stajem u red iza anchi pp
stajem u red iza anchi pp
jesi li sigurna da je dunja?
ja sam nasla ovaj
DZEM OD DINJA I RAJCICA
- 2 kg dinje (bez kore i kostica)
- 2 kg zrelih rajcica
- 4 kg secera
Sve izrezati na male komadice. Dodati secer. Kuhati na jakoj vatri neprekidno mijesajuci. Gotovo je kada kap soka na tanjuricu stoji cvrsto i ne razlijeva se.
Riješila sam marelice. Ne znam jel mi se čini ili ove godine ima više marelica nego prijašnjih?
Sudim po količini na Dolcu i po tome što sam za puno više žena čula da radi pekmez od marelica nego prije.
U svakom slučaju, napravila sam i pekmez od okruglih šljiva po kojima obično svi gaze i groze ih se - ja ih znam kao zerdalije.
Ako zanemarimo mukotrpno i dugotrajno čišćenje - pekmez je odličan!
Količina šećera vjerojatno ovisi koliko su šljive slatke, ja sam stavila 300 g na kilu voća i jedan želin.
Radila sam samo od kile u pekaču za kruh, na kraju kad je bilo gotovo morala sam ga provrtiti sa štapnim mikserom jer se korica nije raspala i nije bila dovoljno mekana.
Sad imam fini pekmez prekrasne crvenkaste boje - kao vino. I svima se sviđa, većina jedva vjeruje od čega je.
je, ove godine su bas rodile.
jao, te sljive su super :uzdah:
ima zerdelija na dolcu? meni je to naj naj voće iz djetinjstva
i one mirisne zelene isto okrugle :sline:
Zerdelije? Prvi put čujem. Ako mislimo na istu stvar, mi smo ih zvali okrugle šljive, a moji bratići iz primorja to zovu cibori (ili driskulje, he he he).
Imam jednu na gruntu. Lijepe crvenožute boje, okrugla. Kuham džem od njih i bolji mi je od marelica (njih rijetko kuham jer nemam svoje).
Trik za rješavanje koštica iz okruglih šljiva čula sam od kolegice iz Dalmacije: Treba ih skuhati SA košticama, po mogućnosti u ekspress loncu barem kratko ( može i na klasičan način), da se odvoje koštice koje se onda mogu pokupiti rešetkastom žlicom ili cjedilom za čaj.
Dalje se kuha džem na klasičan način - doda se šećer, malo octa, začini i udri...
Ne bih rekla da se te kostice odvajaju samoinicijativno. Ja sam to propasirala i pekmez je predobar. Al da su kostice samoinicijativno isplivale na povrsinu da ih pokupim - nisu.
teško da će iz zerdelije isplivati koštica
ona je baš uvaljana u meso
ne može se ta šljiva raskoliti (kalati)
ja sam mislila da će same iskočiti iz lonca :)
kuhala, nisu se odvojile dovoljno da bi ih mogla šupljačom vaditi pa sam morala preliti u drugi lonac (zahvaljujući i MM-u koji je poklopio lonac:-x "da se bolje skuha" pa je sve pokipilo, mislim da mi je najbolje od pekmeza završilo po šporetu )
preljevala sam kroz plastično sito
u kom sam pasirala dok nisu ostale koštice, ali su rupice male pa sam opet morala iz guste smjese na dnu sita izvlačiti košticu po košticu
nisam zadovoljna
pekmez mi je kiselo sladak
ciborići su kiseli
najprije sam stavila 200 gr šećera
pa je bilo ful kiselo
pa sam stavila još 200, i 2 vanili šećera
i dalje je kiselo
ali i jako slatko
stavila sam i 3 žlice ruma
ali se niš ne osjeća
tako da nisam zadovoljna
valjda će se pojesti
ali zato sam zadovoljna i ponosna na džem od marelica
fantastičan je
zovite me "kraljica džema od marelica":alexis:
Ima li kakvog lijeka kiselim šljivama?
U vrtu imamo nekoliko stabala. Šljive su s jedne strane zrele, skoro prezrele, s druge skoro ssasvim zelene. grijehota mi je pored 10 kg šljiva kupit šljivu, a tako mi nedostaju one lijepe, jednoliko zrele.
Kuhala sam i prošlih godina pekmeze i marmelade od tih mojih šljiva,al su uvijek nekako kiselo slatki. N kraju ih je najbolje uvalit u kolače, a toliko kolača ipak ne radim...Imate li kakav trik?
okreći svaki dan te zelene strane prema suncu
Možete i mene zvati barem princezom džema od marelica, napravila sam 15-ak malih teglica :).
Nešto malo od višanja i zerdalija, tako da dominiraju marelice.
Cibori/zerdalije koje sam ja imala nisu bile posve kisele, slađe od npr. višanja i nije mi trebalo tako puno šećera.
Radila sam kolač s tim pekmezom, kao jaje na oko (ono s kremom od pudinga i kiselog vrhnja i marelice preko),
samo sam umjesto marelica stavila pol centimetra tog pekmeza i preko glazuru od čokolade.
Moram pobrati bijelo grožđe, djelomično je strunulo i sad se skupljaju mušice. Sad pretražujem prostranstva interneta u potrazi za idejama šta s njime.
Mislim ga prvo iscijediti u sokovniku, pa onda odlučiti šta sa sokom.
Bojim se da nije baš super-slatko i prezrelo, a ne mogu čekati više niti jedan dan jer su nas izludile mušice
sok. marmeladu.
identično ko i svako drugo voće.
Hitno trebam savjet, na 4,5 kg očišćenih krušaka vilijamovki, koliko šećera da stavim? Dodala sam i 3 ili 4 limuna da ne potamne.
stavi manje, pa lako dodaješ malo po malo
limun će ti ga baš zakiseliti :-/
a znam. morala sam.. smjehuljica je tražila spavanje ranije, a kruške spremne, nije mi drugo pala na pamet da sačuva kruške.
krenula sam s 3/4 kg.
kuhaj, pa probaj
pretpostavljam da ideš bez ikakvih dodataka
samo kruške i šećer
ok, i limun
ja vjerujem da bih ja stavila još cca 1/2 kg
i kuhala dok ne bude čvrsto kad se rashladi na tanjuriću
Uh, nikad ovoliko soka. Kuhat će se u beskraj... a lijepo mi je rekla sestrična "stavi želin". A ja oću prirodno. Eto mi sad prirodno! :roll:
Ja bih stavila kruške pod šećer i ostavila preko noći da puste sok, sok. Nakon toga voće treba ocijediti (dodaš limuna i još šećera i eto sirupa, iako nikad još nisam radila od krušaka, nemam ih u svom voćnjaku). Ostatak bi se relativno brzo ukuhao bez dodataka.
Inače, ako ne želiš staviti želin, potegni preko granice po bečki šećer (šećer za ukuhavanje, s pektinom, ali bez konzervansa). Donijela sam 1kg iz Slovenije neki dan, ali ove godine je voće tak slatko i s malo soka da ga uopće nisam trebala, eno ga - još stoji. Možda će mi trebati za breskve, one znaju biti dosta vodene.
pokupi šefljom višak soka
Pa da, fakat, može se višak soka ocijediti i tokom procesa ukuhavanja. Ne baciš - imaš sirup!
Kasno mi je sad, već je sve na šparetu. :) Ali hvala svejedno, susjeda ima krušku u dvorištu, nismo sve pobrali, možda ćemo za koji dan ponoviti avanturu. (Ako prije ne padnu i njen pas sve ne pojede!)
Bečki šećer? Nikad čula. Kako se to na slovenskom zove? Dunajski sladkor? Ili kako drugačije? I gdje ga ima? Koliko se toga stavlja? Malo, jel, kad si ti koja si majstor od marmelada kupila samo kilogram.
Btw, 4,5 kg krušaka, 4 ili 5 limuna, 3/4 kg šećera i slatko je za poludit.
dobre kruške!
ma možeš pokupiti višak soka šefljom
ko da skidaš masnoću sa vrele juhe
Bečki šećer - evo čitam s etikete (kupljeno u Mercatoru u Dobovi, kod nas nisam našla a tamo ga uzimam već godinama):
Wiener Zucker 1:1, želirni sladkor
Sestavine: fini kristalni sladkor, želirno sredstvo (pektin, citronska kislina), hidrogenirana rastlinska maščoba
Hraniti na suhom mestu.
Proizvodi: Agrana, Wien
---
Razlika između ovoga i džemfixa ili želina je u tome što ovaj ne sadrži konzervans. Ima još i extra izvedba, 2:1 i dolazi u pakiranjima od 500 g, ali taj nisam nikad probala.
Jesu, Apri, baš su fine... zato mi i je grehota da ih pas pojede (ne šalim se, pas im sa svako ljeto udeblja ko mali pajcek, od tih krušaka).
Sad je se već lagano kašasto, nemam što više pokupiti.
Hvala Petrlin, potražiti ću, ja sam svako malo u Sloveniji. (Ako treba još kome donijeti...)
Nisam odgovorila na pitanje koliko ide tog šećera. Prema njihovim uputama ide 1 kg na 1 kg voća (ako je 1:1) a ja obično radim sa 1 kg tog šećera na 3-5 kg voća i bude dosta. Ovisi o voću... Ove godine ne treba ni puno običnog šećera, a pogotovo ne želirnog. Ja s tim kuham jagode i naranče, ponekad breskve, a ostalo na klasičan način.
Evo našla sam napokon sličicu iz Mercatorovog letka - to je taj: http://www.modernakup.si/%C5%BDelirn...g-Agrana_72674
Jooooj pa znam ja tu ambalažu iz špajze moje bake. :)
Ali, ne pamtim što je pisalo, pamtim samo šareni papirić. Hvala.
ja stavljam koju jabuku u svaki pekmez i ispada jako pekmezasto, i jestivo.
radila i velikom klincu od breskvi koje je kod susede skupio
apricot od kad deca smiju pekmez, dobro moji su veliki ali pitam
pa domaći od onda od kada počinju jesti šećer
a ako je pekmez bez šećera i ičega, onda od onda od kada jedu to voće
bit će bolje kad se ohladi
i meni je svaki pekmez koma sladak kad je vruć, kukam i plačem
i poslije bude fin
inače kakva je situacija s šljivama?
ja se prije 2 dana vratila u zg, pa sam ko pala s marsa
nemam pojma što ima na placu
ima li još šljiva za pekmez (onih malih tamno, tamno plavih, sa tamnijim mesom, ne volim one velike svjetlo plave vodenaste šljive)?
po koliko su?
ili mi je već kasno?
kažu da je na dolcu od danas akcija (do subote, valjda)
ko ono s jagodama i jabukama
autohtone sorte
pa pogledaj
daleko dolac :(
i rad u smjenama i škola u smjenama (tko je ono rekao da će sva djeca u jutarnju nastavu, da mu malo rod spomenem)
igra mi jedino branimirac ili veletržnica da pošaljem MM, al njemu je šljiva šljiva, "što radiš nauku od šljiva"
Reci mužu da kupi najsitnije šljive koje nađe. Te sitne su bistrice, najbolje za pekmez. Istina je, one debele (stanley i razni hibridi - imam jedno drvo toga) loše se ukuhavaju jer su pune vode, ali su bolje za jesti. Osim toga, često su te debele skuplje, pa se to može iskoristiti kao argument (barem bi kod mog muža upalilo, ali naučio je razlikovati šljive otkad imamo svoje, he he he...)
Offt. suosjećam što se tiče škole u smjenama + rada u smjenama. To je fakat grdo. Kapa dolje ako nađeš još i vremena za zimnicu.