Htjedoh reći .... - s čime se mi na školi bavimo-...
Printable View
Ne bih znala. Tumačim si to kao nedorečenost u zakonu, tj. statutu škole.
Kako radim u administraciji jedne pravne firme otišla sam korak dalje i tražila mišljenje kolega odvjetnika vezano uz rad javnih ustanova, tj. škole, njenih tijela, vijeća pa tako i roditeljskog vijeća. Ne postoji zakon koji specificira rad vijeća roditelja, sve o njemu izrečeno je u statutu škole. Ono što me dotuklo u njihovom pravnom mišljenju je to da vijeće roditelja u svom internom djelovanju ne podlježe nikakvom zakonu o upravnom postupku, zakonu o elektroničkoj komunikaciji, zakonu o javnim ustanovama itd. zato jer nije upravljačko tijelo škole, kao što su to recimo šk. odbor, ravnatelj i sl. koji imaju ovlasti i dužnosti donašanja odluke, rješavanja statusnih pitanja, prava itd. Zato sam žalosna jer svo svoje radno iskustvo i znanje koje imam i koje mi stoji na raspolaganju ne mogu iskoristiti u svrhu poboljšanja rada vijeća i njegovog napredovanja.
Naše vijeće vidi svoju ulogu u izradi božičnih ukrasa i skupljanja novaca za tamburaški orkestar. Ok treba i to, ali goruća pitanja poput nasilja u školi, loše prehrane, sigurnosti, kvalitetnih sadržaja, da ne nabrajam dalje - ostaju tu di jesu. A o njima bi se trebalo raspravljati, iznašati ideje, prijedloge, vršiti pristisak na školu i institucije da rade apsolutno sve korake koji im stoje na raspolaganju za kvalitetnim rješavanjem problema.
Mi smo miljama daleko od toga. I nikog nije briga.
Ja osobno idem korak dalje.
Za slijedeći roditeljski sastanak našeg razreda pripremam dvije teme za cijelu školu bitne, no počinjem od razreda. Za pripremu teme bit će mi potrebno obići druge škole s područja, moliti ravnatelje da mi dozvole slikati stanje kod njih i kvalitetno prezentirati temu na roditeljskom uz unaprijed pripremljenu "peticiju" koju računam da će roditelji koji se slože potpisati.
Zatim sazivam sjednicu Vijeća, prezentiram teme, prilažem potpise roditelja i molim glasovanje da se isto uklopi u Plan za slijedeću školsku godinu. Zatim ćemo glasati. Ako ću dobro prezentirati temu možda podrška članova Vijeća neće izostati ili uspijem potegnuti "spavače" da se angažiraju. Ako glasovanjem prijedlog "padne" barem sam pokušala (čitaj, uložila puno truda i rada u pripremu teme) i sve stoji zapisano u zapisniku no jednostavno sredina nije "sazrela".Moja savjest je čista.
Pozabavila sam se FB i pronašla Vijeća drugih škola (nema ih puno) i to su mahom ona aktivna koja pokreću stvari i stupila u kontakt. Povratne informacije su ohrabrujuće, što meni osobno puno znači.
Pokrenuti promjene.
no@ koji bi ti plan predložila kao bolji?
Plan za što? Nisam shvatila što magistra želi mijenjati, što je u suštini problem.
Magistrino dijete je mjesec i pol u školi. Predsjednica je Vijeća roditelja.
Teško mi je zamisliti problem za rješavanje kojeg bi mi prvi potezi bili traženje kome školu prijaviti, organiziranje peticije na 2. roditeljskom sastanku (!?), uzurpiranje roditeljskog sastanka za svoju prezentaciju odnosno ideju koju želi progurati,
Istina ja se ne bih niti u ludilu javila na prvom sastanku, u 1. razredu, da predsjedavam Vijećem o kojem pojma nemam niti sam imala prethodno priliku upoznati situaciju i funkcioniranje.
Iz onog što se da iščitati pristup mi se čini preuzetan i agresivan.
Meni magistra djeluje ko da ne zivi ovdje.
magistra, meni tvoje ponasanje ne da nije shvatljivo nego kad te citam imam osjecaj da gledam film
O nekoj super uber majci ( roditelju) kao iz americkih filmova
Jos malo pa ces se za ravnatelja kandidirati...
Mislim u redu je biti aktvan i ciniti nesto
Ali ovo o cemu pises prelazi granice i ne vidim sto ces time postici
To je roditeljsko vijece
Nista vise
flopice, magistra to tek treba naučiti.
Tek treba shvatiti da roditeljsko vijeće nema mogućnost odlučivanja. Da je za odluke mjerodavan školski odbor. Da u školskom odboru sjedi jedan (1) predstavnik roditelja. Da u školskom odboru ima više općinara nego predstavnika škole. Da je sve to skupa borba s vjetrenjačama.
Btw. meni je čisti sf doći na sjednicu kao roditelj prvašića (dok još ne znaš ni kako škola funkcionira, kako sustav funkcionira i koje su ti ovlasti tj. da nemaš nikakve ovlasti) i očekivati čuda. Pusti.... Shvatit će. Ako ne shvati, iduće godine je neće biti u VR. Jer ipak se predstavnika razreda bira.
Osobno sam isto u vijeću roditelja drugašića. Starije dijete je završilo istu osnovnu školu i moram ti reći da će put kojim si krenula naići na zatvorena vrata. Na stranu to da ti želiš samo najbolje no način na koji si krenula je prežestok i u 99% slučajeva u bilo kojoj drugoj školi bi naišla na odbijanac. Samim time što si roditelj prvašića i što ne poznaš niti djelatnike škole niti roditelje u svom razredu dovodi te u poziciju da izgledaš prenadobudno. Prvo si trebala ostvariti kontakt sa ostalim roditeljima u svom razredu jer prvenstveno predstavljaš njih, zatim sa ostalim roditeljima u vijeću da prije bilo kakvog koraka budeš sigurna da će te barem polovica podržati a ne da se dovedeš u situaciju da se ravnatelj dere na tebe pred svima njima-sad ćeš se sigurno morati puno više pomučiti za podršku. Ravnatelj je druga priča. Kakav bio da bio, on je na poziciji na kojoj je i službeno si trebala prema njemu pokazati poštovanje da bi ga pridobila na svoju stranu. Ježi ga- sve je to politika na kraju priče i vrbovanje nekoga za svoj cilj...je da je to cilj za boljitak škole i djece u njoj ali teško je ideje provesti uu djelo.
Još dodatak svemu tome je da roditeljsko vijeće realno može jako malo napraviti ako roditelji zaista nisu složni.
Snimanjem po ostalim školama i nabijanjem toga ravnatelju na nos dobiti ćeš samo odgovor zašto dijete nisi onda upisla u neku od tih škola.
Moje mišljenje je da jednostavno moraš drugim , mekšim putem. Pokušaj sa ravnateljem stvoriti neki odnos, uvjeriti ga da voliš vašu školu i da ti je želja da bude na dobrom glasu(to svi vole :mrgreen:) , no moraš imati druge predstavnike razreda na svojoj strani da bi uopće isšta pokrenuli a kamoli ostvarili. Sretno!
xxx
magistra, nemoj odustati, molim te ...
Ali ipak, prvo upoznaj u svojoj školi probleme/prioritete prije nego kreneš po tuđim školama tražiti rješenja i obavezno dogovori ekipu koja te podržava prije nego zaskočiš ravnatelja ...
e da mi je malo tvoje energije preusmjeriti u moju školu ... :škola:
Curke, hvala vam svima na svim komentarima.
I sve ste napisale točno, iz svog kuta gledišta.
Imala sam vremena čačkati po Sveznajućem Googleu i svašta se nađe na temu. Bazirala sam se na škole po HR koje imaju na službenim stranicama ikakve podatke vezane za Vijeće roditelja. I da znate da ima škola i Vijeća koje/a sve ali doslovno sve vezano za svoj rad stavljaju na službenu web stranicu škole. Zatim sam kontaktirala predsjednike takvih Vijeća i došla do zanimljivih saznanja o funkcioniranju. Svakako preporučam da se svi oni ovdje na forumu voljni aktivizma povežu s kolegama na drugim školama čisto radi razmjene iskustava i provjere / potvrde kojim se još putem može ići.
Miki Mama evo ja pružam podršku vašem radu i inicijativama.
Smatram bitnim napomenuti da je prema čl. 125 Zakona o odgoju i obrazovanju... ravnatelj dužan surađivati s ....roditeljima a čl. 137 istog zakona ravnatelj je dužan u najkraćem mogućem roku obavijestiti Vijeće roditelja o svim pitanjima od općeg značaja za školu te su ravnatelj, školski odbor i osnivač dužni, u okviru svojih nadležnosti, razmotriti prijedloge Vijeća roditelja i o tome ga pisano obavijestiti.
Vijeće roditelja je samostalno tijelo koje raspravlja o pitanjima od značaja za učenike i zaposlenike škole (meni je nezgodno reći - od značaja za školu) te nije dužno predstavnike škole pozivati na sjednice Vijeća već se komunikacija može odvijati na koji god način (usmeno, pisano) nakon završene sjednice Vijeća s obzirom da Vijeće čine ravnopravni članovi. Nekad predstavnik škole smeta i remeti tok rasprave i glasovanja posebno ako je njegovo ponašanje autokratsko. Mada su svi moji sugovornici potvrdili da na sjednicama uvijek imaju predstavnika škole koji odmah može odgovoriti na pitanja vezana za funkcioniranje i mogućnost provedbe nekog prijedloga.
Iz ovog gore iznesenog proizlazi da nije potrebno zaskakivati ravnatelja. Vijeće raspravlja po točkama dnevnog reda i donosi odluke glasovanjem. Te odluke jesu savjetodavnog karaktera ali ako Vijeće zatraži od ravnatelja, Školskog odbora ili osnivača da se o njihovim odlukama očituju ili odgovore kad i kako se te odluke mogu provesti u praksi, ravnatelj, Školski odbor i osnivač su Vijeće dužni o istome pisano obavijestiti.
I imam samo za reći da me jedan od sindikalista u firmi naučio kako u životu nije bitno tko je u pravu već tko ima dužeg da izdrži do kraja.
Magistra, neka tebe i tvoje energije, ako misliš da treba, nađi prikladan način u borbi za svoje ideje.
Ja također spadam u gornje, iskustvom poučene skeptike koji su odlučili birati bitke, a energiju usmjeriti na poduku djeteta tamo gdje nastavnik ili udžbenik ne stiže, ne zna, ili mu se samo ne da. Kad te sustignu nebuloze školskog sustava i ti ćeš uočiti da je bolje ispravljati Drine koje se direktno tiču djeteta.
Mislim da to nije ispravno.
Ja ću još dodati da je moje iskustvo ko i čoksino. A također sam primijetila da kad roditelj koji je nešto i pokrenuo i promijenio, ode iz roditeljskog vijeća (jer su djeca zavrsila skolu, ili iz bilo kojeg drugog razloga) vrlo često se stanje vrati korak unatrag, pa čak i na stanje od prije pojave tog roditelja.
Dodala bih da je jako bitno uporište tih mnogobrojnih nebuloza. Ako nema uporišta na zakonu, statutu, pravilniku već se temelje na rekla-kazala uvijek se mogu staviti van snage no opet je potrebno istupiti imenom i prezimenom i zaljuljati brod.
Osim ako tako na vašoj školi nije određeno statutom ili Pravilnikom o radu vijeća roditelja (što čisto sumnjam, a ako je, nepravedno je i nema zakonskog uporišta)potpuno je kriva praksa rada u Vijeću "samo jednom". Roditelji učenika razrednog odjela biraju predstavnika neposrednim javnim glasovanjem dizanjem ruku. Kandidirati se može i može biti kandidiran svaki roditelj djeteta u razredu i tako svake slijedeće godine. Dapače, ako je taj roditelj motiviran za rad u Vijeću radi opće društvenog dobra onda je i poželjno da predstavnik s postignutim rezultatima bude reizabran.
Tom logikom svi naši političar na funkcijama mogu biti samo jednom, gradonačelnici samo jednom, ravnatelji samo jednom, a vidi ih, svi redom kormilare 10+ godina i nekoliko mandata.
Podržavam ideju o osnivanju fb grupe roditelja vijećnika u svrhu međusobne razmjene informacija, suradnje i pomaganja. Mislim da je potrebno na široj razini probuditi svijest o važnosti vijeća roditelja, da to nebude tek neko puko ispunjavanje formalnosti u kojoj su mnogi roditelji pogubljeni i ne vide smisao. Nek bude ono što je namjenjeno da bude - poveznica sa lokalnom zajednicom. Vijeće roditelja jest jedan instrument stvaranja pritiska na mjerodavne da se pobrinu da naša djeca dobe maksimalno što je moguće. Zar se ne slažete?
ekoi lijepo si to rekla
slažem se u potpunosti
međutim, ponavljam
ako nastupaš na način da si ti odabrani koji je došao spasiti spasiti stvar i pokazati kako se to radi neupućenoj ekipi
i to na ho-ruk,
hm...
to nije pristup i nije konstruktivno, tj. odbojno je
možeš dobiti samo loš feedback jer će se ostali osjetiti ugroženo
koliko god imao dobru namjeru
mekši pristup ipak donosi bolji rezultat
Ekoi, podržavam prijedlog!
Dajte malo pojasnite, jer ovo što kažete ima smisla i zvuči dobro, jasno je da forsanje neće pomoći, ali meni nije jasno što je mekši pristup? Kada negdje vlada opći kaos i nemar, nerad, kojim mekšim pristupom postići ikakav pomak?
Npr. - U prošloj šk. godini imali smo slučaj nasilnog ponašanja jednog učenika u razredu. Učiteljica, pedagogica, defektologica, ravnatelj - svi odreda su govorili: radimo na tome. I oni su radili na tome 3 mjeseca tako da je mali ludovao svaki dan, mlatio i ozljeđivao drugu djecu koja su plakala i odbijala ići u školu, nitko malom nije znao, htio, mogao stati na kraj dok se nas par roditelja nije primilo posla i počeli pisati prijave socijalnoj službi, ministarstvu, dječjoj pravobraniteljici. E, onda se stvar rješila u roku od par tjedana, mali se čudom transformirao. Isključivo zato jer smo odbacili tzv mekši pristup, odbacili smo molećave razgovore i smješkanje i ozbiljno svima zaprijetili svim mehanizmima koji su nam stajali na raspolaganju. Da i u tome smo bili sami, na vijeću roditelja smo dobili šipak. U procesu smo se zamjerili mnogima, ali smo riješili problem - svima. Bila sam spremna prihvatiti lentu Miss antupopularnosti jer je bilo neprihvatljivo gledati djete kako plače svaki dan jer ju neko maltretira.
Nemojte me krivo shvatiti i ja bi voljela mekši pristup jer je manje stresan svima ali za neka pitanja nema se vremena čekati mjesecima i smješkati svima da se ne bi zamjerio ili dobio njegovu naklonost.
Jasno, ne bih se za svaku stvar ovako ponjela. Ne bi divljala na cijelu školu jer nemamo dovoljno wc papira, ali za osnovna prava i potrebe sam spremna zagorčat život svakomu kome treba.
A o kojem problemu je ovdje točno riječ?!?
Drage forumašice, da odgovorim Tanči na pitanje
ja sam pred nekoliko postova izložila konkretan događaj, odista detaljno i nepristrano opisan i molila za mišljenje / savjet onih s iskustvom i onih od struke (prosvjetne, pravne) da mi jednako detaljno objasne što sam krivo ja napravila i jeli i kakva nepravda meni nanesena i konstruktivne prijedloge kako se nadalje postaviti.
Potpuno se slažem da treba "zalizati" stvar, no nisam sigurna da isto treba učiniti u 4 oka kad se već sve dogodilo pred xx očiju a smatram da se dogodilo ničim izazvano, tj. iz straha nadležne osobe da ako nastavim kopati nabasat ću na stvari koje se ne smiju vidjeti ili, zato što jedan šerif već postoji a škola nije dovoljno velika da može trpiti dva. (Ovdje napominjm da nemam nikakve namjere šerifovati, trebamo poštivati demokraciju i sva prava koja nam ona pruža bez zlouporabe istih).
Osim vaših osobnih stavova o meni, koje ste stvorile na temelju mog opisa mogućih scenarija koje sam pokušala anticipirati da bih se u slučaju da se isti ostvare znala postaviti na dalje, uz izuzetak vas 3-4 ,nisam pročitala niti jedan koristan savjet ili mogući put djelovanja. S druge strane, popriličan je broj vaših pokušaja profiliranja moje ličnosti.
Dakle, još jednom; gdje sam pogriješila? Smije li se mailom članovima tijela koji su na sastanku sudjelovali poslati prijedlog zapisnika? Smije li se tražiti da članovi dostave prijedloge, primjedbe i komentare do xx datuma radi usvajanja zapisnika što prije? Smiju li se tako dostavljene primjedbe implementirati u zapisnik radi usvajanja zapisnika? Kako se može dalje raditi ako ne postoji zapisnik u kojem je notirano da nešto netko treba raditi? Smije li se sjednica sazivati telefonskim pozivom ili SMS porukom kao podsjetnikom ako je sjednica sazvana mail pozivom? I za kraj; smije li službena osoba bez ikakvog tereta izgovoriti sve što sam u gornjim postovima opisala ako se dogodilo sve ovo iz čega proizlaze gore opisana pitanja? I jesam li ja stvarno paranoična ako sam te riječi shvatila kao napad i prijetnju?
ekoi ne bih ništa pojašnjavala
mislim da je bespotrebno
ne volim agresiju ni u kojem slučaju
ovo o čemu ti pišeš je sasvim drugačija tema
I drago mi je da se riješila na takav način
upravo tako.Citiraj:
Jasno, ne bih se za svaku stvar ovako ponjela. Ne bi divljala na cijelu školu jer nemamo dovoljno wc papira, ali za osnovna prava i potrebe sam spremna zagorčat život svakomu kome treba.
a procedura saziva sastanka vijeća roditelja mi ipak više spada u kategoriju wc papira :-/
Joj, dajte, ne ubijajte ženu u pojam. Kad svi razmišljali kako je sve glupo, bilo bi nam još gluplje.
Procedura je važna. I ne treba popuštati svakom nasilniku koji si prisvaja pravo da uzurpira nešto što ne bi trebao. Ja bih vjerojatno pričekala malo, za razliku od magistre, ali bih isto tako tupila (kao što tupim u vrtiću) s procedurom.
Procedura je majka demokracije i ako npr. smatram da ravnatelj koji je ujedno i kandidat na novim izborima nema što raditi na sjednici vijeća dok se razglaba o svim kandidatima (a sjedio je svaki put do sada na barem 3-4 svoja izbora i reizbora), onda to i kažem i tražim da se poštuje procedura i neću popustiti jer je to očiti sukob interesa i nejednakost kandidata u proceduri.
Otkako sam došla u vijeće vrtića, direktno sam utjecala na nekoliko pozitivnih promjena koji se tiču transparentnosti odlučivanja i rada, pobojšane komunikacije roditelja io vrtića itd. i povjerenje roditelja i odgojitelja u to da sustav funkcionira je sve veće.
Ako je nekome glupo baviti se sustavom, neka barem ne obeshrabruje druge kojima to nije tlaka i koji vjeruju da se stvari mogu mijenjati i na taj način.
Zuska zar ti ne sjediš u Upravnom vijeću vrtića?
Naravno da je tamo procedura važna. Ovdje je riječ o Vijeću roditelja, čije odluke, budimo realni nemaju neku težinu.
No@, da, napisala sam da sam u vrtiću (za neke tri godine ću u Vijeće, lol), ali i Vijeće roditelja može imati kakvu takvu težinu ako se to ne odvija zadvoljavanja forme radi (i još usput kršeći je).
Uvijek ću podržati one koji žele da sustav funkconira bolje.
Mislim da imaš krivo.
Upravno vijeće vrtića ti ima ekvivalent u Školskom odboru - tamo isto sjedi jedan roditelj (obično je to predsjednik VR, mislim da je to čak baš tako regulirano Pravilnikom). To je tijelo koje donosi odluke.
Vijeće roditelja nema mogućnosti donošenja nikakvih odluka. Može samo predlagati. To nikako nije isto.