Npr. ja sam kada sam malenog stavila do sebe u krevet, dovukla premetalicu do kreveta s njegove strane, na opce "odusevljenje" sestara.
nije stvar da mi je to odgovaralo...nego je stvar da je mali stalno plakao...od gladi valjda....
neki dan je napunio 6 mjeseci...i pogodi kako spava svaku noč...samnom naravno:)
bio je nešto bolestan pa je sa nepunih mjesec dana završio u Vinogradskoj...i tamo je bilo pravilo "cicanje svaka 3 sata". Mali se naplakao ko nikad. naime...oni su valjda "neprijatelji djece" za razliku od ovih na Sv.Duhu koji su kao "Prijatelji djece" te imaju spiku "dojite na zahtjev"....
I još su me špotali kak sam bebu navikla na cicu, da nema reda i sl.
neka se struka dogovori
trebalo bi svima koji forsiraju hranjenje po rasporedu uvesti i samima takvo hranjenje. dakle, smiju jesti recimo svaka 4 sata. pa ako su gladni prije toga, moraju svejedno čekati da prođe 4 sata. a ako nisu gladni, onda moraju na silu jesti jer su prošla 4 sata. reda mora biti!
Potpisujem ivaricu za pjevušenje...Ma kužim ja da su malenu nadohranili, ali malo je bedasto od njih da onda to ne kažu mami.
Evo samo za info, naručila sam se danas i nisu me pitali za adresu/ulicu, samo koji tjedan trudnoće i očekivani datum poroda. :)
Rodila sam u svibnju 2009. i pitali su me za adresu i kvart i za pregled i kad sam došla na porod.
Imaju jako velike gužve, pa im je to valjda način za smanjenej broja :-(
I druge cure su mi rekle da uglavnom pitaju.
Eto, sada se i ja nakon postavljenog pitanja mogu pohvaliti sa friškim iskustvom otprije točno dva mjeseca. Sada to izgleda ovako; zadovoljna sam i s ovim iskustvom, iako je sve teklo prilično drugačije od prvog poroda. U bolnicu sam stigla u 8 navečer, bila je prilična gužva, ali sam imala sreće da sam pogodila dobru ekipu pa nije bilo nervoznih faca i bili su stavrno savršeni prema meni kada je to bilo najpotrebnije, onih zadnjih sat vremena su bili uz mene i vodili me korak po korak strpljivo prema cilju. Rodio se naš prekrasni sinčič Matej i sve je prošlo odlično!
A sad o detaljima koje sam pitala:
- rooming in se primjenjuje doslovno 24 sata s tim da bebicu odvedu ujutro oko 6 na kupanje i ostalo i vrate je oko 8.30h; u to se vrijeme taman možeš otuširati i doručkovati;
- epiduralnu nisam mogla dobiti, jer se porod odvijao tijekom noći pa anesteziologinja nije bila dostupna, ali mi je rečeno da sam došla popodne ili ujutro da bih je bez problema dobila. Kasnije sam čula od cimerice kako su je njoj naredno jutro ponudili bez da je ona išta pitala;
- nisam vidjela nikakve lopte u predrađaoni, ista je kao priej 5 godina bez ikakvih dodatnih pomagala;
- stolovi u rađaoni su noviji, ali nema nikakvog stolčića, rađaš u u ležećem ili poluležećem položaju;
- nakon poroda sm bebicu odmah nakon što su je umotali u pelenu dobila na prsa i mogle smo se maziti punih 45 min, nakon toga sam ležala 2 sata u hodniku ispred boksa te su me nakon toga prenijeli dole u sobu i odmah mi donijeli bebicu;
- epiziotomije nije bilo, samo par unutarnjih šavova, stavrno se trude oko toga da ne režu i tu imam samo riječi pohvale; isti sam dan sjedila i na taj način dojila svoje dijete; i još da napomenem kako mi je bebica imala 4,120 i 54 cm i nisu me rezali;
- ukoliko ne doneseš pelene i kremicu za bebu i vlažne maramice, sve se to nalazi u hodniku ispred sobe i moćete se slobodno poslužiti;
- iznimno se trude oko dojenja i svakog je trenutka moguće pozvati sestru koja će ti oko toga pomoći; neke su ljubaznije, a neke malo manje, ali dolaze odmah po pozivu;
- suprug može prisustvovati porodu bez problema; nitko nas nije pitao za nikakvu potvrdu i pozvali su ga čim su me smjestili u boks. Za vrijeme boravka u predrađaoni povremeno sam slobodno izlazila kod njega vani i nitko me zbog toga nije krivo gledao;
- i da, samo sam pri dolasku na prvi pregled u ambulantu imala upit vezano za mjesto stanovanja i sestra je promrmljala kako tu ne pripadam, ali nitko mi to poslije nije spomenuo i niti sam zbog toga imala ikakvih problema.
Uglavnom, još jedno lijepo i predivno iskustvo !!!
a jel istina da ako muž ne ide na porod, poslije ga puste unutra da se malo pomazi s bebom? nakon poroda mislim?
ja sam svoje prvo dijete rodila u merkuru, i sad kad sam dr put bila trudna i s jako velikim komplikacijama merkur mi se kao bolnica jako zamjerio jer su me slali na sv duh i nisu znali kaj bi sa mnom... kad sam došla gore ko da sam došla u neku drugu državu a ne bolnicu i nisam mogla vjerovati koliko su tamo i doktori i sestre ljubazni i susretljivi.... osjećala sam sigurnost i mada je trudnoća loše završila nažalost, odlučila sam kad opet budem trudna i ak će sve biti ok idem gore na SD roditi....
ljudski faktor mi je zbilja bitan, sve ostalo je manje bitno....a čini mi se da su gore liječnici vrlo stručni, upoznala sam dr.Hafnera koji je predobar dijagnostičar ...
i mog muža su pozvali naknadno u rađaonicu pa smo se mazili s bebom i naslikavali.
moj je bio od prvog trena sa nama pa poslje do dolaska u sobu...
Ja se nadam da ne budu zabranili zbog gripe prisustvo na porodu. Mm bi bio sa mnom, bio je i prvi put, sreća pa imam još mjesec dana, do tada će se valjda i smiriti već malo cijela ta strka.
Nego, jel ima neki raspored za trudničku ambulantu, jel zna netko možda tko je četvrtkom popodne?
četvrtkom popodne ti je "moja" doktorica - erceg ivkošić - jako ugodna žena a i super je što nikad (od moja 3 pregleda kod nje) nije bila gužva kao što je ujutro. i došla mi je žena na porod kad sam rađala (valjda su je zvali iz rađaone) - baš lijepo.
nisam ti ja trudna... bila sam al sam imala pobačaj nažalost, ali planiram za ubuduće rodit na sv duhu ako Bog da...
a muž nije išao ni 1.put... jednostavno nije on za to i nije htio,ja ga nisam ni prisiljavala... al ovo mi zvuči super ako muža na SD puste u sobu nakon poroda.
aha ja sam mislila da si već trudna kad sam čitala da stalno pišeš o porodu,bebi i sl.pa sam mislila..ja neznam kaj bi ja bez muža na porodu a i inače on mi je uvjek tu kad se hoću odmorit kavica ovo ono on uvjek uskoči.
Da, suprug ostaje s tobom i bebicom cijelo ono vrijeme nakon poroda dok ste još sa bebicom u boksu i mazite se. A nakon što su bebicu odnijeli i mene smjestili u hodnik ispred boksa da čekam prebačaj u sobu, sami su me pitali da li želim da mi zovu supruga da mi pravi društvo dok me ne prebace u sobu.
Znate li možda da li dr. Matijević ima ambulantu popodne?
Eto, malo čitam o iskustvima sa Svetog Duha... Ipak od mog poroda prošlo je tri i pol godine i vidim da se dosta toga promijenilo, jer kad sam ja rodila, bebica nije bila 24 sata samnom, ali vidim da je to sada tako...:-D
Nekako ne vejrujem da bi MM htio prisustvovati porodu, jer mislim da bi onda imali više posla sa njim, nego samnom :mrgreen:, ali nema veze, bitno da se možemo pomaziti nakon poroda (nadam se da će nam dopustiti)
Isto tako, ni ja ne pripadam na Sveti Duh, iskreno nisam ni prvi put, ali nisu radili nikakve probleme, dapače svi su bili ljubazni i pomogli mi kad god mi je nešto zatrebalo (valjda će i sad biti tako). :heart::heart:
Amo jos malo o friškim iskustvima! :-)
Da, da, molimo najfriškija iskustva iz 2011. g. :mrgreen:
Što sve treba ponijeti? Mogu nositi svoje spavaćice? pelene za bebu? Što?
THANKS
Možeš nositi svoje spavaćice, ali i ne moraš, jer oni daju svoje one bijele, bila sam nedavno na trudničkom tečaju tamo, a frendica je nedavno rodila tamo i kaže da je bolje da prvi dan ostanemo u njihovoj spavaćici jer se dosta krvari i te spavaćice se bacaju, pa ću ja tako napraviti, ostala 2 dana bit ću u svojim spavaćicama. Za bebu trebaš ponijeti jednokratne pelene, bar 10-ak komada, vlažne maramice i kremu za guzu. Što te još zanima?
Franciska75 ja sam rodila 2010. ali sumnjam da se otada puno promijenilo. Nosila sam svoju spavaćicu jer mi je u njoj ugodnije, ali bilo je dosta i njihovih. Uglavnom, kako je tebi lakše. Uzela sam pelene, kremu za guzu i tetra pelene. Ako je bilo tople vode kada se pokakao oprala bih ga a ako ne brisala sam vlažnim maramicama. Ja sam osobno nosila dosta ručnika jer je bio osmi mjesec i jako vruće tak da su mi dobro došli.