Ali krenuli smo od ovog posta:
Gdje Kris govori za svoje dvogodišnje dijete. Doduše, ne znam. Možda je sirem u ovoj kombinaciji hranila dijete dok je imalo samo osam mjeseci.
Printable View
Ima dukatino verzija jogurt i verzija sir, pakovanja jako slična
Ne vidim slike koje je žuta stavila jer mi na mobu samo prikazuje smajlic. Moja beba ima godinu i 3mj :) ne znam je li pitanje u teksturi ili kako spremiti takvu kasicu. Zmiksala bih svjezi sir, ako bi zeljela da je bas kremasto posebno usitnila voce u kasicu i prelila preko sira. Prilikom hranjenja bih pola pola na zlicu stavila. Mislim da je imala 8-9 mjeseci kada sam joj prvi put dala. Sada kada ke starija, stavim malo mrvu vanilije iz mahune. Fina guza je to ipak :)
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Koliko vidim kasno sam joj i dala. Ne obracam puno paznje na tablice. A pise da mogu od 6mj.
A koje voće stavljaš? Vjerojatno ne ništa kiselo.
A-ha, i sad ćeš bebi, koja nikad nista osim mlijeka nije stavila u usta, prvi put u zivotu dati hrgu svježeg sira i cijelu jagodu!
Pa, treba biti razuman. Prve žličice hrane moraju biti kašaste, malo po malo se ugrubi struktura. Kasnije im se može dati u ručicu komad korice kruha ili npr.kruške ili one rizine keksice za bebe, neka jedu i igraju se s njima, pod nadzorom.
Meni hrana nije filozofija, jako sam ležerna u tome, smatram da hranjenje mora biti zadovoljstvo.
ovo sam bezbroj puta pročitala na ovom forumu
ne, djeca nikad ne trebaju jesti kašice - ako prihvaćaju takav način hranjenja
moja cura nije mogla jesti komadiće hrane jer joj se neprestano dizao želudac i kad god bi osjetila mrvicu koja nije bila pasirana/miksana bi sve povratila
to je bilo mučenje i koliko znam i čujem, takva djeca i nisu baš rijetkost
a nije mi pomagalo ni ovdje stalno čitati da se hrana ne miksa niti pasira, da je to loše za dijete i da prostite, slične bedastoće
da, slažem se, ako dijete prihvaća i jede sitne komade hrane naravno da nema potrebe za pasiranjem ili miksanjem
ali ako dijete tako ne želi jesti, samo želim poručiti mamama da se ništa loše neće dogoditi ako počnu s miksanim ili pasiranim
i bilo bi mi lakše da sam negdje pročitala takav savjet, ne samo isticanje koliko je to loše
jer sva djeca nauče jesti komadiće, samo nekima treba više vremena
Uopce se ne bih hvatala texture u ovoj temi. Svj.sir s vocem mi je nesto kaj bi trebalo biti smiksano kao sto mixas sir za čizkejk. Finije je :) Blw nije za svaku majku i svako dijete. Zahtjeva odredenu pripremu i znanje.
Marelica, jabuka, sumsko voce se fino slaze sa sirom :)
Moja mama sebi burek od sira namace u kristal secer. To je tek smijesna kombinacija. Marelice meni pasu sa sirom. I maline npr. Mogu zamisliti i krusku, al to nisam radila nikad.
Zasto te to pogadja, zuta? Ni ja nemam namjeru puno filozofirat s hranom. Sada samo voce jede, al nema jos 6 mjeseci pa mi je to OK. Ima i dovoljnu masu, ne mislim da mu trebam pojacavati jos sa zitaricama. Za dva tjedna cu razmisliti sto cu mu dati da proba. Mi ne kuhamo bas te superzdrave zitarice. Zgance, rizu, bulgur, couscous to da. Pretpostavljam da cemo se i mi naviknuti. Imam paket quinoe (kak se to pise :) ) u ladici. Par put sam napravila, nije me oborilo s nogu. Tek racionalno jedem. Pecem punozrnati razeni kruh barem jednom tjedno. To bas volimo.
Mala mi je prestala jesti ovih dana, k tome još je i povratila. Od muke. Ne jer je bolesna.
Mi smo počeli sa dohranom prije 20-tak dana, beba je samo dojena otpočetka i počeli smo sa voćnim kašicama jabuka, kruška i bresva zasad i ne mogu zamisliti da bebi koja je dosas ( i dalje) samo dojena ne dajem kašastu hranu. Pa umrla bi od straha da mu dam nešto krutije od kašice.
Procitaj Baby Led Weaning; cak i nije nesto sto se dogodilo nakon tvojeg vremena.
Moje dijete nikad nije jelo kasice. Prva hrana mu je bila avokado u komadima. Drzao je u ruci i lizao i grickao. Nije prakticki jeo do skoro deset mjeseci, ali na zlicu sam mu davala amo hranu koju mi se nije dalo cistiti s poda.
Nisam ja izmislila takvo hranjenje, niti je to cudno. I skroz je zadovoljstvo, vece nego kad djetetu das puretinu s mlincima i juhom koju je preradio mikser.
I da, neka djeca nisu spremna za to. U principu, tad nisu uopce spremna za dohranu.
To sam i ja mislila, ali oni u principu ako mogu žvakati svoje prstiće (ili ugristi bradavicu) mogu i ovako mekanije stvari. Ne bih davala kruške i jabuke, ali avokado, mango, kaki, breskvu, to može nasjeckano. :) Bananu neću davati jer joj pokvari tek i ništa drugo mi ne želi onda jesti. :roll:
Iako se to tebi (i mnogima) čini kao logičan nastavak pijenja tj sisanja mlijeka pogledaj na to iz ove perspektive.
Bebe sa 3-4 mjeseca počinju stavljati stvari u usta, na taj ih način istražujući.
Kašica, koliko god se ona nama kašasta činila, bebi je neki potpuno novi okus, struktura i konzistencija koju mama odjednom, umjesto da sisanjem curi u usta i da guta, žlicom tuta u usta.
Nuđenjem mekane i bezopasne hrane beba radi ono što je radila već neko vrijeme. Istražuje ustima, uočava sviđa li joj se okus i tekstura koju osjeća i odlučuje hoće li se nastaviti igrati samo rukama ili će se nastaviti igrati i ustima, jezikom i u konačnici i progutati.
Nije li iz ove točke gledišta samohranjenje beba logičnije od šopanja kašicom?
Moj najstariji bi jeo samoako je bičo baana u hrani, on je i grašak jeo s bananom
Nego žuta jel dete pojelo kaj osim juhe
Ono, tata je nasjeckao žličnjake i to je malo pojela. Nikakve super količine. Moglo bi i bolje.
Da, da, vidim da su te banane vrlo primamljive, ali eto, odlučila sam da ću ih izbaciti. Tako je bilo i prvi mjesec dohrane, kada sam napravila kašicu od banane, i dva dana nije htjela jesti normalnu hranu, i onda je polako nadošlo na svoje jer sam vidjela da se banane daje tek u sedmom mjesecu. I sada kako su upale u meni, opet muke.
Maco, a kako misliš da mu dam krišku jabuke ili kruške pa da on to žvače? Ne bi mogao žvakat jer nema još niti jedan zubić, može samo lizat, a šta ima od toga, to nije dohrana, a i bojala bi se da se komad ne odlomi pa ode u grlo i eto vraga..
Ali, bebe žvaču desnima. Ne trebaju im zubi :)
Svaka mama sama odlučuje što dati svojoj bebi da jede, ali pri tome je mudro pročitati što kažu stručnjaci i što kažu druge mame.
Neka mama će bebi puniti usta žlicom i skupljati ono što bebi izađe sa strane, pa opet gurati u usta, da beba mora progutati. Druga će prisloniti žličicu hrane da beba sama posisa sadržaj ( ako je rijedak) ili uzme zalogaj kad želi. Neka će dati bebi hranu u ruke da sama jede, druga ća nasjeckati komadiće neka beba uzima prstićima. Jedna će puštati da beba uprlja i sebe i stolicu, a druga neće....
Sve je to OK, ako paše i mami i bebi.
Treba samo naći način na koji će mama biti zadovoljna kvalitetom i količinom dohrane, a beba hranom.
Nakon prvog rođendana ( ako ne već i prije) vrijeme je da se hranjenje prepusti djetetovim ručicama, za obiteljskim stolom, uz malu pomoć odraslih. Ako hoćete tako.
Ja sam ipak pobornik kašica i kašaste hrane za početak dohrane jer mi je prenaglo nekako da mu nakon mlijeka (za koje jedino zna od rođenja) dajem neke komadiće hrane u ruke.
Dohrana nije hrana, nego istrazivanje tekstura i okusa. Neki pojedu puno, neki malo, neki nista.
No da, svatko radi ono sto najbolje zna i misli da je najbolji nacin. Prije samohranjenja svakako treba procitati barem malo literature. Trebalo bi i prije kasica jer postoje i bolji i losiji nacini hranjenja zlicom. Inace, mogucnost gusenja je veca kad bebi netko drugi stavlja hranu u usta nego kad beba puni usta sama.
Kada ste vec krenule sa teksturama. Volim blw i prakticiram u kombinaciji sa hranjenjem. Kaj se texture tice, skroz zmiksano je bilo samo na pocetku. Oko 8mj bi krenula sa jednim djelom izmiksanim drugim zgnjecenim pa pomjesala. Svi troje su razvili zvakanje i nikada nisam imala problema sa icime slicnim. Dobro, zadnja recimo ima problem s pohlepom pa samo trpa iako ima 15 zuba. Ali zna lijepo zvakati kada hoce. Mjesecima ne mixam nista osim smootija i frapea. Vidjela sam bebe koje jedu komade jabuke sa 8mj. Zato kazem da za blw treba priprema i znanje.
Tata tvrdi da ono šumsko voće moram prvo skuhati. Kupio je sir i pakiranje zaleđenog šumskog voća. Meni se čini da ne treba. Proberem maline koje su manje kisele od ostalih boba i to je to, ne?
Zaleđeno šumsko voće bebi od 8 mjeseci?!
Pa TO nema nikakav okus. Jedino može poslužiti za napraviti preljev za umiljatinu tortu, nikako ne za jelo. I kako misliš da će beba izaći na kraj sa silnim sitnim košticama u šumskom voću. Pričekaj kad bude svježe, po ljeti. Ili pričekaj drugu godinu, još bolje :)
Zar joj nije dovoljno dve-tri vrste voća? Banana, jabuka i kruška, ništa više od toga ne treba. I to ne miješano sa žitaricama, ili bilo čime. Kad je kruška, neka je kruška. Ako misliš da nema dovoljno kalorija, skuhaj griz ili neku od tih žitarica ( o kojima ja nemam pojma) i serviraj posebno.
Npr griz možeš pustiti da se ohladi, narezati na kockice i pustiti joj da uzima i jede ako želi. A ti joj ponudi voće između dvije kockice. Zabavno i fino.
Kako nema? Ja radila kolače s tim. I kažu da kada se svježe voće/povrće zaledi da ima više vitamina od onog kaj je stajalo na policama danima.
Kris je napisala da stavlja šumsko voće. Mislila sam probrati samo maline. One nemaju koštice.
Banane sam izbacila do daljnjeg, a ne može mi samo kruške i jabuke jesti kraj tolikog obilja. Ovo s grizom je odlična ideja. Hvala. Još sam mislila da bih mogla uzeti mahunu vanilije i s njom napraviti griz da dobije neku aromu.
Kako nemaju? Maline su pune koštica. Svaka ona malecka bobica koja radi malinu, ima jednu košticu. I kupina isto
I jagoda, jedino su jagodi koštice na vanjskoj strani.
Mene je bilo puno više strah davati im kašastu hranu dok nemaju zube i onda se u neko doba (kada?) odvažiti i dati im da grizu komade zubima. Zašto? Jer zubićima mogu odgristi puno veće komade s kojima onda ne znaju što bi. Desnima puno više gnječe i, računam, kad nauče tako gnječiti i žvakati, kad dođu zubi znati će što i kako.
Plus što male bebe imaju jak refleks izbacivanja krute hrane koja im samo pređe polovicu jezika (može izgledati kao gušenje ali nije) pa je i zbog toga uputno početi sa krutom hranom prije godine dana.
A, ako je strah jedini argument za kašice/protiv samohranjenja, informiranost odlično smanjuje strahove koji nisu utemeljeni, a naš vrli Internet tu doista može dobro doći.
Da samo vidiš kako će te biti strah kad beba prohoda i počne padati svukuda i svakojako. Pa se počne penjati na užasne visine. Pa počne divljati sa drugom djecom.........
A što se tiče okusa, vjerojatno sam sama kriva što mi je to smrznuto bezukusno, jer u vrtu mi rode i maline i kupine i ribizli i jagode i borovice i goji i brusnica..svašta, svih boja i oblika. Tako da sam razmazila okusne pupoljke :).
E, da. Zaboravila sam da imaju. Tako su sitne da ih ne registriram. Onda ništa.
Možda je Kris mislila na koncentrat šumskog voća.
Kakav je friški goji? Imala sam priliku jest samo sušeni.
Nisam mislila na koncentrat :)
Kupovala sam frisko pa davala. Citavo ljeto. Sada nemas frisko.I smrzavala, smrznuto smiksas u blenderu sa malo vode. Mozes ga i prokuhati u loncicu pa ohladiti. Nisam probala sa kupovnim smrznutim osim u jogurtu. Tu ti kasice mogu pomoci :) otvoris i prelijes preko sira.