i mene to iritira, jer na neki nacin i meni to ide iz dzepa :(
svi se slazemo red bi se trebao uvesti i ja cu prva stati iza toga. ali smanjenje placa prosvjeti ne podrzavam, iako nisam u njihovom resoru.
Printable View
Radim u "državnoj" firmi, imam pola sata pauze za ručak, dolasci i odlasci na posao i na pauzu/sa pauze bilježe se fingeriranjem prsta, na kraju mjeseca se svako prekoračenje mora opravdati. Svaki izostanak se mora prijaviti i odraditi ako je privatni. Ove priče o frizerima i placu za vrijeme radnog vremena spadaju u neka bivša vremena. Imam 30 dana godišnjeg, mogu uzeti tri tjedna preko ljeta, eventualno još jedan ako nažicam (radi posebnog režima u kojem radim). Većini ostane dobar dio godišnjeg sve do 6. mjeseca slijedeće godine kad bi se morao potrošiti - no, evo, ove godine je donešena odluka da se smije uzeti max 10 kalendarskih dana u 6. mjesecu, pa će mnogima dani godišnjeg propasti (ili će se na papiru računati da ih imaju a iskoristit će ih tko zna kad). Ja dobar dio dana godišnjeg potrošim kad mi je dijete bolesno, da ne moram uzimati bolovanje.
http://www.jutarnji.hr/bandicu-hitno...irac-/1043184/
Ovo diže tlak ljudima, ne vatrogasci. Oni su kronično potplaćeni i s lošom opremom. I to je sramota!
a ne samo u frizeraj nega da ne pricamo kako idu na porodiljne i odrzavanja trudnoce odmah zaredom , tj.kako im se prohtije..a moja frendica kod privatnika nek misli i nek se izjasnjava koliko djece ce imati i odmah je u startu šikaniraju...jadno li je ovo drustvo:(
mislim da je to privilegija bas izrazito javnog i drzavnog sektora uopće..nazalost priznali mi to ili ne.
sory to nisam nikako rekla nego pricamo o privilegijama i manjem pritisku na egistenciju uopćeu tim sektorima na zene..nije lako reci da nemamo djece više zato sto radim kod privatnika, jel to nije jadno:)
Pa, da. Zato bolje uvesti pod normalno i šikaniranje žena zbog planiranja obitelji i u javni sektor. To je rješenje. Pa da vidiš koliko će se tek prava u privatnom sektoru srozati kad nestanu svi orijentiri.
Umjesto da se zagovara poboljšanje uvjeta rada kod privatnika, ovdje neki zagovaraju ukidanje normalnih prava u javnom i državnom sektoru. Treba profunkcionirati pravna država koja će kažnjavati privatnike koji se nehumano odnose prema svojim zaposlenicima.
Ukidanje ovakvih prava je totalna glupost i daleko od svih normi razvijenih europskih zemalja (kojima želimo težiti). Ja bih uvodila lakše zapošljavanje i prekidanje radnog odnosa u javnom sektoru kako bi mogli mijenjati ljude koji ne rade ljudima koji rade i uvela drakonske kazne za nepotizam. Prava su u redu, po meni su i kolektivni ugovori u redu. Ako nema para (i ako se obavežu da će gospoda na vlasti tražiti tko ih je ukrao i pokušati ih vratiti- jer nisu pare nestale zbog kolektivnih ugovora već zbog lopovluka), ok, mogu se prava iz kolektivnih ugovora zamrznuti na neko vrijeme - iz solidarnosti i da se nabave sredstva za pokretanje proizvodnje, ali nema nikakvog opravdanja ukidanje radničkih prava.
Privatni sektor tek treba doći do nivoa pristojnih radnih uvjeta (naravno kako koji poslodavci), grozno je kad vidimo da ljudi nemaju slobodne dane, da im se na plaćaju silni prekovremeni sati, da ih otpuste zbog porodiljnog i sl. To je civilizacijski korak unatrag.
Meni je ova rasprava toliko tužna i jadna i toliko je sve naopako postavljeno da uopće ne znam što više napisati.
Strašno je što je ova anti-javni sektor propaganda učinila :-/
OK, traje već godinama, ali svejedno, strašno je to koliko se lako može upravljati masama.
I samo da spomenem, kad ste već krenuli s porodiljnima, meni je medicinska sestra pri otvaranju porodiljnog rekla da ne pamti kad je zadnji put netko otvarao samo onih 28 dana prije poroda, tj. porodiljni bez komplikacija. A nije valjda da se samo javni sektor liječi kod mog doktora opće prakse.
Sve moje prijateljice koje rade po hotelima i butigama su bile na komplikacijama skoro cijelu trudnoću (bez medicinskih indikacija za to) i zatim po godinu dana na porodiljnom dopustu.
Ja sam oba puta radila i nakon otvaranja bolovanja, prvi put sam se vratila nakon 6 mjeseci, drugi put nakon 10.
Ne zato jer sam neki radoholičar, već sam prvi put radila pokuse za svoj doktorat i morala sam to završiti, a drugi put sam pisala disertaciju, i opet morala to završiti u roku. Imala sam i nastavu, lakše mi je bilo odradit je u terminu nego poslije nadoknađivati...
Hoću reći - moj posao ne može obaviti nitko osim mene, jedina koja ispašta od nedolaženja, zabušavanja, lažnih bolovanja i slično sam - ja.
I mislim da je otprilike takva situacija u cijeloj prosvjeti, ne samo u visokom školstvu i znanosti.
Moja dobra i jako bliska prijateljica radi u katastru, nema kašnjenja, nema ranijih odlazaka, pauza joj traje točno 30 minuta, a nekad niti ne stigne na nju kad im je prevelika gužva.
Neradnika ima, ali ima ih svugdje.
Nije pošteno da se zbog njih blati cijeli jedan sustav o kojem itekako ovisi budućnost zemlje. Jer bez obrazovanja i znanja smo propali, valjda nam je barem to jasno.
I stvarno je zanimljivo da se protiv npr. banaka i raznoraznih državnih agencija bez ikakvog smisla i razloga, ne vode takve kampanje.
Neee, učitelji, znanstvenici, liječnici, policajci... oni su trošak koji nam je državu stjerao na prosjački štap :roll:
Prestrašno. Stvarno, tužno i jadno.
Da se razumijemo, ja sam od početka govorila neka nose regres, i božićnice. Tih 1250 kuna neće spasiti ni mene ni državu, nažalost.
Ali, ova hajka koja se povela protiv javnih službi je postala stvarno mučna.
pcelice samo mogu reci na tvoj post bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz (valjda tako pcelice potpisuju)
Potpisujem Pčelicu u potpunosti. Radila još u petak, rodila u ponedjeljak. Vratila se na posao kad je mala imala 9 mjeseci, a vidi čuda radim u javnom sektoru i to u prosvjeti :-o.
MM je nedavno otišao iz znanosti u privatni sektor. U njegovoj ustanovi 25% ljudi su radili ko konji, ostalih 75% ne rade ništa - ali baš ništa (potpisuju indekse i dobivaju honorare, a sve radi netko drugi za njih). To je jedan od osnovnih razloga zašto je, totalno razočaran, otišao. I onda dođe "reakreditacija" - rezultati za svaku pohvalu :facepalm:(a znali su se unaprijed).
Mama mi je u prosvjeti - opet, dobar dio radi svoj posao ispod svako nivoa, generacije učenika ispašataju, i nikom ništa. Alkoholičar radi 30 god s djecom, jer što će on jadan samac ako mu daju otkaz.
Dok se to ne raščisti, i ne nađe način i volja da se takvi iz sustava maknu - sorry, ali ja ne mogu imati bolje mišljenje o javnom sektoru (čast iznimkama, ali mislim da su u manjini).
Ali to nije tema - mislim da je ok ukinuti na određeno vrijeme božićnice i regres, s obzirom na stanje u državi, ali plaće ne dirati. Mene smeta dodatak na staž, to mi nema nikakvog smisla, zašto bi "stari" kadar za isti posao ima bolju plaću. Također mi nije jasno kako tajnica u jednoj službi može imati veću plaću od tajnice u drugoj službi (dapače i od nekih učitelja) - ne razlikujem državne/javne službe, svi doivaj plaću iz iste kase.
Pčelice, svaka ti na mjestu.
Gledajte cure,
za političare i poduzetnike koji plivaju u novcu svi mi koji živimo od svog rada i ne znamo što nam nosi sutra,mi smo za niih obično smeće koje se nije znalo bolje snaći u životu. Vjerujte mi na riječ.
Tužno mi je i žalosno što se mi međusobno glođemo i brojimo jedni drugima prava koja ostvarujemo i ne ostvarujemo, a koja su nam kakti zagarantirana zakonom.
Počne se pričati o tisućama viška na HŽ-u a onda kupljeni novinarček slika norveške turiste koji spavaju na kolodvoru jer međunarodni vlak kasni sat vremena. Halooo!!! I onda se javnost nabrije protiv tog HŽ-a. A najmanje je kašnjenje vlaka kriv prometnik ili skretničar. Na ovom topiku mi je slična atmosfera.
A plače mi se kad vidim tko nas uistinu vodi - ljudi bez srca i duše koji mirne duše gledaju radnike koji prosvjeduju, među njima muškarci koji plaču jer nemaju što djetetu dati jesti...a kako se samo lijepo znaju predstaviti....
to je razina koja mene najviše smeta,
što ispada da će moja šugava božićnica spasiti državni proračun, ako mi je ne daju,
a s druge strane su ogolili, oderali i isisali sve što su mogli do sada, svi po redu,
a ovo što mi dobijemo ili ne dobijemo je ionako samo kap u moru u svemu tome.
ali ne diže se hajka po medijima protiv političara, nego protiv državnih službenika :/
Slažem se. Isto je tako nakon što naš sindikat nije potpisao sporazum u Jutarnjem izašao tekst sa velikim natpisom: Na Zrću partijaju profesorice i medicinske sestre.:lol:Moš si mislit! I tako ljude zavaravaju i rade jaz između privatnog i javnog sektora. Zavadi , pa vladaj!
A ne razmišlja nitko da će tvoja šugava božićnica ili regres povećati platežno sposobnu potražnju koja je konkretni ekonomski pojam. I da će potrošnja koju ćeš njome ostvariti stvoriti poticaj novoj proizvodnji i tako se privredna mašina zahuktava i kreće. Ne, čini se da im je EU zadala da trebaju sve uništiti.
Što ne krenu na porez na bogate, uistinu bogate. One koji imaju velike svote po strani. Jer ako uzmeš sirotinji smanjio si potrošnju a time i potrebnu proizvodnju. Ako uzmeš bogatima, smanjio si štednju, mrtvi kapital.
Ja ne znam koji je uopće dugoročni cilj ljudima koji nas vode. Bojim se da ne znaju niti oni.
Jel se ti šališ ili? Nikad nisi čula za privatizaciju od devedesetih...koja je još uvijek u tijeku? Nisi čula za zvučne tvrtke koje su vlasnici kupili za 1 kunu, održavali proizvodnju a radnike nisu plaćali? Misliš da su bili nesposobni?
Mislim ipak da si se šalila ili radiš za njihove službe...bolje da šutim...
Ne, ne šalim se..nego ne kužim sada da li pričaš o procesuiranju kriminala koji se dogodio i jos se dogada ili o čemu? Kakvom oporezivanju? Jedno s drugim meni veze nema
što gdje su?
svi znamo gdje su
trenutno po privatnim jahtama, ne zamaraju se ko mi jel apartman 50 ili 150 eura
ne zamaraju se hoće naći na razmjeni koji udžbenik pa da uštede za 2 kg mesa
i ovo nije napad na imućne, one imućne koji su stekli isključivo svojim trudom, pameću
ovo je slika onih koji su nas opljačkali i nikom ništa
pojeo vuk magare
Meni je to u rangu s onim: povecanje proizvodnje, povecanje izvoza.. Mislim sve pet..ali kako do toga doći?
Ah da..vi svi pricate o krimosima..meni je to za zatvor a ne oporezivanje
realni sektor je na koljenima, u svakom pogledu
i zapravo sva borba u ovom trenutku mora biti inicirana, vodjena i izvojevana upravo od strane javnog sektora. ono, zanemarite vlastite interese i krenite u strajk za prava u realnom sektoru, a ne za svoje KU... rijetkim zaposlenima koji uopce primaju placu (na vrijeme ili uopce) u realnom sektoru vec dugo nije ugodno citati o 3-4 tjedna godisnjih odmora, regresima, bozicnicima, cipelarinama i kompletnom porodiljnom dopustu. i zato vas 'napadaju'.
a iz njihove perspektive to nije napad nego se ne mogu nacuditi kako nedovoljno cijenite placu koja vam je redovna, te sve druge pogodnosti koje imate. to ne znaci da oni misle da ljudi u javnom sektoru ne rade ili ne rade dovoljno, to samo znaci da se onima iz realnog sektora cini da vi jos uvijek pojma nemate o tome sto je kriza.
zato bi ta borba u najmanju ruku trebala biti zajednicka, a bas javni sektor bi trebao deklarativno i na svaki drugi nacin podrzavati realni.
znate, kad jednom prava u realnom sektoru budu garantirana i provodiva - vasa u javnom idu automatizmom. nakaradna i neodrziva je situacija u kojoj oni koji trose iz proracuna imaju veca prava i vecu prosjecnu placu od onih koji pune proracun. to nije nepostivanje vaseg rada, to je matematika.
kad javnom sektoru prestanu isplate placa i kad se obustavi isplata mirovina onda ce ovaj tekst biti u potpunosti jasan svima. do tada moze mjestimicno izazivati mucninu, ljutnju i nerazumijevanja. isprika zbog toga.
Naravno da nije zabranjeno, al stavit kilometarski naslov u novine da se profesorice i medicinske sestre zabavljaju na Zrću je stavljeno s namjerom. Kao, ne suosjećamo s drugima, para imamo, godišnjeg još više :lol:pa možemo cijelo ljeto bit na Zrću. Zašto nije napisao bankarske službenice partijaju na Zrću ( imaju veću plaću)ili netko drugi, već baš profesori i medicinsko osoblje. Puno ljudi ne čita kritički novine, uzima stvari zdravo za gotovo i evo ti jala.
Baš zbog ovog i ono malo što čitam novine čitam s debelom rezervom. I uglavnom ih ne čitam.
A postoji ona uzrečica da ljudi misle ono što u novinama piše. I to je točno. Još više misle ono što je bilo na tv-u.
A vijesti u dotičnima su izdirigirane, stavljaju se fatalni naslovi, katastrofične priče koje manipuliraju našim osjećajima i to mi miriše na snažnu mašineriju koja nekom dobro služi. I nije mi draga.
Uperi se svjetlo pozornice na nebitno da bi se bitno moglo smuljat i neki imali koristi.
Tužno i žalosno.
Vezano za profesore. Evo, preko 2 godine čekam posao u željenoj profesorskoj struci, gubim godine raduckajući na zamjenama po 2 dana/tjedna mjesečno(prosječno) jer ako odem radit u drugi sektor neću se ni vratit nikad nastavi.
I tako čekam, a sretna bih bila sa pola satnice u dvije škole, adekvatno tome radni dan prilagođen rasporedu kakav me dopadne, u školama u kojima me dopadne, znači, vjerojatno neće u susjednom kvartu nego seocu sat vremena vožnje. I da, radit ću manje sati pred djecom, al ću se pripremat za nastsvu, ne možete vjerovat, al da bi bili profesor i da bi prenijeli svoje znanje, treba se pripremit, složit nastavni sat, ispunit papirologiju. A to mogu napravit i u svom domu u 10 navečer i u 5 ujutro. To je sloboda vlastite odluke. U školi je nezgodno jer ne dobijem ni stol, a kamoli prostor za pripremu.
Al nije prosvjeta jedino zanimanje gdje se posao dijelom odrađuje u toplini/hladnoći doma svog. To rade i knjigovođe, prevoditelji i brojni drugi. Al eto, profesore svi nekako vide, pred očima su im.
A ja baš nekako mislim, najlakše je vidit da je kod susjeda trava zelenija. Teta u dućanu pozdravi, od 18 ima prihode, nije se tresla za ocjenu ni u školi ni na faksu, nije se puno ni mučila, ujutro dođe, zaprimi robu, proda i prst u uvo. Je, odradi i svece i petke, al može mozak na pašu....Mogu i tako razmišljat, al nije mi nekako fer. Sjetim se da tegle robu, tešku i pretešku, da rade s ljudima, da im šef je kakav se potrefi, da ne smiju sjest (brojne), da ne moggu na bolovanje, porodiljni, da im produžuju ugovor svako 30 DANA....
sve je to povezano, kako nije
da nas nisu toliko opljačkali sumnjam da bi prava iz ku ikad bila problem
sad treba uzeti sve što se može ne bi li ikako isplivali
samo što meni ni ova vlada nije baš vjerodostojna
nisam vidjela da su sebi išta skresali kao svjetli primjer za kojim bi se narod trebao povesti
moz si mislit kak je privatni sektor 2003 podupirao javni, taman diplomirala, na snazi zabrana zaposljavanja, volontirala godinu dana, u to vrijeme na Rudjeru ljudi volontirali po par godina (rijetki su bili sretnici koje su zaposljavali na mjesta tehnicara ili im davali neke pare s projekta), kad su me konacno zaposlili imala sam uvjerljivo najmanju placu medju kolegama, suprug koji je jedva zavrsio visu zaradjivao je 30% vise. Godinama sam se budila u 5 ujutro kako bi prije posla spremala ispite na postdiplomskom. I sada kao doktor nauka zaradjujem jedva 1000 eura mjesecno.
Ok, radnici u javnim službama, podržavate li nepotpisivanje sporazuma od strane 4 sindikata?
Ja sam recimo užasnuta mogućim ukidanjem kolektivnog ugovora.
Kakva će mi plaća biti? Koliko manja? Prijevoz?
Mislim, osobno pristajem na micanje božićnica i regresa. Bez toga mogu.
Bez onoga što dolazi svaki mjesec ne mogu.
Cubana iskreno ne znam. Po meni je probelm sto nigdje nije jasno napisano sta se dobija/gubi jednom ili drugom opcijom.
sto tocno znaci da su drzavnim smanjili nakanadu za prijevoz na 75% postojece naknade? ovo pitam u slucaju npr. godisnje karte ZET-a ili HŽ-a?
sto je s darom za djecu, svi pisu o bozicnici, ali mene i ovo zanima, jer stim novcima moja djeca dobiju svoj poklon ispod bora.
sto je na kraju stim % na staz, da li ce ga ukinuti u potpunosti ili ce ga samnjiti na 0.3%?
uglavnom puno pitanja ja osobno imam, a bozicnica i regres su stvari s kojim se mirim bez problema. vise me zanimaju posaljedice koje niko ne pise/ ne prica.