ma da tako sam i mislila što se tiče inhalacije, vidjet ću sutra s njenim pedijatrom, nazvat ću ga!
Printable View
ma da tako sam i mislila što se tiče inhalacije, vidjet ću sutra s njenim pedijatrom, nazvat ću ga!
ali je nakon toga pala.
Ako dijete pojede dva pudinga meni se čini da nije baš jako loše ;)
btw. ako je kašalj postao produktivniji onda ti inhalacije fiziološkom više ne znače puno.
Iskreno ja bih odvela dijete na zaraznu pedijatriju, ne samo zbog jako tvrdokorne temperature nego i zbog tako jakog "zvučnog" kašlja u kombinaciji i opće iscrpljenosti. Da li je dijete cijepljeno na pertussis,ne moraš ovdje odgovarati, ali eto vjerujem da bi zarazna morala otkriti malo više.
odlično je što ima apetit
a to što organizam izbacuje ono protiv čega se ne može boriti - to je drugi par rukava
to sa povraćanjem ti isto nije neuobičajeno kod ovakvih bolesti jer je djeci želudac pun te sluzi pa zato povraćaju.
Ja sam isto jednom dijete u takvoj bolesti nahranila nekom vrstom pudinga, zapravo onim voćnim sirom i bila sva sretna što je pojela, a ona je odmah sve ispovraćala.
kad su moji bili mali i tako iscrpljeni bila sam zadovoljna ako su grickali štapiće, neki blagi bebasti sok, čajek, malo riže, žganaca
to je bila kombinacija vode... jer je stalno nudimo jadnu piti + puding + 3 žlice juhe od ručka
Blekonja mi smo imali grip pre mesec dana. Dete je imalo temperaturu osam dana. Bez ikakvog reda i pravila je padala i skakala do 40. Skidali smo Efferalganom (jer je Paracetamol povraćala, posle je i Brufen povratila).
Šesti dan smo otišli kod dr, izvadila krv, urin, bio je virus.
A o opštem stanju deteta, mislim da je to subjektivno. Ako je roditelj u strahu onda mu sve izgleda loše. Meni se npr. činilo da je mala dobrog opšteg stanja, MM je govorio da je baš loše. Ona je pila, jela nije skoro ništa, kad nema temperaturu bila je vesela, kad ima bila je klonula i samo spavala. Ja sam to podvela pod očekivano stanje deteta sa visokom temperaturom.
Nos je curio u potocima, kašljala je puno, dve noći prespavala u poluležećem jer joj se iz nosa slivalo stalno. Povremeno se žalila da je bole ruke i noge, a kad bi temperatura rasla žalila se na glavobolju.
Grip je grozan i iscrpljujuć. Ali prođe. Držite se.
Zaboravna: htela sam da kažem da joj je efferalgan skidao temperaturu za jedva jedan stepen, ali brufen je povratila. Ali ako padne ispod 39 bili smo srećni, obično bi je u nekom trenutku oborilo pa bi zaspala. A nekad bi joj u snu pala t sama od sebe još za neki stepen.
Recimo ja potpuno razumijem zašto puding (ok i moj na puding u bolesti reagira loše, ali razumijem zašto neki junk ili loša hrana).
Meni je zdrava i uravnotežena prehrana mojeg djeteta užasno bitna, ali u bolesti bome itekako popustim i dam "svašta".
Naravno da prvo nudim povrtnu juhicu i kuhano meso i svašta zdravo i kako treba, ali kad dođem do zadnje granice bome dam hrenovke, ako njih želi.
To je obično kritičnih dan dva i ne vidim ništa loše u tome, ako baš to traži i jedino to želi pojesti.
(Ok, kod njega su to obično sami makaroni, sami žganci, ili krumpir kuhan u slanoj vodi - to obično baš traži i želi pojesti u bolesti).
Nije moje iskustvo, ali je od frendice, obje imamo ovaj inhalator, ali ga ja još nisam koristila za Smjehuljicu, http://www.medikor.hr/omron/inhalatori/compair-c28-1/, dakle frendica svoju malu koja često kašlje inhalira samo fiziološkom, ponekad stavi kap nečeg za za rastvaranje bronhijalne sluzi. Javim čega.
Al onda opet to radimo da bismo se MI bolje osjećali (da bismo riješili svoj strah), ne zato što je to nužno najbolja opcija za dijete.
Šećer ruši imuno sistem za oko 50% u periodu oko 5 sati nakon konzumiranja. U tom svjetlu, apsolutno nije dobro da jede štogod samo da pojede. Prirodno je da dijete ne može jesti bolesno, tijelo mu ima pametnija posla od probavljanja hrane. I još k tome ako to nije namirnica koja će mu dati vitamine, minerale.. onda to po meni stvarno nema smisla. Bolje da ne jede ništa, neka pije vodu, tekućinu iz juhice i to je to.
Nikad djeci ne dajem junk kad su bolesni. Meni je vrlo strana ta ideja da oni baš baš moraju nešto pojesti, a pogotovo mi je strano da im pri tome dam neki junk. Oni tada uglavnom zele piti, pa cu im dati vodu, čaj, sok od narance, limunadu, zeleni sok, skuhat cu kompot, juhu i sl. Ne kuzim kako ce im puding ili hrenovke pomoci u bolesti. Pa ne dajem im to ni kad su zdravi.
x
Ja samo kuham pileće juhice, samo riža sa bijelim mesom i čaj ako je potrebno,
puno vode i ako smiju /radi trbuha) voće. I da vidiš kako jedu, a fino im je do neba!
Inače naravno da im to nije omiljena hrana.
Ja osobno nikad ne mogu jesti te pudinge, meni se odmah želudac diže na to,
a curka isto tako, može ona pojesti ali po pola male žličice, ako slučajno stavi punu
žličicu pudinga ili sl u usta ne valja, takva je od malena i kad je jela kašice., odnosno nije ih jela.
Za puding sam i ja napisala da mojem definitivno ne paše u bolesti, jer inače nije ljubitelj slatkog i "krivo mu sjedne".
Da li ti je strana ideja da u 6 godina starosti svojeg djeteta postoji mogućnost da uspijem procijeniti da li je njemu teže u bolesti praznog želuca ili ako nešto pojede?
Ako dijete ne podnosi sok, čaj, kompot ni kad je zdrav, ako podnosi samo vodu, ako dijete traži da mu skuham makarone i pojede ih i nakon toga mu je ok. Ne povrati ih, ne boli ga trbuh,... Koji je problem u tome da ih pojede?
Da li bi mi bilo draže da pojede juhu - svakako da.
Zašto moje ne podnosi juhu u bolesti? Nemam blage veze, ali ne podnosi ju. I to nije problem da ju ne želi, nego mu je zlo od nje.
Moje dijete obično temperaturu preleži/prespava pijuckajući vodu, ali u jednom trenutku počne tražiti hranu, gladan je i počne ga boliti trbuh. Tada mu dam ono od čega mu u tom trenutku nije zlo, a to je obično baš vitaminima slaba hrana.
Zašto mu to odgovara, nemam pojama. Zašto traži baš to, nemam pojma.
Valjda organizam zna.
Evo npr. na mojem primjeru. Smatram da jedem prilično zdravo. Puno voća, povrća, nemasno,...
Kad sam bolesna preživim na čokolinu, kojeg inače u redovnim uvjetima ne podnosim. Mlijeko konzumiram inače jedino u kolačima, ne konzumiram ga samog, ne konzumiram ga kao obrok, ne odgovara mi,... A kad sam bolesna mogu pojesti samo čokolino.
Zašto, nemam pojama, ali pretpostavljam da mi taj čokolino ne škodi ta dva dana. Valjda neću baš od njega umrijeti.
Ja nisam govorila o tome što dijete traži jesti, nego sam komentirala "nuđenje pudinga". To su dvije različite kategorije po meni.
Iako ja svom ne bih dala hrenovke ni da ih bolestan traži :aparatic: Šalim se dijelom al i ozbiljna sam.. ne bih mu baš dala da jede junk, potrudila bih se da to bude ipak iole zdrava namirnica.
Mislim može ih on tražiti do beskonačnosti, nema ih doma... ali lako može dobiti nešto drugo.
Blekonja inhaliramo se samo fizioloskom. Pomaze jako! 3-4 puta dnevno sa 4-5 ml fizioloske..
Nije imao visoku temperaturu, mjerila sam mu samo jednom i bila je oko 38..
Nakon laringitisa kasljao je jos desetak dana produktivno..i tu su sam inhalacije pomogle..2 x dnevno sa fizioloskom i 2 x dnevno fizioloska + 10 kapi Bisolvona prva dva dana..
Nadam se da cete uskoro biti bolje
ajde, ajde ima ovdje svakakvih mišljenja, ja svoje dijete ne bih nikada držala do fibre 40 i punto, neke žene bi, svaka čast,
MOJE JE MIŠLJENJE (naglašavam) zašto ne onda i do 42 ili koliko ono već stoji na toplomjeru,
ne znači da bi se išta dogodilo i do te temp. kad nije ni do 40,
tako i za hranu, ponudim i ja puno zdraviju hranu nego pudinzi i junk, ali ne ide, ok sad vidim da joj ni to ne paše za drugi put znam,
ali jutros je pojela doslovno jedan griz banane i 5-6 štapića od dinkla, e i da računala sam da bi možda mlijeka pa sam joj napravila kad se digla,
ali je i to vjerojatno zbog nesnošljivog kašlja povratila nakon samo 5 min
za ručak ću joj ponuditi isto tako juhicu i špinat onako usitnjen, ali sumnjam da će išta staviti u usta, jer moje dijete ni danas 4 dan nakon cijelodvneve fibre nije ništa bolje :-(
od jutros je temp. 37,5 da bi sad bila 38,3 i ja sam joj dala paracetamol, jer ne mogu više gledati ovo iscrpljeno i izmučeno dijete da je u 12,00 piči fibra od 38,7 do koliko će sigurno doći dok
malo ne počne dijelovati paracetamol, pa ubijte me vi koji bi ste čekali do 40 :-/
LolaMo puno ti hvala, čak sam od jedne drage forumašice dobila pp da će mi posuditi inhalator
pa ću učiniti ovo kako ste i vi, jer vidim da joj odgovara :-* ti
Blekonja, evo mi kolega priča kako je njegova malena, nešto starije od tvoje pred par tjedana imala tako visoku temperaturu, ničim ju nisu uspjeli skinuti... bili na zaraznoj, sve ok... na koncu fibra prošla, kao da je nije ni bilo.
Sretno!
Hm.. vjerojatno bi ti zaključila da nisam normalna ako ti kažem da sam prestala mjeriti djetetu temp (jer su me te brojke samo živcirale i onda bih samo grizla nokte jer eto sad prelazi sa 39.9 na 40)
Pa da, jača viroza, i jednostavno nema rješenja nego biti strpljiv i čekati. Tako to ide.Citiraj:
mojca prvotno napisa
Držite se Blekonja, proći će :)
Nisam od pomoći znam, ali Blekonja, divim ti se. Ja bi ispalila na živce. Isto nisam tip koji na 40 stavi prst u uho i čeka da prođe. Nisam. Znam da svojom panikom ne činim dobro, ali ne mogu si pomoći. Moj je dva dana kurio 38,5 i krvni nalazi su pokazali dehidraciju. Dabome da je primao infuziju, inhalacije i svaštanešto. Prema tome, ne znam što reći. Šaljem vagon dobrih želja za brz oporavak!
rena ja ne znam mamu koja je cool kad joj dete kuri 40
ali ako sam odvela dete kod lekara, ako ju je pregledao, prekontrolisao krv i urin i rekao da je grip, da joj dajemo tečnosti i čekamo da prođe, šta drugo mogu?
moja je pre mesec dana kurila 8 dana, skoro po ceo dan
imala je grip
šta sam mogla? uz to je povratila sve antipiretike osim jednog
nudili smo joj da pije svakih 10 minuta, cedili sokove, kuvali čajeve, kuvali supe... i dežurali noću
ali u konačnici sve se svelo na to da damo sirup kad ode na 39 i čekamo da prođe
Nije panika ako je čovjek zabrinut, ponekad jednostavno moramo brinuti, bdijeti,promatrati, tražiti savjet, pomoć kod liječnika dokle god nam nije jasno što se događa i kako pomoći. Nema jednostavnih riješenja,niti su sva djeca ista, netko dehidrira brže netko teže, netko ima sklonost konvulzijama u obitelji, skidanje temperature je mjera opreza, a ne liječenje, ali ponekad je nužna i potrebna. Isto kao što u pravilu ne dajemo antibiotike za viroze, a ima djece koja za svaku gripu ili adenovirozu završe na antibiotiku s upalom uha i onda dođe zamjena i kaže kako to piše u kartonu adenoviroza i antibiotik, mama, mama i vrti glavom. Mene jako smeta to proglašavanje mama ludim paničarkama koje iz dosade lječe svoju djecu sa svim što im dođe pod ruku...
Čak i ako imamo više djece i već znamo kakav je tko tip što se tiče temperatura itsl, opet ponekad bude neki faktor koji nas zbuni, pa smo zabrinuti. Evo nama se u jednu virozu upleo granulom koji nije odmah bio vidljiv i temperatura se čudno ponašala, ona slika kako sam ja navikla s virozom nije bila takva,a opet šmrklji bistri itd i išla sam u dežurstvo i nisam se micala od male sve dok nisam skužila granulom. Ništa strašno, ali treba i to riješavati, mogla sam ja samo odmahivati rukom "virozica, virozica" , a za ovo ipak treba ciljani antibiotik
nabavili smo inhalator (hvala dragoj Maruški) i bisolvon
ima li smisla bisolvon ako je ovo još uvijek laringitis?
ili samo fiziološkom da inhaliram, mislim što bi se moglo dogoditi ako bisolvonom tretiram laringitis?
samo info
evo u 18 sati 39,3 :-(
Rena7 :-* što da ti kažem kako se osjećam, a još sam trudna osim za Marijetu brinem i što je s bebicom, a i mene počinje hvatati grlo žestoko!
Pikula :-* ogromna i tebi!
A što pedijatar tvog djeteta kaže na tu dugotrajnu temperaturu? Sumnjaju li na gripu?
Bisolvon bi valjda trebao razrijediti sluz i olakšati iskašljavanje.
Ja ne bih dijete inhalirala ničim što nije preporučio liječnik, osim fiziološkom, a Bisolvonom ne bih inhalirala niti da preporuči liječnik.
Ne Bisolvon kod laringitisa..on je za teski, produktivni kasalj..do kojeg kod vas mozda uopce nece ni doci..
Mima, zakaj ne? Sad si me zabrinula, mi smo ga koristili vec dva puta kad se pocelo spustat na bronhe
zato što za lijekove toga tipa mislim da su "topla voda" - dakle, bez neke konkretne koristi, a, evo kad dijete kašlje danas daš Prospan, sutra Bisolvon, prekosutra nešto treće i onda više ne znaš što šteti a što koristi.
preskočit ću ga zasad, a što se tiče njenog pedijatra danas kad sam ga zvala kaže da nije to gripa.....da je to laringitis:cupakosu:
sad nakon paracetamola i obloga pala na 38,7 i nakon po ure opet 39 ja sam totalno luda......
a ja mirim sebi 37,5, najvjerojatnije sad ja sljedim :cry::cry: