Kako nisam imala epi, sjedenje u autu mi je bilo najnormalnije, kao i inače.
A bebana je spavala spokojno cijelim putem, s jednom stankom za dojenje. Ionako teško da vam treba više od 2 sata do Zg-a.
Printable View
Kako nisam imala epi, sjedenje u autu mi je bilo najnormalnije, kao i inače.
A bebana je spavala spokojno cijelim putem, s jednom stankom za dojenje. Ionako teško da vam treba više od 2 sata do Zg-a.
Cookie, vidim da nema odgovora.. Kad je meni to bilo aktualno, ogtt test nije bio uvjet za vodu pa prema tome nisam sigurna da li bi te to trebalo brinuti.. Al polako, ima još vremena, pozitivno razmišljanje! Kad se sjetim da sam tek tjedan dana prije termina dobila sve rezultate testova i pozitivnu klamidiju.. mrak mi padne na oči. Al smo uredno svako jutro mm i ja objašnjavali bebi u trbuhu nek se još malo strpi.. Sumamed, novi test i tri dana prije termina zeleno svjetlo. Srećom, malecka se strpila taman tolko da skupimo sve papire i smjestimo se u Opatiji..
Paula, vožnja natrag u zg bi te trebala najmanje brinuti od svega! To je (samo) dva sata, sjeti se kolko te nove bebe spavaju.. I još za vrijeme vožnje! Ma nema šanse da će beba moć bit budna u vožnji! A ako ju ulovi glad, klopa je pri ruci :* (a što se tiče mame, ak će bit gadni šavovi onda ćete preležati do zg-a. Isto kak bi ležali i doma u fotelji.. Al ak rodite u vodi i to u Rijeci niti šavovi vas ne bi smjeli brinuti.. Ja imala velku bebu (55/4100), krutu međicu, a samo par šavova. I uredno odsjedila put doma!)
Aqua,ti me skroz tjesis! Velika beba, kruta medica..... a samo par savova.
Znamo li ustvari ikoga tko se nije dao rezati i da je zato pozalio?
Ja ne znam nikoga.
Ja imam dva sava od prethodnih epiziotomija i to jedan preko drugog (tak se to naime radi...) pa sam u vodi popucala tek za dva vanjska sava, tj. masnice kako je to doktorica nazvala. Isto sam imam veliku bebu, 4150.
cure, rijeka je zakon! a nika je još jednom uspješno testirala stizanje na vrijeme iz zagreba :D
ja sam doduše ljetos skroz zbrisala iz zagreba u rijeku na neko vrijeme :roll: , ali i mene možete staviti na popis. imate i moju priču sa slikama negdje na portalu, svakom želim takav porod.
Ja da se pohvalim sa tzv. podrskom prirode kako bi neki rekli. :)
Naime, frend iz Rijeke koji je posljednje 3 godine na brodu, vraca se krajem 4. og mjeseca i bas je neki dan zvao i ponudio nam smjestaj
(on je kod nas kako smo blizu aerodroma, bio jedno 3 puta prije leta i to po desetak dana jer smo se usput i zabavljali..hehe.. tko bi rekao da cu ja sad trebat njega)
tako da je to rjeseno!! Juhuhu...
10 minuta autom od bolnice ili 25 minuta hodanjem... super, super... :D
Volim kad vidim da se stvari poklapaju.
Sad sam zvala Rijeku rodiliste, pretrage koje su na ovom topicu navedene su sve koje su potrebne za porod u vodi. Ali nikako da dobijem sestru Silvanu...nikad je nema. No dobro, jos ima vremena.
Puse svima! :love:
Anita
aqua, hvala na ohrabrenju, utjesila si me :)
sutra idem kod ginicke pa cu je pitati je li ogtt prepreka za porod u vodi i mogu li nekako popravit rezultate, s obzirom da nije tako strasan rezultat - 8,0, a gornja granica je 7,8. a idem i ponovit ogtt na vuk vrhovac, second opinion nikad nije nikog ubio, pa cemo vidjet!
Malo cu se vratiti na pocetak ove teme.
Dakle, i ja sam zainteresirana za porod u vodi, a kao i kod nekih od vas za to za sada zna samo MM (zelim se zastiti od komentara dok ne budem 100% sigurna u odluku).
Kako ste mi vi glavni izvor informacija, molim za jos neke.
Zvala sam rodiliste u Rijeci i dobila iste (naravno) informacije koje vec stoje na forumu. Zanima me sada gdje se sve te pretrage rade i koliko se ceka na rezultate.
Ja sam sve pretrage krvi: Rh, Hepatitis, HIV... radila u Petrovoj, uzmeš samo uputnicu ili platiš. Briseve ti uzme ginekolog i onda nosiš u laboratorij.
Jel sam još kaj zaboravila?
I da, cure ako vam se kada ne stigne napuniti ;) toplo preporučam stolčić.
Pa to izgleda jednostavnije nek sam mislila. Sutra cu na pregled kod svog dr. bas me zanima kak ce reagirat na tu moju najnoviju ideju.
Nika hvala i da, cestitam!
Naravno da je jednostavno :)
Eh kad je tvoj maleni izletio van ko iz topa!:lol:Citiraj:
Nika prvotno napisa
Ja sam stekla dojam da su misici nogu neophodni za porod uz pomoc stolčića. Jesam u pravu? Meni su nekako ti misici skroz u komi a i ligamenti i sve ostalo. Naime cucanj od 3 minute prouzrokuje totalnu ukočenost mojih dragih nogu. Ili sam u zabludi? Voljela bih da jesam.
Mislim da se na stolčiću sjedi, da se ne moraš držati na nogama. Jedino ti treba netko iza tebe, da se možeš nasloniti.
Onda sam na konju tj. stolčiću!Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
mm je sa mnom kako god.
Mozda nam Nika potvrdi kako je to izgledalo?!
Na stolčiću se sjedi, MM iza tebe isto sjedi a ti mu se fino uvaljaš i udobno smjestiš. Ruke su mu bile na mom boku kao naslon i ja sam ga jako čvrsto držala :).
U glas mm i ja: to zvuci dobro!Citiraj:
Nika prvotno napisa
Hvala Nika.
Nika, da li si uopce stigla biti malo u kadi?
Daj bar ukratko malo nam pisiii o porodu... :love:
Oko 4 bila otvorena 3 cm, nakon toga hopsala na lopti a MM me masirao i to je bio jack pot, trudovi fino krenuli sve intezivniji i sve češći, super sam ih odrađivala, kadu su počeli puniti negdje u 7.
Tu negdje taman prije pregleda sam osjetila nagon za tiskanje to je bilo oko pola 8, nisam ziher.
Brzo na stolčić i Timi se rodio u 08:10 :)
Lopta mi je bila genijalna, jednom sam morala na wc i kad sam se vracala - trud, onako stojecki sam se samo naslonila rukama na krevet i nije mi nikako pasalo.
Niam se micala više sa lopte.
Cure, ako koga zanima u Opatiji imate hrpu privatnog smještaja,od soba do apartmana, sigurno su slobodni sada. Najbolje je nazvati turistički ured i pitati,vjerujem da imaju brojeve iznajmljivača. Inače, od Opatije do Ri rodilišta treba cca 15 min vožnje danju.
Kao prvo.. javljam da je Buffy upravo na putu do Rijeke!
Ovdje sam otvorila topic, pa kad se probudite saljite joj vibre... iako ce do tada vec vjerojatno roditi. Zato cu ja sad biti dezurna za slanje istih....
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=399634#399634
Kao drugo, sto sam zaboravila u prvom meilu (ipak su vec skoro 4 am)..
Da li se u Rijeci moze nositi pidjama ili iskljucivo spavacica?
Može pidjama, ja sam svaki od 6 dana bila u svojim pidjamama.Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
Sretno Buffy, nadam se da je ribica već zaplivala!
Buffy je krenula jutros za Rijeku jer joj je počela curiti plodna voda.
Malo smo se sms-ale, malo prije se javio NJM i kaže da se do 8 u jutro nije otvarala i bila bez trudova i uvalili su joj neku blažu verziju dripa, nisam sigurna šta točno to je, osim da se dobije intravenozno.
Za sada nema pomaka u otvaranju, mada je dobila trudove.
Nadam se da će se izboriti za šetanje, cupkanje i malo više strpljivosti.
Šaljite dobre vibre da ovo do sad bude zadnja intervencija!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
jedno pitanje: baš kada sam mojima priopčila da želim na porod u vodu je jedna medicinska sestra ispričala mojoj mami kako svoju kćer nije pustila jer je veliki rizik od infekcija zato što i babica i doktor moraju ući u kadu sa trudnicom (?!). da čujem kontraargumente... ja sam digla ruke njima zatucanima nešto objašnjavati. jel ovo istina?
E svašta :lol:.
Trbali bi imati olimpijski bazen da stanu svi u nutra.
Ma kakvi, u kadu stane jedino trudnica, testirana prije toga na xy toga, kada je sterilizirana, voda protočna...
Nakon 3 godine riječkih poroda u kadi koliko mi je poznato nije bilo ni jedne infekcije.
Po mom mišljenju, kod njihovog poroda u vodi higijenski uvjeti su na puno višem nivou nego što su u ostatku rodilišta/odjela za babinjače.
Nerijetko babinjače pokupe infekciju baš u bolnici, al nisam još čula niti za jednu nakon poroda u vodi.
Bdw, porodi u vodi se u svijetu obavljaju već 30ak godina ;) .
Ma ne da nije istina, nego je i preblesavo da bude. Boze, sto sve ljudi ne smisljaju samo da ne odobre promjenu sustava na bolje. :?Citiraj:
Tonja_1 prvotno napisa
Ne daj se Tonja! Napravi kako ti osjecas... a o odlukama koje su za nasu drzavu jos uvijek malo prenapredne, ne pricati sa kime ne moras. Ljudi su ustvari strasno zatucani, a misljenja takvih te nece informirati. Ja sam takoder imala jedno malo nezgodno iskustvo pri spomenu na takav pored i to sa nekim mladim deckima studentima medicine. Dok doktori (a 3 sam promjenila u ovoj trudnoci) ili kazu samo "aha" ili pozdravljaju takvu odluku ili predlazu da kad sam vec u Rijeci, probam i stolcic.
ja tražim novog doktora, na spomen poroda u vodi moj mi je rekao citiram: "nije mi jasno jel vi trudnice očekujete da smo mi doktori ronioci, još kad vas capnemo samo fali morski pas da pliva u kadi koliko krvi ima" ??!!
da ne spominjem da je hvaljeni privatnik kojeg masno plaćam...
jel vi imate podršku svojih doktora ili vam to nije bitno?
Iskreno? Ja najvise volim doktore koji mi se ne petljaju previse u moje odluke. Osnova svega je sto oni smatraju da porod ne moze i ne bi trebao biti laksi za zenu, a svaki njen pokusaj u tome zavrsi sa nekom vrstom osude.Citiraj:
Tonja_1 prvotno napisa
I doktori su ljudi.
U posljednje vrijeme ti ljudi/doktori su toliko nezainteresirani da uvidjam da sam si najbolji doktor sama. Doslovce sam sama izabrala koje pretrage, kada i zasto zelim, a on je napisao uputnice. On me pregledava, radi UZV, kaze neke osnovne stvari koje sam i sama procitala u nekoj knjizi i to je to.
Kada bi pogledali uvjete izvan HR i vidjeli nesto drugo, onda bismo se mozda i mogle zapitati sto ustvari i zasto zelimo? Ali kad vidis da su takve stvari vani normalne, to ti je dokaz da si na pravom putu samo evo, imas posao probijanja leda, dok oni vani vec piju vodu. Nije lako i trudnoca nije vrijeme za uznemiravanje, zato paziti koga birati za sugovornika o takvim temama. Lako ces naici na neodobravanje kad god mijenjas neciji sustav vjerovanja i/ili navika, a to radis kad ti ides na porod u vodi dok su sve one radale "normalno".
Moja dokica je mislila da je to pomodno, ali ja sam vrlo dobro znala zašto to želim, vrlo kratko iznijela svoje argumente i nastavila raditi na tome.
Njen posao je bio da mi kontrolira trudnoću, ali izbor oko poroda je moj.
Ne treba mi njihova potvrda, uostalom ima doktora i doktora, ali kod nas ipak još prevladava skepsa i nevjerica prema svemu "novom" (haha, to je zbilja smiješno kad uzmeš u obzir koliko je to stvarno novo, ali očito da kod nas još je).
Svakako podržavam da promjeniš doka s nekim koji će barem neutralno prihvatiti, a ne ismijavati ovako bezobrazno tvoje želje.
Moj dr je na jako pristojan način nenametljivo rekao da misli da je porod u vodi bez veze, ali ako probam nek mu obavezno dođem ispričati. Došla, ali uopće nije htio slušati pozitivne stvari (prije je i on porađao, danas više ne).
Bilo mi je žao što on ne dijeli sa mnom entuzijazam oko toga, ali sam mu bila zahvalna što barem nije bio grubo otvoren u kritikama mog izbora.. Nije nužno da dr podržava, ali je ipak ljepše..
I kao što reče MJ, dr je tu da prati jel sve ok, a izbor je na nama!
Baš kako je Anita napisala i ja sam imala osjećaj da sam si sama najbolji doktor.
Meni nije bilo bitno njegovo mišljenje i nisam imala namjeru s njim o tome diskutirati, no kako su mi trebale neke uputnice on me je pitao zašto mi to treba ja sam rekla i tu je nastalo nerazumjevanje i ja sam u 29. tj promijenila doktora, jer mi je bilo dosta stresno slušati njegove izljeve "zabrinutosti" nad mojoj odlukom.[/quote]
Nika, javi mu se sad sa nekom dobrom fotkom iz vode! :)
Cure, meni treba podrska!
Ja sam se zainteresirala za porod u vodi, ne zato sto zelim sto bezbolniji porod, nego se za vrijeme poroda zelim osjecati kao ljudsko bice, a ne neka zivotinja koju neko treba "oteliti".
Puno sam citala o tome i na kraju se odlucila za vodu. Trebalo je sad tu ideju servirati MM. Bio je sumnjicav na pocetku, al sad se vec privikao. Mojima to nisam jos spomenula jer vec znam kakve ce reakcije biti. Sve sto je novo nevalja (ah to neznanje). Pa uostalom "sve zene su rodile normalno, s dripom, rezanjem, na ledjima, pa su prezivjele", kaj sad ja glumim.
Ni sama nisam 100% sigurna u odluku i treba mi podrska. Odem svom dr. i pitam ga za misljenje. Inace je tvrd, stara skola, ali ovo nije docekao na noz. A kad je rekao da evo sad jedna ide roditi u Rijeku, dobila sam krila.
No ta su krila kratkoga daha.
Treba mi podrska jer ideja o porodu u vodi je u mojoj okolini prilicno napredna. Zato cure ako imate nesto pozitivno reci, molim vas recite.
samo se ti druzi s nama :)
Neke od tih koje su "preživjele" su skupo platile to preživljavanje. Doslovno imaju traume s poroda. Nije isto preživjeti i imati lijepo sjećanje na porod. Ti imaš odgovornost za sebe i svoju bebu tijekom trudnoće, poroda i odrastanja i ti si ta koja odlučuješ što je za vas najbolje. A na to da se prema tebi odnose kao prema ljudskom biću imaš puno pravo, i kao pacijent i kao čovjek, to nije nekakav hir ili razmaženost.
Imas pravo Vedrana, cesto zaboravimo na svoja prava, a samo zato jer smo naucili respektirati njihove titule (koje naravno ne govore nista o njihovim ljudskim dimenzijama).
ja sam se definitivno odlučila za rijeku, MM je nekako prepustio odluku meni a okolina neka se nosi sa time. zna netko koliko prije termina se treba javiti u rijeku i obaviti sve pretrage?
Evo, ja sam sad 35. tjedan i zvala sam prosli tjedan da se raspitam. Napravila u toku tjedna pretrage koje su mi jos trebale i sad cekam rezultate. Sestra Silvana mi je rakla da je dovoljno 2-3 tjedna prije termina doci na pregled.
ja valjda imam toliku sreću da imam jako naprednog mužića :heart:
koji je sav u zagovaranj toga da idem roditi našu bebicu u Rijeku.
Čak i više od mene jer sam zbog toga što neznam što očekivati (već sam prošla jedan traumatični porod u Zg) zapravo malo skeptična prema svemu.
No kad čitam vaša iskustva odmah mi je lakše :D
tako da mislim da ćemo i Roko i ja biti kandidati za bazenčić..