Slažem se s Kaae.
Printable View
Slažem se s Kaae.
Slazem se. 3000 USD je vrlo, vrlo malo. Evo moj primjer, u evropskoj zemlji, ne najskuplji grad, ne najskuplja drzava.
Stan, skroman, za kcer i mene 1050 eura. Polog jedna renta, penjemo se na 2100 eura bez puta i popijene kave. U prvih mjesec dana morala sam napuniti frizider, kupiti ulje, brasno, secer, sol, bicikl umjesto auta, nesto rajngli, nesto posteljine (ima nesto i gazdino, ali nikad ti to nije sto posto), prepaid mobitel kartica, prepaid kartice za tramvaj/autobus.
Sve u svemu, dosli smo sa 4000 eura, prvi mjesec sam dobila 2/3 place (koja je dobra za ovu zemlju), drugu placu sam cekala kao ozebli sunce! Odlasci doktoru su svi iznad 100 eura (osiguranje vraca 80%, ali to moram cekati). Inicijalni troskovi su enormni, mi smo se selili i u drugi stan, tako da su u jednom trenutku bila placena dva pologa, katastrofa! O cijenama skole/vrtica ne zelim ni govoriti.
hm, inicijalni troskovi...
da je i greska u jednoj nuli manje, bilo bi prilicno na knap za jedan totalni pocetak toliko daleko da ti treba sve osim ono robe/stvari sto ti stane u cetiri kofera :-/
skroz potpisujem kaae. ovdje i sada (u prilicno sredjenoj situaciji i s nekoliko godina iskustva i snalazenja), da se nadjem s tri tisuce u dzepu, ne bih bila najradosnija... :-/
Tri tisuće dolara su ništa.
sigurno da su nista, al bar su pocetak.
mlada majka, da li ste pogledali koliko dodje rentanje stana tamo di sad planirate ostici. da li racunate ne polog (obicno su to 2-3 stanarine, koje dobijete natrag ukoliko je kad odlazite iz stana sve OK)?
Pa naravno da sam pogledala,tj. frend koji je tamo isao je vidjet sta trenutno ima i koje su cjene...znaci prosjecan jednosoban stan,naravno ne u samom montrealu nego u predgrađju je 255$,,dvosoban stan 300$,dvije stanarine se placaju unaprjed,potpisuje se ugovor na godinu dana,tako da te najmodavac nemoze istjerat iz stana kad mu se digne,ali ti uvjek mozes odustat kad hoces,11mj placas stanarinu zadnji mj ne jer si jednu dao unaprjed,al ako odustanes npr. za 3mj nevraca ti se novac...
znaci to je 600$ za stan,ajmo rec hrana 600$,a nije toliko,to je 1200$i da su jos neki popratni troskovi 1000$,i sta nemamo dosta 3000$?pa ja mislim da imamo i vise nego dovoljno za pocetak
ne kužim, šta će te vi dovest posuđe sve, sve potrepštine odavde ili? u avion?
Da,ali kanada i SAD nije jedno te isto,ja naprimjer u SAD-u nebi zivila pa taman da novci padaju s neba,a nasi ljudi koji su u kanadi vec dosta dugo otisli su tamo doslovno s jednom torbom,i sad tamo imaju bar donekle pristojan zivot,za razliku od ove jeb... drzave di cemo jos malo pocrkat od gladi i svi zavrsit na ulici,i ne zaboravi ne zivimo svi u ZG i nemamo svi place od 5000kn nego jedva spajamo kraj s krajem,jos da nam nema staraca doslovno bi svi crkli od gladi,ali jednom se moramo odlucit na samostalan zivo pa makar to znacilo i otici preko bare u nepoznato,jer svagdje je bolje nego ovdje...
zao mi je ali nemate. zbilja nemate
4 vas je.
malda majka imam dobre prijatelje i u SAD i u Kanadi, dapace bas i u montrealu. znam kakva je situacija u slavoniji na zalost. i svi su se snasli. svi imaju pristojen poslove, ali svi su VSS, svima je skola priznata, nakon sto su se dokazali na puno nizim poslovima od onih za sta su se skolovali.
tako da po tom pitanju nisu te dvije zemlje tako razilicite, razlikuju se po zdravstvenom osiguranju, ali vi ga morate imati vec kad dodjete tamo, jer vam vizu nece dati na dulje od onoga sto vam traje zdravstveno.
ne znam koliko ce vam pomoci ti vasi prijatelji. ali problem je da vas je 4. to nije malo. morate biti jako okretni i spretni. morate paziti da sve napravite po njihovim zakonima jer inace mozete se odmah vratiti u HR.
svi ti pisemo u dobroj namjeri, moji kometnari su do sad bili takvi da bi ti ukazala na neke stvari.
koliko sam shvatila odlazite u fracuski dio. a ne znate jezik. ti engleski znas (jos nam nisi rekla koji papir imas koji to dokazuje), to je ogorman minus.
taj posao kod naseg covjeka, sto to tocno znaci? da je hrvat vlasnik, ali ko ce mu biti sef. da li taj zna nas jezik, nadam se da da.
ajde napisi ako zns koliko uopce imate bodova ako trazite iseljavanje. jeste uopce to racunali?
to bi vam mozda bila dobra referenca. mozda je bolje da sad te novce utrosite na skolovanje, bar jezika. znam da mislis je ti si u ZGB i ne kuzis kako je nama, ali situaciju u slavoniji zbilja jako dobro poznajem i znam da je beznadje veliko.
i ne zelim da vam se dogodi kao u andjelimo prahu (ne zanm da li si citala, depresvno je, ali i oni su bili jedini irci koji su se vraitli iz amerike u irsku jos siromasniji)
Ne bih te htjela obeshrabriti nego samo pomoci da vidis realnu sliku situacije u kojoj bi se mogla naci.
Mi smo ovdje htjeli iznajmiti manji stan, tipa 45 kvadrata (tako zivimo i u Zagrebu) jer bi nas to doslo samo 600tinjak eura mjesecno. Na nekoliko mjesta nam ga nisu htjeli iznajmiti, kazu, to je stan za jednu osobu. Svaka zemlja ima neka svoja druga "pravila". Ta renta o kojoj pricas mi se cini dosta niska, pa to je u rangu stana u Zagrebu.
Zdravstveno placam vise od 200 eura, a na to ide i dio koji placa poslodavac koji je vise od 100 eura. Mjesecno. Kcer je osigurana preko oca (na svu srecu) pa to nije moj trosak.
Znas li koliko kosta vrtic, boravak nakon skole? Znaci, do 3 popodne je u skoli, a onda ju iz skole odvedu u vrtic gdje je do 6 sati kada zavrsava moj posao. Srijedom je to nekoliko sati vise, skola zavrsava oko podne u srijedu. To cuvanje u vrticu dodje me 850 eura mjesecno! Ni u skoli, ni u vrticu ne dobiva topli obrok, sve joj ja moram spremiti u lunch box, do navecer je na hladnoj hrani od kuce. Postoji nacin da vratim jedan dio novaca za vrtic od drzave, nesto tipa povrat poreza, ali pitanje koliko cu dobiti natrag (u najboljem slucaju i to ce biti manje od pola love).
Ne kazem da je u Kanadi isto tako, nego hocu ti reci da su troskovi zivota nama iz Hrvatske u drugim zemljama nekada nezamislivi. Stoga mi se cini da je 3000 usd malo za 4 osobe. Mi dvije smo toliko potrosile u manje od tjedan dana (kao sto rekoh, polozi za stan, pocetak, etc), ne zato sto smo rasipne, nego zato sto su to troskovi koje nismo mogle izbjeci.
Drzim fige da se snadjete i da uspijete u svojim planovima.:-)
Moja kuma je u Torontu i ne isplati joj se raditi (vss, kod njih zavrsen) jer dok poplaca vrtic za njih dvoje muz joj mora dati dzeparac i za benzin.
Jel vi sada živite u svojem domaćinstvu koje ste sami opremili ili s nekim? Ako je indiskretno pitanje, ne moraš odgovoriti?
cure, nemojte se ljutiti, ali kad bi ljudi umirali jer nemaju više od 3000 dolara ušteđevine u hrvatskoj bi ih malo preživjelo.
pa kaj i da odu, probaju, ne uspiju i vrate se?
koja je tu šteta? potrošiti će tih 3000 i još što tamo zarade i to je to. ne mogu potrošiti ono što nemaju.
a možda i uspiju.
ne odlaze svi na sigurno, kad bi mogli tu uštedjeti za siguran odlazak ne bi ni odlazili.
brat mm-a radi na građevini u kanadi, sss, ima plaću 20000kn mj. on je tamo preko 20 god.
susjed je nedavno bio u kanadi, uz pomoć nekog svećenika, postavljao knauf (nemojte potcjenjivati pomoć naših ljudi tamo, ima ih koji će stvarno pomoći), zaradio nešto, vratio se-veli da nije kanada za njega.
ne znam, imam puno rodbine vani (australija, kanada, švicarska, austrija, njemačka) svi žive lakše nego mi ovdje. da li i bolje, o tome bi se dalo raspravljati, ali lakše sigurno.
nisam za neke nerealne planove, kao ovo s azilom, ali ako njih četvero živi ovdje, a oboje su nezaposleni, onda će preživjeti i tamo uz muževu plaću (uz uvjet da ga posao čeka). a ako i ne uspiju ostati, bar će djeca naučiti francuski ili engleski.
da će im biti lako, neće sigurno. ali kako je i ovdje kad nemaš posla i živiš sa par (i to ako) tisuća kuna mjesečno?
u svakom slučaju, sretno!
suncokret, to su različite stvari.
Neće nitko umrijeti bez 3000 dolara ušteđevine, kod nas ih nitko ni nema, ali kad život negdje ( bilo RH bilo Kanada) počinješ od NULE...a probajte samo nabrojat troškove 1. dana u novom stanu. Samo to.
I ne, nemoj uspoređivat osobe koje su otišle vani kao samci i mogli spavati u sobici bez kuhinje i WC-a dok ne dodju sebi.
mi smo ovdje imali problem s iznajmljivanjem kuce. a imali smo para. pa i nudili da cemo placat vise. nisu nam dali. jer se na svaku kucu javi preko nekoliko zainteresiranih i vlasnici onda biraju kome ce kucu dati. par bez djece ce dobit prije nego par s djecom. ili s nekoliko djece.
velika je stavka sto te traze "rent history" - to je u stvari vrsta preporuke koju ti daje onaj preko kojeg si do sad iznajmljivao. da si redovno placao, uredno zivio. a to nemas, jer ti je to prvi put da trazis smjestaj. pa ce opet prednost imat onaj koji ima urednu preporuku.
na kraju smo dobili kucu, koja je ispod standarda koju bi zahtjevali za obitelj s cetvero djece. i platili sest mjeseci stanarine unaprijed. a i to uz vezu i preporuku koja je isla preko vlasnika agencije.
e, i vidite malo za koji period su te stanarine. i ovdje, recimo, za 300 dolara mozes iznajmit nesto. kucu, stan. ali 300 tjedno. ne mjesecno.
suncokret slazem se stobom, da mogu prezivjeti s 3000 $, pa i ovdje mogu s tim novcima zivjeti lijepo neko vrijeme, ali probeleme koje ja vidim su:
1. prvo je bio azil, nema sanse da ga dobiju
2. okrenuli su se na WH vizu koja je zamisljena mlad si (18-35 godina) zelis godinu dana landrati i pri tome raditi da pokrijes troskove tog landranja. da bi to ostvario moras imati u startu cca 22.000,00 kn, jer drugacije ne mozes ni uci u avion, a ta viza je za mlade samce, lijepo je napisano da nema sanse da ima uzdrzavanu osobu sa sobom ni zenu ni djecu. zena eventualno moze traziti sama tu vizu, ali onda im u startu treba cca. 44.000,00 kn a djeca ne mogu ici s njima.
3. traziti pomoc nasih, vjerujem da se moze, i znam da su tamo ljudi voljni pomoci, ali onda valjda nadjes posao, znas di ces spavati i znas na koju ces vizu ici. ako se odlucis na crno raditi tada moras biti svjestan da te mogu izbaciti iz zemlje. ako si spreman na taj rizik i to je OK
4. odlaskom tamo oni pocinju novi zivot od 0, imat ce svako od njih kofer s 20 kg (u to je uracnuta i tezina samog kofera) sto je nista. dakle mogu ponjeti kartice, gotovinu, i nesto robe za pocetak. tamo moraju nabaviti sve, ali doslovno sve. ako imaju ikog da ih primi bar prvih tjedan dva onda super. dok se snadju i okrenu. naci stan nije tako jednostavno, jer te najmodavac cesto trazi reference od prethodnih najmodavaca. ukoliko ih nemas cesto se slozi da moras skuplje platti. teta eta je napisala da to sto bi oni bez frke zivjeli u 45 kvadrata je lijepo, ali najmodavcu to nije opcija, jer to nije standard. u iznajljenim stanovima koliko ja znam doijes samo kuhinju i frizider, ostalo moras kupiti. slazem se da mozes zivjeti na madracu prvih mjesc dana, i imati za svakog jedan set posudja.
5. da bi mogli prezivjeti potrebno je poznavanje jezika. ako rade za nase mozda im je ta prepreka olaksana. ali ako ne tu su debelom zaostatku. da sam ja poslodavac i da mi dodje iracanin koji govori perfektno francuski i nas covjek koji ne zna nista, a reference mu nisu da je poseban (naravno na jeziku koji ja poznajem) uzela bi tog iz iraka (mozda je bolje sad napisati sirijca). realno oni ni nemaju neke lude reference. i u kanadi imas ljudi koji znaju postavljati knauf i to jako puno. pa lakse je uzeti lokalnog nego nekog stranca s upitnim papirima (ukoliko udju na turisticku vizu) i nepoznavanjem jezika
6. dvoje djece. ako oboje dobiju posao, a za pocetak da bi se pokrenuli i stali na noge, morali bi oboje poceti raditi. di ce djeca. cijene vrtica su prilicno visoke.
i ovako bi ja unedogled.
meni izgleda kao da za sad ispituju svoje mogucnosti, super go for it. nece biti ni prvi ni zadnji koji to rade. ali moraju ozbiljno shvatiti da ako nemaju nekog svog ko ce im pomoci, ko ce uskociti i fizicki i pshiciki i novcano. mislim da sa 3000$ i dvoje djece nemaju sta krenuti na put. da su sami, ja bi ima odmah bez ijdenog pitanja zaljela sretan put i rekla javite se ponekad.
2.500 cad je oko 15.000 kn. Od kud ti 22.000?
kartu sam racunala 6000 kn povratnu u noajboljem skucaju, a za to se treba fakat potruditi, letjeti u naslabijoj sezoni i sl.
:ina niz: boldano su dakle inicijalni torskovi nabrojani na ovoj stranici:
http://www.canadainternational.gc.ca...hr.aspx?view=d
Kako biste zadovoljili kriterije kategorije Working Holiday, morate:
- biti starosti od 18 do uključno 35 godina u trenutku kad se zaprima vaša prijava. Vaša prijava mora biti označena kao primljena u uredu Veleposlanstva Kanade u Zagrebu na Vaš 18. rođendan ili nakon njega, odnosno prije Vašeg 36. rođendana;
- biti hrvatski državljanin s hrvatskom putovnicom koja je valjana tijekom cijelog razdoblja Vašeg boravka u Kanadi. Kad Vam u Kanadi bude izdana radna dozvola, njena valajnost neće biti dulja od valjanosti Vaše putovnice;
- posjedovati povratnu kartu za odlazak iz Kanade na kraju odobrenog razdoblja boravka ili dovoljno sredstava za kupnju takve karte;
- posjedovati novčani iznos u protuvrijednosti od 2500 kanadskih dolara kako biste mogli pokriti svoje troškove na početku svog boravka u Kanadi;
- dostaviti Potvrdu o nekažnjavanju u Republici Hrvatskoj (dostupno na engleskom / francuskom);
- putovati bez uzdržavanih osoba u sklopu Vaše prijave za IEC;
- biti spremni kupiti zdravstveno osiguranje za cijeli period Vašeg boravka u Kanadi – dokaz o posjedovanju police osiguranja možda ćete morati predočiti pri ulasku u Kanadu;
- platiti Pristojbu za sudjelovanje u programu u hrvatskim kunama, u protuvrijednosti 150 kanadskih dolara; i
- imati najviše jedno prethodno sudjelovanje u programu International Experience Canada.
A ha, ja mislila poletio tecaj
zena koja kod mene dolazi jednom tjedno pospremiti i opeglati ves, nema radnu dozvolu i ja joj placam 25 svicarskih franaka po satu na ruke. To nije leglano, ali nitko od nas nece u zatvor. Ona je portugalka.Kaze da ima puno posla. Ne prica francuski ni hrvatski,a ja ne pricam portugalski, ali se sve dogovorimo. Susjeda makedonka bere jagode, krastavce i sto je vec u sezoni. STan imaju iznajmljen na ime rodjaka. Nije savrseno i tesko je, ali moguce je.PA onda ako imas malo srece, snalazljivosti i neka utrziva znanja mozes svojim radom s vremenom osigurati svojoj obitelji pristojan zivot. Ne znam kako je tocno u Hrvatskoj, ali cini mi se po pricama da cak i kad imas posao nije uopce sigurno da od njega mozes pristojno zivjeti. To je tuzno.NEkad moras biti i ludo hrabar i lud da nesto promjenis.ALi bar ces probat promjeniti. sretno
mlada.majko, nekad u životu treba stvarno skočiti, pa reći hop. Slažem se sa suncokret i sophie girafe. Nigdje život nije sigurnost. Ako stvarno želite, možda ćete sve i ostvariti.
A ako i ne uspijete, vratit ćete se i za vama će biti veliko životno iskustvo koje nikako ne treba podcijeniti.
Bez obzira što život u tuđini nije lak, možda vam bude dobro. Ja vjerujem u snove. Ne u ušteđevinu.
Sve je to super, i toj zeni Portugalki i kome god.
Ali osobno NIKAD ne bih otisla raditi na crno, zivjeti na crno i srljati grlom u jagode s dvoje male djece. Vjerojatno to ne bih napravila ni s dvoje vece djece, a da ih pritom ostavim negdje na sigurnom.
Naravno da ce mlada.majka napraviti sto god njima pase, ali eto, pitala je na javnom forumu pa dobija i javne odgovore, a cini se da vecina ljudi ne bi napravila ovo sto pokusavaju oni. Pa onda tako i pisemo. Osobno, ideju smatram suludom, ovakvu kakva je sad. I oslanajnje na neke tamo 'nase ljude' mi je smijesno. Pa da je na nase ljude tako lako osloniti se, onda vjerojatno ni sad u Hrvatskoj ne bi imali toliko problema s prezivljavanjem; valjda bi im neki nas covjek pomogao, zar ne? Pa nije macji kasalj preuzeti odgovornost za cetveroclanu obitelj u stranoj zemlji, dok ovi zapravo nemaju ni za prdac.
I napisala sam prije, a i sad cu opet, dvoje ljudi koji ne govore jezik, nemaju visoku i priznatu strucnu spremu i imaju dvoje djece (u mojoj americkoj prip**** vrtic tjedno kosta $180 za jedno dijete, a u gradu nesto ispod 'ranga' Montreala, opet u Americi, vise nego duplo) nemaju sto previse ocekivati. To je realnost, koliko god je prestrasna. Niskokvalificirane poslove vise-manje vec netko obavlja i uglavnom barem govori jezik. Ili ima sredjene papire, itd.
I da, vani je jako bitan tzv. credit history i preporuke. Za sve, od iznajmljivanja do otvaranja bankovnog racuna. To mlada.majka takodjer nema, a s tim im niti jedan 'nas covjek' ne moze pomoci.
Gledala sam malo cijene smjestaja po Montrealu na netu i nemam pojma odakle ove informacije o parsto dolara. Eventualno su tamo negdje iz 1950-tih. :/
beti treba, ali bas da ces stati na nijagarine vodopade i reci hop bas i neces.
spohie imam par ptianja o toj tovjoj portugalki. koliko godina ima? da li je ona sama tamo ili sa familijom? da li je udana? da li ima djecu? ako da ko joj cuva djecu dok ona kod tebe cisti?
na osnovu ove informacije, koje mene opcenito nervriaju, moze neko pomisliti, vidi u svicarskoj mozes raditi na crno zaraditi 25 franaka na sat.
super mogla bi i ja.
daj nam konkretne podatke. i to sto ti neces zavrsiti u zatvoru je istina ali sam sigurna da negdje u tvom kantonalnom zakonu pise kolika je kazna za zaposljavanje na crno. samo sto ti to nisi procitala.
i da drago mi je da vasa sprega radi, sve dok neko ne nastrada. ti mozda po dzepu, a ona progonom iz svicarske.
nemam namjeru poticati ista.
samo bih htjela reci da moj sogi zivi u kanadi od 99.Inace je beskrajno snalazljiva osoba pa je godinama pripremao to preseljenje.Nije samo tako.Pa i mi kada turisticki idemo (a idemo gotovo redovno) potrosimo dosta vremena na organizaciju.ajde sada više netreba viza pa je utoliko lakse.
Riskirao je puno, ali je radom i riskiranjem dosao do firme sa 50 zaposlenih.U par navrata je zvao prijatelje iz RH da dodju raditi kod njega.Ali on im je kao poslodavac sredivao papire.znaci tim je ljudima sve bilo ziher.
neznam.
ja osobno nebih mogla tamo zivjeti.Mi da se zelimo preseliti nikakvih problema nebi imali.Mm ionako radi za bratovu firmu.Ali nezelimo.Ni jedan ni drugi.Kanada je divna.daleko od toga.ali ljudi drugacije zive.
Prijateljica (bez obitelji ali više ne u cvijetu mladosti :) odnosno mojih godina) je nedavno pokušala zaposliti se u EU, računajući na pomoć rodbine i "naših ljudi", te na svoj zanat. Rodbina joj je zaista pokušala pomoći, ali ti naši ljudi su se pokazali kao ne previše od riječi i više nego spremni iskoristiti sunarodnjake kao potplaćene radnike koje bi smjestili negdje u podrumu i koji bi riskirali puno više u slučaju inspekcije, a ne previše spremni plaćati svojim radnicima osiguranje i ostale doprinose - u takvom odnosu ne obavezuje ga ništa ni da ti isplati plaću. Prijateljica se vratila razočarana rekavši kako u ovim godinama zaista ne misli skrivati se u skladištu od inspektora, te kako na taj način ne može računati na poštenu zaradu (računala je da će moći nešto i uštedjeti te brže isplatiti neke dugove, ali je ubrzo vidjela da joj se sve skupa ne isplati). Jednostavno, kad dolaziš raditi na crno, svatko te je spreman iskoristiti i lako se možeš naći u daleko nepovoljnijem položaju nego ovdje. Gazda će možda platiti neku kaznu - ali njemu se takav rizik očito isplati obzirom da su baš svi potencijalni poslodavci htjeli da ona radi bez papira, ili su je muljali da će papiri uskoro stići; dok zaposlenika čeka izgon iz države.
Ako već idete u takvom aranžmanu, možda je zbilja bolje da ide samo tm nego cijela obitelj :-/
Pročitala sam čitav post i skuzila sam da se sve vrti oko jedne osobe koja jos nije na cisto sto bi u zivotu....
Cinjenica je da trebas nekada glavu ohladiti i dobro promisliti,jer da bi se uspjelo treba ici korak po korak...
Mi vec godinu dana istrazujemo odlazak u Kanadu,skupljamo sve informacije o svakoj stavci i svaki dan se upoznajemo sa ljudima koji zele otici iz Hr ali nismo jos nikoga upoznali niti culi da bi netko se uputio sa dvoje djece na tako daleki put i prijavio se kao azilant.....Zbog takvih bisera i jesu promjenili zakon kako se ne bi moglo na takav nacin ostajati u Kanadi sto se ne bi iznenadila niti da nam vrate Vize za ulazak u njihovu drzavu...
Ono sto je najgluplje od svega je sto imate na umu ici kao obitelj.....jer do sada sa svima u razgovoru idu prvo muskarci jer im je tako jednostavnije i lakse se za snaci i jer ne zele da njihove zene i djeca gledaju kako ce se u nekim trenucima patiti i nece imati sta za jesti dok se ne snade i skupi love da ide na tu aplikaciju o spajanju obitelji....Ne znam mozda grijesim ali znam osobno par nasih prijatelja i ukljucujuci mog supruga planiraju ici bez obitelji jer je financijski lakse i podnosljivije .... Ako sam koga uvrijedila nije namjerno ali sve mi je to bezveze natezanje kako netko ima u planu ici....
suncokret nema osiguran posao i to je problem.
ima frenda koji bi mu nasao posao, pa onda molio sefa da mu sredi papire.
prva varijanta je bila da bi usli na turisticku vizu, pa da bi trazili azil, sad su na WH vizi.
dakle oni ispituju teren i super, slazem se. bolje gledati sve opcije nego zavsiti na socijali tu ako je uopce i dobijes.
no kad vec ispituju opcije mozda je bolje da postanu svjesni i problema i da vec ovjde stvore sliku kako ce ih tamo rjesiti. dakle nesto sto oni ne vide, npr. dok ne iznajme stan, da li ce ici u hotel ili u B&B ili ce ih sve primiti taj prijatlj na stan dok se ne snadju. litala je rekla koliko su oni imali probelma oko pronalaska svog smjestaja, a koliko se ja sjecam imali su sav back up.
ja zbilja zelim srecu mladoj majci i njenoj familiji. i sama sam ljuta na sebe ponekad zasto nisam otisla, pogotovo kad sam bila mlada, bez djece.
no meni i nije tako lose ovdje. obisla sam sva ona predstavljanja oko iseljenja van. 90-tih je toga bilo jako puno.
i sjecam se da iako smo tad bili jos pod programom izbjeglica da su nam svi govorili ne zavaravajte se, nije lako, bez obzira na skolu, poznavanje jezika.
Moram priznati da ja situaciju, kako je mlada.majka opisuje, ne dozivljavam kao nesto sto se mora, vec kao nesto sto ce mozda biti bolje. Ali uz puno planiranja i pametnih poteza.
Moj dojam je da muz mozda ima osiguran posao kod prijatelja. Osiguranog posla nema dok nema urednih papira, najstvarnije. Posao na crno svakako nije siguran. Cijelo vrijeme govori o prijateljima, ovakvim i onakvim, u jednom ili drugom gradu, pa sve nesto simo-tamo.
Ono sto se meni cini je da nitko ziv u toj prici ne zna nista ni otprilike sigurno i da je sve skupa na razini onog vec spomenutog ljetovanja negdje na Jadranu, s vrecom za spavanje u torbi i mozda povratnom kartom za odlazak kuci. Tipa ides kod prijatelja, pa njegova baba slomi kuk i odjednom tamo mozes prenociti jednom, a ne sedam dana. Pa odspavas jednom u krevetu, jednom na klupi na terasi, drugi dan u necijem autu, a cetvrti dan zoves doma mamu da pomogne, ako moze, kakvom donacijom, ili da barem skuha juhu i pohance kad se jadan i pokisao pojavis na vratima.
I uopce nisam pesimisticno raspolozena prema emigraciji; nasla sam se i sama u situaciji da odjednom (ok, ako je visegodisnje planiranje i preko 12 mjeseci rada/cekanja na legalne i uredne papire zapravo odjednom) selim u nepoznato. Ali vec rekoh, nisam selila s dvoje djece, dzeparcem i brdom upitnika, vec sama samcata, u jako sigurno okruzenje. I sve je drugacije nego sto je bilo u Zagrebu. Tri godine kasnije i dalje strsim k'o govno u puncu. Ali imam sredjen zivot i ne bih bila preselila bez barem upola onoga sto sam osigurala prije odlaska. Jasno mi je da ne moze svakome biti tako, ali roditeljima dvoje djece bi svakako na pameti trebalo biti puno vise stvari od $3000 u dzepu i par fiks ideja koje, nazalost, ili nemaju smisla ili djeluju nesigurno.
Stvarno vjerujem kako prijatelj, kako god blizak bio, vjerojatno nema namjeru preuzeti odgovornost za cetveroclanu obitelj jer je rijec o ogromnoj obavezi. Mi smo bili u situaciji da se razmisljalo o preseljenju mojeg vlastitog brata k nama, na odredjeno vrijeme, u aranzmanu studenta. I sto puta smo svi redom, koliko nas god ima, preokrenuli cijelu pricu. I na kraju muz i ja nismo bili sigurni da mozemo/zelimo preuzeti odgovornost za jednu jedinu osobu, k tome i rod, jer postoje raznorazne posljedice takve odluke. I stvarno, najstvarnije nije lako, od trazenja papira, do financijske odgovornosti. (Na kraju je on odlucio da zeli studirati u Zagrebu do daljnjeg i svima nam je laknulo, ukljucujuci i njega). U krajnjem slucaju, ni mojem vlastitom muzu nije bilo bas tako jednostavno rijesiti papirologiju i financije za mene, a jedna sam i jedina, bez ostatka obitelji.
Mislim da je suludo osloniti se na prijatelja i misliti da je to rijesena stvar. :neznam:
mislim da nitko pri zdravoj pameti ne misli da je to samo tako otići u nepoznato.
samo me malo iritira ovo, ja ne bi nikad. ne bi ni ja iz ove svoje sadašnje situacije, ali sposobna sam ih zamisliti x iz kojih bi.
i poslala muža samog na godinu dana i otišla na crno, itd.