ne nego buš nekaj dobila ako imaš plačenog poreza
Printable View
ne nego buš nekaj dobila ako imaš plačenog poreza
Ajd da i ja nešto pitam, kad već ima onih koji znaju. :)
Koji su uvjeti da prijavim mamu na svoju poreznu, ili da je moj muž prijavi?
Naime, mama je nezaposlena (u evidenciji je) i nema nikakvih primanja (ni legalno, ni ilegalno) pa je mi doista i uzdržavamo... No, ona ne živi s nama u kućanstvu. Štoviše, nije ni u istom gradu.
Već sam je prije htjela prijaviti, no ona se uplašila da će na taj način izgubiti neka prava. :zbunj: Inače je poprilično bolesna i pokušava dobiti invalidsku mirovinu pa je došla do zaključka da joj oni to neće htjeti dati ako je meni na olakšici. :zbunj:
Ima netko nešto pametno (i provjereno točno :)) za reći?
Moj brat svake godine stavlja baku kao poreznu olakšicu, a ona prima mirovinu. Čak ju je MM jednom stavio, a tada nismo bili na istoj adresi. Mislim da ti samo treba tvoj rodni list da se vidi srodstvo i to je to. ne gubi nitko ništa. Barem je tako kod nas bilo.
Zapravo, imam i ja par pitanja. Jesu se mijenjali koeficijenti za uzdržavane članove ili je i dalje, 0,5 za 1., 0,7 za drugog?
Onda, konkretna situacija: šogica je zaposlena od 2. mj prošle godine, radila par mjeseci pa otišla na bolovanje. Pišem li osobni odbitak od početka godine ili od veljače kad je počela radit? Za ove mjesece kad je bila na bolovanju isto pišem osobni odbitak?
Pozdrav!Imala bih jedno pitanje.Imamo troje djece i prijavljene su na supruga i kao porezna olakšica.Netko nam je rekao da se za to isto dobiva povrat poreza,odnosno da je on dobio.Dali to vrijedi iako su uredno,od rođenja prijavljene ili je to kod te osobe zbog toga što je on to tek sada prijavio ili je to nešto sasvim drugo,pa on ne zna objasniti?Totalno smo se zbunili jer niti jedne godine nismo predavali zahtjev za povrat jer nismo mislili da i to ulazi.I još bih imala pitanje:plaćam dopunsko zdravstveno godinu dana,dali i to,mada sam nezaposlena ,ulazi u pravo za povrat?Totalna sam neznalica u vezi toga,pa možda ovo nekom i bude smiješno!
Mislim da nema, sve su ukinuli!
vidi na njegov isplati u obrascu dal još ima što za povrat poreza, vidim da su deca dosta stari pa ako su svi na kartici onda je to trebalo tak i biti obračunato. za svaki slučaj ak još vidiš da poreza ima u +, uzmi proračun ubaci unutra cifre, koeficijente (0 .5+0.7+1+muž ( 1)), pošto si ti nezaposlena ( dobijaš li što love) ak je ta lova manja od 12800 još i sebe ubaci u tablicu ti si 0.5 .
Ako imaš i dalje pitanja ppmi pa ću ti ja složiti online i poslati, znači skupi sve o njegovim uplatama IP obrazac iz firme, lovu koju ti dobijaš
Jelena.O, vjeko, hvala vam!
Imam tehnicko pitanje. Mm je primio jednu placu u sijecnju, ja dvije u prosincu. Jedno dijete je na mene, drugo jos nigdje. Trebam iskoristiti oboje djece za prvih 6 mjeseci njemu za olaksicu a drugih 6 mjeseci meni, tako da maksimalno iskoristimo povrat poreza. Sto trebam dati od dokumentacije osim rodnih listova djece? Oni sami kasnije pospoje tih pola godine kod jednog a ostatak kod drugog? Ili trebaju i neke izjave?
Mi smo kod kombiniranja djece na dvije porezne morali dati jedino rodne listove
Imam i ja jedno pitanje ali budući da pojma nemam o svemu ovome, valjda neću nešto fulati. Dakle, dvoje djece je prijavljeno kao porezna olakšica na muža. Za drugih dvoje dobivamo povrat poreza. Ne znam uopće zašto smo to tako napravili, valjda zato što je po redu prijavio dvoje najstarijih, kako su se rodili drugih dvoje nije i ispalo je tako, svejedno.. E sad..On je prešao u drugu firmu. na razgovoru za posao dogovorio se za određenu plaću. I kad je rješavao papire, potpisivao ugovor..itd..knjigovođa mu je tražio pk karticu, na koj je tih dvoje djece prijavljeno. I na račun toga mu izračunao plaću, tu koju su se dogovorili ali sve skupa, znači nije mu računao dogovorenu plaću pa plus porezna olakšica na djecu, nego sa olakšicom ispada dogovorena plaća. Jeli on to smio napraviti? sad gledam na netto brutto kalkulatoru, ispada točno tako kako sam napisala , da je stavio dogovorenu paću s olakšicama za djecu, plaća bi bila veća, a da svu djecu prijavi, bila bi puno veća. pa me zanima, ima li se pravo buniti ili što sad? Mi se ne kužimo u te stvari ali nema nam smisla da se poslodavacc petlja u te stvari, mislim, što se poslodavca tiče koliko on ima djece? Ilis e varam?
imam i ja pitanje:
može li se ove godine tražiti povrat poreza ako je Porezna nešto zeznula lani i nije ga isplatila (a odnosilo se na primanja iz 2011. godine).
naime mene muči slijedeće:
2010. godine sam koristila mjesec dana roditeljskog dopusta i 2011 godine sam dobila povrat poreza na osnovu toga roditeljskog dopusta.
2011. sam opet koristila mjesec dana roditeljskog ali 2012. nisam dobila povrat poreza.
jednom sam zvala poreznu upravu, rekli mi nemate prava i to je to. nisam se dalje trudila.
ove godine mi je na izlistu plaće u 12 mjesecu (plaća za 11,) pisalo: imate pravo na povrat poreza.
mogu li se čemu nadati?
A gle - imas poslodavaca s kojima dogovoris bruto placu (tako je trebao i tm) i onda koliko imas olaksica toliko ti se povecava placa. Imas i poslodavaca s kojima dogovoris neto i onda oni tome prilagodjavaju bruto pa sto vise djece imas to si mu jeftiniji radnik, tj. olaksice prakticno koristi on a ne ti. Znaci - ja ne bi nikako prijavljivala djecu na pk dok se tm ne raspita malo u firmi kako to ide kad dobijes dijete - jel dobijes "povisicu" ili aneks ugovora na nizi bruto. Kroz povrat poreza se novaca nacekas ali su ipak sigurno tvoji, drzava je spora ali te ipak ne zakine na kraju :mrgreen:
PS mm je neko vrijeme radio u firmi gdje se ugovarao prakticno neto iako je naravno formalno bilo bruto - kad su mijenjali porezne razrede svi u firmi su dobili anekse s novim brutom da im slucajno ne bi isplatili koju kn vise iako je trosak firmi bio isti - ovako je firma imala manji trosak za radnike. Trebam li uopce napomenuti da su kod nas djeca bila kod mene na PK?
Lory, pa nije porezna zeznula da ti nije isplatila ako nisi predala prijavu? Inace, stupio je novi zakon na snagu i poslodavac je sada duzan obracunati povrat poreza ako je bilo mjeseci kad nisi radila i tu razliku (koja je identicna onoj koju je nekad isplacivala porezna) isplatiti sa placom u prosincu (znaci s placom za studeni). Ne razumijem zasto bi imala ovu "napomenu" na izlistu place osim ako ti tada nije i obracunata. Da li je bila veca nego inace? Ako da onda ti je vec obracunat povrat poreza u sklopu te isplate.
Jednostavno rjesenje je da uzmes erste kalkulator, svojj IP obrazac i sve uneses u njega - no ako nisi imala nove djece tokom prosle godine (ili novih drugih olaksica - uzdrzavanih clanova obitelji i sl), ako nisi imala dividendi od recimo ht dionica i nisi mijenjala poslodavca vrlo vrlo vjerojatno nemas pravo na povrat poreza jer ti je vec isplacen u dvanaestom od strane poslodavca.
Pa dogovorio se neto plaću, ne bruto. Pa zar porezne olakšice nisu zakonsko pravo svakog čovjeka, meni je ovo smiješno? Niti je šef njega pitao koliko on ima djece, niti je plaća uopće bila upitna. Dok knjigovođa nije tražio karticu. Ništa, sad kad smo shvatili što je napravljeno, a dobro je da jesmo, onda ćemo nešto i poduzeti.
Dakle, šljedeće pitanje-da li je zakonsko pravo svakog čovjeka da prijavi svoju djecu na svoju pk karticu i time dobiva veću plaću? To ide na teret firme ili? (sad ću i ja kao netko prije mene-možda su moja pitanja nekome smiješna ali ja stvarno ne znam ništa o ovome)
Da li on jednostavno može uzeti svoju pk karticu iu firme pa ćemo na svoju djecu dobivati povrat poreza, a on će dobiti neto dogovorenu plaću?
Trina, dok smo i muž i ja radili po privatnicima, nismo dali da on koristi djecu upravo zbog ovih situacija. Ti u HR uglavnom dogovaraš neto, i onda izvisiš, ako ne odmah, onda pri slijedećem povećanju plaće. Npr. dogovorim se za plaću od 10, ajde i dobijam 10 i po zbog djeteta neko vrijeme, i na slijedećem povećanju plaće i ja i oni koji su na radnom mjestu kao i ja ali možda nemaju djece dobimo povišicu na lupam 11, al u mojoj su i djeca a u koleginoj npr. nisu. Briga gazdu, njemu bolje. Srećom, ostadoh samo ja u privatnika.
Zato mi to nismo nikad dali. Uvijek može odjaviti djecu i tražiti plaću koju je dogovorio. Pa i na lukav način, reći da su djeca prijavljena na tebe, a bogme na oboje ne mogu biti ;-).
U istom mi je rangu i prijevoz u netu :roll:. I to imam, pa se iznenadim.
Ja neznam dali da predajem ili ne.Prošle godine imam mjesec dana komplikacija a ostalo porodiljni.Jel bi dobila kaj?
OK, hvala vam, sad nam je jasnije pa ćemo se voditi ovime što znamo. U svakom slučaju to tako neće ići
filip, a jeste li radili iti jedan mjesec tj. je li firma uplatila išta poreza? ako je, onda imate pravo na povrat, ako ne onda ništa.
Kod privatnika se ne isplati nikoga stavljati na poreznu karticu osim osobne olakšice, što je vama veća olakšica, njemu je veće porezno opterećenje. Obično im djelatnici imaju fiksnu neto plaću, tako da im se bruto plaća smanjuje za olakšicu koju prijave. Ja sam se susreo sa takvim slučajevima prilikom sastavljanja formulara za povrat poreza i predložio ljudima da skinu uzdržavane članove obitelji sa svoje PK i na godišnjoj prijavi iskoriste olakšice.
gle sve ovisi kolko su bili plačeni porezi, i tvoje olakšice, nisam skužila dal si ti prošle godinepredavala nešto u poreznu ko prijavu za povrat, imaš li možda papire od te godine ( 2011).
Sad na izlistu ti je valjda pisalo da imaš preplačenog poreza , čija su djeca, imaš li kakve rezerve olakšica koji nisu na kartici? ako imaš pitanja i nedoumice javi mi se na pp pripremi svoje i muževe papire, jer je to najbolje rješavati u paru ako postoje neki novci koji bi se vratili
ja nisam u svoj priči skužila dal on sad ne radi, a ti radiš, dobiva li on nešto sa strane, po ovome što si napisala neko ko sa strane čita skužio bi da i tebi, i njemu ne treba ni jedno dijete, a s druge strane ispada da ti je firma vratila i sve poreze tj. da nemaš nikakav plačeni porez. Jel da sam u pravu?
Tako će i napraviti Skinuti ih s porezne pa ćemo tražiti povrat poreza svake godine. Jer ova druga opcija, da dobije svoju plaću, pa onda i dodatke na djecu, ne stoji, mada je meni to nevjerojatno. Ogorčena sam što te uvijek i svugdje netko želi zeznuti, moraš biti upućem u sve i stalno kontrolirati, rovjeravati i tražiti, da bi sve prošlo kako treba.
hvala ti.
ja jesam predala prijavu poreza za 2011. god. i mislim da još uvijek čuvam i povratnicu kao dokaz da ju je porezna uprava zaprimila. i eto nisam ništa dobila. ali identična situacija kroz dvije godine. u jednoj dobijem povrat poreza, a u drugoj ništa.
mislim da mi u 12. mjesecu nije plaća bila niti za kunu veća. naprotiv mislim da je čak bila i manja. ali provjerim sutra jer su mi izlisti na poslu.
a ovo sa erste kalkulatorom ja ništa ne razumijem. ja sam totalni tudum za ove stvari. nažalost. tako da ništa od moga računanja.
jele hvala ti puno.
prošle godine sam predala papire za povrat poreza. predala sam i onaj papir koji se dobije od hzzo-a gdje je vidljivo koliko sam dobila naknade za roditeljski. predala sam i onaj izlist koji dobijemo u veljači a odnosi se na primanja u prethodnoj godini. i ništa.
za ostalo ti se javim na pp.
Dakle, ne znam da li je pisalo o ovome pa se ispricavam .
Koristim dopust za njegu djeteta koji je oslobođen poreza. Prošle sam godine dobila i naknadu kao članica jednog povjerenstva ( na koju je plaćen porez).
Sto upisujem u prijavu ? Sve prihode , i one na koje nije plaćen porez ( dopust za njegu, dar za dijete u firmi, dječji doplatak) ? Ili samo prihod na koji je plaćen porez i naknada od HZZO- a za njegu?
upisuješ samo povjerenstvo,, dar od firme ti nije oporezovan ( bar ne bi smio biti) jel si dobila izlistaj iz firme po mjeseci
dječji je za dete, njega isto za dete
Znaci niti naknadu iz HZZO-a za njegu ne upisujem? Samo ono na sto sam platila porez?