drage mame,
prvo da vam izrazim svoju iskrenu sućut radi vašeg gubitku, neizmjerno mi je žao :( vi ste prehrabre žene...
ja tu pripadam i ne pripadam...pripadam jer sam imala upalu posteljice koja je rezultirala prijevremenim porodom, no imali smo neizmjernu sreću što smo bebu spasili. Ona danas slavi točno 17mj i velika je, divna, prepametna dobra curica, naše sve.
Do trudnoće smo malo teže došli, trebalo nam je 18mj, tijekom kojih sam napravila histeroskopiju i HSG kao pripremu za insemenaciju ali sudbina je htjela da se baš tog ciklusa mrvica uhvati i tako smo dobili naš plus prije evo skoro točno dvije godine... Trudnoća je bila uredna osim hematoma u 7tt koji se sam reapsorbirao i nije stvarao nikakve probleme, samo sam mirovala dok nije otišao.
Briseve i papu sam napravila više puta prije trudnoće i uvijek je sve bilo čisto. Nemam nikakve povijesti ginekoloških problema...
I tako sam bezbrižno gurala trudnoću....tjedni su prolazili, ja sam se osjećala odlično, na pregledima uvijek sve super.
Sa 32+6 imam pregled gdje me dr samo vaginalno pregledao i poslušao bebino srce, sve ok...
U srijedu sa 33+0 je sve i dalje u redu, beba se rita, frendovi nam dolaze navečer i negdje oko 23h pokazujem frendici kako mi malena štuca u stomaku...
...to je zadnji put da je osjećam...
U četvrtak 33+1 budim se kasnije nego inače, malo se čudno osjećam, idem na wc - imam proljev ali bez popratnih simptoma vrućice, malaksalosti, grčeva i sl....vučem se po kući do nekih 12 i odlučim malo odrijemati...budim se sat vremena kasnije i osjećam se bolje, kuham ručak. Oko 2 se sjetim da malenu ipak već duugo nisam osjetila i pojedem nešto u nadi da će se pomaknuti. Ništa.
Jedem slatko, tapkam po trbuhu, ležim na jednom boku, drugom, odlazim na net, surfam....malena se ne javlja.
Oko 5,30 u panici tresem trbuh i osjećam da je beba u grču, sjedam sama u auto i odlazim u bolnicu.
Što se tamo događalo, neću prepričavati, ali u 18,12 je malena rođena hitnim carskim, apgara 5/8, malo preko dvije kile i 44cm...
PHD posteljice je pokazao: histološki ovoji žarišno infiltrirani granulocitima, kao i korijska ploča, pupkovina primjerena. Grananje resica primjereno uz nakupljanja interviloznog fibrinoida te žarišno sincicijalnih nakupina.
Nigdje nema službena dg korioamnioitis, ali prema PHD je to to.
Čitam vas cure što ste ranije pisale...kako sad dalje? Koje pretrage? Jeste došle do novijih saznanja?
Ja kopam i čitam po netu sve što mi dođe pod ruku a ima veze sa korioamnioitisom i u biti najveći strah me je od neke subkliničke upale negdje duboko, ili neke latentne bakterije koja se aktivira po imunološkim poticajem trudnoće...
Nadam se u skorijoj budućnosti još barem jednoj trudnoći ali prije nje želim napraviti sve što mogu da spriječim ovo što nam se desilo i podijelim što saznam u tom procesu jer većina ginekologa samo slegne ramenima na to...moj je samo rekao "bakterije se ponekad čudnovato znaju kolonizirati" što mi naravno ne pomaže niti da spriječim niti da liječim...
da li je koja od vas u međuvremenu bila na biopsiji endometrija i endocervikalnim brisevima? Meni su obično brisevi bili čisti 6tj nakon poroda...
ispričavam se na dugom postu...