Sirius Black prvotno napisa
Vjerujem da to poticanje djeteta na samostalnost ovisi najviše o obiteljskim prilikama. Npr. mame koje su dosta zaposlene , žele da čim manje za djecom pospremaju i da se čim ranije riješe nekih poslova oko djeteta i to je ok. Ja imam više vremena pa ne forsiram osamostaljivanje u smislu pospremanja za sobom i sl., jer mi je apsolutno svejedno da li će dijete znati staviti suđe u perilicu s 6 ili 10 god.
A što nam je normalno a što ne ovisi i o okolnostima u kojima smo odrasli. Ja nisam nikad doma kuhala, kad sam otišla u Zg na faks jela sam uglavnom u menzi, a kuhati sam počela s 25 g. kad sam se udala. Nisam nikad ni imala naviku da odmah nakon jela idem prati suđe ni nositi tanjur u kuhinju. Sve je to nekak uglavnom mama obavila, nije niti voljela da joj se guramo po kuhinji i da svi za sobom nosimo tanjure u sudoper. Tak da mi je normalno i da ja pokupim tanjure nakon ručka a ne da mi se djeca guraju svaka sa svojim tanjurom.
Nisu mi nikakve takve navike usađene od djetinjstva, ali sam se uvijek snašla kad je nešto trebalo obaviti i od 14 god. nije mama za mene ništa obavljala izvan kuće, sama sam si izvadila sve dokumente, otišla u grad i upisala se u srednju školu itd. Mislim da je samostalnost bitna, ali više kod funkcioniranja u društvu i snalaženja u novim situacijama, a ne prilikom obavljanja kućanskih poslova.